تاریخ انتشار: ۰۸:۰۶ - ۰۶ آذر ۱۳۹۸
وبسایت خبری «تی آر تی» گزارش داد؛

کاهش وابستگی ایران به درآمدهای نفتی / سرعت‌گیرهای اقتصاد ایران کدامند؟

وبسایت خبری «تی آر تی» در مقاله ای به تحریم‌های اقتصادی آمریکا اشاره کرد که درآمدهای نفتی ایران را مورد هدف قرار داده است و به تلاش ایران برای کاهش وابستگی خود به درآمدهای نفتی پرداخت.

اقتصاد ۲۴ - خبرگزاری ترک زبان «تی آر تی» با اشاره به تحریم های اقتصادی آمریکا و توسعه صادرات ایران، نوشت: "بخش مهمی از توانایی ایران در دور زدن تحریم ها به سیاست های این کشور در کاهش وابستگی به نفت و سایر بخش‌ها مانند خودرو برمی‌گردد."

پاکستان یکی از کشورهایی است که محصولات مختلفی را از جمله شامپو، محصولات مراقبت از پوست، مواد شوینده و وسایل الکترونیکی از ایران وارد می کند و تراز تجاری به نفع ایران است. شوکت پوپلزی، مدیر سرمایه گذاری بلوچ روهیل، در مصاحبه‌ای به «تی آر تی» می گوید: "ایران با خنثی کردن تحریم‌های آمریکا بازار جدیدی را به وجود آورده است. این موضوع تا حد زیادی از دل فرهنگ ایرانی بر می آید. من تاکنون تاجر ایرانی را ندیده ام که از مشکلات خود شکایت کند. آنها سعی دارند راهی برای غلبه بر چالش ها پیدا کنند."

کاهش وابستگی ایران به درآمدهای نفتی


این خبرگزاری به نقل از محسن توکل، عضو برنامه خاورمیانه شورای همکاری‌های اقیانوس اطلس، خاطرنشان می‌کند: "بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹، وابستگی ایران به درآمدهای نفتی برای تامین بودجه از ۶۰ درصد به تنها ۳۰ درصد کاهش یافته است."

اما نفت همچنان نقش مهمی در اقتصاد بازی می کند. بر اساس گزارش بانک جهانی، صادرات نفتی، ۱۷ درصد از تولید ناخالص داخلی ایران را در سال ۲۰۱۷ به خود اختصاص داده بود. در سال مالی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰، برنامه ریزی شد تا ۲۵ میلیارد دلار درآمد نفتی با صادرات ۳۰۰ هزار بشکه نفت ایجاد شود.

از طرفی دیگر، سهم نفت در اقتصاد ایران به نوسان قیمت ها در بازار بین المللی بستگی دارد، اما ایران در ادامه استراتژی کاهش وابستگی به نفت، در نظر دارد صنعت معدن، پتروشیمی و صنایع فراوری مواد غذایی را توسعه دهد.

«تی آر تی» در ادامه به نقل از توکل و با اشاره به تسلط شرکت های دولتی و بانک‌ها در چشم انداز اقتصادی ایران، افزود: "فساد اقتصادی در برخی بخش ها، مقررات پیچیده و سیستم بانکی نه چندان قوی از سرعت پیشرفت اقتصادی ایران کاسته است."

توکل معتقد است "کاهش وابستگی به نفت چالش هایی را به همراه دارد اما حذف یارانه های داخلی برای برخی از محصولات و خدمات، برای مثال بنزین، روش مناسبی برای جبران کمبود بودجه دولت نیست".

«تی آر تی» در پایان عنوان کرد که تحریم‌های واشنگتن بیشترین آسیب را به مردم ایران وارد کرده زیرا صادرات نفت کشور را به طرز قابل توجهی کاهش داده است که منبع اصلی درآمد ارز خارجی بود. به علاوه، تحریم های اقتصادی آمریکا دسترسی ایران به بازارهای مالی بین المللی را کوتاه کرده، بر سرمایه گذاری های مستقیم خارجی تاثیر منفی گذاشته و تجارت فرامرزی را نیز دشوار کرده است.

مترجم: فرزانه اسکندریان
منبع: TRT World
ارسال نظر