اقتصاد۲۴-جلال رشیدیکوچی نماینده جنجالی و پیشین مجلس شورای اسلامی که بارها برای اظهارنظراتش حاشیهساز شد و جنجال به پا کرد، امروز طی حکمی از سوی رئیس دولت چهاردهم استاندار فارس شد.
جلال رشیدیکوچی کیست؟
جلال رشیدیکوچی در تیرماه ۱۳۶۳ در مرودشت، یکی از شهرهای استان فارس به دنیا آمد.
ورود به مجلس
رشیدیکوچی در ۲ اسفند سال ۱۳۹۸ توانست در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با کسب ۳۲ هزار و ۴۶۹ رأی، از حوزه انتخابیه مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان از استان فارس بهعنوان نماینده انتخاب و وارد مجلس شود.
او در سالهای اول و سوم دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی، عضو کمیسیون تلفیق و سیاست داخلی و شوراها بود و در سال چهارم نیز، عضو کمیسیون سیاست داخلی و شوراها در مجلس بود. صلاحیت او برای حضور در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از سوی شورای نگهبان مورد تأیید قرار نگرفت و از رقابتهای انتخاباتی بازماند.
طرح صیانت از کاربران فضای مجازی ومخالفت رشیدیکوچی
رشیدی کوچی تنها نماینده با نطق مخالف طرح موسوم به «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» بود که در بین عموم مردم به طرح صیانت مشهور است. این طرح که ازسوی نمایندگان دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی طرح شد، یکی از خبرسازترین و پرحاشیهترین طرحهای مجلس شورای اسلامی بود که با خود، انتقادات گستردهای را به همراه آورد.
نمایندگان عضو کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت از کاربران فضای مجازی (۳ اسفند ماه) بعد از انتشار چندین نسخه به کلیات آخرین نسخه این طرح با نام حمایت از کاربران در فضای مجازی رأی مثبت دادند.
در جلسهای که بررسی کلیات طرح در دستور کار بود، رضا تقیپور، رئیس کمیسیون فرصتی به صحبت نمایندگان و مرکز پژوهشها و دستگاههای دیگر نداد و تنها جلال رشیدی کوچی”نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد ” در سخنانی کوتاه از نگرانی مردم از تصویب این طرح گفت و تنها نماینده مخالف این طرح بود.
انتقاد از صنایع خودروسازی داخلی
رشیدی کوچی از جمله نمایندگانی است که به خودروسازها در ایران و تفاوت قیمت خودروهای خارجی در داخل و خارجی انتقاد داشت. او بارها نطقهای جنجالی در این زمینه داشت. وی در یکی از انتقاداتش به میرسلیم درباره کیفیت ساخت خودرو، در صحن علنی مجلس سخنان تندی بر زبان آورد. او همچنین در شبکههای اجتماعی انتقادات تندی را متوجه صنایع خودروسازی داخلی و روابط پشت پرده آن کرد. او در توییتی حذف مجوز واردات خودروی سواری از لایحه بودجه ۱۴۰۱ را دلیل ارتباط برخی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام با خودروسازان دانست. رشیدیکوچی همچنین در نطق میان دستور خود از خودروسازی داخلی به عنوان «موجودی ناقص الخلقه» یاد کرد که بعد از ۵۰ سال ارتزاق از خون و مال ملت به غولی عظیمالجثه تبدیل شده است.
افشاگری در مورد مافیای خودرو
رشیدی کوچی در ادامه انتقاداتش به وضعیت خودروسازی در کشور و قیمت بالای خودروها به مافیای خودرو در ایران اشاره کرد و گفت: «مافیا یک جریان است که در طول سالهای طولانی شکل گرفته و در تصمیمات اثرگذار است. مافیا همان کسانی هستند که با استناد به اینکه ارز از کشور خارج میشود جلوی واردات خودرو را میگیرند.خودرو امروز داد همه و حتا شخص اول مملکت را نیز درآورده است.»
رشیدیکوچی در برنامه «آخرین متن»، شبکه افق درباره ورود فردی که با خودرو ۲۲ میلیاردی به مجلس دوازدهم وارد شده است، گفت: «فردی را میشناسم که خودرویی که سوار میشود ارزشش طبق نظر کارشناسان ۲۲ میلیارد است. او با این خودرو در خیابانها گذر کرده و الان در مجلس رای آورده است. امثال این فرد که در چنین موقعیتی هستند واقعا چگونه حرف و مشکل اقتصادی مردم را متوجه میشوند؟ اصلا مشکل اقتصادی را درک میکنند؟ کسی که هر چرخ خودرویش زندگی ۵ جوان را راه میاندازد، چه درکی از مشکل زندگی کارگر و کشاورز و جوان و کارمند و بیکار دارد؟»
واکنش رشیدی کوچی به ماجرای زمینخواری کاظم صدیقی
رشیدیکوچی از جمله نمایندگانی بود که در مورد ماجرای زمینخواری کاظم صدیقی واکنش نشان داد و توییتی زد و نوشت: «آقای صدیقی در کنار مواردی مالی که این روزها به شما نسبت داده میشود یک سوال ذهن بنده را مشغول کرده. آیا درست است که شما جز شورای فقهی جبهه پایداری هستید؟ آیا ارتباطی بین منابع مالی عظیم این جبهه و فساد اتفاق افتاده وجود دارد؟»
دیدگاه رشیدیکوچی به فیلترینگ و گشت ارشاد
رشیدیکوچی از کسانی بود که نسبت به فیلترینگ و گشت ارشاد انتقاداتی را مطرح میکرد و یکی از مواردی که از دولت چهاردهم خواسته بود، توجه به مسأله فیلترینگ بود.
او در این باره گفته بود: «مطالبات ما از این دولت چهار مورد است؛ واردات خودرو به طوری که عموم مردم از آن بهره ببرند، رفع فیلترینگ، واردات گوشیهای آیفون و پایان دادن به گشت ارشاد از خواستههای مردم است که باید پیگیری شود».
او درباره فیلترینگ گفته بود: «آنهایی که با لجبازی باعث فیلترینگ شدند و این تصمیمات اشتباه را گرفتند و نپذیرفتند که فیلترینگ در کشور یک شیوه شکست خورده است، امروز عملا در قدرت و در دولت حضور ندارند».
بیشتر بخوانید: هادی حقشناس استاندار جدید گیلان کیست؟
انتصاب رشیدیکوچی بهعنوان استاندار فارس
امروز ۱۵ مهرماه ۱۴۰۳ رشیدیکوچی نماینده ردصلاحیتشده مجلس دوازدهم استاندار فارس شد. این انتخاب درحالی است که انتخاب رشیدی کوچی به عنوان استاندار با واکنشهای متعددی از سوی جناح راست به ویژه حامیان جلیلی مواجه شده است.
این انتخاب همانطور که انتظار میرفت با سروصدا و واکنشهای بسیاری همراه بود. از یک طرف استقبال از انتصاب نماینده افشاگر و از سوی دیگر هجمه مخالفان! حمایت رشیدیکوچی در انتخابات اخیر از مسعود پزشکیان و البته مواضع ضد «پایداری» و ضد «جلیلی» او، اما سبب شده که صدای مخالفان او بلندتر باشد. رشیدی کوچی اخیرا از نقش حامیان جلیلی در مجلس برای ممنوعیت واردات آیفون و تقویت گشت ارشاد گفته بود. طیف حامی جلیلی رشیدی کوچی را هدف گرفته و اصرار دارند که پست دادن به او مزد مخالفت با جلیلی بوده است! مثلا کاربری با اشاره به یکی از توییتهای رشیدی کوچی با هشتک نه به پایداری نوشت: «پزشکیان دستمزدهای سنگینی برای فعالیتهای انتخاباتیش میده. به رشیدی کوچی هم استانداری فارس رسید.»
در عین حال به رد صلاحیت شدن او در جریان انتخابات مجلس اشاره کرده و این را دلیل ناشایست بودن انتصاب وی میدانند. آنها البته فراموش کردهاند که پزشکیان هم سابقه رد صلاحیت در انتخابات مجلس را داشت و برای ریاست جمهوری تایید صلاحیت شده و بعد هم رای آورد.
جالب اینکه همین بحث سابقه رد صلاحیت مورد اشاره و توجه حامیان انتصاب او نیز قرار گرفته است. مثلا بهنام عبداللهی، خبرنگار با اشاره به سابقه رد صلاحیت رشیدی کوچی و انتخاب شدن او به عنوان استاندار نوشته: «" تُعِزُّ مَنْ تَشَاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَاءُ "در هر زمانهای مصداق خودش را دارد. استاندار شدن آقای رشیدی کوچی هم تعبیر این آیه در روزگار ما شد. مبارک است.»
دیگر نکته قابل توجه در واکنشها به سمت جدید رشیدی کوچی مواضع او درباره مهاجران افغان است. این نماینده سابق از مخالفان جدی حضور مهاجران غیرقانونی افغان در کشور است. کاربری با اشاره به همین رویکرد او نوشته: «زنگ خطر برای مافیای افاغنه در استان مقدس فارس. جناب رشیدی کوچی از اعضای کمپین اخراج افغانی مطالبه ملی با دکترین «آنقدر ایران را گران کنیم که برای افغانی ماندن نیارزد» به استانداری فارس منتصب شد، این بهترین خبر برای مردم مظلوم استان فارس بود.»
او درباره گشت ارشاد هم گفته بود: «گشت ارشاد در این دولت قابل حل شدن است. همانطور که در برخی دولتها شاهد تقویت شدن آن بودیم و در برخی هم شاهد به کما رفتن گشت ارشاد بودیم و در این دولت میشود در مورد گشت ارشاد به گونهای عمل کرد که رضایت مردم را به دنبال داشته باشد. مقوله حجاب نیازمند یک کار فرهنگی گسترده است. کار ایجابی نیاز است نه کارهای سلبی. با روشهای سلبی به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید».