تاریخ انتشار: ۱۶:۳۳ - ۰۳ آبان ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد:

مهدی غضنفری کیست؟| وزیر احمدی نژاد که رئیس صندوق توسعه ملی در دولت رئیسی شد

مهدی غضنفری رییس صندوق توسعه ملی و وزیر صنعت، معدن و تجارت در دولت دوم محمود احمدی‌نژاد است که به تازگی با اظهاراتی تند علیه مجمع تشخیص مصلحت به سرخط خبرها تبدیل شده است.

اقتصاد۲۴- مهدی غضنفری رییس صندوق توسعه ملی و وزیر صنعت، معدن و تجارت در دولت دوم محمود احمدی‌نژاد به‌تازگی با اظهارنظر تندی نسبت به تشخیص مصلحت نظام بسیار خبرساز شده است. او در بخشی از سخنان خود در مورد این نهاد گفت: گفتیم میادین نفتی را در اختیار ما قرار دهید، ما با کمک بخش خصوصی این‌ها را فعال کنیم و بعدا از این طریق، طلب خودمان را با دولت صفر می‌کنیم. در مجمع تشخیص مصلحت، به دلیل کج فهمی، نگاه سیاسی، نگاه‌های کمونیستی، حسادت و نفهمی، با این طرح مخالفت شد.

مهدی غضنفری کیست؟

مهدی غضنفری ۱۲ بهمن ۱۳۳۹ در الیگودرز یکی از شهر‌های استان لرستان به دنیا آمد. او دانش‌آموخته کارشناسی مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، کارشناسی ارشد همین رشته از دانشگاه علم و صنعت و دکترای صنایع-برنامه‌ریزی تولید از دانشگاه نیو ساوت ولز، سیدنی، استرالیاست. او افزون‌بر ریاست بر صندوق توسعه ملی، استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت است. او هم‌چنین مؤسس مدرسه عالی حکمرانی شهید بهشتی و مسئول آن‌جا نیز است.

مهدی غضنفری وزیر دولت احمدی‌نژاد

محمود احمدی‌نژاد در سال ۱۳۸۸ مهدی غضنفری را به‌عنوان وزیر پیشنهادی دولت برای وزارت بازرگانی به مجلس شورای اسلامی معرفی و در روز ۱۲ شهریور همان سال با کسب اکثریت آرا انتخاب شد.

پس از ادغام وزارتخانه‌های بازرگانی و صنایع و معدن، احمدی‌نژاد غضنفری را به‌عنوان وزیر پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت به مجلس معرفی کرد تا او در تاریخ ۱۲ مرداد سال ۱۳۹۰ با ۲۱۸ رای موافق، ۲۰ رای مخالف و ۷ رای ممتنع وزیر صنعت، معدن و تجارت شود.

مهدی غضنفری در ریاست صندوق توسعه ملی

در دولت سیزدهم ازسوی ابراهیم رییسی رییس جمهور وقت؛ در حکمی مهدی غضنفری را به سمت عضو و رییس هیئت عامل صندوق توسعه ملی منصوب کرد.

بحران در صندوق توسعه ملی

آن‌گونه‌که غضنفری رییس هیئت عامل صندوق توسعه ملی می‌گوید ۱۰۰ میلیارد دلار از ذخایر ۱۵۰میلیارد دلاری صندوق را دولت برداشته و ۴۰ میلیارد دلار را هم بخش دولتی و خصوصی وام گرفتند.

او چالش اصلی صندوق توسعه ملی را پس ندادن وام‌های دریافت شده از سوی شرکت‌ها دانست. این چالش به اندازه‌ای بزرگ است که در ماه‌های اخیر چندین شرکت به دلیل ناتوانی در پرداخت قسط، از سوی صندوق توسعه ملی مصادره شدند.

استعفا از صندوق توسعه ملی

در شهریور ماه ۱۴۰۳ یک منبع موثق از استعفای مهدی غضنفری رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی خبر داد. او چند بار هم در دولت ابراهیم رئیسی استعفا کرده بود که هر بار با درخواستش موافقت نشده بود.

مهدی غضنفری رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی هفته گذشته در نامه‌ای خطاب به مسعود پزشکیان رئیس جمهور، استعفای خود را تقدیم کرده بود.

رئیس صندوق توسعه ملی پس این استعفا، ملاقاتی را با رئیس جمهور داشته که بعد از آن توئیتی نیز منتشر کرد.

آنچه از این توئیت مشخص است و به دست می‌آید این است که این بار هم غضنفری بر سرکار خواهد ماند و با استعفایش موافقت نشده است.

براساس آن‌چه غضنفری در این توئیت نوشته است، رییس جمهور عملکرد صندوق را مثبت ارزیابی کرده و سیاست‌های فعلی صندوق توسعه ملی را با نگاه توسعه‌ای خود و دولت چهاردهم هم‌جهت می‌داند. همچنین رئیس جمهور برای حل مشکلات حکمرانی در صندوق توسعه ملی قول مساعد داده است.


بیشتر بخوانید: غلامرضا جلالی دستیار ویژه رییس جمهور کیست؟


هشدار غضنفری به آینده ایران

رییس صندوق توسعه ملی ایران نسبت به رشد سریع کشور‌های منطقه و تبدیل ایران به «جزیره خالی از فرصت‌ها» و آنچه «استعمار توسعه‌ای» خوانده است، هشدار داد.

غضنفری در گفتگو با سایت «۹۰ اقتصادی» با استناد به گفته‌های «متخصصان» اذعان کرد که اگر کشور‌های همسایه با این شتاب پیشرفت کنند، «ما ممکن است در آینده به کشوری تبدیل شویم که گاز را از ترکمنستان و گندم را از عربستان وارد کنیم، کار‌های پزشکی ما را عمان و قطر انجام دهد، و لجستیک هوایی و دریایی ما در اختیار امارات باشد».

او تصریح کرد این نگرانی وجود دارد که کشور‌های منطقه به دلیل این‌که درآمد‌های سرشار دارند، حقوق‌های بالایی می‌دهند و رفاه زیادی ایجاد کرده‌اند، به تدریج ایران را از «نیروی انسانی و فرصت‌ها» خالی کنند.

غضنفری در بخش دیگری از اظهارات خود تبدیل کشور‌های همسایه به هاب (گذرگاه) هوایی، زمینی، ریلی، لجستیک، اینترنت و گسترش خطوط انتقال نفت و گاز آن‌ها را «تلاشی برای تبدیل ایران به جزیره خالی از فرصت‌ها» عنوان کرد.

انتقاد تند غضنفری به مجمع تشخیص

به‌تازگی میان مهدی غضنفری و مجمع تشخیص مصلحت نظام بحث تندی شکل گرفته است.

رییس هیئت عامل صندوق توسعه ملی در اظهاراتی تند نسبت به مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام با پیشنهاد این صندوق برای سرمایه‌گذاری در میادین نفتی واکنش نشان داد و گفت: «از این طریق ناترازی دولت و صندوق از بین می‌رفت. ضمن اینکه سهم خود را از میادین مشترک که ازسوی کشور‌های همسایه در حال استفاده هستند را می‌بردیم.»

غضنفری در این باره گفت: گفتیم میادین نفتی را در اختیار ما قرار دهید، ما با کمک بخش خصوصی این‌ها را فعال کنیم و بعدا از این طریق، طلب خودمان را با دولت صفر می‌کنیم. در مجمع تشخیص مصلحت، به دلیل کج فهمی، نگاه سیاسی، نگاه‌های کمونیستی، حسادت و نفهمی، با این طرح مخالفت شد. 

واکنش مجمع تشخیص به اظهارات مهدی غضنفری

روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام به اظهارات رییس هیئت عامل صندوق توسعه ملی واکنش نشان داد و گفت آقای غضنفری، رییس هیئت عامل صندوق توسعه ملی، در گفتگو با یک رسانه ضمن ایراد توهین، افترا و نشر اکاذیب نسبت به اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت که قابل پیگرد قانونی است، اظهارات خلاف واقعی را ایراد نموده است.»

ارسال نظر