اقتصاد۲۴- یوسف داداشزاده، معاون فرهنگی، اجتماعی، گردشگری منطقه آزاد ارس در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با اشاره به راهکارهای جهانی گردشگری در دنیا اظهار داشت: شیوع کرونا در تمام دنیا بر تمامی محورهای فعالیت اقتصادی تاثیر منفی داشته است. تنها در بخشهایی از جمله در حوزه اقتصاد دیجیتال، شاهد رشد و رونق بودیم. اما بخش گردشگری نسبت به سایر بخشهای اقتصادی بیشترین تاثیر منفی را از شیوع کرونا گرفت.
او ادامه داد: در ایران وضعیت به همین ترتیب بود. اگرچه مناطق آزاد از طریق برنامههای مدون خیز خوبی در حوزه گردشگری برداشتند و به سمت توسعه گردشگری میرفتند، اما متاسفانه مناطق آزاد نیز تحت تاثیر این ویروس قرار گرفت و بسیاری از برنامه متوقف شد.
بیشتر بخوانید: تجارت یک میلیارد دلاری ایران و ارمنستان با ایجاد مناطق آزاد همجوار
داداش زاده با تاکید بر اینکه در ایران به هر حال سهم ناچیزی در بازار جذب گردشگری خارجی داشتیم، گفت: از آنجا که کرونا باعث شد سهم کشورها در بازار گردشگری دنیا به هم بریزد، شرایطی ایجاد شد اگر عاقلانه و با برنامه دقیق رفتار کنیم عایدی ما این خواهد بود که نسبت به قبل سهم بیشتری از بازار بین الملل را به خود اختصاص دهیم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد ارس خاطرنشان کرد: تمام تلاش کشورهای مختلفی که اقتصاد گردشگری دارند، بر این است که از ذهنها بیرون نروند. از این رو با وجود اینکه عملاً گردشگران کمی دارند، در طی شیوع کرونا، تبلیغات و بستههای گردشگری را ادامه دادهاند.
وی با تاکید بر راهاندازی گردشگری مجازی در کشورها گفت: گردشگری در دنیا به این سمت میرود که مناطق امن گردشگری با محوریت حوزه سلامت و رعایت پروتکلها ایجاد کند. اینها الگوهایی است که همین الان در دنیا اتفاق میافتد. شاید در این مقطع سفرها کم باشد، اما صنعت گردشگری همچنان فعالیت خود را انجام میدهد تا سهم قبلی خود را در بازار گردشگری حفظ کند.
داداشزاده با تاکید بر اینکه از زمان شیوع کرونا در منطقه آزاد ارس تلاش کردیم تا زیرساختهای گردشگری را تقویت کنیم، گفت: سازمان منطقه آزاد ارس در حوزه گردشگری طرح جامع تهیه کرده است که تماماً برنامههای اجرایی از این طرح استخراج شده است. در حال حاضر دو مسیر گردشگری تعریف شده که یک مسیر در ضلع غرب جلفا تا کلیسای سنت استپانوس ارس و مسیر دیگر ضلع شرق جلفا تا جنگلهای ارسباران است که هر دو در حاشیه رود ارس قرار گرفته است.
او ادامه داد: بهسازی بر اساس معیارهای بینالمللی در مسیر غربی انجام شده است که طی آن تمام جاذبههای گردشگری و تاریخی را مرمت و بازسازی کردهایم. در عینحال از سال قبل روی ضلع شرقی متمرکز شدهایم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد ارس خاطرنشان کرد: کاربری غالب یکی از زونهای چهارگانه منطقه آزاد ارس که در کنار سد خداآفرین قرار دارد، گردشگری است. ما سعی میکنیم از سد مخزنی خداآفرین بهترین بهرهداری را انجام دهیم. بر این اساس ایجاد انواع بازیها و تفریحات آبی و ساحلی را شروع کردهایم و در نظر داریم تا چند مجموعه بسیار خوب در محدوده خدا آفرین آماده کنیم که پارکهای در جوار پلهای خداآفرین از جمله آنها است.
وی با تاکید بر اینکه سایت بازیهای آبی و ساحلی را تا پایان سال به اتمام میرسانیم، گفت: با مجموعه تلاشهای وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی و اداره کل این وزارتخانه، در زمان احداث سد خداآفرین طی کاوشها اشیا بسیار قدیمی یافت شده که به خوبی قدمت تمدن را در منطقه نشان میدهد. حال با کمک همین نهادها در نظر داریم تا موزهای را در این محل افتتاح کنیم.
او ادامه داد: حدود ۱۰ سال قبل در شهرستان خدا آفرین و خارج از محدوده منطقه آزاد ارس موزهای قرار داشته که جمع آوری شده است. با هماهنگی نهادهای مختلف قرار است که اشیا یافت شده در خدا آفرین را بازگردانیم و در محدوده منطقه آزاد موزهای تاسیس کنیم.
داداشزاده با تاکید بر فرصت کرونا در توسعه زیرساختهای گردشگری سلامت گفت: ما در مدت شیوع کرونا فرصتی پیدا کردیم تا زیرساختهای حوزه سلامت را ارزیابی کنیم. یکی از ضعفهای اساسی ما در زیرساختهای درمانی در حوزه سلامت بود. با توجه به اینکه جمهوری نخجوان، ارمنستان و جمهوری آذربایجان با ارس هم مرز هستند، امکانات خوبی برای جذب توریسم سلامت داریم.
او ادامه داد: در حال حاضر با چند سرمایهگذار صاحب نام صحبت کردیم تا در حوزه زیرساخت سلامت ارس سرمایه گذاری کنند. ما جزو معدود مناطق آزادی خواهیم شد که شاخه گردشگری سلامت و درمان را فعال خواهیم کرد.