تاریخ انتشار: ۰۹:۴۲ - ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
از تاکید چندباره رهبری تا انتظار عقلا از شورای نگهبان

شاه کلید مشارکتی شدن انتخابات مجلس، در دست ۵۵۰ کاندیدای در انتظار تایید صلاحیت است؟

شورای نگهبان در چند روز باقیمانده تا پایان زمان بررسی اعتراضات کاندیداها، بررسی پرونده‌هایی را در دستور کار دارد که ۵۵۰ پرونده می‌تواند فضایی متفاوت را در انتخابات پیش رو رقم بزند.

اقتصاد۲۴-«شمارش معکوس» برای مشخص شدن کاندیدا‌های نهایی انتخابات مجلس دوازدهم آغاز شده و روز پنج شنبه تکلیف پرونده تایید صلاحیت شدگان این انتخابات بسته خواهد شد تا طیف‌های سیاسی با قطعیت بیشتری به سمت «لیست بندی» و «ترکیب بندی» کاندیداهایشان در انتخابات پیش رو و تبلیغات انتخاباتی بروند.

گمنام‌ها آمدند، شاخص‌ها پشت گیت ماندند

«۱۴۰۳۸» کاندیدا بنا به روایت سخنگوی ستاد انتخابات از سوی شورای نگهبان مجوز ورود به انتخابات را تا این لحظه دریافت کرده اند، در میان این حجم کاندیدای تایید صلاحیت شده، اما اگر کاندیدا‌های اصولگرا و نزدیک به دولت را کنار بگذاریم، دست اصلاح طلبان، اعتدالیون و مستقلینی، چون نمایندگان ادوار حتی برای بستن یک لیست کامل هم خالی است و تعداد تایید صلاحیت شدگان گمنام یا کمتر شناخته شده بالا و تایید صلاحیت چهره‌های شاخص حداقلی بوده است.

شورای نگهبان در فاز اول اعلام اسامی کاندیدا‌های تایید صلاحیت شده و در فاز رسیدگی به اعتراضات تاکنون، معدود چهره هایی، چون علی مطهری، مسعود پزشکیان و محمدباقر نوبخت را تایید صلاحیت کرده و با اینکه تعداد کاندیدا‌های منسوب به این طیف‌ها اندک بود و چهره‌های اصلی وارد گود رقابت نشده بودند، اما همان تعداد اندک هم مشمول نظارت استصوابی شده اند.

از تاکید چندباره رهبری تا انتظار عقلا از شورای نگهبان

این اتفاق درحالی رخ داده است که بعد از برخورد حذفی هیات‌های اجرایی دولت رئیسی با کاندیدا‌های اصلاح طلب، اعتدالی و منتقد دولت، این انتظار از شورای نگهبان شکل گرفت تا اشتباه و نگاه حذفی این هیات‌ها را جبران کرده و با سعه صدر بیشتری به بررسی صلاحیت‌ها ورود کند.

این خواسته نه فقط از سوی اصلاح طلبان و اعتدالیون که حتی از سوی عقلای اصولگرا نیز بار‌ها و بار‌ها مطرح شد و حتی این پیش بینی می‌شد که شورای نگهبان با رویکرد بازتری به امر بررسی صلاحیت‌ها ورود کند.

این انتظار آنجا جدی‌تر شکل گرفت که رهبری انقلاب در چندین نوبت طی ماه‌های اخیر بر ضرورت مشارکت حداکثری در انتخابات از یک سو و رقابتی شدن انتخابات تاکید کردند. دو نکته مهم که عملیاتی شدن آن مستلزم تنوع در ترکیب بندی سیاسی کاندیدا‌های حاضر در انتخابات است.


بیشتر بخوانید:جنجال یک کاندیدای زن انتخابات مجلس در فضای مجازی


گرچه بعد از ورود شورای نگهبان به بررسی صلاحیت‌ها تعداد زیادی از معترضین به نحوه عملکرد هیات‌های اجرایی مجوز حضور درانتخابات را گرفته اند، اما نکته آنجاست که در بین این تعداد زیاد تایید صلاحیت شدگان همچنان نام چهره‌های شاخص از طیف اصلاح طلب، اعتدالی و البته نمایندگان ادوار به چشم نمی‌خورد. حتی ۲۶ نماینده فعلی ردصلاحیت شده تا این لحظه مجوز شورای نگهبان را نگرفته اند.

در انتظار تایید صلاحیت ۵۵۰ نفر

خبر‌های رسیده به خبرگزاری خبرآنلاین حکایت از آن دارد که شورای نگهبان در چند روز باقیمانده تا پایان زمان بررسی اعتراضات کاندیداها، بررسی پرونده‌هایی را در دستور کار دارد که ۵۵۰ پرونده می‌تواند فضایی متفاوت را در انتخابات پیش رو رقم بزند.

براین اساس پرونده چهره‌های شاخصی که در فاز اول ردصلاحیت شده اند و اعتراض کرده اند هنوز از سوی این شورا بررسی نشده و در این زمان اندک باقیمانده باید مورد بررسی فقها و حقوقدانان شورای نگهبان قرار بگیرد.

چنانچه مُهر قرمز ردصلاحیت بر این این پرونده‌ها زده نشود و این افراد مجوز ورود به انتخابات را دریافت کنند پیش بینی می‌شود دست این سه طیف برای معرفی کاندیدا تا حدودی باز شود.

در واقع «شاه کلید» مشارکتی و رقابتی شدن انتخابات در همین شرایط فعلی که بسیاری از چهره‌های شاخص وارد عرصه کاندیداتوری نشده اند، تزریق ۵۵۰ کاندیداست که تا این لحظه پشت گیت شورای نگهبان مانده اند.

باید چشم انتظار ۱۹ بهمن و اعلام اسامی نهایی کاندیدا‌های تایید صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان بود تا مشخص شود آیا شورای نگهبان در مسیر مورد تاکید رهبری انقلاب و البته عقلا و دلسوزان نظام تن به تایید صلاحیت این تعداد افراد خواهد داد یا فشار تندرو‌ها برای حضور کم تعداد اصلاح طلبان، اعتدالیون و مستقلین کارگر خواهد افتاد و انتخاباتی حداقلی را شاهد خواهیم بود. انتخاباتی از جنس آنچه در ۱۴۰۰ شاهد بودیم و نتیجه آن چیزی جز رقابت فرد پیروز با آرای باطله نبود.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر