اقتصاد۲۴- سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در نشست کلیات لایحه برنامه هفتم در کمیسیون تلفیق مجلس با بیان اینکه برنامه هفتم کسری هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی دارد گفت: پیشنهاد تاسیس بانک توسعه اقتصادی را داده بود که در این برنامه گنجانده نشد. برای پوشاندن کسری هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی محرکها و منابعی باید پیش بینی شود.
یک معیار مناسب برای ارزیابی وضعیت کلان بودجه، بررسی شاخص کسری بودجه ساختاری دولت است. بهطوری که در این شاخص بررسی میشود دولت برای تأمین مخارج خود چه مقدار دچار کسری بوده و نیازمند استفاده از منابع نفتی، استقراض از صندوق یا فروش اوراق میباشد. کسری شوکه کنندهی ۱۲۰۰ هزار میلیاردی برنامه هفتم توسعه که از طرف وزیر اقتصاد اعلام شده، اما سوال و تعجب همگان را در مورد درستی و صحت این تخمین برانگیخت.
بیشتر بخوانید:برنامهای با ۱۲۰۰ میلیارد کسری بودجه اسمش فاجعه است!
مهدی پازوکی اقتصاددان در رابطه با این گفته خاندوزی وزیر اقتصاد به فراز گفت: من فکر میکنم که این رقم اشتباه بوده باشد. اعلام چنین عددی میتواند اثرات بسیار منفی روی بازار داشته باشد. برنامه هفتم هنوز تصویب نشده است. عددی که اعلام شده از بودجه جاری کشور بیشتر است. این عدد یعنی عملا توانایی پرداخت حقوق و دستمزد کارمند و بازنشستههای دولت هم دیگر، وجود نخواهد داشت و این فاجعه است. امیدوارم رقمی که آقای خاندوزی اعلام کرده صحت نداشته باشد. حتی اعلام کردن چنین خبری هم نشانه بیتدبیری و بیبرنامهگی است.
او ادامه داد: من این عدد را قابل قبول نمیدانم و متعجبم که وقتی برنامه توسعه هفتم توسعه هنوز تصویب نشده است، این عدد چگونه و چطور محاسبه و اعلام شده است. وقتی لایحه توسعه هفتم بیرون نیامده این عدد گفته شده از طرف وزیر اقتصاد، قابل استناد و صحیح نیست اگر مربوط به بودجه سالانه هم باشد؛ از آنجایی که بودجه جاری کشور ۹۰۰هزار میلیارد تومان است یعنی از بودجه لازم برای امورات جاری کشور فقط ۲۰۰تا ۳۰۰ هزار میلیارد تومان موجود است که این حتما اشتباه و غلط است.
پازوکی با امیدواری از اشتباه بودن این عدد اظهار کرد: برنامه اقتصادی که با کسری ۱۲۰۰ هزار میلیاردی نوشته شود که اسمش را نمیتوانیم برنامه توسعه بگذاریم.
مهدی پازوکی در پایان گفت: متاسفانه دولت فاقد نظام تدبیر است. دولتهای آقایان خاتمی و روحانی و حتی احمدینژاد در۴ سال اول دولت خود سعی بر کاهش و کنترل روند تورم داشتند. در دولت آقای رئیسی، اما این روند معکوس بوده و از همان ابتدا نرخ تورم صعودی شده است. دولت سیزدهم اگر اهتمام جدی داشت، میتوانست با تمرکز بر رفع تحریم، بار بزرگی از دوش اقتصاد ایران بر دارد. این دولت به شدت شعارزده است و با شعار هم که مشکلی حل نمیشود و البته مثالهای زیادی برای ناکارآمدی تیم اقتصادی دولت وجود دارد.