اقتصاد۲۴- پس از افت و خیزهایی که بازار طی ۲ سال گذشته تجربه کرد، مبنای پیشبینیها ورود نقدینگی به سمت بازار سرمایه بود و در این راستا معتقد به بازگشت سرمایهگذاران به سمت بازار سرمایه بودیم.وی معتقد است؛ بازار سرمایه تنها بازاری است که میتواند کمککننده به تولید ناخالص ملی و نیز افزایش ظرفیت تولید کشور باشد.
چراغی خاطرنشان کرد: متاسفانه سال ۹۸ به دلیل ورود حجم گسترده نقدینگی به بورس تجربه بسیار بدی از معاملات بازار سرمایه بین سهامداران ایجاد شد؛ چراکه این بازار در آن زمان آمادگی زیادی برای ورود چنین نقدینگی نداشت و از زیرساختهای لازم برای انجام معاملات برخوردار نبود.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه ادامه داد: در آن زمان دولت وقت، سازمانها و صندوقهای بازنشستگی اقدام به عرضه سهام در بازار نکردند و بخشی از نقدینگی مردم زمانی وارد بازار شد که قیمتها به اوج خود رسید و این امر زمینهساز ضرر و زیان سنگین مردم در این بازار شد.
آمادگی بورس برای ورود نقدینگیهای جدید
وی خاطرنشان کرد: اکنون که از تجربه سال ۹۸ معاملات بازار سهام برخورداریم و حجم نقدینگی هم نسبت به آن زمان بسیار افزایش یافته است؛ بنابراین ضمن آمادگی بازار برای ورود چنین نقدینگیهایی، تمهیدات لازم اندیشیده شد تا دیگر شاهد اتفاقی نباشیم که بازار در سال ۹۸ تجربه کرد.چراغی ادامه داد: باید اقدامی صورت گیرد تا مردم بتوانند به صورت واقعی از این بازار منتفع شوند، نه اینکه سهامداران در زمان صعود بازار و در قیمتهای بالا وارد این بازار شوند و متحمل ضرر و زیانهای سنگین در بازار شوند.عضو اسبق شورایعالی بورس اظهار داشت: باید اجازه داده شود تا مردم از موجی که تحت تاثیر افزایش قیمت دلار در بازار سرمایه ایجاد و باعث تاثیرگذاری در افزایش سودآوری شرکتها شده است، نفع ببرند.
وی اظهار داشت: امیدوارم رانت اقتصادی ایران از بخش واسطهگری و دلالی گرفته شود و مابه تفاوت قیمتهای ارز به صادرکنندگانی داده شود که عمدتاً جزو شرکتهای بورسی هستند.چراغی افزود: از این طریق ضمن جهش سودآوری این شرکتها مردم از سود این شرکتها ذینفع میشوند و بازدهی خوبی را کسب خواهند کرد.
بازدهی بازار سرمایه در بلندمدت بهتر از همه بازارها است
چراغی ادامه داد: همیشه در اقتصاد ایران شاهد بودیم که بازار سرمایه بعد از افزایش قیمت ارز و نیز عوامل بنیادی تاثیرگذار بر این بازار با یک تاخیر زمانی تحت تاثیر قرار میگیرد و وارد مدار صعودی میشود.عضو اسبق شورایعالی بورس خاطرنشان کرد: بررسیهای انجام شده حاکی از آن است که بازدهی بازار سرمایه در بلندمدت بهتر از همه بازارها بوده است.
وی با بیان اینکه بازار سهام از چند وقت گذشته بر مدار صعودی قرار گرفت، اما به دلیل حاشیههای ایجاد شده از سوی شورای رقابت وقفهای در صعود بازار ایجاد شد، گفت: با توجه به قرار گرفتن صادرات در وضعیت معقول، حرکت فعلی شاخص بورس و نیز روند شرکتهای حاضر در بورس درست و منطقی است.
وضعیت مناسب اقتصاد جهانی؛ تاثیرگذار بر بهبود وضعیت بازار سهام
چراغی به وضعیت مناسب اقتصاد جهانی اشاره کرد و گفت: سال گذشته برای مقطعی از زمان با ریزش قیمتهای جهانی در برخی از محصولات مختلف روبرو بودیم که این امر بر روند معاملات بازار سهام تاثیرگذار بود.به گفته عضو اسبق شورایعالی بورس؛ اکنون قیمتهای جهانی به مرحله تثبیت رسیده و عملاً شرکتهای صادراتی در وضعیت خوبی قرار دارند.
بیشتر بخوانید: نگاهی به تحولات یک هفته اخیر بازار سرمایه
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم منفعت افزایش قیمتهای جهانی به سهامداران شرکتها برسند و رانت دلار ارزان فروشی و ارزپاشی برداشته شود تا از این طریق کل سود در دست مردم قرار بگیرد. سهام شرکتهای بزرگ جزوی از سهام مشمولان سهام عدالت است؛ بنابراین سوددهی شرکتهای بورسی به اقتصاد کشور باز میگردد و سود و منفعت به جای اینکه در اختیار دلالان باشد در دست مردم واقعی و سهامداران قرار میگیرد.مشمولان سهام عدالت جزو اقشاری هستند که دولت توجه زیادی به آنها کرده و این سهام را در اختیار آنها قرار داده است.
وی در پایان روند معاملات بورس را مورد پیشبینی قرار داد و گفت: سازمان بورس شرایط سختی را در طول چند وقت گذشته داشته است؛ در حالی که اکنون وضعیت بهبود پیدا کرده است و با توجه به تلاشهای رییس سازمان میتوان آینده درخشانی را برای بازار متصور بود.