تاریخ انتشار: ۱۱:۴۴ - ۰۴ مرداد ۱۴۰۰

در دنیای موازی برخورد با اعتراضات مردمی چگونه انجام می‌شود؟

شیوه برخورد با اعتراضات مردمی به یکی از مسائل مهم در ایران تبدیل شده است. بخشی معتقدند باید اگر اعتراضات در نطفه خفه نشود، ممکن است گسترش پیدا کند. برخی دیگر می‌گویند نیرو‌های نظامی باید نقش آرام‌کننده داشته باشند، نه آنکه بنزین روی آتش بریزند. محمود حسینی در این گفتگو بررسی کرده که در دنیای موازی برخورد با اعتراضات مردمی چگونه باید باشد.

در دنیای موازی برخورد با اعتراضات مردمی چگونه انجام می‌شود؟

اقتصاد ۲۴- اعتراضات مردم به وضعیت بی‌آبی در خوزستان در برخی مناطق به درگیری و برخورد‌های شدید منجر شد. تاکنون بیش از ده نفر در نتیجه اعتراضات سراسری در خوزستان کشته و صد‌ها نفر نیز بازداشت شدند. اگرچه رهبر انقلاب اعتراضات را حق مردم خوزستان خوانده بود، اما برخورد با اعتراضات ادامه یافت و به نام مقابله با اغتشاشگر و تجزیه‌طلب به خشونت کشیده شد.

دیدن فیلم‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از نحوه برخورد با معترضان چندان خوشایند نیست و به عنوان نماد خشونت دست به دست می‌شود. در این میان فیلمی نیز منتشر شد که در شهرک دزفول حمزه یکی از ماموران نیروی انتظامی به شکلی بسیار حرفه‌ای معترضان را آرام می‌کند. این فیلم بسیار مورد استقبال افکار عمومی قرار گرفت و برخی نوشتند رفتار این مامور به شکلی شایسته و زیبا بود که گویا این اتفاق در دنیایی موازی رخ داده است، زیرا در حالت طبیعی چنین برخورد‌هایی دیده نمی‌شود.

با دیدن این فیلم این سوال ایجاد شد که اگر قرار بود برخورد با اعتراضات مردمی شکلی مسالمت‌جویانه و مدنی داشته باشد، چه رویکردی باید در پیش گرفته شود؟ چه برخوردی باید صورت بگیرد؟ روند مواجهه با اعتراضات چگونه باید باشد؟ این‌ها سوالاتی است که سیدمحمود حسینی عضو حزب اتحاد ملت ایران و استاندار پیشین سیستان و بلوچستان به آن پاسخ داده است.


بیشتر بدانید: فیلم/ بازداشت شدگان اعتراضات خوزستان را آزاد کنید


سیدمحمود حسینیبه می‌گوید: نیروی انتظامی در همه جای دنیا وقتی یک عصبانیت و اعتراضی از سوی مردم بروز می‌کند، با آموزش‌هایی که دیده، با مردم مواجه می‌شود. در کشور‌های توسعه یافته در مواجهه با اعتراضات مردمی روش‌های مختلفی برای جلوگیری از تشدید تنش و درگیری استفاده می‌کنند. از صحبت کردن با لیدر یا نماینده معترضان گرفته تا جلوگیری از گسترش ناآرامی‌ها. کار پلیس این است که آب روی آتش خشم مردم معترض بریزد، اما متاسفانه نیروی انتظامی در ایران در حقیقت این قواعد را آموزش ندیده و در بسیاری از مواقع فقط می‌خواهد حرف آخر را اول بزند.

نیروی انتظامی باید زیر نظر وزارت کشور باشد

وی ادامه داد: نیروی انتظامی نباید نقش نیروی سرکوب، بلکه باید نقش نیروی آرام‌کننده را داشته باشد و نباید سریعا درگیر شود و بنزین روی آتش اعتراضات بریزد، زیرا آخرین درمان، جراحی است. متاسفانه گاهی مواقع این قاعده برعکس می‌شود؛ این موضوعات باید حل شود و به نظرم یکی از راه‌حل‌های آن این است که نیروی انتظامی زیر نظر وزارت کشور برود. در ایران معمولا نیرو‌های نظامی طبق قاعده خودشان تصمیم می‌گیرند، برخورد می‌کنند، در حالیکه هر برخورد باید تحت امر دستگاه سیاسی مربوطه باشد. در این جا دستگاه مربوطه باید وزارت کشور باشد و در استان‌ها نیز استانداری‌ها مسئول این کار باشند، زیرا مسئول امنیت هم با این دستگاه‌ها است و به نفع نیروی انتظامی هم است که کسی مسئولیت کارهایشان را برعهده بگیرد.

بسیج و سپاه در اعتراضات باید از نیروی انتظامی مجوز بگیرند

حسینی به برخورد‌های میان معترضان و نیروی نظامی اشاره می‌کند و می‌گوید: درگیری‌هایی که ایجاد شده به این دلیل است که قواعد رعایت نمی‌شود. در گذشته رویه به این صورت بود که نیروی انتظامی زیر نظر وزارت کشور بود و از این طریق بسیاری از مسائل به سرعت و راحت حل می‌شد، اما بعد از مدتی گفتند که نیروی انتظامی زیر نظر فرماندهی کل قوا است و وزارت کشور از عاملیت نیروی انتظامی خلع ید شد.

این فعال سیاسی می‌گوید: نکته دیگر آنکه اگر یک حادثه و ناآرامی در جامعه به وجود بیاید، در صورت آنکه دستگاه‌های دیگری مانند بسیج و سپاه بخواهند بیرون بیایند، باید زیر نظر نیروی انتظامی باشند و با مجوز آن‌ها به خیابان‌ها بیایند.

نقش ارتش و سپاه در اعتراضات باید مشاوره باشد نه تصمیم‌گیر

حسینی ادامه می‌دهد: در سطح کشور، مسئولیت رفتار با معترضان وزارت کشور است که همراه با نیرو‌های آموزش‌دیده باید بتوانند معترضان را آرام کنند و امنیتشان را تامین کنند. در خود استان‌ها، استانداری‌ها و شهرستان‌ها نیز تحت امر فرمانداری‌ها هستند. رئیس شورای امنیت کشور وزیر کشور است، رئیس شورای تامین استان، استاندار است. در آنجا اختیارات کامل به استاندار داده می‌شود و استاندار مسئول است و اگر جایی قرار بر برخورد باشد، دستور آن را باید استاندار بدهد. فرماندهان ارتش، سپاه و ... نقش مشاور دارند نه تصمیم‌گیر.

او ادامه می‌دهد: استاندار یا وزیر کشور باید افراد مورد اعتماد باشند تا بتوانند تصمیم‌گیری کنند و زمانی که تصمیمی گرفتند بقیه هم فرمان ببرند. نیروی انتظامی که تصمیم‌گیر است هم باید به گونه‌ای رفتار کند که به راحتی اقدام به شلیک و تیراندازی نکند. متاسفانه با مرور زمان فضا امنیتی شده و دستگاه‌های انتظامی و امنیتی دستور دهنده، و دیگران تبدیل به توجیه کننده شده‌اند و اجرا کننده این تصمیمات سربازانی هستند که آموزش لازم برای مواجه با معترضان را ندیده‌اند.

لزوم اتخاذ روش‌های مسالمت آمیز در مواجه با اعتراضات مردمی

حسینی می‌گوید: اعتراضات معمولا پدیده اجتماعی هستند، اما برخی سعی دارند تا آن را یک پدیده امنیتی و سیاسی بدانند و با آن برخورد کنند. در واقعیت باید عکس این موضوع باشد و اگر یک پدیده امنیتی وجود داشت باید آن را به پدیده سیاسی و پدیده سیاسی را به پدیده اجتماعی تبدیل کرد و در آن مرحله آن را با گفتگو، مذاکره و سایر روش‌های مناسب، آن‌ها را آرام کرد. متاسفانه عدم مهارت دستگاه‌هایی مانند وزارت کشور، نیروی انتظامی و ... باعث بروز مشکلات عمده‌ای در زمان بروز اعتراضات در کشور می‌شود. ایران یک کشور جنبشی است و نارضایتی‌ها مرتب به ناآرامی تبدیل می‌شود و از این رو به جای روش‌های خشونت آمیز و سرکوب‌گرایانه، باید از روش‌های امروزی و مسالمت‌آمیز استفاده کرد.

این فعال سیاسی معتقد است که رویکرد کلی مقام‌های کشور در زمان بروز اعتراضات از دستگاه‌های امنیتی تبعیت می‌کند و دستگاه‌های امنیتی نیز جز برخورد کار دیگری بلد نیستند. مشکل کار ما این است که از ابتدا نخواستیم حق را به مردم بدهیم. می‌گوییم نظام ما نظام انقلابی و مردمی است و هرکس با این نظام درافتد ناحق است و سریعا آن را سرکوب می‌کنیم.

حسینی معتقد است این سرکوب‌ها مانند یک زخم است که به جای مداوا عفونت می‌کند. دلیل این ماجرا ترس نظام نیست بلکه فقدان عقلانیت در رده‌های تصمیم‌گیری است و فکر می‌کنند اگر اعتراضات را در نطفه خفه نکنند ممکن است گسترش پیدا کند. بهتر است به جای این رفتارها، از تجارب سایر کشور‌ها در برخورد با معترضان استفاده کنیم.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ عجیب‌ترین تصویر از مصدومان چهارشنبه سوری امسال

عکس/ بیک ایمانوردی و فردین روی جلد مجله ستاره سینما؛ ۵۱ سال پیش

عکس/ بهرام بیضایی و آیدین آغداشلو؛ اواسط دهه ۹۰

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل جدید رضاییان در روز تولد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ هشدار برای ۲۴ استان؛ سرما و بارندگی در راه است

فیلم/ وضعیت عجیب آبدارخانه ورزشگاه آزادی بعد از بارش باران

عکس/ پاسخ وزارت جهاد کشاورزی به اظهارات خیابانی

فیلم/ بگو مگوی تلفنی خیابانی با وزیر کشاورزی روی آنتن زنده

فیلم/ گل دوم ایران به امارات توسط محبی

فیلم/ شدت بارش باران در ورزشگاه آزادی

فیلم/ خوشحالی مسعود پزشکیان پس از گل دوم ایران

فیلم/ گل اول ایران به امارات توسط سردار آزمون

افزایش نرخ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۴

عکس/ استایل نوروزی نفس بازغی و مادرش در کنار سفره هفت سین با کت بته جقه‌ای

عکس/ سفره هفت سین در خانه حسن نصرالله

مدیر پایگاه میراث جهانی باغ عباس آباد درگذشت

عکس/ حال و هوای مردم ۴۹ سال پیش در حال تماشای فوتبال در ورزشگاه آزادی

اعلام جزئیات تحریم‌های جدید آمریکا علیه برخی شخصیت‌ها و نهاد‌های ایرانی

فیلم/ ناراحتی قلعه نویی از توقف دیدار ایران و امارات

فیلم/ خاموش شدن پروژکتور ورزشگاه آزادی در دیدار ایران و امارات

اینفوگرافی/ تعطیلات نوروزی کشور‌ها چند روز است؟

نرخ ارز به چه عددی می‌رسد؟

فیلم/ تبریک زیبای نوروزی باشگاه اینتر با نقش‌آفرینی طارمی

عکس/ نمایی دیده نشده از ۶۱ سال پیش میدان تجریش در یک روز برفی

فیلم/ ورود بانوان به ورزشگاه آزادی در دیدار ایران و امارات

هشدار فوری فرانسه به شهروندانش؛ ایران را ترک کنید

عکس/ اعلام ترکیب تیم ملی فوتبال ایران مقابل امارات

عکس/ شکل و شمایل مردم ۷۰ سال پیش در یکی از روستا‌های اطراف آرامگاه کوروش

فیلم/ جزییات آدم‌ربایی ۵۰ میلیارد تومانی در ولنجک

عکس/ تیپ جالب سه مرد و زن تهرانی ۵۳ سال پیش در حال گردش با موتورگازی

عکس/ کافه گردی پارسا پیروز فر و پریناز ایزدیار با ماسک سوژه شد

فیلم/ پیام شادباش نوروزی سفیر کره جنوبی و همسرش در ایران

عکس/ علی دایی با کروات میان هفت سین AFC

درخواست سازمان انتقال خون: مردم خون اهدا کنند

عکس/ چهره بامزه حمیرا در کودکی و در سن ۱۱ سالگی با لباس سنتی

واردات شمش طلا بدون ثبت سفارش مجاز است

لحظه تحویل سال ۱۴۰۴ در امامزاده صالح

عکس/ استایل شیک بهنوش طباطبایی با گردنبند یغور و کفش رنگارنگ در کنار سفره هفت سین

کاهش ۱۰ درجه‌ای دما در راه پایتخت/ باران شدید و کولاک برف تا سه روز آینده در تهران

عکس/ قابی احساسی از فردین و نوه اش ۳۴ سال پیش در تهران

بازتاب پیام نوروزی رهبری در رسانه‌های جهان

عکس/ لحظه پایین کشیدن مجسمه فرح پهلوی ۴۷ سال پیش در منجیل

دلار در اوج با ۱۴۰۳ خداحافظی کرد

قیمت حبوبات رکورد زد

عکس/ سفره هفت سین و مراسم سلام نوروزی در کاخ‌های قاجاریه

فیلم/ عراقچی: پاسخ نامه ترامپ را می‌دهیم

فیلم/ همسر جوان عراقچی برای اولین بار در برنامه زنده تلویزیونی

عکس/ استایل جالب و دیدنی هادی چوپان سر سفره هفت‌سین

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت روز زعفران + جدول

قیمت انواع موتور سیکلت در بازار + جدول

فیلم/ تبریک متفاوت نوروزی شهاب حسینی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات