ساجده رحیمی، اقتصاد۲۴ - پاناما کشور کوچکی است که به خاطر وجود کانال پاناما که از سال ۱۹۱۴ راه اندازی شد، شاهراه زمینی اتصال آمریکای جنوبی و شمالی به حساب میآید. اقتصاد این کشور دلار محور و با نرخ تورم بسیار پایین است.
طبق گزارش ها رشد اقتصادی پاناما در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۵.۴ درصد بوده و با ثبت رقم ۴۱ میلیارد و ۶۹۳ میلیون دلار تولید ناخالص داخلی، توانست رشد ۳.۷ درصدی را در این شاخص ثبت کند. جالب است بدانید بیش از ۱۰ درصد از کل تولید ناخالص داخلی این کشور متعلق به خدمات بانکداری است.
از دیگر مواردی که در سال ۲۰۱۸ برای پاناما موفقیت اقتصادی به حساب میآمد جذب ۵ میلیارد و ۵۴۸ میلیون دلاری سرمایه گذاری مستقیم خارجی بود.
بیشتر بخوانید: بلند پروازیهای مناطق آزاد قطر برای توسعه/ قطب اقتصادی خلیج فارس به دنبال همکاری با مناطق آزاد ایران
کانال پاناما از موفقیتهای اقتصادی این کشور است و گفته میشود ۱۴۰ مسیر دریایی و ۱۷۰۰ بندر را بههم پیوند داده است و همچنین توانسته در سالهای اخیر در عوارض و خدمات ناوگان دریایی موفقیت کسب کند. به گفته سازمان خودگردان کانال پاناما در سال ۲۰۱۸، ۶ درصد از تجارت جهانی این کشور از طریق این کانال صورت گرفته است.
بعد از ایجاد کانال پاناما این کشور موقعیت استراتژیکی در صنعت کشتیرانی قاره آمریکا پیدا کرد و خودش نیز صنعت کشتیرانی خود را تقویت کرد تا جایی که بنادر مهم آن از جمله کلون در این صنعت شهرت جهانی دارد. گفته میشود که حدودا یک پنجم ناوگان حمل و نقل جهانی در پاناما تشکیل شده است.
کشور پاناما بانک مرکزی ندارد که همین امر باعث شده تا این کشور اقتصاد کاملا مستقلی داشته باشد که متکی بر ارائه خدمات برای ورود دلار به این کشور است. البته این امر باعث شده پاناما به عنوان بهشت پولشویی شناخته شود.
خدمات در پاناما ارزش بسیاری دارد و مهمترین دلیل آن موفقیت اقتصادی این کشور است. مهمترین حوزههای خدماتی این کشور شامل کانال پاناما، بانکداری، بیمه، بندرداری، منطقه آزاد کلون، کشتیرانی، سلامت، درمان و.. است.
منطقه آزاد کلون تنها منطقه آزاد پاناما است که کانال پاناما در آن واقع شده است.
منطقه آزاد تجاری کلون یک بندر مهم در پاناما است که به صادرات مجدد طیف گستردهای از کالاها به آمریکای لاتین و کارائیب اختصاص دارد. این منطقه پس از هنگ کنگ بزرگترین منطقه آزاد تجاری دنیاست.
این مکان در سواحل کارائیب، نزدیک ورودی آتلانتیک به کانال پاناما، در استان کلون واقع شده است و به عنوان یک نهاد خودمختار پاناما فعالیت میکند که دلیل موفقیت آن را دسترسی به آبهای اقیانوس آرام و کشورهای آمریکای شمالی و اروپا میدانند.
همانطور که اشاره شد پاناما بانک مرکزی ندارد اما از نظر مالی سیستم های قوی را پشتیبانی میکند تا بتواند در تجارت خارجی خود موفق عمل کند. در مرکز مالی بین المللی کلون ۱۲۰ بانک از کشورهای مختلف فعالیت دارند.
این منطقه در سال ۱۹۴۸ ایجاد شد و امروز به عنوان یک نهاد خودمختار برای توسعه مزایای رقابتی کشور فعالیت میکند. معافیت از مالیات، مهمترین مشوق سرمایه گذاران در این منطقه است و ارائه خدمات یکی دیگر از عواملی است که توجه سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی را به منطقه آزاد کلون جلب میکند.
هدف این منطقه آن است تا در آیندهای نزدیک اصلیترین مرکز پخش و توزیع کالا در دنیا شود و احتمال فراهم آمدن این هدف به دلیل اینکه علاوه بر دلار آمریکا دیگر وجوه رایج دنیا نیز در این منطقه مورد استفاده قرار میگیرد، زیاد است و از آنجایی که این کشور تمام توجه خود را به پیشرفت زیرساختی و توسعه بندر استراتژیک کلون کرده، در آیندهای نزدیک شاهد توسعه اقتصادی آن و مطرح شدن منطقه آزاد کلون به عنوان یکی از موفقترین مناطق آزاد جهان خواهیم بود.
اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین ، ترکیه ، امارات ، هند ، سنگاپور ، اسپانیا، کره جنوبی، کاستاریکا، یونان ، ایتالیا ، عمان، نیجریه ، موریس ، مالزی ، کانادا ، بنگلادش ، تونس و مناطق ویژه اقتصادی روسیه، ازبکستان ، بلاروس ، عربستان ، لبنان ، تانزانیا ، آرژانتین ، لیتوانی ، غنا ، گرجستان ، اندونزی ، کرواسی ، نامیبیا ، اولین منطقه آزاد تجاری جهان و همچنین شهر اینترنتی دبی را نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را میتوانید مطالعه کنید.