اقتصاد۲۴- ولت سیزدهم حالا نیمی از عمر خود را سپری کرده است. در این مدت آمارهای ارائه شده از سوی مقامات دولتی همگی در بردارنده نکات مثبت بوده است. امروز رییس کل بانک مرکزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و حتی رییس سازمان برنامه و بودجه در جمع خبرنگاران حضور یافتند تا بر این نکته تاکید کنند که وضعیت اقتصادی ایران رو به بهبود است. با این حال جولان تورم توام با رکود در بازارها و عملی نشدن بسیاری از وعدهها چیزی دیگر را گواهی میدهد.
از یک سو خبرها رسیده حکایت از آن داشت که پولهای بلوکه شدهی ایران در حال آزادسازی است و از سوی دیگر ایران شکایتی از کره جنوبی بابت عدم ایفای تعهداتش را تنظیم کرده است. در عین حال همچنان فرزین، رییس کل بانک مرکزی اعلام میکند خبرهای خوش ارزی در راه است.
سیدحمید حسینی، عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق در پاسخ به این سئوال که در آستانه دو سالگی دولت سیگنالی از بهبود اوضاع میبینید یا خیر؟ گفت: در تبلیغات انتخاباتی، آقایان خیلی سادهانگارانه مطرح میکردند که ما بیاییم میتوانیم مشکلات را حل کنیم؛ غافل از اینکه مشکلات کشور بسیار بزرگتر از آدمهاست و ابعاد بحران چنان رشد کرده که به سادگی نمیتوان حتی دامنهی را آن را محدود کرد.
وی گفت: در کنار تمام بحرانهای اجتماعی و سیاسی، وضعیت اقتصادی ایران و معیشت مردم با خطر بزرگی مواجه شده است.
آنها ریشهی مشکلات را نمیشناختند
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه از ادبیات شعارهای مطرح شده توسط دولتیها میشد چنین دریافت کرد که آنها ریشهی معضلات را نمیشناختند، گفت: در حالی که در روابط خارجی خود با مشکلات عدیدهای روبرو هستیم، بحران عظیم صندوقهای بازنشستگی و همچنین بحران برگ کسری بودجه و تورم بالای و دیرپا نیز متوجه اقتصاد است.
وی در توضیح این مطلب ادامه داد: در حقیقت این مشکلات به طور مستقیم زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده، اما حاضران در دولت و موافقان دولت کنونی این طور میگفتند که مشکل از تحریم و روابط خارجی نیست و ما برای همهی اینها راه حل داریم.
وی گفت: در عمل دو سال از عمر دولتی گذشته یا به عبارت بهتر نیمی از عمر دولت سپری شده، اما هیچ مشکلی حل نشده یا عزمی برای حل هیچ مشکلی وجود ندارد.
اگر وعده بزرگ شنیدید...
عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق افزود: من فکر میکنم مقامات دولتی بعد از این مدت متوجه ریشهها و واقعیات اقتصادی شدهاند. آقای خاندوزی که حالا وزیر امور اقتصادی و دارایی است، باید امروز جواب بدهد که چرا مشکل حل نشد. ایشان مدعی بود من دوازده راه حل دارم که بر مبنای آنها بدون برجام میتوان مشکلات را حل کرد، حالا، اما میگوید سرچشمهی مشکلات ارز ناشی از تحریم است. حسینی اضافه کرد: این را ما بارها گفتیم و گفتند، این شما بودی که ادعای دیگری داشتید و باید امروز جواب بدهید چرا راهحلهایتان جواب نداد.
بیشتر بخوانید: پازوکی: چیزی که ۱۲۰۰ هزار میلیارد کسری دارد اسمش توسعه نیست
وی گفت: هر وقت وعدهی بزرگ شنیدید مطمئن باشید که گوینده نه مشکل را میشناسد و نه شرایط کشور و تنگناها را. قول ساخت مسکن دادند، چون فکر میکردند همین که سیمان و آجر و .. باشد کافی است، حالا دربارهی منابع پولی حرف میزنند و میگویند ما چنین منابعی را نداریم.
این فعال اقتصادی در جواب این سئوال که آیا ناهماهنگی تیم اقتصادی زمینهساز بروز این مشکلات شده است؟ توضیح داد: حرف من این است که اگر تیم اقتصادی حتی با هم هماهنگ هم بودند، مشکلات حل نمیشد. این طیف رفتار عجیبی دارند. همین آقای توکلی که استاد آقای خاندوزی است، در مجلس هفتم پیش قدم شدند که الا و بلا باید طرح تثبیت قیمتها اجرا شود. آنها معتقد بودند عامل رشد تورم در ایران همین افزایش قیمت خدمات دولتی است. در شرایطی این حرف را میزدند که نرخ تورم در محدودهی کمتر از بیست درصد بود، اما دائم تبلیغ میکردند که تورم بالاست و باید مشکل حل شود. بدون شنیدن نظرات کارشناسان این طرح تثبیت قیمتها را اجرا کردند و بحرانی جدی و دامنهدار را به کشور تحمیل کردند.
حسینی اضافه کرد: از آن تاریخ تا امروز همچنان حاضر نیستند واقعیات را بپذیرند. شعارهای انتخاباتی را مرور کنید متوجه میشوید دلیل این رفتارهای عجیب این است که این طیف با قواعد اداره کشور آشنایی ندارند و در فضای انتزاعی حرف میزنند. مدام میگویند فلان میکنیم و چنان میکنیم. وعده میدهند سالی یک میلیون مسکن میسازیم و وقتی از آنها میپرسند چگونه؟ به امار تولید سیمان و کاشی و ... استناد میکنند بعد وقتی مسئولیت را میگیرند؛ میفهمند پول نیست، آب نیست، گاز نیست، فضای مناسب برای ایجاد مسکن نیست و هزاران مشکل دیگر نیز مانع اجرای این طرح است.
وی گفت: به نظرم تازه از پس گذشت نیمی از عمر دولت این افراد درک کردهاند که مشکلات بسیار بزرگتر از شعارهای آنهاست و امیدوارم در عمر باقیماندهی دولت فکری به حال حل این بحرانها کنند.