تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۱۴ آبان ۱۴۰۳
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

با پیروزی کاملا هریس ائتلاف آمریکا با اروپا علیه ایران شکل می‌گیرد/ ترامپ سیاست‌هایش علیه جمهوری اسلامی را تغییر خواهد داد

یک کارشناس مسائل بین‌المللی می‌گوید: سیاست‌ها و استراتژی‌های جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در مقابل مسائل اساسی دنیا ثابت است و همیشه این‌طور نیست که هر وقت دموکرات‌ها سر کار باشند جنگی در کار باشد. همین الان شاهد هستیم شدیدترین جنگ‌ها در خاورمیانه در جریان است که به وسیله دموکرات‌ها حمایت می‌شود، ولی به نظر می‌رسد که حتی اگر ترامپ انتخاب شود در تاکتیکش تغییراتی خواهد داد و مثل چهار سال گذشته نخواهد بود.

اقتصاد ۲۴- جهان و خاورمیانه روز‌های پرتنشی را سپری می‌کنند؛ در این میان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز روز سه‌شنبه برگزار می‌شود که می‌تواند برای این منطقه از جهان تعیین کننده باشد.

در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هر کدام از دو نامزد جمهوریخواه و دموکرات که پیروز شده و وارد کاخ سفید نقش مهمی در تشدید تنش‌ها و یا آرام کردن اوضاع خاورمیانه ایفا خواهند کرد. باید منتظر بود و دید کدامیک از نامزد‌ها رییس جمهور بعدی آمریکا خواهد شد.

محمدجواد جمالی، عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس دهم، در گفتگو با اقتصاد ۲۴، درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: ما در آستانه یکی از مهم‌ترین انتخابات آمریکا هستیم، به دلیل اینکه این انتخابات از شرایط خاصی برخوردار است و در عین حال اوضاع بین‌المللی هم مطلوب نیست؛ از جمله اینکه اروپا درگیر یک جنگ تمام‌عیار بین روسیه و اوکراین است و ناتو و آمریکا نیز در این ماجرا دخیل هستند، لذا با یک وضعیت پیچیده‌ مواجهیم. منطقه خاورمیانه نیز در بحرانی‌ترین شرایط خود به سر می‌برد و به طور کلی دنیا در وضعیت خاصی قرار دارد و انتخابات آمریکا در چنین شرایطی قرار است برگزار شود.

وی افزود: انتخابات آمریکا یکی از منحصر به فردترین انتخابات‌های دنیا است، زیرا سیستم آن بر اساس کارت الکترال پیش بینی شده و ممکن است یک کاندیدا از نظر تعداد آرای مردمی رأی بیشتری بیاورد، اما تعداد کارت‌های الکترالش کمتر باشد؛ این موضوع پیش‌بینی‌ها را دشوار کرده است.

کاملا هریس یا دونالد ترامپ؛ کدامیک پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهند شد؟

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: با توجه به شرایط موجود و اینکه ترامپ دائماً بحث تقلب را مطرح می‌کند و از دست‌های پشت پرده سخن می‌گوید، به نظر می‌رسد او احتمالاً از رأی‌آوری خود ناامید شده است.

جمالی با بیان اینکه در آمریکا، علاوه بر مسائل مالی که کارتل‌ها و ثروتمندان یهودی در آن نقش تعیین‌کننده‌ای دارند، آرای رنگین‌پوستان، زنان و مسلمانان مقیم آمریکا نیز تأثیرگذار است و به نظر می‌رسد که بیشتر این آرا به سمت هریس باشد، گفت: البته اگر هر کدام از آن‌ها برنده شوند، به نظر من، آرایشان بسیار نزدیک به هم خواهد بود و اختلاف زیادی نخواهند داشت، اما اینکه بتوانیم به‌طور قطعی بگوییم کدام‌یک از آن‌ها برنده خواهد شد، واقعاً غیرقابل پیش‌بینی است.

استراتژی ترامپ در قبال ایران همان استراتژی چهار سال گذشته است؟

وی با اشاره به اینکه اگر ترامپ پیروز میدان شود، آیا استراتژی‌ای که برای ایران در نظر دارد همان استراتژی چهار سال قبلش خواهد بود؟ گفت: فکر می‌کنم که ترامپ در چهار سال اول بر مبنای تجارت که کار خودش بود و قلدری که منش شخصی‌اش بود، عمل کرد و افراد بسیار تندی هم اطرافش بودند؛ اما تجربه‌ای که او هم در داخل آمریکا و هم در رابطه با فشار حداکثری به جمهوری اسلامی کسب کرد مشخص کرد که چندان تأثیرگذار نبوده است.


بیشتر بخوانید: ۲ روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا؛ مهم‌ترین وعده‌های انتخاباتی ترامپ و هریس کدامند؟/ از توافق بر سر مالیات تا اختلاف درباره مهاجران


این تحلیلگر مسائل بین‌الملل اضافه کرد: سیاست‌ها و استراتژی‌های جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در مقابل مسائل اساسی دنیا ثابت است و همیشه این‌طور نیست که هر وقت دموکرات‌ها سر کار باشند جنگی در کار باشد. همین الان شاهد هستیم شدیدترین جنگ‌ها در خاورمیانه در جریان است که به وسیله دموکرات‌ها حمایت می‌شود، ولی به نظر می‌رسد که حتی اگر ترامپ انتخاب شود در تاکتیکش تغییراتی خواهد داد و مثل چهار سال گذشته نخواهد بود.

هریس چه سیاستی در قبال جمهوری اسلامی در پیش خواهد گرفت؟

جمالی در ادامه با اشاره به احتمال پیروزی هریس در انتخابات ریاست جمهوی آمریکا نیز عنوان کرد: اگر خانم هریس برنده شود، به نظر می‌رسد که همان سیاست‌هایی که اکنون آقای بایدن دنبال می‌کند، ادامه خواهد یافت و تغییری در سیاست‌هایشان نخواهند داد و همچنین به نظر می‌رسد که یک ائتلافی با اروپایی‌ها علیه جمهوری اسلامی شکل خواهد گرفت.

استراتژی ایران در قبال انتخابات آمریکا چه باید باشد؟

وی با اشاره به راهبردی که ایران در مقابل ترامپ یا هریس باید در پیش بگیرد؟ گفت: ما اکنون در شرایط ویژه‌ای هستیم، چه در داخل، چه در منطقه و چه در روابط بین‌الملل. من فکر می‌کنم که افزایش ضریب اطمینان مردم به دولت و کاهش اختلافاتی که به وجود آمده و همچنین وفاقی که اعلام می‌کنند، اگر واقعاً در مرحله عمل اجرایی شود، بسیار مهم است.

عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس دهم افزود: ما باید بتوانیم یارگیری منطقه‌ای خوبی داشته باشیم، که به نظر من تجربه آقای عراقچی در این زمینه به کار آمده و در همین چند روز گذشته تجربه خوبی را شاهد بودیم. لاجرم ما مجبور هستیم برای مسائلی که داریم، در سطح بین‌الملل چاره‌ای بیاندیشیم و یکی از این چاره‌ها وفاق ملی در درون و یارگیری از بیرون است که می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در پایان در پاسخ به اینکه اگر هریس پیروز انتخابات شود، آیا احتمال ازسرگیری مذاکرات برجام وجود دارد؟ گفت: جمهوری اسلامی در زمان مرحوم آقای رئیسی نیز به دنبال حل مسئله برجام بود. به نظر من، دموکرات‌ها از خروج ترامپ از برجام سوء استفاده کردند و بر موجی که ترامپ ایجاد کرده بود، سوار شدند. آن‌ها بحث‌ها و شرایط جدیدی را برای برجام مطرح می‌کردند وگرنه چندین دور مذاکره در عمان، کشور‌های اروپایی و قطر صورت گرفت تا این کار به نتیجه برسد؛ اما همین شرایطی که به خصوص در بحث موشکی و مسائل منطقه‌ای وجود داشت، تأثیر زیادی بر آن گذاشت و اگر ما این توانایی را نداشتیم، ضربه می‌خوردیم و این باعث شد که دموکرات‌ها به صورت صادقانه پای کار برجام نباشند.

ارسال نظر