تاریخ انتشار: ۱۰:۰۹ - ۰۴ مهر ۱۴۰۳

خونین‌ترین حملات اسرائیل به لبنان پس از جنگ ۲۰۰۶

پس از خونین‌ترین حملات اسرائیل به لبنان از زمان جنگ اسرائیل و حزب‌الله در سال ۲۰۰۶، حملات همچنان ادامه دارد و به گفته مقامات لبنانی، «بیش از ۵۵۰ نفر از جمله بیش از ۱۰۰ زن و کودک شهید و ۱۸۰۰ نفر زخمی شدند».

اقتصاد۲۴-اسرائیل ادعا می‌کند مواضع حزب‌الله را هدف گرفته است و تمام خانه‌هایی که در حمله ویران شدند، محل اختفای تسلیحات حزب‌الله لبنان بودند. ارتش اسرائیل به ساکنان جنوب و شرق لبنان هشدار داده بود که پیش از حملات هوایی گسترده علیه حزب‌الله، مناطق حساس را تخلیه کنند. در پی این هشدار، هزاران لبنانی از جنوب این کشور گریختند و بزرگراه اصلی بیرون شهر بندری صیدا بزرگ‌ترین موج مهاجرت از سال ۲۰۰۶ را شاهد بود. نیرو‌های اسرائیل اعلام کردند در حملات دوشنبه و سه‌شنبه حدود ۱۶۰۰ موضع حزب‌الله را هدف گرفته‌اند.

نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت لبنان، در جلسه کابینه این حملات را مصداق نسل‌کشی تمام‌عیار دانست. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفته که «روز‌های سختی» در پیش دارد و از مردم خواست تا پایان این کارزار متحد بمانند. او در پیامی که پس از ارزیابی مقر نظامی اسرائیل در تل‌آویو منتشر شد، گفت: «قول دادم که توازن امنیتی و توازن قوا را در شمال تغییر بدهم و این دقیقا همان کاری است که در حال انجامش هستم».

ارتش اسرائیل پیش‌تر از ساکنان جنوب لبنان که با شمال اسرائیل هم‌مرز هستند، خواسته بود خانه‌ها و ساختمان‌هایی را که حزب‌الله در آن‌ها سلاح انبار کرده تخلیه کنند. ارتش افزود که قرار است «حملات گسترده‌ای» علیه این گروه انجام بدهد. این اطلاعیه متعاقب تبادل آتش سنگین طرفین در ۲۲ سپتامبر منتشر شد. ارتش اسرائیل اعلام کرد در مناطقی که هدف حمله هوایی واقع شده‌اند، انفجار‌های ثانویه رخ داده است که نشان می‌دهد ساختمان‌های هدف گرفته‌شده برای ذخیره سلاح استفاده می‌شدند. حزب‌الله در پاسخ به حملاتی که به شهادت یک فرمانده ارشد و ده‌ها عضو خود انجامید، با حدود ۱۵۰ راکت، موشک و پهپاد به شمال اسرائیل حمله کرد. تشدید درگیری‌ها به افزایش ترس از وقوع یک جنگ تمام‌عیار دامن زده است؛ چراکه اسرائیل قصد دارد به مبارزه علیه گروه حماس در نوار غزه و نجات گروگان‌های باقی‌مانده از زمان حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ادامه دهد.

حزب‌الله متعهد شده که به حملات خود در همبستگی با حماس ادامه دهد. یک مقام نظامی اسرائیل گفت تل‌آویو فعلا روی عملیات هوایی متمرکز است و هنوز هیچ برنامه‌ای برای عملیات زمینی ندارد. این مقام نظامی که طبق مقررات به صورت ناشناس صحبت می‌کرد، گفت: «هدف از این حملات این است که توانایی حزب‌الله را برای انجام حملات بیشتر به اسرائیل محدود کنیم». به گزارش رسانه‌های لبنان، ساکنان منطقه یک پیام متنی دریافت کردند که در آن آمده بود از ساختمان‌هایی که حزب‌الله در آن‌ها سلاح انبار کرده خارج شوند و تا اطلاع ثانوی از آن‌ها دوری کنند.

براساس گزارش‌ها، در این پیام عربی آمده بود: «اگر در ساختمانی هستید که حزب‌الله در آن سلاح انبار کرده است، تا اطلاع ثانوی از آن منطقه خارج شوید». هنوز مشخص نیست چه تعداد از مردم تحت تأثیر فرمان تخلیه اسرائیل قرار گرفته‌اند. محله‌های دو طرف مرز به دلیل تبادل آتشِ تقریبا روزانه تا حد زیادی خالی از سکنه هستند. اسرائیل، حزب‌الله را متهم کرده که تمام محله‌های جنوب لبنان را به پایگاه نظامیان و مقر موشک‌انداز‌های مخفی و دیگر زیرساخت‌های نظامی تبدیل کرده است. این اتهام می‌تواند به کارزار بمباران سنگین اسرائیل سرعت ببخشد؛ حتی اگر نیروی زمینی وارد عمل نشود. 


بیشتر بخوانید:نبرد خونین درجبهه شمال؛ جزییات حمله اسراییل و مقاومت حزب‌الله در جنوب لبنان و بیروت


اسرائیل گفت بیش از ۱۵۰ موضع را در روز دوشنبه هدف قرار داده است. ساکنان روستا‌های مختلف در جنوب لبنان تصاویری از حملات هوایی و بلند‌شدن یک دود عظیم در شبکه‌های اجتماعی منتشر کردند. خبرگزاری ملی لبنان نیز از انجام حملات هوایی به مناطق مختلف خبر داد. در همین حال، فولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، خواستار مداخله برای جلوگیری از تشدید بیشتر درگیری‌ها بین اسرائیل و حزب‌الله شد و نسبت به تبعات آن هشدار داد. ترک در نشست خبری ژنو گفت که از همه دولت‌ها و عوامل دارای نفوذ در منطقه و فراتر از آن می‌خواهد از تشدید تنش جلوگیری کنند و هر‌کاری که می‌توانند برای اطمینان از احترام کامل به قوانین بین‌المللی انجام دهند.

سازمان ملل اعلام کرد ده‌ها هزار نفر از روز دوشنبه در پی حملات اسرائیل خانه‌های خود را در لبنان ترک کردند. متیو سالتمارش، سخنگوی آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد، به خبرنگاران در ژنو گفت: «ما به‌شدت نگران تشدید حملاتی هستیم که شاهد آن بودیم. ده‌ها هزار نفر یکشنبه مجبور به ترک خانه‌های خود شدند و تعداد آن‌ها همچنان در حال افزایش است». آژانس کودکان سازمان ملل (یونیسف) نیز از تأثیر حمله اخیر اسرائیل بر کودکان و نوجوانان لبنان ابراز نگرانی کرد. اتی هیگینز، معاون نماینده یونیسف در لبنان، که از طریق لینک ویدیوئی از بیروت صحبت می‌کرد، گفت: «ما امروز هشدار می‌دهیم که تشدید بیشتر این درگیری برای همه کودکان لبنان فاجعه‌بار خواهد بود».

هم‌زمان با حملات گسترده اسرائیل به مواضع حزب‌الله در لبنان، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و برخی کشور‌های منطقه از اسرائیل خواستند از تشدید تنش در لبنان اجتناب کند.‌

مصر از جمله کشور‌هایی بود که از سازمان ملل خواست در درگیری میان اسرائیل و حزب‌الله مداخله کند. عربستان سعودی نیز خواستار خویشتن‌داری طرفین شد و درباره تبعات این تبادل آتش هشدار داد. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز درباره وقوع یک جنگ تمام‌عیار بالقوه هشدار داده و آمریکا هم با تأکید بر اینکه تهاجم زمینی ثبات را به منطقه بازنمی‌گرداند، با تشدید تنش‌ها مخالفت کرده است.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر