تاریخ انتشار: ۰۸:۴۵ - ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
دلایل کاهش رتبه تاب‌آوری اقتصاد بررسی شد

اقتصاد ایران کم‌طاقت شد

با قرار گرفتن در رده ۱۲۸ جهان، بدترین رتبه اقتصاد ایران در شاخص تاب‌آوری، بین ۱۳۰ کشور ثبت شد

اقتصاد ایران  اقتصاد۲۴-دقت کنید؛ ایران برای نخستین بار بدترین عملکرد را در شاخص تاب‌آوری جهان به‌دست آورده است؛ رتبه ۱۲۸ در بین ۱۳۰ کشور دنیا. عجیب نیست؟ چرا اقتصاد ایران تا این اندازه کم‌طاقت شده و در جدول جهانی تنها بالاتر از اقتصاد‌های بحران‌زده‌ای مثل ونزوئلا و هائیتی قرار گرفته است؟ البته نه اینکه در ۵ سال قبل از سال‌جاری میلادی وضع ایران خیلی خوب بوده، نه! برآورد‌ها نشان می‌دهد؛ تاب‌آوری ایران در برابر ۳ متغیر مهم اقتصادی، کیفیت ریسک و زنجیره تامین کالا‌ها و خدمات آسیب دیده است.

خطای سیاستگذاری و قرار گرفتن در شرایط انزوا ناشی از تحریم، باعث شده تا تصمیم‌گیرندگان از استاندارد‌های بین‌المللی غافل شوند و در تاب‌آوری اقتصادی، ایران با پدیده‌هایی، چون افت شدید نرخ بهره‌وری، افزایش ریسک‌های سیاسی، بالارفتن شدت مصرف انرژی (بخوانید: اتلاف انرژی) و تزلزل در نرخ شهرنشینی مواجه شود.

در شاخص کیفیت ریسک هم که روشن است؛ ایران در معرض خطرات و بلا‌های طبیعی نظیر زلزله و سیل قرار دارد و خطرات آتش‌سوزی‌های گسترده و حملات سایبری هم بر ضربه‌پذیری کشور در برابر ریسک‌ها فشار وارد کرده است. در ارتباط با زنجیره تامین هم ناگفته پیداست که فساد وجود دارد و شفافیت اقتصادی به‌شدت افت داشته است.

در چنین شرایطی کم‌طاقت شدن ایران واقعیت هشداردهنده‌ای است که با شعار‌ها و وعده‌های رنگارنگ نمی‌توان با جامعه تاب‌آور و رواداری مواجه شد. این هشداری جدی، برای ایرانی است که خطر بسته شدن پنجره طلایی جمعیتی را تجربه می‌کند و کیفیت زندگی شهروندان به‌دلیل پدیده فقر و شکاف درآمد‌ها و افت ثروت مردم، هم مزید بر علت‌هاست.

ارزیابی جهانی

یک نهاد بین‌المللی با ارزیابی شاخص تاب‌آوری اقتصاد کشور‌های مختلف جهان فاش کرده؛ اقتصاد ایران به‌ویژه در برابر ریسک‌های مختلف، کم‌توان‌تر شده است. مؤسسه بیمه دارایی‌ها می‌گوید: امتیاز ایران در شاخص تاب‌آوری جهانی در ۵ سال گذشته با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده و پس از آنکه در سال ۲۰۲۰ امتیاز ۲۱.۱ را کسب کرد، در سال ۲۰۲۱ مجددا با افت امتیاز مواجه شد و امتیاز آن به ۱۶.۱ رسید.

براساس این گزارش، ایران در میان ۱۳۰ کشور و قلمروی مورد بررسی در سال ۲۰۲۱، با افت ۳ پله‌ای در رتبه ۱۲۸ قرار گرفته و ضعیف‌ترین عملکرد را طی بازه ۵ سال اخیر به‌خود اختصاص داده است. همچنین در میان ۱۲ محرک زیر شاخص اصلی شاخص تاب‌آوری، رتبه ایران در کیفیت ریسک بلایای طبیعی و کیفیت ریسک آتش‌سوزی به‌ترتیب در رتبه‌های ۶۸ و ۷۲ قرار گرفته و بهترین عملکرد را داشته است.

اما بدترین رتبه ایران نیز مربوط به تاب‌آوری اقتصادی ۱۲۹ با کسب امتیاز ۲.۹ است و رتبه ریسک سیاسی هم زیر مجموعه شاخص تاب‌آوری اقتصادی ایران، ضعیف و ۱۲۷ برآورد شده و علاوه بر اینکه حکمرانی شرکت‌ها نیز وضعیت مناسبی در این شاخص ندارد و رتبه ۱۲۶ را در بین ۱۳۰ کشور دنیا به‌خود اختصاص داده است.

مؤسسه بین‌المللی بیمه دارایی‌ها می‌گوید؛ در سال ۲۰۲۱ میلادی بهترین امتیاز کسب شده ایران به زیر شاخص نرخ شهرنشینی اختصاص دارد؛ درحالی‌که ایران در زیرشاخص‌هایی، چون مقابله با بلا‌های طبیعی، کنترل فساد و ریسک سیاسی وضعیت نامطلوبی را تجربه می‌کند.

ایران در سال ۲۰۲۱ در میان کشور‌های همسایه، ضعیف‌ترین عملکرد را در شاخص تاب‌آوری به‌خود اختصاص داده؛ درحالی‌که کشور‌های امارات متحده عربی در رتبه ۳۲، قطر در رتبه ۳۴، عربستان سعودی و ترکیه هم به‌ترتیب در جایگاه ۵۵ و ۶۰ دنیا قرار گرفته است. نتیجه اینکه امتیاز ایران در هر سه رکن اصلی شاخص تاب‌آوری از کشور‌های همسایه فوق به‌مراتب کمتر و حتی در سه شاخص اصلی اقتصاد، کیفیت ریسک و زنجیره تامین وضعیت ضعیف‌تر از ترکیه را تجربه می‌کند.

شاخص تاب‌آوری چیست؟

براساس گزارش اتاق تهران، مؤسسه بیمه دارایی‌ها می‌گوید: سال ۲۰۲۰ بحران عمیق سلامت عمومی، درگیری‌های سیاسی و بلایای طبیعی را به همراه داشت که هر یک از این موارد می‌تواند تاب‌آوری محیط کسب‌وکار یک کشور را به چالش بکشد و با وجود چنین خطرات و نشانه‌ها، نیاز به تقویت تاب‌آوری به‌شدت ذهن بسیاری از مدیران ارشد کسب‌وکار را درگیر کرده است.

دنیا در سال ۲۰۲۰ میلادی نه‌تن‌ها با بحران کرونا مواجه شده بلکه اعتراض‌های گسترده مدنی را هم تجربه کرده و نشانه‌هایی جدی از تغییر شرایط آب و هوایی ازجمله طغیان ناشی از بارش‌های شدید و طغیان دریا و خشکسالی همراه با آتش‌سوزی‌های ناشی از آن، آسیب‌هایی بر بسیاری از مناطق جهان وارد کرده است.


بیشتربخوانید:بررسی اقتصاد ایران در آستانه انتخابات ۱۴۰۰


از این منظر شاخص تاب‌آوری جهانی مؤسسه بیمه دارایی‌ها، از ۱۲ زیرشاخص با وزن یکسان، تشکیل‌شده و برای ۱۳۰ کشور جهان محاسبه و رتبه‌بندی می‌شود. بررسی ساختار و تغییرات این شاخص به مدیران کسب‌وکار این امکان را می‌دهد تا منابع قدرت و آسیب‌پذیری موجود در تاب‌آوری یک کشور را، اعم از عوامل مختلف اقتصاد، کیفیت ریسک و زنجیره تأمین شناسایی کنند.

جهان کم‌طاقت در برابر فشار‌ها

مؤسسه بیمه دارایی‌ها در گزارش جدید خود وضع تاب‌آوری کشور‌های مختلف دنیا در برابر ریسک‌ها را برآورد کرده و می‌گوید: منطقه اروپای غربی همچنان در میان ۱۰ منطقه برتر در شاخص تاب‌آوری قرار دارد و دانمارک به‌دلیل بهبود کیفیت مقابله با تهدید آتش‌سوزی، در شاخص تاب‌آوری جهانی ۲۰۲۱ از رتبه سوم به رتبه اول رسیده است.

این در حالی است که آمریکا شاهد کاهش رتبه تاب‌آوری از ۱۰ به ۱۷ بوده که نشان‌دهنده دو تغییر بزرگ است. یکی کاهش ۹ رتبه‌ای در حوزه قرار گرفتن در معرض بلایای طبیعی و دیگری سقوط ریسک سیاسی برای کل کشور که می‌تواند بیانگر اختلافات حزبی و درگیری شدید پیرامون مسائل عدالت اجتماعی در این کشور باشد.

این گزارش نشان می‌دهد: در سال ۲۰۲۱ انگلستان همچنان در بین ۱۰ کشور برتر در شاخص تاب‌آوری قرار گرفته و صعودی ۳ پله‌ای داشته که این بهبود ناشی از کاهش خطر سیاسی، به‌دلیل پذیرش عمومی سیاست‌های اصلی و تکمیلی برگزیت و پایان ابهام درباره خروج این کشور از اتحادیه اروپا بوده است.

از سوی دیگر در شرق آسیا، رتبه سنگاپور در شاخص تاب‌آوری از ۲۲ در سال ۲۰۲۰ به ۱۲ در سال ۲۰۲۱ ارتقا یافته که دلیل اصلی آن کاهش تهدید قرار گرفتن در معرض بلایای طبیعی است و در میان ۱۳۰ کشور دنیا در سال ۲۰۲۱، اوکراین بیشترین ارتقا در رتبه شاخص تاب‌آوری را تجربه کرده و از رتبه ۸۴ به ۶۳ رسیده است. این در حالی است که چین با کاهش ۱۹ پله‌ای جایگاه خود از حیث شدت انرژی مواجه شده که نشان از آسیب‌پذیر شدن این کشور در برابر شوک‌های نفتی دارد.

همچنان که هنگ‌کنگ با افزایش ریسک سیاسی به‌دلیل تنش‌های زیاد با چین ریسک سیاسی را تجربه کرده و در رتبه‌بندی شاخص تاب‌آوری سال ۲۰۲۱، با کاهش ۹ پله‌ای نسبت به سال ۲۰۱۹ به رتبه ۲۶ تنزل داشته است. در آن سوی دنیا مکزیک نیز به‌دلیل بدتر شدن ریسک سیاسی و افزایش ریسک سایبری بالقوه، با گسترش دسترسی به اینترنت، ۸ رتبه در رتبه‌بندی کلی نسبت به سال ۲۰۲۰ سقوط کرده و از رتبه ۶۷ به ۷۵ رسیده است.

مؤسسه بیمه دارایی‌ها می‌گوید: درمجموع ۵۶ کشور یا قلمرو، تغییرات قابل‌توجهی، حداقل ۱۰ رتبه در رابطه با قرار گرفتن در معرض بلایای طبیعی، ۳۸ کشور در شدت انرژی، ۲۴ کشور در ریسک سایبری بالقوه و ۱۷ کشور عامل خطر سیاسی را در سال ۲۰۲۱ تجربه کرده‌اند.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

هیاهوی پلتفرم‌ها برای بلک فرایدی و جیب خالی مردم/ تخفیفات کذایی جمعه سیاه به اوج خود رسید/ مراقب اجناس بنجل باشید!

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۶ آذر۱۴۰۳

عکس/ الیکا عبدالرزاقی با لباس کردی در جشنواره

اینفوگرافی/ مخالفان و موافقان فیلترینگ را بشناسید

وضعیت هواشناسی امروز

جهش بورس با پابند

پیش بینی بورس امروز سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

معجزه‌ای برای پیش‌گیری از پیری

اینفوگرافی/ چرا شام را باید پیش از ساعت ۹ شب بخوریم؟

اثرات غذا‌های چرب را با این خوراکی‌ها از بین ببرید

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون