تاریخ انتشار: ۰۷:۰۱ - ۱۸ دی ۱۳۹۷
مستخدمین حسینی در گفت‌و‌گو با اقتصاد24:

منطق اقتصادی حذف 4 صفر از پول ملی چیست؟/ دو پیش‌شرط طرح

معاون سابق بانک مرکزی درباره طرح حذف 4 صفر از واحد پول ملی کشور گفت: بهتر است به جای حذف 4 صفر از پول ملی، به طراحی و اجرای سیاست‌های مناسب برای رفع مشکلات واقعی کشور مانند تورم، بیکاری و فقر پرداخته شود.


سحر گلی‌زاده، اقتصاد24 – حیدر مستخدمین حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد24 با بیان اینکه حذف صفر از پول ملی در ردیف رفرم پولی است، افزود: در واقع پیشنهاد بانک مرکزی برای حذف 4 صفر از واحد پول ملی در ردیف رفرم پولی است و بحث تازه‌ای نیست. به عبارتی بیش از 10 سال از گفتمان آن گذشته اما شرایط اجرای آن مهیا نبوده است و در حال حاضر هم شرایط اجرای آن فراهم نیست.

وی با تاکید بر اینکه حذف صفر در این شرایط حساس هزینه هایی را بر دوش دولت خواهد گذاشت، اظهار کرد: اگر از دیدگاه منطق اقتصادی به بررسی و تحلیل آن بپردازیم متوجه خواهیم شد که حذف 4 صفر یک تصمیم اقتصادی نیست به عبارتی دیگر هزینه های حذف صفر بسیار فراتر از منافعی است که عاید اقتصاد ملی می‌شود. هزینه های حذف صفر چه در حد یک صفر چه چند صفر هزینه‌ ثابتی دارد و اما منافع ناشی از آن به تعداد صفرهایی که قرار است حذف شود، بستگی دارد.

قبل از حذف 4 صفر از پول ملی، اقتصاد کشور باید دو ویژگی را پذیرا باشد تا این طرح بتواند موفق عمل کند؛ اول اینکه تورم کاهش یابد و دوم اینکه اقتصاد در تعادل قرار بگیرد، یعنی بازار‌های اقتصادی در شرایط مطلوبی قرار گیرند


دو پیش شرط حذف صفر از پول ملی

مستخدمین حسینی اضافه کرد: قبل از حذف 4 صفر از پول ملی، اقتصاد کشور باید دو ویژگی را پذیرا باشد تا این طرح بتواند موفق عمل کند؛ اول اینکه تورم کاهش یابد و دوم اینکه اقتصاد در تعادل قرار بگیرد، یعنی بازار‌های اقتصادی در شرایط مطلوبی قرار گیرند. این در حالی است که مردم شاهد افزایش قیمت ها هستند و وضعیت نقدینگی موجود در کشور حدود 1800 میلیارد تومان است. از سویی هنوز تعیین تکلیف نشده که نقدینگی در کشور باید به کدام سمت حرکت کند.

وی خاطرنشان کرد: قبل از سیاست صفرزدایی باید اقداماتی از جمله ایجاد فضای رقابتی، عمیق‌تر کردن بازارها، محدود کردن قدرت قیمت‌گذاری عوامل اقتصادی، انضباط و شفافیت در بودجه دولت، محدود کردن رفتارهای نامولد، تثبیت نسبت مبادلات به تولید ناخالصی داخلی کشور و کنترل خلق پول صورت گیرد.

معاون سابق بانک مرکزی با تاکید بر اینکه تاکنون اصلاح ساختار اقتصادی در حوزه‌های کلیدی مانند بانک‌ها صورت نگرفته است، بیان کرد: وقتی ما در سرمایه‌گذاری‌هایمان در پایین‌ترین رده‌ قرار داریم و فضای کسب و کار با محدودیت‌های شدیدی مواجه است، با چه منطق اقتصادی به سمت حذف 4 صفر حرکت خواهیم کرد؟

مستخدمین حسینی افزود: سهولت معاملات برای مردم در میانه‌ راه تنها نفعی است که حذف 4 صفر در این مقطع می‌تواند داشته باشد.

قبل از حذف 4 صفر قوانین باید اصلاح شوند

وی با تاکید بر اینکه قبل از حذف 4 صفر قوانین باید اصلاح شوند، ادامه داد: در حال حاضر واحد پول ملی به ریال است و اکنون ریال بر اساس قانون پولی و بانکی کشور مورد استناد بانک مرکزی است. مشخص نیست که با حذف 4 صفر، ریال واحد پول ملی می‌ماند یا تغییر می‌کند.

با حذف 4 صفر از پول ملی شرایط اقتصادی هیچ تغییری نمی‌کند و در قدرت خرید مردم هم هیچ تاثیری ندارد بلکه این امر تنها جنبه‌ روانی خواهد داشت


این کارشناس ارشد بانکی در این خصوص که آیا حذف 4 صفر از پول ملی باعث بهبود شرایط اقتصادی کشور می‌شود؟ گفت: خیر شرایط اقتصادی هیچ تغییری نمی‌کند و در قدرت خرید مردم هم هیچ تاثیری ندارد و این امر تنها جنبه‌ روانی خواهد داشت. باید بنیه‌ اقتصادی کشور تقویت شود زیرا دولت‌های قبلی خطاهایی داشتند که طبق آن، ارزش پول ملی کاهش یافته است.

حذف صفر در شرایط فعلی به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست

مستخدمین حسینی ابراز کرد: قدم اول اجرایی شدن حذف صفر، مهار تورم مزمن و پایدار در کشور است. حذف صفر در شرایط فعلی به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

وی با تاکید بر اینکه بنده موافق حذف 4 صفر هستم ولی نه در شرایط فعلی، تصریح کرد: طرح حذف 4صفر بدون اصلاحات اقتصادی و بسترسازی مناسب، تورم را مهار نخواهد کرد.

سرانه‌ اسکناس در کشور تقریبا 115 تا 120 برگ برای هر نفر است اما همین سرانه در کشورهای پیشرفته کمتر از 14 برگ است. از معایب حذف صفر در مقطع اقتصادی کنونی می‌توان به هزینه‌های سنگین جایگزینی اسکناس‌های جدید اشاره کرد


معاون سابق بانک مرکزی افزود: حذف 4 صفر پیش‌نیازهایی دارد که اگر این‌ پیش‌نیازها صورت نگیرد، موفق نخواهیم بود بنابراین حذف 4صفر در شرایط اقتصادی ما که اقتصادی بیمار، ناپایدار و نامتعادل است، تاثیری ندارد.

وی تصریح کرد: سرانه‌ اسکناس در کشور تقریبا 115 تا 120 برگ برای هر نفر است اما همین سرانه در کشورهای پیشرفته کمتر از 14 برگ است. از معایب حذف صفر در مقطع اقتصادی کنونی می‌توان به هزینه‌های سنگین جایگزینی اسکناس‌های جدید اشاره کرد. ضمن اینکه ناسازگاری دفاتر و صورت‌های مالی و پایگاه‌های داده‌های جدید و قدیم شکل می‌گیرد.

ارسال نظر