
اقتصاد۲۴- علی فروتن، یکی از چهرههای شناختهشده تلویزیون ایران، با اجرای برنامههای کودک در دل تماشاگران جایگاه ویژهای دارد. از فعالیتهای هنریاش در تئاتر گرفته تا حضور پررنگ در برنامههای تلویزیونی مانند «فیتیله»، «کارگاه خصوصی من»، و «فیتیله جمعه تعطیله»، او به نمادی محبوب برای کودکان و خانوادهها تبدیل شده است. در این مطلب، به بررسی زندگی، فعالیتها و حواشی این هنرمند برجسته پرداخته شده است که از آن زمان تاکنون تأثیرات زیادی در فرهنگ ایرانی داشته است.
علی فروتن کیست؟
علی فروتن، متولد ۳ بهمن ۱۳۴۶ در بروجرد، یکی از شناختهشدهترین چهرههای تلویزیون ایران است که به ویژه در برنامههای کودک محبوبیت زیادی دارد. او در رشته کارگردانی و بازیگری تحصیل کرده و در دورههای استاد حمید سمندریان آموزش دیده است. فعالیتهای تلویزیونی او از سال ۱۳۷۳ آغاز شد و در برنامههای مختلفی همچون «فیتیله» و «کارگاه خصوصی من» به اجرا پرداخت. فروتن در این مدت، با اجرای برنامههای جذاب و شاد، جایگاه ویژهای در میان تماشاگران پیدا کرد و با نام هنری «عمو فیتیله» شناخته میشود.

شروع فعالیت هنری علی فروتن
علی فروتن پس از آغاز فعالیت هنری در تئاتر و گذراندن دورههای تخصصی در بازیگری، در سال ۱۳۷۳ وارد تلویزیون شد. با این حال، شهرت اصلی او به عنوان مجری برنامه کودک از سال ۱۳۸۲ با پیوستن به گروه فیتیلهایها آغاز شد. او در برنامههایی همچون «فیتیله جمعه تعطیله»، «فیتیله دو»، «فیتیله شبانه ۲» و فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی» به عنوان مجری و بازیگر حضور داشت. فروتن با اجرای شاد و کودکانه، محبوبیت زیادی در میان مخاطبان تلویزیون کسب کرد و به یکی از چهرههای شناختهشده در تلویزیون ایران تبدیل شد.
زندگی شخصی علی فروتن
علی فروتن متأهل است و دو فرزند به نامهای فوژان و آرتین دارد. فوژان، دختر او که در سال ۱۳۷۷ به دنیا آمده است، در عرصه بازیگری و نمایش عروسکی فعالیت میکند و در این زمینه تحصیلاتی نیز دارد. آرتین، پسر او، متولد ۱۳۸۶ است و به تازگی وارد دنیای بازیگری شده است. این دو فرزند از کودکی با دنیای هنر آشنا شدهاند و به نوعی تحت تأثیر فعالیتهای هنری پدر خود قرار دارند. فعالیتهای هنری آنها در کنار پدرشان به شکلی مستمر ادامه پیدا کرده است اگرچه تاکنون نتوانستهاند به شهرت چندانی دست پیدا کنند.
حواشی و رخدادهای علی فروتن
در سال ۱۳۹۴، علی فروتن و محمد مسلمی به دلیل اتفاقی در یکی از برنامههای فیتیله با واکنشهای شدیدی از سوی مخاطبان و رسانهها روبهرو شدند. در این برنامه، عباراتی که به آذریزبانها توهین آمیز تلقی شد، که سبب تعطیلی موقت برنامه شد. این رویداد جنجالهای زیادی به پا کرد. علی فروتن اما از این حادثه بیرون آمد و توانست به کارش ادامه دهد و به عنوان یکی از مجریان محبوب تلویزیون در دل مردم جایگاه ویژهای داشته باشد.
موضوع چه بود؟
در سال ۱۳۹۴، پخش نمایش «هتل فیتیلهای» پس از جنجالی که به دلیل دیالوگهای این برنامه در مورد ترکزبانها در ایران به وجود آمد، متوقف شد. این دیالوگها که به زبانی توهینآمیز به ترکی آذربایجانی بیان شده بودند، موجب اعتراضات گسترده ترکزبانها شد. صداوسیما در واکنش، به سرعت برنامه را متوقف کرده و از مردم پوزش خواست. باوجود این عذرخواهی، اعتراضات در چندین شهر ایران ادامه پیدا کرد و حتا نمایندگان مجلس هم این رویداد را محکوم کردند.
عمو فیتیلهایهاگروه فیتیلهایها در سال ۱۳۶۴ توسط علی فروتن، محمد مسلمی و حسین گلی در مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما تأسیس شد. نخستین کار حرفهای گروه، برنامه «جنگ زنگ بیداری» برای گروه کودک شبکه یک در سال ۱۳۶۷ بود که مورد توجه قرار گرفت. از آن زمان، این گروه به ویژه در عرصه تلویزیون ایران شناخته شد و برنامههای بسیاری مانند «فیتیله جمعه تعطیله»، «فیتیله دو» و «فیتیله شبانه» را تولید کردند.یکی از مهمترین نقاط عطف در تاریخ این گروه، برنامه «فیتیله جمعه تعطیله» بود که در فروردین ۱۳۸۱ به تهیهکنندگی مجید قناد شروع به پخش کرد. این برنامه به یکی از محبوبترین برنامههای تلویزیونی در ایران تبدیل شد و اجرای آن به عهده اعضای گروه فیتیلهایها بود. اما در سال ۱۳۸۹، با اختلافاتی که بین اعضای گروه و تهیهکننده پیش آمد، تولید این برنامه موقتاً متوقف شد.در سال ۱۳۹۰، گروه فیتیلهایها بازگشت خود را با برنامه تازهای به نام «فیتیله ۲» اعلام کردند که با تغییراتی در زمان پخش و تیم اجرایی از شبکه دو پخش شد. این برنامه همچنان مورد توجه قرار گرفت، اما در سال ۱۳۹۴، پخش سکانس جنجالی از برنامه «هتل فیتیلهای» باعث اعتراضات گستردهای شد. این سکانس که به زبان ترکی آذربایجانی و با طنز همراه بود، به نظر برخی از بینندگان توهینآمیز آمد و موجب تعطیلی موقت برنامه شد.
بیشتر بخوانید: علیرضا خمسه کیست؟/ از ستارهای در آسمان کمدی تا زندگی خانوادگی
بیشتر بخوانید: علیرضا خمسه کیست؟/ از ستارهای در آسمان کمدی تا زندگی خانوادگی
افزونبر فعالیتهای تلویزیونی، گروه فیتیلهایها در سینما نیز حضور داشتند. فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی» که در سال ۱۳۹۰ تصویربرداری آن آغاز شد و در سال ۱۳۹۱ در سینماهای ایران اکران شد، از موفقترین آثار این گروه به شمار میرود. کارگردانی این فیلم را آرش معیریان بر عهده داشت و توانست به موفقیتهای خوبی دست پیدا کند.در نهایت، گروه فیتیلهایها با وجود فراز و نشیبهای گوناگون، به عنوان یکی از گروههای تأثیرگذار در تاریخ تلویزیون ایران شناخته میشوند که با کارهای خود تأثیر زیادی بر فرهنگ و سرگرمی کودکان و خانوادههای ایرانی گذاشتند.
پایان فیتیلهایها
گروه فیتیله متشکل از محمد مسلمی، حمید گلی و علی فروتن بود که پیش از این عضو گروه تئاتر «چهرهنما» بودند. این گروه فعالیت خود را در فروردین ۱۳۸۱ آغاز کرد و چندین مجموعه تلویزیونی برای کودکان در صدا و سیما تولید کرد. در نهایت، این گروه پس از حواشی پیش آمده در برنامه «فیتیله» و تعطیلی آن در ۱۵ آبان ۱۳۹۴ به فعالیت خود در تلویزیون ایران پایان داد.
حضور در برنامه ۱۰۰۱
علی فروتن شب گذشته ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ در در برنامه ۱۰۰۱ محسن کیایی حضور پیدا کرد و از زندگی و خاطراتش گفت.