اقتصاد۲۴- حالا گمانهزنیهای مهم و زیادی درباره جانشینی او در قوه قضاییه شکل گرفته اسامی مختلفی شنیده میشود ولی هنوز هیچ خبر رسمی منتشر نشده است. برخی میگویند احتمالا قبل از تحلیف او به عنوان رییسجمهوری جدید تکلیف قوه قضاییه از سوی رهبری مشخص میشود. تا آن زمان هم احتمالا رییسی مذاکرات فشردهای را برای تعیین ترکیب کابینه خود در دستور کار دارد و به همین خاطر هم احتمالا روزهای سختی را سپری میکند چرا که حالا بسیاری میخواهند در دولت جدید جایگاهی به دست بیاورند و هر گروه و جریانی از او یک خواسته و انتظار دارد.
اینها در حالی است که وضعیت اقتصادی کشور دچار مشکلات مختلفی است و یک نارضایتی عمومی هم در این باره وجود دارد. بسیاری منتظرند تا رییسجمهوری جدید با تصمیمات مناسب تغییری در وضعیت فعلی ایجاد کند. رایزنیهای فشرده برای تشکیل کابینه رییسجمهوری جدید شکل گرفته است. بسیاری حالا بدون اتلاف وقت مداوم به رییسی مراجعه میکنند. آنان در واقع نمیخواهند در دولت جدید فرصت به دست آوردن پستهای مهم را از دست بدهند.
ولی فعلا از همه مهمتر تعیین وزراست. برخی از وزارتخانهها و پستها بیشتر محل توجه است. معاون اول رییسجمهوری، وزارت امور خارجه، وزارت کشور، وزارت اطلاعات و... از جمله اینها هستند. برای پست معاون اولی رییسی بحثهای مختلفی وجود دارد. برخی صحبت از سعید جلیلی میکنند ولی بسیاری میگویند این یک گمانهزنی است و احتمال حضور او در سمتهای دیگر بسیار قویتر از معاون اولی است. در همین حال هم اسم محمدرضا مخبر دزفولی به عنوان معاون اول شنیده میشود. برخی مدعی شدهاند که رییسی مذاکرات اولیه را با مخبردزفولی انجام داده است.
دیروز محمد مهاجری فعال سیاسی در اتاق خبر پارتی بر این خبر تاکید میکرد و میگفت که احتمال خیلی زیاد معاون اول دولت رییسی مخبر دزفولی است. تا پیش از این معمولا چهرههای سیاسی به عنوان معاون اول انتخاب میشدند. برای وزارت کشور دولت جدید هم اسم سید صولت مرتضوی شنیده میشود. مرتضوی در قوا و نهادهای مختلف سمتهای زیادی داشته است. از فرمانداری گرفته تا معاونت سیاسی در وزارت کشور، حضور در آستان قدس رضوی، بنیاد مستضعفان و ... از جمله سوابق او هستند. همانطور هم که پیشبینی میشد نام مرضیه وحید دستجردی هم به گوش میرسد برخی از احتمال حضور دوباره او بر وزارت بهداشت میگویند ولی در عین حال بیشتر این گمانهزنی وجود دارد که احتمالا او معاون زنان رییسی را بر عهده داشته باشد.
بیشتر بخوانید: گزارش وزیر کشور به هیات دولت از روند انتخابات
هنوز از پستهایی مانند وزارت امور خارجه و وزارت اطلاعات خبری نیست. چندی پیش با توجه به اظهارات حیدر مصلحی این گمانهزنی شکل گرفت که ممکن است او وزیر اطلاعات آینده باشد ولی به هر حال در این باره مطلب رسمی منتشر نشده است. در این بین منابع مختلفی هم گزارش دادهاند که احتمالا رییسی هم بخواهد در دولت خود از نیروهای جوان استفاده کند. بر این اساس برخی مدعی شدهاند احتمالا جای وزیر جوان دولت روحانی را یک نیروی جوان بگیرد. دیروز در توییتر اسم مهدی اخوان بهابادی به عنوان وزیر ارتباطات مطرح شده بود. قائممقامی وزیر ارتباطات، دبیری شورای عالی فضای مجازی و ریاست مرکز ملی فضای مجازی و مدیریتعاملی همراه اول از جمله سوابق اجرایی اخوان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
تا به حال تجربه ثابت کرده افرادی که در ستادهای انتخاباتی حضور فعالی دارند در دولت جدید احتمالا به پستهای مهمی میرسند. از این رو نیز پیشبینی میشود نزدیکان رییسی که در جریان دو انتخابات گذشته در کنارش بودند بتوانند به پستهای مهمی در دولت برسند. با این حال عدهای بر این باورند که این درباره همه اعضای ستادش صدق نمیکند. دیروز جلال میرزایی نماینده سابق مجلس در این باره به ایلنا گفت: «آقای رییسی در دیداری که با طیفهای مختلف داشت بارها گفت که پس از پیروزی در انتخابات درباره کابینهاش اظهارنظر میکند. در دیدار اخیری هم که با برخی از رسانهها داشت، تاکید کرده بود که بهطور قطع قرار نیست از کسانی که در ستادهای ایشان مسوولیت داشتهاند استفاده کند، اما این حق طبیعی ایشان است که از همفکران خود استفاده کند.» در عین حال هم شنیدههایی وجود دارد مبنی بر اینکه احتمالا علی نیکزاد که رییس ستاد انتخابات رییسی بوده است هیچ سمتی در دولت او نگیرد و به همان کار نمایندگی در مجلس ادامه دهد.
با توجه به مواضع نزدیکان رییسی بیم آن وجود دارد که سمت گرفتن آنان در دولت جدید بتواند فضای سیاسی و اجتماعی متفاوتی را در کشور به وجود بیاورد. به همین خاطر حالا بسیاری با دقت اخبار تشکیل کابینه جدید را دنبال میکنند. محمد غرضی وزیر سابق در این باره به ایلنا گفته: «تجربه صدساله گذشته نشاندهنده این است که دولتها با کابینهشان تعریف نمیشوند و دایما کابینه دولتها تغییر میکنند، اما رییس دولت میتواند اشخاصی را انتخاب کند که با شعارهای ایشان موافق باشند نه اینکه در شعارها و وعدههای رییسجمهور دخالت کنند.» حالا به هر حال بازار گمانهزنی این روزها درباره کابینه داغ است و حتی شاهد هستیم که لیستهای فرضی از وزرا منتشر میشود که بنابر تحقیقات همه این لیستها تنها یک گمانهزنی است.
از هفتهها پیش که صحبت کاندیداتوری رییسی در انتخابات ریاستجمهوری مطرح شد گمانهزنی درباره تعیین جانشین او هم قوت گرفت چرا که بسیاری پیشبینی میکردند که احتمالا رییسی در این انتخابات پیروز میشود. حالا که این پیشبینی محقق شده دوباره بحث درباره جانشینی او در قوه قضاییه داغ شده است. قبلا در برههای نام آیتالله اعرافی رییس حوزههای علمیه مطرح شد. منابعی گزارش دادند مخالفتهایی در قوه قضاییه با این انتصاب شده است. چرا که مخالفان میگویند باید فردی ریاست قوه را برعهده بگیرد که از درون قوه قضاییه باشد. البته خود اعرافی هم این گمانهزنیها را بهطور جدی تکذیب کرد. کمی بعد نام غلامحسین محسنی اژهای به گوش رسید.
بسیاری میگفتند که اژهای که حالا معاون اول قوه قضاییه هم هست مهمترین گزینه برای به دست گرفتن ریاست جدید خواهد بود. اما دیروز اژهای در این باره صحبت کرد. او در جمع خبرنگاران با بیان اینکه قصدی برای ترک کردن قوه قضاییه ندارد درباره شایعههای ریاست خود بر قوه قضاییه هم توضیح داد. ایلنا گزارش داده که اژهای گفته این موضوع را تکذیب میکنم. با این حال هنوز هم هستند کسانی که تاکید دارند اژهای ریاست بعدی قوه قضاییه خواهد بود. البته چندی پیش هم خبری منتشر شد مبنی بر اینکه رییسی در نامهای به رهبری سید احمد مرتضویمقدم رییس فعلی دیوان عالی کشور را به عنوان گزینه پیشنهادی برای تصدی ریاست قوه قضاییه معرفی کرده است. این خبر و گمانهزنیهای مربوط به انتصاب مرتضویمقدم از سوی روابط عمومی دیوان عالی کشور تکذیب شد.