تاریخ انتشار: ۱۱:۵۶ - ۰۴ دی ۱۴۰۱
مهران کامروا، استاد علوم سیاسی دانشگاه جورج تاون مطرح کرد

روایت‌های متفاوت ایران و عربستان از دیدار وزرای خارجه

اقتصاد۲۴- مهران کامروا، استاد علوم سیاسی دانشگاه جورج تاون و مدیر واحد مطالعات ایران در مرکز عربی مطالعات سیاسی در گفتگو با خبرگزاری ایلنا به بررسی تحولات سیاسی رخ داده در حاشیه کنفرانس بغداد ۲ پرداخته و تاکید می‌کند که برای عربستان تا مادامی که یک چهره خشمگین و جنگی از ایران در عرصه جهانی و در حوزه خلیج فارس و اتحادیه اروپا جلوه داده می‌شود، هیچ سودی در مذاکره با ایران نخواهد بود. کامروا در این باره می‌گوید: فرانسه، آلمان و به‌طور کلی اتحادیه اروپا تا حدی سعی دارند تنش میان ایران و عربستان کمتر شود. تمایل تهران برای این کاهش تنش کمی بیشتر از ریاض است، چراکه از دید عربستان الان بازگشت ایران به عرصه بین‌المللی سودی برای این کشور ندارد و تا مادامی که یک چهره خشمگین و جنگی را بتوانند از ایران در عرصه جهانی و در حوزه خلیج فارس و اتحادیه اروپا جلوه دهند، هیچ سودی برای‌شان در مذاکره با ایران نیست.

در رابطه با ایران و عربستان مساله کاهش تنش مطرح نیست، بلکه مساله این است که با وارد شدن به مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم چه منافعی برای هر دو طرف وجود دارد که در محاسبات عربستان دایره این منافع کمتر است و به همین خاطر ریاض خیلی محتاطانه‌تر رفتار می‌کند. برای مثال روایت دو پایتخت از همین دیدار اخیری که بین وزرای امور خارجه دو کشور صورت گرفته بسیار متفاوت است؛ آقای امیرعبداللهیان این دیدار را مثبت ارزیابی کردند، اما وزیر امور خارجه عربستان این دیدار را کوتاه و سطحی عنوان کرده و پروتکل عادی دیپلماتیک دانسته است.

تنش و اختلاف دیپلماتیک میان ایران و کشور‌های خلیج فارس یا کشور‌های دیگر خاورمیانه کاملا به نفع اتحادیه اروپا و امریکاست، جنگ به نفع آن‌ها نیست، اما مادامی که تنش و اختلاف میان ایران و همسایگانش وجود دارد، آن‌ها می‌توانند تسلیحات نظامی خود را به منطقه صادر کنند و کشور‌های منطقه نیز از منافع خود در این رابطه استفاده می‌کنند. بنابراین دلیل برگزاری این نشست چند عامل است که همه یکدیگر را عمیق‌تر می‌کنند.  

ارسال نظر