تاریخ انتشار: ۰۸:۳۹ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۸
انتقال ۴۸۸۳ میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی حقوقی‌ها به معامله‌گران خرد

کدام گروه‌ها برندگان اتفاق بی‌سابقه در بورس بودند؟

در دهمین ماه از سال ۹۸ در مجموع ۴۸۸۳ میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد سهام در تابلو‌های بورس منتقل شده که در تاریخ فعالیت بازار سهام بی‌سابقه است.
 
اقتصاد۲۴ - این روز‌ها در صدر توجه فعالان بازار سهام قرار گرفته است، پیوستن خیل عظیمی از پول‌های تازه به گردونه معاملات سهام است. نیم‌نگاهی به خالص خرید بازیگران خرد در بهمن‌ماه و ثبت رکوردی جدید از این منظر خود گواهی بر این مدعا است.

به این ترتیب در دهمین ماه از سال ۹۸ در مجموع ۴۸۸۳ میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد سهام در تابلو‌های بورس منتقل شده است که در تاریخ فعالیت بازار سهام بی‌سابقه است. در طول ۲۰ روز معاملاتی بهمن ۹۸ تنها یک روز بورس تهران شاهد حمایت حقوقی‌ها بود.

مشارکت سهامداران حقیقی در دو سمت خرید و فروش سهام نیز در این ماه قابل توجه بود. به‌طوری که در مجموع مشارکت سهامداران حقیقی با رشد بیش از ۷ درصدی نسبت به دی ماه به ۸۴ درصد رسید.

حقیقی‌ها در سمت فروش سهام نیز با افزایش فعالیت همراه بودند و مشارکت خود را به ۷۸ درصد در این ماه رساندند. این درحالی است که مشارکت حقوقی‌ها در سمت خرید سهام نسبت به دی‌ماه با کاهش بیش از ۲۶ درصدی مواجه شد. در این میان بیشترین خالص خرید سهامداران خرد با جابه‌جایی ۷۴۵ میلیارد تومان نقدینگی از آن گروه فرآورده‌های نفتی بود.

پس از آن نیز خودرویی‌ها شاهد جابه‌جایی ۷۳۷ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر حقوقی به حقیقی طی معاملات بهمن‌ماه بودند. پتروشیمی‌ها و فلزات اساسی از دیگر اولویت‌های سهامداران خرد در این ماه بود. در مقابل، اما قندی‌ها و لاستیک‌سازان در مرکز توجهات بازیگران عمده قرار گرفتند.


نقدشونده‌ترین سهام بورسی در بهمن ۹۸


در ماهی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۸/ ۱۶ درصدی صدرنشین رشد ماهانه در سال ۹۸ شد، شاخص کل هم‌وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان نماد‌ها دارد، با رشد ۵/ ۲۱ درصدی همراه بود تا بار دیگر شرکت‌های کوچک بورسی گوی سبقت را از بزرگان بربایند.

در این میان با نگاهی به نسبت گردش نقدینگی (ratio) صنایع ۳۸گانه بورسی در بهمن‌ماه نیز آمار جالب توجهی به دست می‌آید. این نسبت از تقسیم مجموع ارزش معاملات هر یک از صنایع بورسی بر میانگین ارزش بازار این گروه‌ها حاصل می‌شود که به جهت مقایسه صحیح این رقم با سال‌های گذشته، رقم حاصله را در بازه یکساله تعریف کردیم. تفسیر نسبت گردش نقدینگی از این قرار است که چنانچه این رقم ۱۰۰ درصد باشد، یعنی در بازه مشخص مورد بررسی، تمامی سهام معامله‌شده در بازار حداقل یک‌بار دست به دست شده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نسبت نقدشوندگی کل بازار سهام در بازه یکساله ۷/ ۵۵ درصد است که خود این رقم در مقایسه با سال‌های گذشته بورس تهران رکوردی جدید به حساب می‌آید و بیش از دو برابر سال ۹۷ است. در این بازه زمانی، اما از ۳۸ گروه مورد مطالعه، ۱۱ صنعت گردش مالی کمتر از نسبت نقدشوندگی کل بازار داشتند و ۲۷ گروه دیگر بیش از این رقم نقدشوندگی داشته‌اند.

نگاهی به تعداد شرکت‌های زیرمجموعه هر صنعت نشان می‌دهد بیش از ۷۰ درصد از بنگاه‌های بورسی از گردش نقدینگی بیشتر از کل بازار برخوردار بودند. این درحالی است که این شرکت‌ها کمتر از ۳۰ درصد از کل ارزش بازار را در اختیار دارند. موضوعی که تایید‌کننده رونق عجیب گروه‌های کوچک‌تر بورسی در سال‌جاری است. در این میان ۲۰ گروه بورسی از گردش نقدینگی بیش از ۱۰۰ درصد برخوردارند. این رقم درخصوص برخی گروه‌ها از ۴۰۰ درصد نیز فراتر رفته است که نشان می‌دهد حجمی به اندازه کل سهام یک شرکت در بازه یکساله، چهار بار به‌طور کامل دست به دست شده است.

به عبارتی دیگر سهامی فراتر از سهام ۴ گروه مدیریتی در بازه زمانی یکساله در یک شرکت جابه‌جا شده‌اند. به این ترتیب ۶ زیرمجموعه گروه سایر واسطه‌گری‌های مالی با بازدهی ۴/ ۲۶ درصدی در ۲۰ روز معاملاتی بهمن‌ماه، از گردش پولی سالانه ۴۰۳ درصد برخوردار است. پس از آن گروه استخراج سایر معادن با تک‌نماد «کماسه» که موفق به کسب بازدهی ۲۴ درصدی در بازه مورد بررسی شده است، با گردش نقدینگی یکساله ۳۸۸ درصد، در رده دوم دیگر صنایع بورسی قرار دارد.

پس از آن نیز گروه‌های تک‌نماد اطلاعات و ارتباطات، استخراج زغال‌سنگ و استخراج نفت و گاز به ترتیب با گردش پولی ۸/ ۳۶۰، ۹/ ۳۴۰ و ۸/ ۲۳۵ درصد در رتبه‌های بعدی صنایع با بیشترین گردش نقدینگی قرار گرفته‌اند. چهار گروه بزرگ کالایی بورس تهران شامل گروه فلزات اساسی، فرآورده‌های نفتی، کانه‌های فلزی و محصولات شیمیایی، اما همگی از نسبت گردش نقدینگی کمتر از کل بازار در بازه زمانی مورد مطالعه برخوردارند. موضوعی که نشان‌دهنده اقبال بالای سهامداران به صنایع کوچک‌تر است.
 
منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر