تاریخ انتشار: ۰۹:۵۹ - ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
چرا بورس در روزهای گذشته کاهشی بود؟

جزر و مد بورس تحت‫ تاثیر هیجانات

معاملات روز گذشته بازار سرمایه در حالی به پایان رسید که بازار روز پرنوسانی را تجربه کرد. شاخص کل بازار در دقایق نخستین معاملات روندی صعودی را در پی گرفته بود، اما در ساعات میانی نزولی و مجددا صعودی شد و در نهایت با روند نزولی به کار خود پایان داد و با ۲۴۷۳ واحد کاهش در رقم یک میلیون و ۱۸ هزار واحد ایستاد. این ریزش در حالی اتفاق افتاد که برخی کارشناسان پیش از این نسبت به سقوط شاخص به فعالان بازار هشدار داده بودند. البته عده‌ای از تحلیلگران ریزش شاخص در دو روز متوالی را روند اصلاح بازار می‫دانند و معتقدند خطری بازار را تهدید نخواهد کرد.

اقتصاد۲۴-  تنش و هیجان این روز‌ها مهمان ناخوانده بازار‌های اقتصادی بوده و آن‌ها را با چالش‌های زیادی روبه‌رو کرده است، بازار سرمایه نیز از این قاعده مستثنی نیست. یک روز خبر رشد و رکوردشکنی‌های شاخص بورس تیتر رسانه‌ها می‫شود و روز دیگر روشن شدن چراغ قرمز در بازار بر سر زبان‌ها می‌افتد. در این میان نیز کارشناسان و صاحب‌نظران سعی در تحلیل روند بازار در ماه‌های پیش‌رو را دارند و نظرات متفاوتی را در‫خصوص وضعیت بازار مطرح می‌کنند. برخی از تحلیلگران رشد شاخص را با واقعیت اقتصاد در تضاد دانسته و معتقدند که بازار در آینده‌ای نه چندان دور با ریزش شدید شاخص کل همراه خواهد شد.
 
از سوی دیگر عده‌ای بر این باورند که بازار در شرایط حساسی بوده و هرگونه شایعه به شدت بر روند آن تاثیر می‌گذارد. به گفته آن‌ها تازه-واردان در چنین فضایی سوار بر موج شایعه‌ها می‌شوند و با رفتار‌های هیجانی بازار را با خطر روبه‌رو می‌کنند. این در حالی است که عده‌ای دیگر از صاحب-نظران معتقدند نزولی شدن شاخص در دو روز متوالی نمی‌تواند نشانه‌ای برای سقوط بازار باشد، چراکه حجم نقدینگی وارد‌شده به بورس بالا بوده و همین نقدینگی پایه‌های بازار را مستحکم کرده است.
 
 

 
در این راستا مهدی مهدوی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ریزش شاخص بورس طی روز‌های اخیر گفت: بازار اخیرا با یک ریزش کوچک همراه بود، عده‌ای معتقدند که خطر سقوط در این بخش وجود دارد، اما ما باید توجه داشته باشیم که این ریزش تنها روند اصلاح در بازار است. من معتقدم که اگر روند بازار همزمان با بازگشایی سهم خودرو باشد اصلاح تا هفته آینده نیز ادامه خواهد داشت. اما پس از آن باید بازار تعادل نسبی خود را حفظ و در مسیر رشد خود قرار بگیرد.
وی در ادامه افزود: ما باید بدانیم که اصلاحات جزو ذات بازار بوده و باید آن را داشته باشیم. البته مشاهده اصلاحات در بازار برای تازه‌واردان خوشایند نبوده و آن‌ها را با نگرانی روبه‌رو می‌کند، اما باید بدانند که بازار بعد از اصلاحات در فضای متعادل‌تری قرار خواهند گرفت.


خطری به نام تازه‌واردان


مهدوی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به تاثیر رفتار‌های هیجانی تازه-واردان در بازار اشاره کرد و در این‌باره گفت: رفتار تازه‌واردان در بازار می‌تواند تبعاتی را به همراه داشته باشد. افرادی که بدون تخصص و دانشی به بازار ورود پیدا کرده‌اند در برابر افرادی که در سود قرار گرفته‌اند نسبت به اتفاقات هیجانی‌تر عمل خواهند کرد. این افراد با دیدن صف‌های فروش هراسان می-شوند و به سرعت به دنبال راهی برای فروش می‌گردند، اینگونه تصمیمات فشار زیادی را به بازار وارد می‌کنند. اما سابقه‌داران در بازار می‌دانند که گاهی روند، صعودی خواهد بود و برخی مواقع بازارر با ریزش قیمت مواجه می‌شود بنابراین از بازار نمی‌ترسند و با عملکرد‌های هیجانی ریتم بازار را بر هم نمی-زنند. البته باید در این میان تاکید کنم که سهام‌داران برای هرگونه تصمیم باید تمام عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را در نظر بگیرند.
 

ریزش‌های اخیر به معنای سقوط نیست

محمود اسفندیاری، یکی دیگر از فعالان بازار سرمایه نزولی شدن بازار را سقوط شاخص معنا نکرد و در‫این‌باره  گفت: من معتقدم که ریزش بازار طی روز‌های اخیر به معنای سقوط شاخص نخواهد بود. دلایلی در بازار وجود دارد که شاخص را با ریزش‌های مقطعی همراه کرده و سهام‌داران نباید نگران سقوط در بازار باشند. من گمان می‌کنم به دلیل شکسته شدن سد مقاومت شاخص صعودی و نزولی شدن‌هایی مقطعی و کوتاهی را در روز‌های آتی داشته باشیم. اما در هفته‌های آینده بازار دستور می‌گیرد که این روند برای شاخص اصلاح باشد و یا سقوط.

وی در ادامه افزود: اما همانطور که گفتم گمان نمی‌کنم بازار فعلا شاهد سقوط شاخص باشد. اکنون حجم زیادی از نقدینگی وارد بازار شده و همین نقدینگی باعث می‌شود که مجددا شاخص با رشد همراه باشد.
این فعال بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که عملکرد تازه‌واردان و همچنین جهت‌گیری برخی از رسانه‌ها نسبت به وضعیت بازار در ماه‌های آتی چه تاثیری را بر عملکرد بازار خواهد گذاشت، گفت: اگر بخواهیم کلیت بازار را در نظر بگیریم جهت‌گیری برخی از رسانه‌ها و یا رفتار‌های هیجانی تازه-ورادان در بورس نمی‌تواند روند بازار را با خطر جدی مواجه کند.
 
اکنون بازار با حجم زیادی نقدینگی مواجه است، از سوی دیگر دلار به عنوان یک رکن مهم در بازار فعلا در مدار ریزش قیمت قرار نگرفته و این در حالی است که بسیاری از سهم‌ها در بورس از تورم عقب مانده است به همین دلیل روند بازار با چند نظر و یا ترس نمی‌تواند مسیر خود را تغییر دهد.
وی افزود: ما در بازار سهم‌های حبابی داریم که اخیرا رشد بسیاری را تجربه کرده‌اند، اما از سوی دیگر شرکت‌هایی وجود دارد که حبابی نبوده و در شرایط صعودی شدن شاخص تنها ارزش واقعی‌شان حفظ شده است. اکنون تحلیل‫های بسیاری در‫خصوص بازار سرمایه وجود دارد، عده‌ای معتقدند که سهم‌ها حبابی بود و ما در آینده‌ای نه چندان دور شاهد سقوط شاخص خواهیم بود. اما من معتقدم پایه بازار محکم بوده و ما سقوطی را تجربه نخواهیم کرد.


بازار سرمایه محلی امن برای تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی


اسفندیاری همچنین با اشاره به پتانسیل بازار برای تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی ادامه داد: قطعا بازار سرمایه محلی امن و فوق‌العاده برای تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی بخواهد بود. چندین سال است که نیاز مالی شرکت‌های اقتصادی تنها از طریق سیستم‌های بانکی انجام می‌شود. این در حالی است که سیستم‌های بانکی بهره‌های بالا را برای بنگاه‌های اقتصادی به همراه داشتند و عملا نتوانستند محلی مناسب برای تامین مالی آن‌ها باشند. بسیاری از کشور‌های پیشرفته فعالان اقتصادی از طریق بازار سرمایه تامین مالی می-شوند، اما تا کنون ما شاهد این اتفاق در کشورمان نبودیم. اکنون صحبت از این سیاست به میان آمده و باید بگویم که استفاده از بازار سرمایه برای تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی موقعیت خوب برای دولت و کلیت اقتصاد ما خواهد بود.
 
منبع: روزنامه ابتکار
ارسال نظر