اقتصاد۲۴- صنعت گردشگری به عنوان یکی از پویاترین فعالیتهای اقتصادی در عصر حاضر، نقش مهمی در توسعه پایدار کشورها بازی میکند و به عنوان یکی از صنایع پاک مورد توجه کشورهای مختلف است. منطقه آزاد قشم نیز با برنامهریزی در این زمینه برای رونق بیشتر در این حوزه تلاش کرده است.
بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی به علت مختصات و ویژگیهای جغرافیایی و امکانات گردشگری جزیره قشم را انتخاب میکنند. همین امر موجب شده است که افزایش سرانه فضاهای تفریحی و اقامتی از برنامههای اولویت دار سازمان منطقه آزاد قشم باشد تا گامی در راستای رونق بخشیدن به صنعت گردشگری و معرفی برند قشم به عنوان یکی از مقاصد اصلی گردشگری در کشور بردارد.
بیشتر بخوانید: بازدید درویش پور از طرح جهادی قشم پاک، قشموند مسئول
اگرچه در ایام شیوع کرونا گردشگری به شدت دچار کاهش شده است، اما با رعایت ویژگیهای شهر سالم و پروتکلهای ستاد مبارزه با کرونا همین امسال نیز بیش از ۶۵ هزار مسافر در بهار در فرودگاه قشم تردد کردند. البته گردشگری قشم چه در حوزه تقویت زیرساختها و ایجاد اقامتگاههای بومگردی و هتلها و چه در حوزه معرفی و حفاظت از میراث زیستمحیطی، توسعه گردشگری روستایی و مشارکت محلی در توسعه گردشگری صنایع دستی دارای برنامههای متعددی در این سالها بوده است.
توسعه اقامتگاهها و هتلها در این مدت از سوی سازمان منطقه آزاد قشم پیگیری شده است. توسعه بخش اقامتی هتل دیانا قشم با سرمایه گذاری بیش از ۴۰۰ میلیارد ریالی بخش خصوصی روز چهارم مردادماه افتتاح شده است. بهرهبرداری از این طرح گردشگری-اقامتی افزون بر ۱۱۰ تخت به شمار تختهای اماکن اقامتی موجود در قشم اضافه میشود. علاوه بر هتلها اقامتگاههای بومگردی نیز در قشم رونق داشته است که اقامتگاههای بوم گردی در محیطهای طبیعی با رعایت بالاترین سطح ضوابط محیط زیستی و سازگاری با معماری و سیمای منطقه احداث میشود.
در روزهای آخر ریاست جمهوری حسن روحانی نیز مجدداً چندین پروژه اقتصادی و گردشگری افتتاح شده است که در این بین تعدادی از پروژههای افتتاح شده به صنعت گردشگری قشم اختصاص داشته است. منطقه آزاد قشم با چهار پروژه تفریحی، اقامتی و صنایعدستی که سرمایهگذاری آن توسط بخش خصوصی و دولتی با مجموع اعتبار ۶۶۰ میلیارد ریال صورت گرفته، در هفتمین دور افتتاحیههای ریاست جمهوری در مناطق آزاد کشور حضور داشت.
این پروژهها شامل، افتتاح چهار واحد کارگاه صنایعدستی (در روستاهای شیب دراز، گورزین، کووهای و زینبی) به مجموع مساحت ۸۰۰ مترمربع، فاز توسعهای هتل دیانا با تعداد ۱۱۰ تخت و افتتاح یک اقامتگاه بوم گردی و دو کلوپ غواصی و تفریحات دریایی است که برای ۹۰ نیروی کار اشتغال ایجاد میکنند.
میراث زیست محیطی قشم، بسیار منحصر به فرد و یگانه است که یکی از آنها ژئوپارک جهانی قشم است. قشم تنها جزیرهای است که تمام وسعت آن تحت عنوان ژئوپارک جهانی قشم در سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. از این رو برای حفظ این میراث تمام صنایع بزرگ آن مجهز به سیستمهای پایش آنلاین محیط زیست هستند تا از هویت محیط زیستی این ژئوپارک صیانت کند. در واقع هیچ پروژهای بدون انجام مطالعات زیست محیطی در این منطقه آغاز به کار نمیکند.
علاوه بر این روستاهای منطقه آزاد قشم خود ظرفیت بالایی برای جذب گردشگری دارند. از این سازمان منطقه آزاد قشم زیباسازی و ارتقاء سیما و منظر روستایی را در طی این سالها در اولویت قرار داده است. یکی از ظرفیتهای قشم ژئوسایت کوه کالینگی است که در مجاورت روستای دیرستان قرار دارد. از این رو تلاش میشود تا با رفع نیازهای منطقه آن را در لیست ژئوسایتهای عمومی قرار دهد.
این ژئوسایت که به کوه صدفی نیز مشهور است از فسیلهایی به قدمت ۱۰ میلیون سال تشکیل شده و یکی از جاذبههای جزیره قشم محسوب میشود که میتواند وارد چرخه گردشگری این منطقه شود؛ بنابراین تلاش برای ارتقا و ثبت این ژئوسایت نیز از جمله برنامههای سازمان منطقه آزاد قشم بوده که در دستور کار قرار گرفته است.