تاریخ انتشار: ۰۸:۵۲ - ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

در صورت فوت رئیس جمهور، کشور چگونه اداره خواهد شد؟

سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران روز گذشته به همراه عده ای از همراه از جمله وزیر امور خارجه در مسیر بازگشت از منطقه خداآفرین به تبریز دچار سانحه شد و صبح امروز خبر شهادت وی و دیگر همراهان او در بالگرد منتشر شد. اما وضعیت اداره کشور در این شرایط چگونه خواهد بود؟

اقتصاد۲۴- سید ابراهیم رئیسی، هشتمین رئیس جمهوری اسلامی ایران که عصر یکشنبه ۳۰ اردیبهشت در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح سد قیز قلعه‌سی به سمت شهر تبریز، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه هوایی شده بود، به همراه تمامی همراهان به شهادت رسید.

از آنجایی که وی شخص اول اجرایی کشور بشمار می‌آمد، ترتیباتی در قانون اساسی پیش بینی شده است که در صورت عزل یا فوت نابهنگام رئیس جمهوری و ...، وضعیت اداره کشور چگونه خواهد بود.

مطابق اصل ۱۳۱ قانون اساسی «در صورت فوت، عزل، استعفاء، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس‌جمهور یا در موردی که مدت ریاست جمهوری پایان یافته و رئیس‌جمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده یا امور دیگری از این قبیل، معاون اول رئیس‌جمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیت‌های وی را بر عهده می‌گیرد و شورایی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه قضاییه و معاون اول رئیس‌جمهور موظف است ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت پنجاه روز رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود، در صورت فوت معاون اول یا امور دیگری که مانع انجام وظایف وی گردد و نیز در صورتی که رئیس‌جمهور معاون اول نداشته باشد مقام رهبری فرد دیگری را به جای او منصوب می‌کند.»

در دوره کفالت ریاست جمهوری در ایران نمی‌توان وزیران را استیضاح کرد یا به آنان رای عدم اعتماد داد و نیز نمی‌توان برای تجدید نظر در قانون اساسی و یا امر همه پرسی اقدام نمود.

محمد مخبر، جانشین سید ابراهیم رئیسی کیست؟

در حال حاضر با توجه به شهادت رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیت‌های رئیس جمهور را برعهده خواهد داشت. اما محمد مخبر کیست؟

محمد مخبر دزفولی زاده چهارم تیر ۱۳۳۴ است که از سال ۱۴۰۰ در دولت سیزدهم به‌عنوان هفتمین معاون اول رئیس‌جمهور ایران و پس از شهادت ابراهیم رییسی بر اساس اصل ۱۱۳ قانون اساسی تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به مدت ۵۰ روز به عنوان رییس جمهور موقت مشغول به کار است. او همچنین از سال ۱۴۰۱، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است.


بیشتر بخوانید: آخرین اخبار از شهادت رئیس جمهور و همراهانش/ پهپادهای ایرانی پیکر شهدا را پیدا کردند


او پیش از این ریاست ستاد اجرایی فرمان امام، معاونت بازرگانی و حمل و نقل بنیاد مستضعفان، ریاست هیئت مدیره بانک سینا و معاونت استانداری خوزستان را بر عهده داشته‌است. اوهمچنین پیش از فعالیت در بنیاد مستضعفان، در سِمت معاون اجرایی و مدیر عامل شرکت مخابرات خوزستان و مدیر عامل شرکت مخابرات دزفول مشغول بوده است.

محمد مخبر در ۱۳ ژانویه ۲۰۲۱ توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا به دلیل آنچه سرکوب مخالفان نظام جمهوری اسلامی ایران خوانده شد، تحریم شد.

محمد مخبر فرزند عباس مخبر که از وعاظ و منبری‌های شهرستان دزفول است مقطع ابتدایی را در دزفول و اهواز ادامه تحصیل نمود. سپس در مقطع دکتری در رشته مدیریت و برنامه‌ریزی توسعه اقتصادی، در مقاطع کارشناسی‌ارشد و کارشناسی به ترتیب در رشته‌های مدیریت با گرایش سیستم‌ها و کارشناسی در مهندسی برق تحصیل کرده است. وی همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکتری حقوق بین‌الملل است.

مخبر، مدیرعاملی شرکت مخابرات خوزستان، معاونت استانداری خوزستان، ریاست هیئت مدیره بانک سینا، معاونت بازرگانی و حمل و نقل بنیاد مستضعفان و ریاست ستاد اجرایی فرمان امام را به ترتیب در سابقه خود دارد.

ارسال نظر