تاریخ انتشار: ۱۶:۱۵ - ۲۲ خرداد ۱۴۰۰

چرا کاندیداهای انتخابات ۱۴۰۰ وعده سیاست خارجی نمی‌دهند؟

چرا سیاست خارجی از دایره مناقشات و مناظره‌های انتخابات ریاست جمهوری خارج شده است. مذاکرات احیای برجام در وین، نفوذ بیشتر برخی نهاد‌ها یا تصمیم سیستم برای عدم پرداختن به این موضوع، کدام یک دلیل اصلی به حاشیه رانده شدن سیاست خارجی در انتخابات ۱۴۰۰ است؟

مناظره انتخابات ریاست جمهوری

اقتصاد۲۴- یک هفته مانده به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران، اقتصاد به موضوع اصلی بیانیه‌ها، شعار‌ها و وعده‌های انتخاباتی نامزد‌های ریاست جمهوری تبدیل شده و این در حالی است که مسائل مربوط به سیاست خارجی برخلاف انتخابات قبلی در حاشیه قرار گرفته است.

سومین مناظره انتخاباتی در حالی امروز برگزار می‌شود که مناظره اول به موضوع اقتصاد، مناظره دوم به مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و مناظره امروز نیز به دغدغه‌های مردم اختصاص یافته اما تاکنون هیچ خبری از سیاست خارجی نیست. دلیل این موضوع چیست؟ الاخبار در تحلیلی به این موضوع پرداخته و نوشته احتمالا افزایش نفوذ برخی نهادها در سیاست خارجی، عدم حضور ظریف در این رقابت‌ها و همچنین تصمیم سیستم می‌تواند دلیل به حاشیه رانده شدن مسائل مهم سیاست خارجی ایران باشد.

برخلاف دو انتخابات قبلی، مسائل اقتصادی بر موضوعات مربوط به سیاست خارجی غالب است و به ویژه در جریان مناظره‌های انتخاباتی هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران این موضوع مشهود بود. در حالی که برخی معتقدند از «اهمیت سیاست خارجی در میان مردم کاسته شده است»، برخی دیگر می‌گویند «سیستم سیاسی تصمیم گرفته که این مساله در انتخابات مورد اختلاف و مشاجره قرار نگیرد.»

در دو انتخابات ریاست جمهوری پیشین، موضوع سیاست خارجی مساله اساسی و اصلی نسبت به سایر موضوعات بود تا جایی که می‌توان آن را مهمترین موضوعی که بر اساس آن انتخابات برگزار شد، خواند. در سال ۲۰۱۳ حسن روحانی با شعار «تعامل سازنده» و «چرخ سانتریفیوژ‌ها می‌چرخد و چرخ اقتصاد هم باید بچرخد» نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد. وی همچنین وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود. اما در انتخابات ریاست جمهوری که چهار سال بعد برگزار شد، با توجه به امضای توافق هسته‌ای روحانی موفقیت بزرگ خود یعنی توافق را ارتقا داد و آن را به موضوع اصلی انتخابات تبدیل کرد تا به عنوان رئیس جمهور و این بار با رای بیشتر انتخاب شود.

انتخابات کنونی در شرایطی برگزار می‌شود که پس از خروج آمریکا از برجام تحریم‌ها علیه ایران اعمال شده است و در وین شاهد مذاکرات احیای توافق هسته‌ای ایران هستیم. با این حال، این موضوع مانع از برجسته شدن مسائل اقتصادی و معیشتی در بیانیه‌های کاندیدا‌ها و وعده‌های انتخاباتی آن‌ها نبود. این افراد تلاش می‌کنند با ارائه وعده‌های مختلف نشان دهند که این آن‌ها هستند که می‌توانند نجات دهنده کشور از شرایط دشوار اقتصادی باشند، به ویژه آنکه در دهه اخیر نرخ رشد اقتصادی به حدود صفر درصد رسیده است و پنجاه درصد مردم به دلیل تورم فقیرتر شده‌اند.


بیشتر بخوانید: اتفاق عجیب در ستاد ابراهیم رئیسی +عکس


از این منظر، مباحث اقتصادی محور اصلی مناظره تلویزیونی میان هفت نامزد انتخاباتی بود که در آن وعده‌های بسیاری مطرح شد. این موارد شامل ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی، افزایش پنج تا ده برابری میزان حمایت مالی دولت از مردم، تبدیل پول ملی ایران به قوی‌ترین پول منطقه، پرداخت وام به کسانی که قصد ازدواج دارند، پرداخت ماهانه حقوق به زنان خانه‌دار، کاهش تورم و احیای تولید بود، بنابراین به نظر می‌رسد که این مناظره صرفا برای ارائه وعده‌های بلند پروازانه اقتصادی بوده است که بسیاری از ناظران با توجه به کمبود منابع ارزی در ایران، سردرگمی مبادلات مالی و تجاری با خارج از کشور، علاوه بر بسیاری از مشکلات ساختاری آن را مورد تردید قرار دادند.

رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری در ایران در حالی برگزار می‌شود که ایران در زمینه سیاست خارجی خود با موضوعات زیادی رو به رو است؛ گفتگو برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، آینده تحریم‌های آمریکا علیه ایران و روابط با واشنگتن تا درگیری‌های امنیتی با اسرائیل و تحولات عراق، یمن، سوریه و لبنان. با این حال، این موارد در مناظره‌ها و رقابت‌های انتخاباتی به ندرت مورد بحث نامزد‌ها قرار می‌گیرد. یکی از دلایل این موضوع می‌تواند افزایش نقش سایر نهاد‌ها در سیاست خارجی ایران باشد.

یک روزنامه‌نگار در ایران در گفتگو با روزنامه الاخبار لبنان می‌گوید: سیاست خارجی در ایران بر اساس قانون اساسی بخشی از اختیارات رهبری است و جزئیات آن در شورای عالی امنیت ملی مورد بررسی قرار می‌گیرد و به تایید رهبری می‌رسد و وزارت خارجه تنها مجری آن است. به همین خاطر، سیاست خارجی نمی‌تواند در مقیاس بزرگی به محل مناقشه نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری تبدیل شود.

او گفته اهمیت سیاست خارجی در میان مردم کاهش یافته و مساله اصلی مردم مشکلات اقتصادی شده است. با وجود آنکه تحریم‌ها بر وضعیت اقتصادی تاثیر گذاشته، اما کاندیدایی که می‌تواند توجه توده‌ها را به خود جلب کند کسی است که در شعار‌های خود بر موضوعات اقتصادی متمرکز شود.

یک محقق و تحلیلگر حوزه رقابت‌های انتخاباتی در ایران با استناد به نظرسنجی‌ها می‌گوید: مساله سیاست خارجی و رفع تحریم‌ها به یکی از نگرانی‌های جدی رای دهندگان تبدیل شده است.

او به با الاخبار می‌گوید: سه دلیل برای عدم طرح مسائل مرتبط با سیاست خارجی در مناظره‌ها و رقابت‌های انتخاباتی وجود دارد. اولین دلیل این است که محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران که دارای نوعی برتری و مزیت در استراتژی در حوزه سیاست خارجی بود در رقابت‌ها حضور ندارد.

دومین دلیل این است که سیستم سیاسی تصمیم گرفته که مساله سیاست خارجی نباید در این انتخابات به محل مناقشه و نزاع تبدیل شود. برخی از افراد در این زمینه استدلال می‌کنند که این مساله به دلیل مذاکرات وین است که تحت تاثیر رقابت‌های انتخاباتی قرار نمی‌گیرد و اطراف خارجی اطمینان دارند که در ایران بر سر احیای توافق اتفاق نظر و توافق وجود دارد.

در حالی که برخی معتقدند اصولگرایان در زمینه سیاست خارجی حرف اول را نمی‌زنند، اما این پژوهشگر معتقد است که اصولگرایان برای دستیابی به موقعیت بهتر در انتخابات موضوع سیاست خارجی را از دایره مناقشات خود خارج کرده‌اند. به گفته این تحلیلگر، دلیل سوم باقی ماندن سیاست خارجی در حاشیه است که به جو عمومی انتخابات بازمی گردد که شاهد فضای پرشور و گرمی در این باره نیست و مسائل انتخاباتی به قلب جامعه نرسیده است.

در همین حال، تازه‌ترین نظرسنجی انجام شده از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران ایسپا که مشهورترین آن محسوب می‌شود نشان می‌دهد که تعداد کسامی که می‌گویند در انتخابات رای می‌دهند به حدود ۳۷ درصد از واجدین شرایط رسیده است. باقی افراد یا نمی‌خواهند رای دهند یا هنوز تصمیم به رای دادن نگرفته اند. این در حالی است که بیش از ۷۳ درصد از کسانی که واجد شرایط رای دادن در انتخابات هستند در انتخابات قبلی شرکت کرده بودند.

 

منبع: رویداد۲۴ 

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

احتمال بازگشت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومانی

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

اما استون کیست؟

فیلم/ پارکینگ خودرو‌های، خودروساز کرمانی را آب برد

خرید و فروش سهمیه ارزی و رجیستری در فرودگاه امام خمینی!/ جولان سرخوشانه دلال‌ها در فرودگاه

فیلم/ مونتاژ فونیکس‌های مدیران خودرو در آب

مقایسه مجید واشقانی با بازیگر سریال بلک لیست

دلار پاشنه آشیل بازار خودرو است/ هیچ راه گریزی جز آزاد‌سازی قیمت نداریم/ حاکمیت هیچ اراده‌ای برای واردات انبوه خودرو ندارد

جشن تولدی خاص برای بهار نوروزپور همسر امیرعلی نبویان + عکس

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/استایل نوجوان‌پسند نانسی عجرم در لس‌آنجلس

معرفی بهترین سریال های کره‌ای

فیلم/آموزش کنسرو کردن خورشت قرمه سبزی

سید هادی شیخ الاسلامی، مدیرعاملی در نقش تخریب‌گر!/ ری برندیگ ناکام بیمه میهن

فیلم/طعنه سنگین جواد هاشمی به مهران رجبی!

فیلم/ خلق چهره با کفش و کفی

انتقاد تند و تیز نماینده زنجان از دولت رئیسی

آقای زلفی‌گل! شما از ابتدا هم اشتباهی بودید!

فیلم/لحظه معجزه آسای نجات کودک از سیلاب رودخانه‌ای در بم

فیلم/پوزخند عباس جدیدی هنگام سخنرانی علیرضا دبیر

فیلم عجیبی که از یک دانشگاه در تهران لو رفت!

فیلم/شانه‌زدن مو‌های آقای رئیس‌جمهور سوژه شد!

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف

فیلم/ فنی‌ترین نوع درست کردن چایی

آلومینیوم ۴ (۶) - پرسپولیس (۵) ۴، حذف مدعی بزرگ!

تاریخ‌سازی یک دختر ایرانی در دبی

عکس/ شکار یک پلنگ ایرانی

آقای شمسایی، شما امشب مردم را جان به لب کردید!

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

پیش بینی بورس فردا شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

حماس با درخواست چین برای برگزاری نشست «آشتی ملی» موافقت کرد

خطر ریزگرد‌های قم بیخ گوش تهران

تصویر همسر ناوالنی بر روی جلد مجله تایم

جمیله علم الهدی: به ایران بیایید و وضعیت زنان را ببینید

ورق در بازار طلا و ارز برگشت؟

ورزشکار زن ایرانی روی جلد مجله معروف؛ ورود به عرصه مد پس از مهاجرت! + عکس

محافظ سابق خاتمی: در سال ۷۵ می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

فیلم/ کاخ سفید مسجد شد!

فیلم/ اشکان خطیبی در اروپا: دیگر توانایی کار کردن ندارم

فرونشست زمین در بهارستان پراید را بلعید

کنایه سنگین عبدالناصر همتی به ابراهیم رئیسی

ظن ربودن اعضای بدن شهدای فلسطینی توسط اسرائیل

رکوردشکنی شمس و مولوی در سینمای ایران

عکس/ حضور تک‌تیرانداز‌ها در اطراف دانشگاه‌های بزرگ آمریکا

پاسخ منفی کمیته استیناف به فرجام‌خواهی کاپیتان استقلال

نجات باغ گیاه‌شناسی؛ مال‌باختگان ارتش دوباره سر خط / جنجال ساختمان‌سازی ارتش در حوالی چیتگر

برای تسکین دردهای عضلانی ناشی از ورزش این روش‌ها را امتحان کنید

عکس/ تصویر صمیمانه فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

یک سفر تفریحی به ازمیر چقدر آب می‌خورد؟ + جدول

عکس/ استایل جذاب بازیگر نقش افسر مین جانگو در ۵۲ سالگی

ماجرای پرت شدن سعید آقاخانی از کوه

تیم فوتسال افغانستان در یک قدمی صعود به جام جهانی ۲۰۲۴

کلید اولیه نوبت اول کنکور شنبه اعلام می‌شود

خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در زمین میانکاله

فیلم/ لحظه‌ هولناک نجات یک کودک از سیلاب در بم

فیلم/ تنها تصاویر به جا مانده از پدر رهبر انقلاب

فیلم/ گلایه‌ دانش آموزانی که به دلیل سیل به کنکور نرسیدند

فیلم/ بغض وزیر اسبق بهداشت برای مهاجرت بهترین شاگردانش از ایران

حضور غافل‌گیر کننده در خانه سیدحسین خمینی