اقتصاد۲۴-در حال حاضر که به ادعای تحلیلگران خاورمیانه در آستانه رویارویی تمام عیار قرار دارد، سوال این است که آیا این رویارویی بار دیگر به غزه محدود میشود یا به رویارویی مستقیم میان اسرائیل با ایران و حزب الله لبنان و دیگر اعضای محور مقاومت منجر میگردد؟
بیش از نه ماه از جنگ در غزه گذشته و وضعیت برخلاف پیشبینیها بدتر شده است. نیروهای اسرائیلی کماکان رویاروی حماس قرار دارند، جمعیت غیرنظامی نوار غزه در شرایط نامطلوبی قرار گرفته و خشونت به جامعه اسرائیل بازگشته است. معترضان راست افراطی اخیرابه یکی از پایگاههای نیروهای دفاعی اسرائیل حمله کردند و تلاش داشتند تا نیروهای ذخیره بازداشت شده را که توسط ارتش متهم به آزار اسرای فلسطینی هستند را آزاد کنند.
حالا ترور اسماعیل هنیه در خاک ایران نیز معادلات را پیچیدهتر کرده است، از همین رو گروهی از ناظران مدعی اند که نتانیاهو چیزی جز رویارویی منطقهای نمیخواهد.
نتانیاهو به دنبال جنگ است
در همین راستا نشریه فارین پالسی گفت و گویی را منتشر کرده که محور آن پس لرزههای ترور رهبر ارشد حماس است.
درجریان این گفتگو که میان، اما آشفورد و متیو کورینگ، دو خبرنگار ارشد این نشریه جریان دارد، طرفین ضمن اشاره به حمله موشکی ادعایی منتسب به حزب الله به بلندیهای جولان (حملهای که این جنبش به شدت انجامش را تکذیب کرده است) مدعی اند: در ابتدا تصور میشد که حمله اسرائیل به حومه جنوبی بیروت و ترور فواد شکر، فرمانده ارشد حزب الله پاسخ به این حمله (ادعایی) بوده، اما رسانهای شدن ترور اسماعیل هنیه در تهران معادلات را تغییر داد.
این دو خبرنگار در ادامه این گفتگو با اشاره به واکنش احتمالی ایران ادعا کردند، تهران به عنوان یکی از حامیان محور مقاومت متعهد شده که به حمله اسرائیل پاسخ دهد؛ با این همه تهران خواهان جنگ فراگیر نیست. همین مسئله نوع واکنش ایران را در هالهای از ابهام قرار داده است.
دو خبرنگار در ادامه این گفتگو مدعی شدند که علت اصلی بی ثباتیهای حاکم، شکست بازدارندگی از سوی واشنگتن است. آنها ادعا کردند، دولت بایدن باید مانع از پاسخ ایران به حمله اخیر شود.
با این همه دو خبرنگار ضمن اشاره به حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق که ماه آوریل رخ داد و زمینه ساز رویارویی بی سابقه میان تهران و تل آویو شد و همچنین ترور اسماعیل هنیه در قلب تهران همزمان با مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، کنشهای اسرائیل را مصداق نقض حاکمیت ارضی ایران قلمداد کرده و صراحتا اعلام کردند که اسرائیل خواهان بی ثباتی است و در مسیر جنگ فراگیر قرار گرفته است.
این دو تاکید داشتند که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، انگیزهای جدی برای ایجاد تنش دارد چرا که احتمالاً با پایان جنگ قدرتش را از دست خواهد داد؛ بنابراین او به شرکای ائتلاف راست افراطی خود اجازه میدهد تا در داخل جامعه اسرائیل شورش کنند، جنگ در غزه ادامه داشته باشد و تنشها با ایران را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید:واکاوی پشت پردههای ترور اسماعیل هنیه در تهران؛ چرا هنیه در جریان سفرهای دیگرش مورد هدف قرار نگرفت؟
در ادامه این گفتگو، اما آشفورد یکی از دلایل تشدید تنشها و مارپیچی شدن شرایط حاکم را سیاستهای گستاخانه نتانیاهو قلمداد کرد و متیو براین باور بود که دلیل اصلی میتواند شکست بازدارندگی باشد. او در ادامه تاکید کرد که اسرائیل تصمیمهای بدی اتخاذ میکند؛ تصمیمهایی که پیامدهای مثبتی برای ایالات متحده ندارد. او در ادامه به توئیت مارک هانا، خبرنگار فاین پالسی اشاره کرد و گفت، هنری کیسینجر یک بار - با زیرکی – تاکید داشت که منافع اسرائیل در ایجاد اختلافات منطقهای تنها به منافع ایالات متحده آسیب میرساند. در چنین شرایطی آنچه که محقق میشود ثروت سیاسی نتانیاهو است.
ترکشهای سیاستهای پرهزینه بایدن
در ادامه این گفتگو دو خبرنگار تاکید داشتند که آمریکا به تصمیمهای بد اسرائیل چراغ سبز نشان میدهد. این دو در ادامه مدعی شدند، دولت بایدن بلافاصله پس از حملات ۷ اکتبر در کنار اسرائیل قرار گرفت، اما در ماههای اخیر بر آتش بس اصرار دارد بدون آن که در این باره متوسل به اهرم فشار شود، به باور آنها سیاستهای بایدن تنها شرایط را بدتر خواهد کرد. این دو در ادامه به انتخابات ونزوئلا و ادعای تقلب در این کارزار اشاره کرده و تاکید داشتند، تحولات در این کشور آمریکای لاتین که با تنشها در خاورمیانه همزمانی دارد، به معنای بی ثباتی در بازارهای جهانی نفتی است. ازمنظر هر دو این امکان وجود دارد که شاهد آشفتگی بیشتر، مهاجران بیشتر و بدبختی بیشتر باشیم. گزارهای که از نظر هر دو ماحصل سیاستهای دولت بایدن است، سیاستی که به ادعای دو روزنامه نگار پیامدهای امنیتی مستقیمی برای ایالات متحده به دنبال دارد و رقابت قدرتهای بزرگ را وارد فصل تازهای خواهد کرد، بالاخص آن که ونزوئلا پایگاهی برای نفوذ پکن و مسکو در نیمکره غربی است و هر دو قدرت تسلیحات و ابزارهای اطلاعاتی را در اختیار کاراکاس قرار میدهند.
اما آشفورد در ادامه این گفتگو ضمن اشاره به سیاستهای کامالا هریس در این باب گفت، هریس پیش از آن که در قامت معاون رئیس جمهوری فعالیت داشته باشد، در عرصه سیاست خارجی تجربهای نداشت، فارغ از این که جزودموکراتهای مترقی است، بعید است بتواند از پس دو بحران در آمریکای لاتین و خاورمیانه بر آید.
اما در ادامه افزود، او در باب بحران مهاجرت جزء چند سخنرانی و بازدید از منطقه کاری از پیش نبرد، از همین رو میتوان گفت که تشدید تنش در ونزوئلا و بالا گرفتن بحران مرزی و مهاجرت موجب میشود تا مسئله امنیت به چالش اصلی هریس تبدیل شود. از منظری دیگر صرف اتخاذ موضعی تند علیه اسرائیل راه حل بحران خاورمیانه نخواهد بود. متیو کورینگ نیز این استدلال را تایید کرد و تاکید داشت که تداوم سیاستهای بایدن بازی با حاصل جمع صفر است. این دو خبرنگار ارشد فارین پالسی در ادامه مدعی شدند، اگر نتانیاهو با همین دست فرمان پیش برود و خاورمیانه را در آستانه جنگی فراگیر قرار دهد، هریس به واسطه بی تجربگی اش و عدم تمایل چهرههای باتجربه جهت هم صدایی با او وارد میدان مین خواهد شد.