تاریخ انتشار: ۱۲:۲۸ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۲ نظر
احسان سلطانی در گفتگو با اقتصاد۲۴:

بازار سرمایه هنوز به اندازه نقدینگی کشور حباب دارد/ فراز و فرود بورس در سالی که گذشت

یک کارشناس اقتصادی گفت: به هر حال در بازار بورس افرادی بودند که یا ناشی بودند که بد یا دیر وارد بازار شدند و ضرر داده‌اند. ما نمی‌توانیم تنها به این علت به بازار پول‌پاشی کنیم. شاخص بازار سرمایه ما هنوز که هنوز است چیزی نزدیک به نقدینگی کشور حباب دارد.

بازار سرمایه

اقتصاد۲۴- بازار بورس در سالی که گذشت وضعیت پر التهابی را از سر گذراند. با اینحال این روزها از تب و تاب این بازار کم شده و دولت طی سیاست‌هایی قصد دارد تا بخشی از مشکلات این بازارها را طی سیاست‌هایی که یکی از آنها تزریق منابع صندوق توسعه ملی به بورس است، حل کند. طی روزهای گذشته خبری از سوی بانک مرکزی در بازار منتشر شد مبنی بر اینکه این بانک معادل ریالی ناشی از فروش ۵۰ میلیون دلار از منابع ارزی حساب صندوق توسعه ملی را به «صندوق تثبیت بازار سرمایه» واریز کرده است. درواقع این واکنشی به اعتراضات شکل گرفته از سوی ضرردیدگان در بورس طی ماه‌های اخیر بوده است. سیاست‌هایی که تحت عنوان حمایت از بازار سرمایه تدوین شده‌اند. با اینحال برخی از اقتصاددانان اعتقاد دارند دولتی که طی مدت اخیر حتی در پاسخ به اعتراض معیشتی بازنشستگان گزینه پول‌پاشی را انتخاب نکرده و علیرغم بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی همچنان با روندی قطره‌چکانی بدهی خود را پرداخت می‌کند، چرا نسبت به اعتراض در بازار سرمایه فوراً دست به کار شده است. در این باب دلایلی مطرح شده است که احسان سلطانی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ این علل را بررسی می‌کند.

او با اشاره به ریزش بورس در نیمه دوم سال ۹۹ و شکل گیری حباب در بازار سرمایه اظهار داشت: سال گذشته در بازار سرمایه شاهد رشد سریعی بودیم که ناگهان تبدیل به روندی نزولی شد. در حال حاضر که شاخص بورس نسبت به آن زمان پایین‌تر است، همچنان نسبت رشد بازار سرمایه در مقایسه با رشد بازار مسکن و دلار (رشد هریک نسبت به سال ۹۶) بیش از دو برابر است. این ارقام با در نظر گرفتن عرضه‌های اولیه است.  

او ادامه داد: در همه دنیا وقتی یک دارایی ظرف مدت کمتر از ۳ سال حدود ۲۰ برابر بیش ارزنده (Over valuation) می‌شود، آنهم در شرایطی که قیمت بازار‌های دیگر ۵ تا ۶ برابر شده است، این قطعاً ریزش می‌کند و این مسئله چیزی نیست که بخواهیم برای آن عاملی غیر از تشکیل حباب در نظر بگیریم. این مسئله نه عالم سیاسی و نه عامل اقتصادی دارد.


بیشتر بخوانید: چرا واریز پول شاخص بورس را مثبت نکرد؟



سلطانی خاطرنشان کرد: البته در طی دوره اخیر دولت و عوامل دیگر عامدانه و آگاهانه بازار سهام را رشد دادند. این مسئله مربوط به ۴ ماه اول سال گذشته است و الان ۱۰ ماه است که این وضعیت دیگر حاکم نیست.  

چرا مردم در بازار سهام ضرر کردند؟

این کارشناس اقتصادی با اشاره به وضعیت رشد و ریزش بازار سهام در سال گذشته تصریح کرد: شاخص بورس در ۳۰ اردیبهشت ۹۹ از سقف یک میلیون واحد گذر کرد و در ۲۶ خرداد ماه از سقف یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد رد شده است که روندی صعودی را نشان می‌دهد. در ۱۹ مرداد ماه شاخص بورس به اوج خود یعنی بالای ۲ میلیون واحد رسیده است. در فاصله ۲۵۰ روز از شروع رشد شاخص بورس نمی‌گذرد. در فاصله خرداد تا مرداد که شاخص بورس از سقف یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد به ۲ میلیون واحد می‌رسیم، ۳۹ روز کاری فاصله وجود دارد.  

او ادامه داد: بعد از آن ۱۳۳ روز کاری طول کشید تا از ۱۹ مرداد ماه که شاخص بورس در اوج قرار گرفته بود، به ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد برسد. البته در این ۱۳۳ روز ممکن است عده‌ای هم سود کرده باشند، اما به طور میانگین روند نزولی بوده است.

سلطانی تصریح کرد: در ۳۹ روزی که بازار سهام بوده، عده‌ای وارد بورس شده‌اند. شاخص‌های نقدینگی ما و تغییرات پولی در ایران روند خاصی دارد. به طور مشخص این پول از بخش سپرده‌های بانکی خارج شده و به بازار سهام سرازیر شده است. این امر نشان می‌دهد که چنان سرمایه کلانی هم نمی‌تواند در این ۳۹ روز وارد شده باشد. مضاف بر اینکه این افرادی که این مدت وارد بورس شده بودند با شروع ریزش سهام ۱۳۳ روز وقت داشتند تا سرمایه‌های خود را بفروشند. به نظر می‌رسد افرادی که در این زمان ضرر کردند یا طمع کرده‌اند یا وارد بازاری شدند که از آن آگاهی نداشتند. البته مسئولیت دولت به جای خود باقی است.  

وی با اشاره به اینکه زمانی که شاخص بورس بالای یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد آمد زمان کوتاهی بود که به اوج رسید، گفت: در واقع اکثر افرادی که سهام خریدند قبل از این ۳۹ روز خریدند و فقط جمعیت کمی در این مدت خرید کرده‌اند. ضمناً ۵ تا ۶ ماه وقت داشتند تا سهام شان را بفروشند. گرچه همچنان دولت و برخی عوامل روندی که بازار بورس در جریان بود، دخالت داشت و این بازار را آشفته کردند.  

او ادامه داد: به هر حال در بازار بورس افرادی بودند که یا ناشی بودند که بد یا دیر وارد بازار شدند و ضرر داده‌اند. ما نمی‌توانیم تنها به این علت به بازار پول‌پاشی کنیم. شاخص بازار سرمایه ما هنوز که هنوز است چیزی نزدیک به نقدینگی کشور حباب دارد. عده‌ای با ناشی‌گری وارد بازاری تخصصی شدند و البته عده‌ای هم شرایط را آماده کردند که سرمایه‌های خرد این افراد را شکار کنند و این کار را هم انجام دادند.  

بیماری توهم ثروت در اقتصاد

سلطانی با بیان اینکه برای حفظ ارزش پول باید به سراغ مطمئن‌ترین دارایی‌ها رفت، گفت: طلا و ارز و زمین از لحاظ تاریخی و تجربی همیشه بازدهی مطمئن داشته‌اند. الان می‌گویند مردم برای حفظ ارزش پولشان بیت‌کوین خریده‌اند. بیت کوین را زمانی مردم خریدند که ارزش ریال دیر سقوط نکرد. در این دو ماه قرار نبود ارزش پول سقوط کند و پیش‌بینی‌ها هم این بود که این ارزش تقویت می‌شود.  

وی افزود: آن زمان عده‌ای زمین خود را فروختند تا سهام بخرند. درحالیکه همیشه زمین یک دارایی مطمئن و پرارزش بوده است. زمین در این دو تا ۳ سال ۳۰ برابر شده است؛ بنابراین این کار غلط بوده است.  

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه عده‌ای عامل تبلیغات را برای ضرر مردم در بورس عنوان می‌کنند، گفت: برخی می‌گویند آقای رئیس جمهور گفت مردم سرمایه خود را به بورس منتقل کنند. در حالیکه مردم مدت‌ها است اصلاً اعتباری به حرف مسئولان نمی‌دادند و می‌دانستند چه بسیار وعده‌های عمل نشده وجود دارد.  

سلطانی خاطرنشان کرد: به طور میانگین میزان ضرر در بازار سهام ۱۰ درصد بوده است؛ نه ۴۰ درصد. کسانی که می‌گویند ضرر کردیم، آن‌ها از یک سود حبابی ضرر کرده‌اند. یعنی تصور می‌کنند، شاخص به طور طبیعی باید ۲ میلیون واحد باشد و الان ۴۰ درصد سهامشان کم ارزش‌تر شده است. درحالیکه تفسیر بسیار غلطی است. ما دراقتصاد اصطلاحی داریم تحت عنوان «توهم ثروت». توهم ثروت وقتی پیش می‌آید که قیمت طلا و ارز و ... ۳ برابر شود و شما تصور می‌کنید دارایی‌تان ۳ برابر شده است. درحالیکه در واقعیت چنین نیست. وقتی قیمت‌ها پایین می‌آید، مردم تصور می‌کنند ضرر کرده‌اند.  

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
مهدی
0
0
دوشنبه ۰۳ خرداد ۱۴۰۰
این آقا توهم زده یا از طرف دولت مأمور ماست مالی کثافت کاری دولت هست.واقعا خودشو به کوچه علی چپ زده یا خودش هم داستان آقایون پول ما رو بالا کشیده
موسوی
0
0
دوشنبه ۰۳ خرداد ۱۴۰۰
جناب سلطانی
بهتره قبل از هر اظهار نظری اندکی دانش اقتصادی خودتونو ببرین بالا / مقایسه ی بازار سرمایه با دلار و مسکن نشانه ی بی سوادی امثال شماست / شما فرض کنید تورم ما صفر است و قیمت دلار یک ریال هم افزایش نیافته است در اینصورت تصور شما این است که بازار سرمایه هم باید راکد باشد و هیچ رشدی نداشته باشد
ولی شما یک شرکت با p/e 2 را در نظر بگیرید این شرکت در عرض 2 سال اندازه کل سرمایه ی شما برای شما سود سازی میکند یعنی شرکتی که الان 10 هزار میلیارد دارایی دارد بعد از 2 سال دارایی شرکت 20 هزار میلیارد تومان است حال من از شما سوال میکنم آیا اگر تورم ما صفر باشد و بازار دلار یا مسکن هیچ رشدی نداشته باشند آیا قیمت سهام شرکت مذکور هم باید ثابت بماند؟سهامی که وقتی دارایی شرکت 10 هزار میلیارد بود ارزش هر سهمش هزار تومان بود حالا که دارایی شرکت 2 برابر شده باز هم همان هزار تومان باقی می ماند؟ در حالیکه دارایی شرکت در عرض 2 سال 2 برابر شده است؟
شرکتی که دائم در حال سود کردن است تولید میکند صادرات میکند را با قیمت خانه یا دلار مقایسه میکنید؟
دلار مسکن طلا فقط در یک صورت افزایش قیمت پیدا میکنن آنهم تورم هست درحالیکه بازار سرمایه با تورم صفر درصد هم مستعد رشد هست.
تورم و افزایش قیمت دلار تنها یک محرک برای بازار سرمایه هست نه عامل رشد بازار
بدون افزایش قیمت دلار هم بازار سرمایه مستعد رشد هست

سطح بی سوادی شما و درک نکردن مفاهیم اولیه واقعا تعجب آوره
جناااااااب کارشناس امیدوارم فهمیده باشی که در صورتی که تورم ما صفر باشه و هیچ یک از بازارها مثل دلار و مسکن رشدی نکنن هم بازار سرمایه مستعد رشد هست
این تحلیل های آبکی را هم در جمع نگویید احتمالا به سطح سواد شما بخندند
بخش بزرگی از رشد بازار ارتباطی به تورم ندارد
یه سری به گزارش شرکت ها در کدال بزنید متوجه سطح سود آوری شرکت ها خواهید شد
شما انتظار دارین بازار اندازه دلار رشد کنه
خدایا خودت به داد برس
امیدوارم عوامل محترم سایت اقتصاد 24 این انتقاد بنده رو منتشر بکنن ممنون.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ واکنش عجیب به نوشیدنی روی میز در دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری دیده نشده از عباس کیارستمی و داریوش مهرجویی ۲۷ سال پیش

عکس/ لیست جدید قیمت محصولات سایپا اعلام شد

عکس/ تاثیر کمبود ویتامین‌ها از روی چهره

عکس/ اولین کسی که در قطعه هنرمندان دفن شد

عکس/ نمایی از شهر مشهد و حرم امام رضا در دوران پهلوی

عکس/ اولین باری که خیابان‌های تهران ۴۰ سال پیش قفل شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سفر حج عمره گران می‌شود

تفاوت بین اقتصاد کلان و اقتصاد خرد چیست؟

درباره مقررات جدید رمزارزها، هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم

عکس/ تغییر شوکه کننده سمانه پاکدل ۱۵ سال بعد از سریال دلنوازان

محله اعیان نشین تهران در نیم قرن پیش کجا بود؟ + عکس

اقتصاد چیست و انواع آن کدامند؟/ چرا باید به اقتصاد اهمیت داد؟

فیلم/ تصاویر لو رفته از عصبانیت نتانیاهو در حین بازجویی

دلیل خرید شیرآلات رنگی

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

پزشکیان روز دانشجو به دانشگاه تهران می‌رود

۹۹ درصد دیپلمات‌ها مطمئن بودند که قطعنامه شورای حکام علیه ایران رای می‌آورد/ به اجبار هم که شده باید با آمریکا ارتباط داشته باشیم

تغییر در شرایط خرید و فروش ارز

عکس/ شهادت یک فوتبالیست لبنانی در حملات اسراییل

واکنش مجلس به ادامه دار شدن گرانی خودرو

گزارش بورس امروز یک شنبه ۴ آذر ماه ۱۴۰۳

فیلم/ گردش خرس قهوه‌ای در دریاچه گهر لرستان

بحران جدی سلامت در مناطق محروم ایران

فیلم/ پرسش‌های تخصصی اژه‌ای از بزرگترین جاعل امضای مسئولان

فیلم/ اظهار نظر عجیب رائفی پور درمورد جومونگ

پاییز هزار رنگ در مجموعه تاریخی سعدآباد

عکس/ جمعی از دختران ارمنی در دوره قاجار

اینفوگرافی/ مکانیسم ماشه در برجام چیست؟

فیلم/ وعده نماینده برای دستگیری نتانیاهو و گالانت توسط بسیجیان بختیاری

خواب استقلالی‌ها برای رامین رضاییان

ماجرای کشف جسد خاخام گمشده در امارات

عکس/ استقبال جالب مردم بروجرد از کاروان ناصرالدین شاه قاجار

پیدا شدن پیکر مفقود شده مرد رامسری پس از چهار ماه

فرصت طلایی استقلال برای صعود در لیگ نخبگان

رسانه رسمی پاختاکور درباره استقلال چه گفت؟

آنالیز تغییرات استقلال زیرنظر موسیمانه

عکس/ جشن آشپزان با پسران رقاص دوره ناصرالدین شاه قاجار

عکس/ بازیگران نمایش دیو‌ها در ساری حدود ۱۳۰ سال پیش

گاریدو در پرسپولیس تصمیمش را عملی کرد

یورو به پایین‌ترین سطح خود در دو سال اخیر رسید

نخستین بلوای بنزین در ایران ۶۰ سال پیش + عکس

آمار شوکه کننده از مبتلایان به ایدز در ایران

معمای سبز شدن بورس

ماجرای مسمومیت ۴۰ دانشجوی دانشکده علوم پزشکی شوشتر چه بود؟

عکس/ فرش کردستان با نقش شیر و خورشید متعلق به ۱۵۰ سال پیش

هزینه تحصیل هر دانش‌آموز افغان در ایران چقدر است؟

جزئیاتی درباره عرضه‌های اولیه جدید در بورس

شوک افزایش قیمت‌ها به بازار خودرو‌های مونتاژی رسید + جدول

فیلم/ واکنش قالیباف به مافیای خودرو

شروع رسیدگی به پرونده چای دبش با ۶۱ متهم

چه کسانی مجوز واردات خودرو گرفتند + جزئیات

جزئیات قرارداد جدید بیمه تکمیلی بازنشستگان

فیلم/ تایید ورود زباله‌های شهر ساری به تهران

رقابت شانه به شانه قیمت مسکن در تهران با شهر‌های اروپایی + اینفوگرافی

ماجرای خواب حسن روحانی چه بود؟

چرا اجاره‌بها بیشتر از قیمت سایر کالا‌ها و خدمات مصرفی خانوار‌ها رشد کرد؟