اقتصاد ۲۴ - فارغ از انتقادات موجود به شبکه بانکی کشور، یکی از ایرادات بزرگ این شبکه، خروج یا حداقل دور شدن بانکها از وظایف ذاتی خود است؛ مسالهای که امروز از آن به عنوان بنگاهداری بانکها یاد میشود. در این راستا و با توجه به اهمیت این موضوع یکی از تاکیدات مهم رهبر معظم انقلاب طی سالهای گذشته تاکنون، خروج بانکها از بنگاهداری و بازگشت و تمرکز بر انجام وظایف ذاتی بانکها، یعنی همان بانکداری است.
متاسفانه شاید ساختار کنونی اقتصاد کشور سود خود را در بنگاهداری میبیند و در صورت عدم اصلاح ساختار، هر کسی در ورود به بازار به سمت بنگاهداری میرود، اما این جریان لطمات زیادی را به بخش اقتصاد کشور وارد کرده است.
ادامه بنگاه داری بانکها و کارهای هزینه آور دیگر نظیر افزایش شعبههای بانکی سالهاست که انتقادهای زیادی را به همراه داشته است. از این رو بانک ملی براساس بیانات مقام معظم رهبری درباره بنگاهداری بانک ها، مسئولیت نظام بانکی را در خروج از بنگاهداری بیشتر کرده است و این واگذاری گام بسیار مهمی در شبکه بانکی کشور در راستای خروج از بنگاهداری، کاهش تصدی گری بانکها و اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
بانک ملی پیشتاز در خروج از بنگاه داری
بانک ملی ایران در مسیر خروج از بنگاه داری پیشتاز شده است. این بانک در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر خروج بانکها از بنگاهداری، ۴۹ شرکت تحت اختیار و زیر مجموعه خود را آماده واگذاری و فروش کرده است.
بزرگترین و مهمترین گام بانک ملی برای خروج از بنگاه داری، با واگذاری ۵۱.۳۲ درصد از سهام شرکت پتروشیمی شازند به ارزش ۲۵۰ هزار میلیارد ریال، در چهارچوب مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار تهران طی معاملهای شفاف و به صورت نقدی به خریداری دارای صلاحیت برداشته شد.
این فروش و واگذاریها را میتوان با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در بحث اقتصاد مقاومتی با هدف ایجاد فرصتهای سرمایه گذاری تازه برای خلق بنگاههای جدید و حمایت از تولید داخلی و ارتقای نظام مالی کشور دانست و با این اقدام، بانک ملی ایران گامی بزرگ در جهت کاهش بنگاه داری بانکها برداشته است. این گام هرچند در ابتدای راه است، اما با ظرفیتهای بانک ملی در راستای تحقق نظام بانکی میتواند بسیار مثمر ثمر باشد چراکه دوری از بنگاه داری به نوعی ظرفیت سازی برای تحقق اهداف کوتاه و بلند مدت نظام بانکی را افزایش میدهد.
لیست شرکتهای آماده واگذاری بانک ملی
نکته قابل توجه در این است که این اقدام بانک ملی در همین جا متوقف نخواهد شد چراکه اگر نگاهی به لیست شرکتهای آماده واگذاری بانک ملی ایران بیندازید متوجه پروسه واگذاری شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی (وبانک)، مدیریت طرح و توسعه آینده پویا، گروه ملی صنعتی فولاد ایران، شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران، ایران ترانسفو، گروه صنعتی بارز، پتروشیمی شازند، گروه صنایع بهشهر، مارگارین، مجتمع تولیدی چینی مقصود و پاکسان خواهید شد.
شایان ذکر است که شرکت پالایشگاه تهران با نماد بورسی شتران که ۷۰ درصد مالکیت آن در اختیار سهام عدالت است، نسبت به خرید سهم بانک ملی ایران از پتروشیمی شازند اقدام کرده است. به این ترتیب ۴۷ میلیون نفر از دارندگان سهام عدالت از واگذاری شرکت پتروشیمی شازند منتفع میشوند.