تاریخ انتشار: ۱۲:۳۱ - ۲۹ تير ۱۴۰۰
بررسی اصلاحات احتمالی قانون معادن

نهاد‌های حاکمیتی در بهره‌برداری معادن محدود می‌شوند

  مجلس یازدهم تلاش برای ایجاد اصلاحات در قانون معادن را آغاز کرده است. این طرح در سطح کمیسیون صنایع و معادن کشور است و آنگونه که الهه‌وردی دهقانی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس می‌گوید بیش از ۳۰ اصلاحیه برای قانون معادن در نظر گرفته شده است.

معادن

اقتصاد۲۴- ایران با وجود تنوع ۶۹ ماده معدنی، جزو ۱۵ قدرت معدنی جهان قرار دارد، طبق آمار منتشره ۶۰ میلیارد تن ذخیره قطعی در معادن ایران وجود دارد، اما این بخش نتوانسته سهم زیادی از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص دهد و تنها به ۰.۶ درصد اکتفا کرده است. این وضعیت لزوم بازبینی در مواجهه با این بخش مهم اقتصادی را بیش از پیش مهم می‌کند.

یکی از چالش‌های مهم در راستای توسعه معادن کشور وجود تعداد زیاد معادن غیرفعال است. معادنی که به افراد یا شرکت‌ها و نهاد‌ها سپرده شده، اما به دلایل مختلف راکد مانده‌اند. به گفته اردشیر سعدمحمدی معاون وقت امور معادن وزارت صمت در اسفند ماه سال ۹۹ حدود ۳۹۹۰ معدن غیرفعال و ۲۳۴۰ معدن راکد در کشور وجود دارد. همین موضوع دولت و مجلس را برای واگذار سریع این معادن مجاب کرد که با حواشی ایجاد شده در واگذاری‌ها از طریق مزایده، این کار به دستور دادستانی تهران متوقف شد.

آمار معدن

در این رابطه: «مجموع سرمایه گذاری پیش بینی شده در طول برنامه ششم توسعه در زنجیره بخش معدن و صنایع معدنی ۱۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری است درحالی که پیش بینی نیاز در برنامه چشم انداز مواد معنی نیز بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری است تا بتوانیم چشم انداز‌های تعریف شده در این حوزه که شامل ۵۵ میلیون تن فولاد که نیازمند ۳۰ میلیارد دلار، تولید ۲۰۱ میلیون تن الومینیوم که نیازمند ۱۱ میلیارد دلار و ۴۴۰ هزار تن مس و سایر صنایع که نیازمند ۱۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری است را دست پیدا کنیم.»

در کنار این موضوعات انتقاداتی هم به قانون معدن کشور گرفته می‌شد که بخش‌هایی از آن الزامات لازم را برای به کارگیری معادن ایجاد نمی‌کرد یا در نقاطی دچار ابهام بود. گرچه تنظیم قوانین مربوط به معدن در ایران پیشینه طولانی دارد و اولین قانون معادن کشور به سال ۱۲۹۶ بازمی‌گردد، اما به نظر می‌رسد هنوز موفق به داشتن یک قانون کامل و دقیق در این حوزه نیستیم.

این بار مجلس یازدهم تلاشی برای ایجاد اصلاحات در قانون معادن را آغاز کرده است. این طرح در سطح کمیسیون صنایع و معادن کشور است و آنگونه که الهه‌وردی دهقانی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس می‌گوید بیش از ۳۰ اصلاحیه برای قانون معادن در نظر گرفته شده است.

امور معادن به استان‌ها سپرده می‌شود

الله‌وردی دهقانی در مورد اصلاحات در نظر گرفته شده برای قانون معادن کشور اظهار کرد: طرح اصلاح قانون معدن در کمیسیون صنایع و معادن مجلس در دستور کار است. یکی از اصلاحاتی که در این قانون می‌شود تنفیذ امور به استان‌ها است مگر اینکه موضوع در استان‌ها قابل حل نباشد. برای این کار متناظر شورای معادنی که در کشور هست را در استان‌ها تشکیل داده و اصلاح ساختار می‌دهیم. این شورا دست کم یک بار در ماه باید تشکیل جلسه دهد. به طور کلی تغییرات در قانون معدن در این طرح بیش از ۳۰ مورد است.

وی افزود: علاوه بر این کسانی که پروانه‌های بهره‌برداری معادن را دارند طی مدت زمان معینی باید تعیین تکلیف کنند. اگر اقدام به بهره‌برداری نکردند حق بهره‌برداری از آن‌ها سلب می‌شود. ماده ۲۰ قانون معادن نیز اصلاح می‌شود که مبتنی بر آن به کسانی که معادن را گرفته‌اند، اما کار خود را انجام نمی‌دهند و تاخیر ایجاد می‌کنند، مدت مشخصی زمان داده می‌شود اگر اقدام مشخصی انجام ندادند از آن‌ها سلب صلاحیت شده و معدن به دیگران واگذار شود.

۱۵ درصد سهم مناطق دارای معدن از حقوق دولتی پیگیری خواهد شد

حقوق دولتی درصدی از بهای ماده معدنی موضوع پروانه بهره برداری است که توسط دولت و براساس مقررات مربوطه گرفته می‌شود میزان و نحوه دریافت حقوق دولتی همواره یکی از قابل بحث‌ترین موضوعات قانون معادن است گرچه دراین قانون به صراحت آمده که ۱۵ درصد از حقوق دولتی باید صرف توسعه منطقه دارای معدن باشد، اما در عمل چنین موضوعی اجرا نمی‌شود.

دهقانی در اینباره گفت: طبق قانون ۱۵ درصد حقوق دولتی معادن باید صرف توسعه مناطق و شهرستان‌هایی که معدن در آنجا وجود دارد شود، اما این قانون اجرا نمی‌شود در اصلاحیه جدید که در دست بررسی است، جزییاتی در نظر گرفته شده که این قانون عملیاتی شود. برای مثال نظر بر این است که خود شورای معادن در این مناطق هزینه کند نه اینکه وارد یک سیستم بروکراتیک شود که هرگز هم به آن مناطق نرسد. همچنین معادن بزرگ موظف می‌شوند بخشی از درآمد خود را در استان‌های کمتر توسعه‌یافته هزینه کنند.


بیشتربخوانید:دستور توقف در اعلام نتایج مزایده معادن صادر شد


وی خاطرنشان کرد: همچنین تدابیری اندیشیده شده تا محیط زیست و منابع طبیعی برای همه پرونده‌ها جواب منفی نفرستند بلکه جواب مثبت بدهند و در کنار آن یک طرح هم ارائه دهند که باید چه اصلاحاتی انجام شود. البته اینطور نیست که ما از مسائل محیط زیستی صرف نظر کنیم بلکه طرح پیوستی باید ارائه شود که محیط زیست نیز آسیب نبیند. اگر معادن این دستورالعمل را اجرا نکنند متوقف می‌شود.

این گفته عضو کمیسیون صنایع مجلس درحالی است که موضوعات مربوط به اختلالات زیست محیطی معادن همواره مورد انتقاد فعالان این حوزه و همچنین بومیان مناطق بود که معتقد بودند برخی از معادن، کشاورزی منطقه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بهره‌برداری نهاد‌های حاکمیتی شفاف و محدود شود

دهقانی تصریح کرد: تا ۱۰ هکتار یا بیشتر دور معادن حریم در نظر گرفته شده که همین حریم هم دارای ماده معدنی است. به معدن کار اجازه داده می‌شود که یا خود از این حریم استفاده کند یا بهره‌بردار دیگری وارد شود. اجازه پیگیری در هر منطقه‌ای هم به محیط زیست داده می‌شود.

وی با اشاره به بهره‌برداری برخی از نهاد‌های حاکمیتی از معادن گفت: برخی از نهاد‌های حاکمیتی روی بعضی معادن دست می‌گذارند که باید فرآیند آن منطقی و شفاف کرد. برخی نهاد‌ها به بهانه‌های مختلف از جمله موارد امنیتی یا استفاده از مواد نادر و کمیاب دست روی این معادن می‌گذارند.

ما برای این موارد قوانینی را تعریف کردیم که اگر تا میزان مشخصی ماده معدنی وجود داشت می‌توانند وارد شوند، برای آن‌ها زمان هم تعیین کردیم که برای مثال طی دو سال یا سه سال مواد مورد نیاز خود را استخراج کنند و بعد از آن دیگر نمی‌توان معادن یا پهنه‌های مستعد را برای این کار معطل نگه داشت.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پاسخ به سوالی در مورد نحوه واگذاری‌ها و تغییرات احتمالی بیان کرد: در مورد واگذاری‌ها نیز مقرر شد که نام هرکسی که معدنی را می‌گیرد و همچنین جزییات به صورت شفاف در سامانه قرار گیرد تا فرآیند واگذاری‌ها شفاف‌تر شود.

وی خاطرنشان ساخت: حساب‌های بانکی معادن باید به شهرستان‌هایی که معدن در آن‌ها قرار گرفته ببرند. این حساب‌های بانکی می‌تواند به توسعه این مناطق و پرداخت تسهیلات به مردم کمک کند.

دهقانی در پایان درباره حضور خارجی‌ها در معادن ایران گفت: اعطای امتیاز معدن به هر خارجی طبق قانون اساسی مطلقا ممنوع است. اما اینکه یک خارجی در معادن ایران سرمایه‌گذاری کند، تابع مقررات داخلی است. برای این کار هر قانونی که برای یک شهروند ایرانی مصوب شده برای سرمایه‌گذاران خارجی هم جاری است. البته یک قانون سرمایه‌گذاری خارجی به طور مجزا وجود دارد که در جای خود قوانین مشخص خود را دارد.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس یادگاری جومونگ با مهناز افشار و رضا رشیدپور

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

شرط مهم اقتصاد ایران برای برگشت به دلار ۲۰ هزار تومانی/ پیش بینی قیمت دلار در سال جاری

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

متین سلطانخواه در دنیای واقعی کیست؟

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

وضعیت هواشناسی امروز

عکس/ زنده‌یاد زهره فکورصبور در آغوش پدرش

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های بنز در بازار ایران امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ عاشقانه مونا کرمی و سپند امیر سلیمانی در ماه عسل

اینفوگرافی/مقایسه مصرف گوشت قرمز در ایران و کشور‌های عربی

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سقوط دختر جوان در مترو دروازه دولت

تعطیلی مراسم مداح معروف در شیراز

شریعتمداری: مصوبه مجلس برای تعطیلی شنبه‌ها اهانت به نظام است

عکس/ استقبالی عجیب از شهردار زنجان

عکس/ بلایی که سیل بر سر خودروها در مشهد آورد

افزایش پایه مالیاتی مسکن

واکنش ایران به سوءقصد به نخست‌وزیر اسلواکی

عکس/ نخستین تصویر از عامل ترور نخست وزیر اسلواکی

رای‌گیری برای حذف کامل VAR از فوتبال

فیلم/ تصاویری از بارش سنگین تگرگ در مشهد

رهبر انقلاب درباره تعطیلی شنبه‌ها نظری نداده‌اند

عکس/ استایل حسام منظور با یقه باز در کنار علیرضا قربانی

دلیل سکوت مدیران فدراسیون در مورد پرونده فساد بزرگ

فیلم/ ترساندن شدید خانم بازیگر هنگام آشپزی در برنامه حامد آهنگی

فیلم/ نخستین تصاویر از لحظه ترور نخست وزیر اسلواکی

هواپیمای شخصی ترامپ دچار سانحه شد

اردوغان: می‌دانیم طراحان کودتا چه کسانی هستند

کاربردهای بازاریابی داده محور در کسب و کار

احضار کاردار استرالیا به وزارت خارجه ایران

فیلم/ جان‌باختن دو تن در سیلاب امروز مشهد

پیشنهاد ۳ میلیون یورویی برای ستاره پرسپولیس

پیام خاص خواننده پاپ برای مهدی طارمی + عکس

آخرین خبر از مصدومیت وینگر پرسپولیس

درخواست شورای هماهنگی بانک‌ها برای تعطیلی شنبه‌ها

فیلم/ تازه‌ترین تصاویر از ترور نخست وزیر اسلواکی

فیلم/ نخست وزیر اسلواکی ترور شد

واکنش آموزش‌و‌پرورش به لو رفتن سوالات امتحانات نهایی

پای هادی چوپان به تیم ملی والیبال باز شد + عکس

آخرین مهلت ثبت‌ درخواست برای خودروهای وارداتی

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

نوشیدن قهوه با معده خالی این بلا را سر شما می‌آورد

خوردن آبگوشت برای این افراد ممنوع!

فیلم/ سیلاب وحشتناک در بلوار نماز مشهد

نوه سنگدل، مادربزرگش را خفه کرد!

نامه محمدعلی رامین به مهناز افشار و یاسین رامین +عکس

ایرانی‌ها عاشق این خودروی مرسدس بنز هستند + عکس

آمادگی بانک رفاه کارگران به منظور حمایت از فعالان صنعت نشر

خدمات جدید بانک رفاه کارگران رونمایی شد

قیمت گوشت گوسفندی امروز ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳+ جدول

تکلیف اوسمار و پرسپولیس مشخص شد؟

یک بازیگر معروف جاسوس موساد از آب در آمد

آمادگی بانک رفاه کارگران به منظور تامین مالی پروژه‌های توسعه‌ای هلدینگ تاپیکو

سلیمی‌نمین: رقابت اصولگرایان در انتخابات اخیر مایوس کننده بود

جنجال وام‌های میلیاردی به مدیران شهرداری تهران

فروش اوراق گواهی سپرده سرمایه‌گذاری (عام) آغاز شد

دریاچه ارومیه واقعا نجات یافت؟

فیلم/آتش‌سوزی مهیب در بازار معروف ادویه استانبول

شمس و مولانا کجای داستان فیلم «مست عشق» هستند؟

موافقت دفتر رهبری با تعطیلی روز شنبه

بیشترین میزان ریزش رأی در دور دوم انتخابات مجلس +جدول