اقتصاد24 - مرکز آمار ایران در روزهای گذشته نتایج طرحی با عنوان هزینه و درآمدهای خانوارهای شهری را در سال ۱۳۹۷ منتشر کرد که بر اساس آن متوسط درآمد خانوارهای ایرانی در این سال ۴۳ میلیون تومان و هزینههای آنها نیز ۳۹ میلیون تومان برآورد شده بود.
بر اساس همین آمار متوسط هزینههای خانوارهای شهری در سال ۱۳۹۷ به نسبت سال قبل از آن ۱۹.۳ درصد افزایش داشته است. بخشی از این آمار مربوط به گرانی کالاها و بخش دیگر مربوط به کاهش قدرت خرید مردم است.
جعفر خیرخواهان اقتصاددان و استاد دانشگاه فردوسی مشهد میگوید: پدیده تورم از یک طرف قدرت خرید و از طرف دیگر سطح تقاضا را پایین میآورد، هزینهها تابعی از درآمد است و تا درآمد مناسبی نباشد مردم قدرت خرید خوبی نخواهند داشت.
او میگوید: آنچه مسلم است قدرت خرید مردم نسبت به سال گذشته نصف شده است و مردم از رفاه کمتری برخوردارند، به عنوان مثال در بخش مسکن شاهد آن بودیم که مستاجران با افزایش اجاره بها به حاشیه شهرها رفتند.
خیرخواهان ادامه میدهد: یکسری از هزینهها با افزایش دو برابری قیمتها بسیار کمتر از قبل شده به گونهای که مردم کمتر رستوران میروند و تا ۳۰ درصد از غذاخوریها تعطیل شدهاند یا سفرهای خارجی با افزایش قیمت دلار به شدت کم شده است.
او میگوید: گزارشی که مرکز آمار ایران از هزینه و درآمدهای خانوارهای شهری منتشر کرده است متفاوتتر از آمارهای سال گذشته این مرکز است، زیرا این آمارها نشان میدهد میزان هزینه مردم کمتر از درآمد آنها شده است این در حالی است که در سالهای گذشته میزان هزینهها بیشتر از درآمد میشد که البته میتواند ناشی از ترس مردم برای اخذ مالیات باشد که اطلاعات اشتباه ارائه میدادند.
خیرخواهان میگوید: با توجه به سختتر شدن شرایط اقتصادی و اینکه مردم نمیتوانند همه نیازهای سالهای گذشته خود را تامین کنند پس در نتیجه کمتر از قبل خرج میکنند، زیرا آینده اقتصادی را مبهم میبینند و ریسک پذیری کمتری نسبت به قبل دارند.
منبع: رویداد24