اقتصاد۲۴- محمدجعفر کبیری یکی از جوانترین افرادی بود که در کابینه دولت دوازدهم به عنوان معاون وزیر انتخاب شد. پیش از آن، نام او بهعنوان گزینهای جدی برای تصدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح شده بود. اما محمدجعفر کبیری کیست؟
محمدجعفر کبیری کیست؟
در هشتمین روز از آبانماه سال ۱۳۹۷، محمد شریعتمداری طی حکمی، محمدجعفر کبیری را بهعنوان معاون امور تعاون در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منصوب کرد. کبیری در دانشگاه تهران و شهید بهشتی اقتصاد خوانده است و در آن هنگام با داشتن ۳۱ سال سن، جوانترین معاون وزیر در دولت به شمار میآمد.
پیش از این، کبیری در جایگاههای گوناگونی، چون مشاور وزیر بازرگانی، صنعت و معدن، مشاور ارشد شرکت بازرگانی دولتی ایران و همچنین عضو هیئتمدیره سازمان منطقه آزاد کیش فعالیت داشته و بهعنوان جانشین حمید کلانتری، معاون پیشین و بازنشسته این وزارتخانه، منصوب شد.
ازدواج
محمدجعفر کبیری، که در زمان خود جوانترین معاون وزیر به شمار میآمد، در پاییز سال ۱۳۹۹ زندگی مشترک خود را آغاز و ازدواج کرد.
تقدیر در دولت دوازدهم
اوایل سال ۱۴۰۰، آیین رونمایی از سامانههای گسترش دولت الکترونیک که با حضور حسن روحانی، رئیسجمهور وقت، برگزار شد. در این مراسم از سامانه جامع و هوشمند بخش تعاون رونمایی شد و بهدنبال آن از محمدجعفر کبیری تقدیر به عمل آمد.
این سامانه اهداف و ویژگیهای برجستهای، چون کاهش زمان صدور مجوز از ۷۰ روز به ۱۰ روز، کاهش نیاز به مراجعه حضوری برای تشکیل همیاریها، حذف امضاهای طلایی، شفافسازی عملکرد مدیران همیاری، و تقویت نظارت اعضا و بازرسان را دنبال میکند.
جالب است بدانید که تا امروز، این سامانه در مرحله آزمایشی (پایلوت) موفق به صدور بیش از ۴۰۰۰ مجوز الکترونیکی برای تشکیل تعاونیهایی شده است.
وامهای کمبهره برای تعاونیها
محمدجعفر کبیری، در بیست و سوم اردیبهشتماه سال ۱۳۹۸، در گفتوگویی با خبرگزاری مهر از تدوین طرحی برای ارائه تسهیلات به تعاونیها خبر داد. وی بیان کرد: «در زمینه اشتغال، رویکرد تازهای را در بخش همیاری آغاز کردهایم و طرحی برای پرداخت وامهای کمبهره به همیاریها با هدف ایجاد شبکههای همیاری تهیه شده است.»
کبیری با اشاره به اینکه هدف اصلی این طرح، در صورت تصویب و تأیید نهادهای مرتبط، پیوند دادن همیاریهای کوچک به همیاریهای بزرگ و دارای برند است، اظهار داشت: «پس از تشکیل خوشههای همیاری، توانمندسازی و استانداردسازی تولیدات، دو هدف کلیدی یعنی ایجاد نشان تجاری (برندسازی) و گسترش بازار این همیاریها نیز دنبال خواهد شد.»
افتتاح سامانههای نوین در بخش تعاون
در پانزدهم تیرماه سال ۱۳۹۸، همزمان با روز جهانی تعاون، محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به همراه محمدجعفر کبیری، معاون تعاون این وزارتخانه، دو طرح مهم را به بهرهبرداری رساندند. نخست، سامانه جامع و هوشمند بخش تعاون که با هدف ایجاد شفافیت کامل، این بخش را به «اتاقی شیشهای» تبدیل میکند، و دوم، سامانه تأمین مالی خرد تضمینشده که برای نخستین بار در تاریخ اقتصاد ایران راهاندازی شد.
افزونبر این، تفاهمنامهای برای ایجاد صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر (VC) نیز به امضا رسید، گامی که میتواند زمینهساز تحول بزرگی در گسترش تعاونیها باشد.
در همین زمان، نام محمدجعفر کبیری بهعنوان گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح شد.
بیشتر بخوانید: میثم سعیدی سرپرست تازه شستا کیست؟
شفافیت در تعاونیها؛ چالشها و تقابلها
محمدجعفر کبیری، معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با طرح پرسشی چالشبرانگیز گفت: «مخالفان شفافیت در تعاونیها چه اهدافی را دنبال میکنند؟» او تأکید کرد که در حال حاضر بسیاری از تعاونیها خواهان برگزاری مجامع خود به صورت الکترونیکی هستند. با این حال، اتاق تعاون ایران که انتظار میرود به عنوان نهادی غیردولتی از این رویکرد حمایت کند، به شدت با آن مخالفت میکند.
کبیری در ادامه توضیح داد که برخی از تعاونیهای پرجمعیت از طریق کانالهای گوناگون به این وزارتخانه فشار وارد کردهاند. او افزود: «در سامانه جامع تعاون، تمامی اعضا ملزم هستند با استفاده از کد ملی و شماره تلفن ثبتشده به نام خودشان عضو شوند، موضوعی که پیشتر در چنین ابعادی اجرا نمیشد.»
وی همچنین با اشاره به فعالیت ۹۴ هزار تعاونی در کشور گفت: «با توجه به اتصال این سامانه به سازمان امور مالیاتی و سازمان تأمین اجتماعی، احتمال دارد سال آینده به جای افزایش شمار تعاونیها، شاهد کاهش آنها باشیم. این کاهش ناشی از شفافسازی عملکرد تعاونیها خواهد بود، به گونهای که مشخص میشود هر تعاونی چه تعداد عضو دارد و چه فعالیتهایی انجام میدهد.»
گامهای نوآورانه محمدجعفر کبیری در سال ۹۸
محمدجعفر کبیری، معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در سال ۹۸ با رویکردی نوآورانه تلاش کرد تحولی در حوزه تعاون ایجاد کند. او که در هشتم آبان ۹۷ با حکم محمد شریعتمداری به این سمت منصوب شد، یکی از جوانترین مدیران دولت به شمار میرفت. کبیری، دانشآموخته رشته اقتصاد از دانشگاههای تهران و شهید بهشتی، در سن ۳۱ سالگی به عنوان جوانترین معاون وزیر در دولت معرفی شد.
جوانگرایی و حمایت از نسل جوان در تمامی سطوح، از جمله دولت، دانشگاهها و بخش خصوصی، از الزامات پیشرفت جمهوری اسلامی ایران است. شریعتمداری نیز با تأکید بر این اصل، در آن سالها اقدامات مؤثر و رو به جلویی در این زمینه انجام داد.
انتصاب در دولت چهاردهم
محمد جعفر کبیری، چهره جوان و اصلاحطلب، روز ۳۰ آبان ۱۴۰۳ به عنوان مدیرعامل جدید منطقه آزاد کیش منصوب شد. این سمت پیشتر در اختیار رحیم سرهنگی بود. کبیری که پیشتر در وزارتخانههای ورزش و صنعت، معدن و تجارت مسئولیتهایی را بر عهده داشت، در دولت دوم حسن روحانی نیز به عنوان معاون تعاون وزارت کار فعالیت کرده بود.
این تغییرات با حکمی از سوی دکتر عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی صورت گرفت. کبیری با تجربیات گسترده خود در عرصههای مختلف مدیریتی، به نظر میرسد که بتواند در سمت جدید خود تحولی در سازمان منطقه آزاد کیش بهوجود آورد.
در حکم وزیر اقتصاد خطاب به محمد جعفر کبیری آمده است: امید است با اتکال به خداوند و رعایت منشور اخلاقی کارگزاران دولت چهاردهم در تحقق اهداف دولت و حل مشکلات مجدانه بکوشید و تمام مساعی خود را با همفکری و همدلی مجموعه همکاران آن سازمان به منظور انجام وظایف قانونی محوله به کار گیرید. عزت، توفیق و سربلندی جنابعالی را در انجام مأموریتهای محوله از خداوند متعال خواستارم.