اقتصاد۲۴ شیوا سپهری: ریپل سابقهای طولانی در بین ارزهای دیجیتال دارد و حتی ۴ تا ۵ سال قبل از بیت کوین پیشی گرفته است. با این حال، علیرغم تاریخچه آن، بسیاری از کاربران هنوز ریپل و XRP و نحوه ارتباط این دو را با هم اشتباه میگیرند. ریپل یکی از مهمترین پروژههای ارز رمزنگاری شده است و در حال حاضر هشتمین ارز دیجیتال بزرگ جهان محسوب میشود. مبادله ریپل روشی متمرکز است که کمک میکند تا تراکنشهای برون مرزی را سریعتر و با کارمزد کمتر انجام دهند. در این مطلب نگاه دقیقتری به ریپل خواهیم داشت، نحوه عملکرد آن را توضیح میدهیم.
ریپل چیست؟
ریپل نام پروژهای است که در پس رمزارز XRP قرار دارد و در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین یا لایت کوین به روشی بسیار متفاوت عمل میکند و بر کار با موسسات مالی سنتی تمرکز دارد. مفهوم ریپل را میتوان به حدود سالهای ۲۰۰۴-۲۰۰۵ زمانی که برنامه نویس کامپیوتر کانادایی، رایان فوگر، ریپل پی را توسعه داد، مربوط دانست. ریپل برای ارائه گزینههای پرداخت امن به اعضای جامعه آنلاین از طریق یک شبکه ایمن و جهانی توسعه یافته است.
در واقع XRP به عنوان جایگزینی برای بیتکوین طراحی شده است و بر تسهیل پرداختهای برون مرزی فوری، قابل اعتماد و ارزان تمرکز دارد. XRP نیز مانند بیت کوین، از یک دفتر کل عمومی، برای ذخیره تمام جزئیات تراکنش استفاده میکند. با این حال، یک تفات عمده وجود دارد زیرا شبکه پرداخت ریپل از استخراج برای اعتبارسنجی تراکنشها استفاده نمیکند. در عوض، دفتر کل XRP از گرههای اعتبارسنجی قابل اعتماد برای رسیدن به اجماع استفاده میکند که بین ۳ تا ۵ ثانیه زمان میبرد که زمان بسیار کوتاهی است. این گرهها در مجموع به نام Unique Node List مشهور هستند. مکانیسم اجماع XRP بر اساس مدل توافقنامه فدرال بیزانس (FBA) است. توکن اصلی این پروژه، XRP، در مراحل اولیه پروتکل، با ۱۰۰ میلیارد XRP استخراج و در سال ۲۰۱۳ راه اندازی شدو تاکنون با بیش از ۴۸ میلیارد XRP در حال حاضر در گردش است. به موارد زیر توجه کنید.
-ریپل یک شرکت انتفاعی است که بر توسعه و بازاریابی ریپل نت نظارت دارد.
-ریپل نت یک شبکه پرداخت دیجیتال است که بر روی دفتر کل XRP اجرا میشود.
-XRP نشانه بومی اکوسیستم است.
تاریخچه ریپل
ریپل بهعنوان پایهای برای مفهوم ریپل که بهعنوان جایگزینی برای بیتکوین توسط جد مککالب پیشنهاد شد، عمل کرده است. مک کالب به این نتیجه رسید که استخراج بیت کوین یک تلاش بسیار سنگین و پرهزینه است که میتواند کل پروتکل را تضعیف کند. مککالب به فوگر نزدیک شد و طرحی را برای تغییر ریپل پی به یک شبکه رمزنگاری ارائه کرد، پس از آن فوگر کنترل را به مککالب و کریس لارسن سپرد؛ بنابراین رایان فوگر ریپل پی را در سال ۲۰۰۴ توسعه داد. سپس در سال ۲۰۱۱ دیوید شوارتز و آرتور بریتو کار خود را بر روی یک سیستم جدید ارزهای دیجیتال با الهام از بیت کوین آغاز کردند. در سال ۲۰۱۲، آنها این ایده را با ریپل پی فوگر ادغام کردند که منجر به ایجاد اپن کوین شد. این شرکت نام خود را به آزمایشگاه ریپل تغییر داد. سپس در سال ۲۰۱۷، XRP پس از بیت کوین، دومین ارز دیجیتال بزرگ جهان شد.
ریپل چگونه کار میکند؟
اکوسیستم ریپل از دو جزء اصلی تشکیل شده است. ریپل یک سیستم تسویه حساب در زمان واقعی، شبکه حواله و مبادله ارز را فراهم میکند. از ریپل نت برای اطمینان از تراکنشهای فوری بین طرفین استفاده میکند. همچنین ریپل نت توسط تسهیلگران پرداخت و بانکهای جهانی استفاده میشود و به ساده سازی ارتباطات و ارسال و دریافت یکپارچه تراکنشها کمک میکند.
زیرساخت بلاک چین ریپل چیست؟
به گزارش اقتصاد۲۴ ریپل پرداختهای بینمرزی سریع و ارزان را برای بانکها فراهم میکند و به یک جایگزین مناسب برای سیستم پرداخت فعلی در اکثر بانکهای بزرگ به نام سویفت تبدیل میشود. تراکنشها از طریق یک سیستم اجماع تأیید میشوند که از چندین سرور متعلق به بانک استفاده میکند و اعتبار دهندگان اعتبار تراکنشها را با مقایسه آنها با آخرین وضعیت دفتر کل XRP تأیید میکنند. برای اینکه یک تراکنش تأیید شود، باید توسط اکثریت اعتباردهندگان شبکه پذیرفته شود.
ریپل نت یک چارچوب استاندارد و مجموعهای از قوانین به نام پروتکل معاملاتی ریپل (RTXP) را برای همه شرکتکنندگان شبکه فراهم میکند که به کاهش مشکلات احتمالی در تراکنشها کمک میکند. یک برنامه میتواند از طریق APIهای HTTP یا WebSocket با XRP Ledger متصل شود. از طرف دیگر، آنها میتوانند از زبانهای برنامه نویسی مختلف دیگری مانند پایتون، جاوا اسکریپت و ... استفاده کنند. این شبکه میتواند حدود ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش کند که سریعتر از اتریوم و بیت کوین است.
XRP چگونه کار میکند؟
همانطور که قبلا ذکر شد، XRP ارز دیجیتال بومی XRP Ledger است. از مکانیسم اجماع فدرال استفاده میکند که با مکانیسم سنتی اجماع اثبات سهام و اثبات کار متفاوت است. شرکت کنندگان در اکوسیستم ریپل به لطف شهرتشان مورد اعتماد یکدیگر هستند. تا مارس ۲۰۲۲، این شبکه حدود ۱۵۰ اعتبارسنجی داشت.
برخلاف سایر ارزهای رمزنگاری شده، کل عرضه XRP در طول راه اندازی پروژه از قبل استخراج شد و بنیانگذاران ۸۰ میلیارد XRP را به پروژه اختصاص دادند و باقی مانده را حفظ کردند.
مزایا و معایب ریپل
ریپل و XRP چندین مزیت و چند معایب دارند. ابتدا به برخی از مزایا میپردازیم:
بیشتر بخوانید: تتر چیست و چرا جای دلار را در ایران گرفته است؟
-ریپل دارای زمانهای تسویه سریع و نقدینگی اضافه است که به سادهسازی کل فرآیند تسویه کمک میکند. XRP سرعت تسویه حساب بالاتری نسبت به بیت کوین و اتریوم دارد.
-این شبکه همچنین مقیاس پذیری قابل توجهی را ارائه میدهد و حدود ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش میکند.
معایب ریپل به شرح زیر است:
-ریپل نت کاملاً غیرمتمرکز نیست.
-این پروژه برای موسسات مالی بزرگ ساخته شده است و برای کاربران خرده فروشی کاربرد کمی دارد.
-ریپل خود دارای تعداد زیادی XRP است که منجر به ترس از دستکاری قیمت میشود.
مناقشات پیرامون ریپل
ریپل با سطوحی از بحث و جدل مواجه شده است که برجستهترین آن تصمیم تیم برای استفاده از یک چارچوب متمرکز است که به ریپل کنترل کامل بر عرضه XRP میدهد. این تصمیم و ماهیت چارچوب زیربنایی آن، نشان میدهد که برخلاف BTC، XRP بیشتر یک ارز دیجیتال متمرکز است. ریپل همچنین در سال ۲۰۱۴ با معرفی ویژگی فریزر تعادل مورد انتقاد قرار گرفت. این ویژگی پروتکل را قادر میسازد تا تمام ارزهای غیر XRP را از کاربرانی که قوانین ضد پولشویی را نقض میکنند مصادره کند.
ریپل همچنین مورد شکایت شرکت بلاک چین R۳ بود که این پروژه را به فسخ غیرقانونی توافق بین این دو متهم کرد. دومین اقدام بسیار مهمتر بود که SEC شکایتی را علیه آزمایشگاههای ریپل تنظیم کرد و ادعا کرد که ۱.۳ میلیارد دلار XRP بدون ثبت اجباری در SEC به عنوان اوراق بهادار منتقل شده است.
ریپل به دنبال این است که سیستم مالی را قادر سازد تا در زمان بیسابقه وجوه را جابهجا کند و امیدوار است تمام بانکها و موسسات مالی بزرگ را روی پلتفرم خود بیاورد. این شرکت به اضافه کردن مؤسسات بزرگ به عنوان شریک ادامه داده است و بر قوی بودن پروژه خود تاکید دارد. در حال حاضر، آینده پروژه به این بستگی دارد که ریپل نت چگونه شراکتهای موجود خود را حفظ کند و در عین حال به افزودن آن ادامه میدهد.