تاریخ انتشار: ۰۹:۵۹ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۳

آیا اروپا قرباني معامله ترامپ و پوتین مي‌شود؟

مذاکرات میان مقامات روسی با همتایان خود یعنی مارکو روبیو وزیر امور خارجه ایالات‌متحده و مایک والتز مشاور امنیت ملی و استیو ویتکوف نماینده ویژه ایالات‌متحده در خاورمیانه در شرایطی آغاز شد که دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین به خبرگزاری رویترز گفت: گفت‌و‌گو‌های روز سه‌شنبه بر بازسازی کلی روابط روسیه و امریکا متمرکز خواهد بود.

آیا اروپا قرباني معامله ترامپ و پوتین مي‌شود؟

اقتصاد۲۴- مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات‌متحده دوشنبه شب وارد ریاض شد تا به همراه سایر اعضای تیم امریکایی با همتایان روس خود مقدمات رایزنی‌ها در باب صلح در اوکراین را کلید بزند؛ رایزنی‌هایی پرحاشیه که نمایندگان اوکراین غایبان بزرگش هستند. همزمان روز سه‌شنبه رسانه‌های منطقه‌ای و غربی از آغاز گفت‌و‌گو‌ها در نشست مقدماتی خبر دادند؛ نشستی که در قابش مقاماتی از طرف روسیه ازجمله سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه این کشور و یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی ولادیمیر پوتین، برای حضور در آن به ریاض سفر کردند.

مذاکرات میان مقامات روسی با همتایان خود یعنی مارکو روبیو وزیر امور خارجه ایالات‌متحده و مایک والتز مشاور امنیت ملی و استیو ویتکوف نماینده ویژه ایالات‌متحده در خاورمیانه در شرایطی آغاز شد که دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین به خبرگزاری رویترز گفت: گفت‌و‌گو‌های روز سه‌شنبه بر بازسازی کلی روابط روسیه و امریکا متمرکز خواهد بود. همزمان مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات‌متحده خبر داد مباحث مقدماتی که در ریاض از سر گرفته شده به عنوان پلی برای ورود به گفت‌وگویی گسترده‌تر خواهد بود که احتمالا به جنگ اوکراین پایان خواهد داد.

گفتنی است روبیو اظهارات کیت کلاگ، نماینده ترامپ در امور اوکراین که روز شنبه مدعی شد که کی یف در مذاکرات صلح حضور خواهد داشت، اما کشور‌های اروپایی کنار گذاشته می‌شوند را رد کرد. اظهارات متناقض مقامات امریکایی که از نشست جنجالی مونیخ استارتش زده شد نگرانی‌های مقامات اروپایی‌ها را در باب امنیت این قاره تشدید نموده است.

در این میان گروهی از ناظران از زاویه‌ای متفاوت به نشست اخیر نگاه کرده و با گره زدن رایزنی‌های صلح در اوکراین با طرح ادعایی امریکا برای غزه و خاورمیانه مدعی‌اند، برگزاری چنین نشستی در قلب پادشاهی نفوذ فزاینده این بازیگر را از طریق به‌کارگیری قدرت نرم را بیش از هر زمان دیگری نمایان ساخته است، هرچند در این باره گمانه‌زنی‌ها بسیار است؛ گروهی بر این باورند که انتخاب عربستان به عنوان میزبان گفت‌و‌گو‌های پرحاشیه جاری به واسطه روابط نزدیک بن سلمان با مسکو و واشنگتن است، اما گروهی دیگر ادعا می‌کنند که ترامپ با ارایه چنین امتیازی به پادشاهی درصدد دریافت امتیاز بزرگ‌تری از بن سلمان است؛ امتیازی که احتمالا به طرح ادعایی ترامپ درباب غزه مرتبط است. بن سلمان فعلا با طرح ادعایی رییس‌جمهوری امریکا که حول محور کوچ فلسطینی‌ها تعریف شده، مخالف است و تلاش دارد تا با ارایه طرح‌های جایگزین و هم‌صدا با دیگر کشور‌های عربی میدان بازی را تغییر دهد، در این میان رویکرد متقابل ترامپ جای سوال است.

زنگ خطر برای اروپا به صدا درآمد

در شرایطی که ظاهرا بحران در روابط فرا آتلانتیک به اوج خود رسیده، امانوئل مکرون، رییس‌جمهور فرانسه نشستی غیررسمی با رهبران آلمان، بریتانیا، ایتالیا، لهستان، اسپانیا، هلند و دانمارک همچنین روسای شورای اروپا و کمیسیون اروپا و دبیرکل ناتو برگزار کرد. رهبران اروپایی روز دوشنبه درحالی در پاریس گردهم آمدند که اورسولا فون در لاین رییس کمیسیون اروپا هشدار داد که امنیت اروپا در یک «نقطه عطف تاریخی» قرار دارد. در همین حال، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، پس از نشست اضطراری در پاریس در گفت‌و‌گو با خبرنگاران خاطرنشان کرد که اروپا و ایالات‌متحده باید در باب امنیت اوکراین متحد باشند. او همچنین گفت: «باید هیچ تقسیم امنیتی و مسوولیتی بین اروپا و ایالات‌متحده وجود نداشته باشد.»


بیشتر بخوانید:گپ دلار آزاد با نیما سودآوری شرکت‌های بورسی را کاهش داد/ در صورت تشدید فشار‌ها، شاهد رشد اسمی در بازار سرمایه خواهیم بود


به باور او، ناتو براساس این حقیقت بنا شده است که ما همیشه با هم عمل می‌کنیم و ریسک را تقسیم می‌کنیم، به این ترتیب امنیت خود را تضمین خواهیم کرد و این نباید مورد سوال قرار گیرد. با این همه آن‌گونه که نیویورک تایمز نوشته، موضع‌گیری اخیر مقام‌های امریکایی زمینه ساز تشدید شکاف‌های فراآتلانتیکی شده است؛ به ادعای این نشریه گفت‌و‌گو‌های مقدماتی برای صلح در اوکراین در شرایطی از روز سه‌شنبه آغاز شد که به ادعای تحلیلگران ظاهرا ولادیمیر پوتین حین برگزاری مذاکرات حساس امریکا و روسیه که روز سه شنبه در عربستان‌سعودی برای پایان دادن به جنگ اوکراین از سر گرفته شد، در موقعیت قدرتمندی قرار دارد.

به ادعای مقامات اروپایی دونالد ترامپ به انزوای بین‌المللی رییس‌جمهور روسیه پایان داده، وحدت غرب در مورد این درگیری را ازبین برده و همچنین تردید‌هایی در مورد میزان تعهد امریکا به دفاع از اروپا ایجاد کرده است. با سیل اظهارات ضدونقیض و متناقضی که مشاوران ترامپ در اولین سفرشان به اروپا اتخاذ کرده‌اند، نگرانی‌ها در این باب را افزایش داده‌اند که رییس‌جمهور امریکا ممکن است تقریبا هر توافقی را با پوتین بپذیرد، حتی اگر این توافق به ضرر اوکراین و اروپا تمام شود. از طرفی غیبت اوکراین در رایزنی‌ها که بخش عمده‌ای از آن به موجودیت این بازیگر مرتبط است نیز به دغدغه‌ای جدی برای رهبران قاره سبز تبدیل شده است با این حال، زلنسکی گفت که روز چهارشنبه به طور جداگانه به ریاض خواهد رفت و دیدار با محمد بن سلمان را در باب محتوای این مذاکرات در دستور کار قرار داده است.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر