تاریخ انتشار: ۱۲:۲۳ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۹
کامران ندری در گفتگو با اقتصاد۲۴ تشریح کرد:

افزایش قیمت‌ها را نهادینه کردند/ با تدوام رشد نقدینگی نمی‌توان انتظار کاهش قیمت‌ها را داشت

کامران ندری معتقد است: تداوم رشد نقدینگی یکی از عوامل تأثیر گذار بر قیمت‌هاست. این رشد بالای نقدینگی که در اقتصاد ما به صورت یک معضل نهادینه شده، انتظارات تورمی را شدت می‌دهد.

اقتصاد۲۴ - یک تحلیلگر مسائل اقتصادی می‌گوید استمرار گرانی کالا و اقلام اساسی علی رغم ثبات نسبی قیمت دلار به سیاست‌های اشتباه پولی–مالی بر می‌گردد که تعلل در اصلاح آن پیامد‌های سنگینی را متوجه نظام اقتصادی و در نهایت معیشت مردم کرده است. دولتی که توانست دلار را از ۳۰ هزار تومان به ۲۵ هزار تومان برساند چرا نمی‌تواند قیمت اقلام ضروری را کاهش دهد و دغدغه گرانی روز افزون را بیشتر می‌کند؟

جدیدترین آمار منتشر شده نشان می‌دهد که از بین انواع برنج، گوشت و شکر که وضعیت قیمت آن‌ها در دی ماه امسال منتشر شده، قیمت تمام کالا‌ها بین ۲۷ تا ۱۲۹ درصد نسبت به دی سال قبل افزایش داشته است. خالی شدن سبد معیشت به روند اقتصاد در حفظ امنیت و قدرت خرید مردم بستگی دارد و غفلت از آن پیامد‌های سنگینی به دنبال خواهد داشت.

افزایش قیمت‌ها را نهادینه کردند

در همین رابطه کامران ندری، تحلیلگر اقتصادی درگفتگو با اقتصاد ۲۴ دلایل عدم نا هماهنگی قیمت‌ها با کاهش نرخ ارز را چنین تشریح کرد: این موضوع نشان می‌دهد که نرخ ارز به تنهایی بر شرایط اقتصاد کشور، به ویژه بر قیمت‌ها تاثیرگذار نیست، چرا که امروز علی‌رغم عقب‌گرد قیمت دلار از نرخ بالای ۳۰ هزار تومان به کانال ۲۵ هزار تومان، قیمت اقلام و کالا‌های ضروری و غیر ضروری همچنان روند صعودی دارد.

به گفته ندری؛ تداوم رشد نقدینگی یکی از عوامل تأثیر گذار بر قیمت‌هاست. این رشد بالای نقدینگی که در اقتصاد ما به صورت یک معضل نهادینه شده، انتظارات تورمی را شدت می‌دهد.

وی تصریح داشت: این بدان معنی است که اگر با سیاست گذاری‌های ارزی بتوانند نرخ دلاررا به ثبات نسبی برسانند، اما با تداوم رشد نقدینگی، نرخ تورم در اقتصاد نیز رشد خواهد داشت و در این صورت نمی‌توان انتظارکاهش قیمت‌ها را داشت.


بیشتر بخوانید: هزارتوی خلق پول و نقدینگی در بانک‌ها


این تحلیلگر اقتصادی گفت: تأثیر روانی تورم در اقتصاد، افزایش قیمت‌ها را به گونه‌ای نهادینه کرده که امروز شرایط برای ثبات بخشی به بازار سخت‌تر شده و ادامه آن، فشار مضاعفی را به تولید و مردم تحمیل می‌کند.

این تحلیلگر مسائل پولی چسبندگی قیمت‌ها را لطمه بزرگی به وضعیت اقتصاد کشور دانست و تاکید کرد: پیش‌تر دلار تحت تأثیر عوامل بیرونی و درونی، تغییر قیمت می‌داد، اما امروز این پیامد‌ها نتوانسته در نظام ارزی به آسانی تغییر ایجاد کند و یا حداقل این نوسانات را حفظ کند.

چسبندگی قیمت‌ها به دلیل سیاست‌های اشتباه اقتصادی

ندری در پاسخ به این پرسش که چه علتی باعث شد کالا‌ها همچنان چسبندگی قیمت داشته باشند، گفت: همان طور که عنوان شد ریزش قیمت اقلام و کالا‌ها تنها به نرخ ارز بستگی ندارد، شاید در یک مقطع زمانی کوتاه پس از ثبات نرخ ارز شاهد کاهش قیمت باشیم، اما به دلیل نقص‌ها و ایراداتی که سایر سیاست‌های اقتصادی با آن درگیر است این روند نمی‌تواند استمرار داشته باشد و پس از یک شوک کوچک ریزش قیمتی باز هم به همان مرحله قبل خود باز می‌گردد.

این اقتصاددان با تأکید بر اینکه نباید از تأثیر جو روانی بر اقتصاد غافل ماند، گفت: امروز تمام بخش‌هایی که به نوعی با اقتصاد درگیرند، تعیین تکلیف برجام را در زمره برنامه‌های خود قرارداده‌اند و تا مشخص نشدن آن همچنان در تلاطم قراردارند. هر چند سیاست‌های اقتصادی کشور به گونه‌ای طراحی شده که تعیین تکلیف برجام را هم نمی‌تواند خیلی کارساز باشد، اما همان ایجاد جو روانی مثبت شاید تا حدودی ترمیم کننده وضعیت شکننده اقتصاد امروز کشور باشد.

کامران ندری درپایان با تأکید بر این که نیاز امروز اقتصاد باید تمرکز بر ثبات‌بخشی به برنامه‌های هدفمند باشد، گفت: بی‌هدفی در اجرای سیاست‌ها، افزایش نقدینگی، عدم سرمایه‌گذاری و کاهش راندمان تولید، بی‌ثباتی و سردرگمی اقتصاد را به مراه خواهدداشت. معضلی که تا امروز وضعیت را به بحران کشانده است، از این رو باید با سیاست‌های صحیح کلان، برنامه‌های توسعه‌محور را در بخش‌های مختلف رقم زد، در غیر این صورت اقتصاد به واسطه غفلت‌ها باید تاوان سنگینی را بپردازد.

ارسال نظر