اقتصاد ۲۴- روز گذشته ابراهیم رئیسی رسما به عنوان رئیسجمهور منتخب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری معرفی شد. چهرهای که حالا همه منتظرند تا در نیمه مرداد ماه با در دست گرفتن دولت سمت و سوی تازهای به بازار مالی ببخشد.
شهاب موسوی، کارشناس بازارهای مالی، درباره آینده بازارها به دنبال حضور پررنگتر جناح رئیسی، گمانههایی را مطرح میکند.
به باور او احتمالا رئیسی روی بازارهای منطقهای تمرکز بیشتری داشته باشند. او پیش بینی میکند که احتمالا رئیس جمهور جدید دو سیاست داشته باشد که میتواند روی بازار ارز هم اثر بگذارد؛ یکی خضور بیشتر در بازار عراق و دیگری نزدیکی بیشتر با چین است.
به گفته موسوی این موارد ممکن است بتواند عرضه ارز را در اقتصاد ما افزایش دهد، اما انتظار میرود سطح مذاکرات با غرب کمی پایین بیاید؛ هرچند که در واقعیت ما اثرگذار نیست، چون همین حالا هم ما فقط ۵ میلیارد دلار صادرات داریم که در هر شرایطی میتوان آن را داشت.
پیش بینی دیگر موسوی احتمال دستکاری نرخ بهره در دولت جدید است. این کارشناس گمان میکند که به احتمال ۷۰ درصد با افزایش نرخ بهره سپرده تا ۲۵ یا ۳۰ درصد بازارها را تحت کنترل در بیاورند تا آرامش و رکود موقتی در بازارهای مالی حاکم شود. البته الزام فروش اوراق خزانه هم بر این امکان صحه میگذارد.
موسوی با تاکید بر این که هم بایدن و هم نظام جمهوری اسلامی مایل به بازگشت به برجام و تلاش برای رفع تحریمها هستند، میگوید: آزاد شدن ارزهای بلوکه شده در پی این اتفاق، کاری برای دولت و کسری بودجه نمیکند، اما طرف عرضه ارز را تقویت میکند. من به این آزادسازی خوشبینیم.
او ادامه میدهد: من فکر میکنم با حضور آقای رئیسی بازه ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان برای دلار، بازهای منطقی باشد، اما در صورتی که به سمت کاهش تنش جدی برویم امکان رسیدن دلار به زیر ۲۰ هزار تومان هم وجود دارد هرچند به هیچ وجه پایدار نیست. در مجمموع من در انتظار پرش نرخ ارز ظرف دو، سه سال آینده را ندارم.
این کارشنسا درباره امکان تحقق دلار ۱۵ تومانی در دولت سیزدهم نیز عنوان میکند: دلار ۱۵ تومانی ممکن است، اما پایداری آن مهم است. من فقط زمانی میتوانم پایداری دلار ۱۵ هزار تومانی را بپذیرم که برای مدتی تورم ما کمتر از تورم آمریکا باشد.
بیشتر بخوانید:سهامداران در انتظار مشخص شدن برنامه دولت جدید برای بازار سرمایه
موسوی درباره بازار سرمایه سه پیشبینی دارد:
اولی رشدی در حدود ۲۰ درصد در چند هفته آینده است که انتظار دارد چند ماهی بیشتر دوام نیاورد.
دومی رونقی چند ماهه در صورت توافق است که آن هم احتمالا احتمالا فروکس میکند تا زمان دولت دوم آقای رئیسی.
سومین پیش بینی او نیز این است که تا پایان سال بازه یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰۰هزار در بازار سرمایه محتمل است.
او همچنین سه پیشنهاد به سهامداران بازار سرمایه دارد:
اول اینکه فاکتور اصلی کمک کننده به بازار سرمایه افزایش قیمت کالاهای جهانی مثل مس ونفت و… است؛ بنابراین داشتن سهم این صنایع احتمالا پرسود است.
دوم اینکه بورسیها روی صنایعی که هنور ارز ۴۲۰۰ تومانی میگیرند تمرکز کنند. چون این ارز ۶ تا ۹ ماه دیگر احتمالا حذف شود، بنابراین انتظار افزایش نرخ در این صنایع وجود دارد.
سومین صنایعی که احتمالا بستر خوبی برای سوددهی به بورسیها باشد از نظر او صنایعی هستند که تحت تاثیر مذاکرات ممکن است بهبود پیدا کنند مثل بانکیها و…
به گفته موسوی دلار زیر ۲۰ هزار تومانی، برای کوتاه مدت، موجب میشود طلا به فرصت بی نظیری برای سرمایهگذاری تبدیل شود. او اضافه میکند: در انس جهانی افزایش پیش بینی میکنم. من انتظار دارم انس جهانی در طول ۳، ۴ سال به بالای سه هزار دلار برسد. حتی انتظار رشد صددرصدی را هم در این بازار دارم؛ بنابراین نرخ طلا در داخل نیز زیر یک میلیون تومان بسیار بعید است، اما حداکثر قیمت آن مشخص نیست.
او درباره نرخ مسکن نیز عنوان میکند: مسکن در سطح شهر تهران حدود ۱۰ درصد گران است، اما انتظار ریزش از آن ندارم. مسکن احتمالا دچار رکود شود حتی انتظار اصلاح تا ۵ درصد را میتوانیم داشته باشیم.
موسوی پیش بینی میکند در خودرو داخلی ما مجددا افزایش نرخ خواهیم داشت، اما چقدر آن مشخص نیست. ولی از نگاه او خرید خودروی خارجی بسیار ریسکی است، چون امکان ریزش آن وجود دارد.
این کارشناس در نهایت نیز عنوان میکند که انتظار دارد بیت کوین با یک اصلاح جدی تا کانال ۲۰ تا ۲۵هزار دلار هم بریزد.