تاریخ انتشار: ۰۶:۱۱ - ۲۰ شهريور ۱۳۹۹
اقتصاد ۲۴ از مناطق آزاد جهان گزارش می‌دهد؛

مناطق آزاد کلمبیا به دنبال توسعه صادرات و ارتقاء فراوری صنعتی کالا‌ها و خدمات

کلمبیا دارای تعداد قابل توجهی مناطق تجارت آزاد است که با هدف توسعه صادرات و ارتقاء فراوری صنعتی کالا‌ها و خدمات ایجاد شده اند.

ساجده رحیمی ، اقتصاد۲۴ - کلمبیا که نام آن از اسم کاشف قاره آمریکا کریستف کلمب گرفته شده است، چهارمین کشور بزرگ آمریکای جنوبی و یکی از پرجمعیت‌ترین کشور‌های اسپانیایی است.

کلمبیا یکی از صنعتی‌ترین کشور‌های آمریکای جنوبی به حساب می‌آید و از نظر تولید ناخالص داخلی، بیست و هشتمین اقتصاد بزرگ در جهان است.

کشور کلمبیا به دلیل دارا بودن مواد اولیه فراوان، واحد پول با ارزش و جمعیت بالای باسواد، اقتصاد نسبتا موفقی دارد اما برخی مشکلات مانند پایین بودن تقاضای داخلی و خارجی، بودجه ناکافی و درگیری‌های مسلحانه داخلی و فساد اقتصادی، این کشور را تحت الشعاع قرار داده است.

همانطور که اشاره شد تعداد افراد باسواد در کلمبیا بالاست و فضای علمی موجود در این کشور موجب شده که رشد اقتصادی آن به نسبت سایر کشور‌ها بیشتر باشد اما با این حال قاچاق مواد مخدر و فساد از جمله مشکلات دولت کلمبیا هستند.

مهمترین شرکای تجاری کلمبیا کشور‌های آمریکا و چین هستند و مهمترین اقلام صادراتی این کشور را نفت، ذغال سنگ، قهوه و طلا تشکیل می‌دهد.

سال ۲۰۱۸ برای کلمبیا سال خوبی بود و این کشور توانست از بحران چندساله‌ای که پیش از آن گرفتار شده بود خارج شود و همچنین شاهد رشد ۲.۷ درصدی در تولید ناخالص داخلی خود باشد.

طبق گزارش سازمان ملی آمار کلمبیا موتور محرک رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۱۸ تقاضا و مصرف داخلی اعلام شده بود و همان سال کارشناسان نهاد‌های اقتصادی کلمبیا اعلام کردند که با توجه به مهار تورم، افزایش واقعی حقوق کارکنان و نرخ پائین سود بانکی این کشور در سال ۲۰۱۹ نرخ رشد اقتصادی ۳.۶ درصد را تجربه خواهد کرد.

نواحی شمالی کلمبیا از طریق دریای کارائیب به اقیانوس اطلس شمالی راه دارد و از غرب با اقیانوس آرام مرز دارای مرز آبی است به همین دلیل بنادر و مناطق آزاد زیادی دارد که فعال هستند. از جهتی خاک این کشور دارای شرایط متنوعی است.

کلمبیا را به عنوان کشوری با مناطق و فرصت های متنوع و مناسب برای سرمایه گذاری می شناسند و طبق آمار در سال ۲۰۱۱ کلمبیا به بالاترین جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی در تاریخ رسیده است.

 سرمایه گذاری در منطقه کارائیب در زمینه های گردشگری، تدارکات، پتروشیمی، مصالح ساختمانی مناسب است و در منطقه اقیانوس آرام در زمینه های تولید، صنعت کشاورزی، تدارکات، بیوتکنولوژی فعال است.

مناطق آزاد اقتصادی در کلمبیا

کلمبیا دارای تعداد قابل توجهی مناطق تجارت آزاد است که در برخی منابع تعداد آن ۱۰۶ منطقه عنوان و بیان شده که بیشتر این تعداد بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ ایجاد شده است.

به گفته برخی دیگر از منابع ۱۲ منطقه از میان این مناطق مناطق آزاد شناخته شده‌تر و فعال‌تر هستند که از جمله آن‌ها بوگوتا، ریونگرو (مدلین)، اقیانوس آرام (کالی)، لا کندلاریا (کارتاژنا)، کوئندیو، سانتا مارتا، کوکوتا، باررانکیلا، کارتاژنا، پالماسکا (کالی) و آراوکا که در حال حاضر در دست ساخت است.

علاوه بر این‌ها کلمبیا یک منطقه آزاد به نام ارگ بهداشت دارد که در نزدیکی بوگوتا پایتخت آن واقع شده و منحصرا به خدمات بهداشتی اختصاص یافته است.

مناطق آزاد تجاری در کلمبیا در حقیقت مناطق جغرافیایی هستند که در درجه اول برای توسعه صادرات و همچنین برای ارتقاء فراوری صنعتی کالا‌ها و خدمات ایجاد شده اند.

سازمان مناطق آزاد کلمبیا در سال ۱۹۸۵ تاسیس شد و هدف این مناطق علاوه بر هدف جذب سرمایه گذاری‌های خارجی، تسهیل مدیریت تجارت خارجی، بهبود رقابت و توسعه در مناطق آزاد اعلام شده است.

برخی از مزایای ارائه شده توسط مناطق آزاد تجاری به سرمایه گذاران شامل معافیت مالیات بر درآمد مربوط به درآمد صادرات کاربران صنعتی، معافیت مالیات بر درآمد برای اپراتور‌های FTZ، معافیت مالیاتی حواله‌ها و بازگشت سرمایه به خارج از کشور، معافیت از تعرفه کالا‌های وارداتی که به عنوان ورودی برای تولید استفاده می‌شوند، به شرطی که این کالا‌ها به عنوان ورودی در FTZ استفاده شوند، دسترسی به هر نوع اعتبار یا سرمایه موجود در کشور، معافیت مالیاتی از سود سهام و .. است.

یکی از مهمترین مناطق آزاد کلمبیا شهر بوگوتاست این شهر پیش از اقدامات انجام شده در سال‌های اخیر همانند سایر شهر‌های کشور‌های در حال توسعه، با مشکلات فراوانی مواجه بود. از عمده‌ترین مشکلات این شهر می‌توان به پراکندگی و عدم انسجام ساختار شهری، سکونتگاه‌های غیر رسمی، حمل و نقل، فقر شهری، مسکن و عدم وجود فضا‌های عمومی اشاره کرد که همین امر بر اقتصاد آن نیز تاثیرگذار بود، اما نکته جالب توجه این است که شهردار سابق این شهر توجه ویژه‌ای به کیفیت شهر کرد و چهره شهر با صرف بیشتر بودجه را به کلی تغییر داد.

وی با محدود کردن تردد خودرو‌ها، سعی در عادت دادن مردم به استفاده از سیستم حمل‌ونقل عمومی کرد و همین امر در کنار توجه ویژه به زیبایی شهری و ایجاد امکان پیاده روی در خیابان‌ها و نشستن دور هم در فضا‌های عمومی و توسعه پارک ها، این شهر را به یکی از شهر‌های شاد با مردمانی شاد تبدیل کرد که همین امر در گردشگری این شهر و اقتصاد آن نیز تاثیر به سزایی داشت عاملی که اگر در مناطق آزاد ایران هم پیاده شود تاثیر مثبتی در روند پیشبرد اهداف و دستیابی به توسعه اقتصادی در این مناطق خواهد داشت.

اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین ، ترکیه ، امارات ، هند ، سنگاپور ، اسپانیا، کره جنوبی، کاستاریکا، یونان ، ایتالیا ، عمان، نیجریه ، موریس ، مالزی ، کانادا ، بنگلادش ، تونس و مناطق ویژه اقتصادی روسیه، ازبکستان ، بلاروس ، عربستان ، لبنان ، تانزانیا ، آرژانتین ، لیتوانی ، غنا ، گرجستان ، اندونزی ، کرواسی ، نامیبیا ، پاناما  اولین منطقه آزاد تجاری جهان و همچنین شهر اینترنتی دبی را نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را می‌توانید مطالعه کنید.

ارسال نظر