تاریخ انتشار: ۱۲:۴۳ - ۱۶ مرداد ۱۴۰۰

بیم‌ها و امید‌های بیماران نادر

بیماران نادر در ایران گروهی هستند که سال‌های سال نه در بین بیماران عادی هستند و نه در بین بیماران خاص دسته‌بندی شدند. با این حال چندی پیش و در آخرین روز‌های دولت دوازدهم، سند ملی بیماران نادر تصویب شد؛ به گفته مدیرعامل بنیاد بیماری‌های نادر، این سند هم می‌تواند از بروز بیماری‌های جدید پیشگیری و از بیماران نادر حمایت کند.

بیماران نادر

اقتصاد۲۴بیش از ۵ هزار نفر از جمعیت کشور را بیمارانی تشکیل می‌دهند که به آن‌ها بیماران نادر می‌گویند البته این‌ها افرادی هستند که بیماری آن‌ها شناسایی شده و اسامی آن‌ها ثبت شده است درحالی‌که گفته می‌شود تعداد این افراد با توجه به استاندارد‌های جهانی بین ۱.۵ تا ۳ میلیون نفر تخمین زده می‌شود.

بیماری نادر بیماری است که ظهور و بروز آن بسیار کم است با این حال این دسته بیماری‌ها از جمله بیماری‌های مزمن، پیش‌رونده و حادشونده هستند که اغلب به تدریج موجب ناتوانی فرد در انجام فعالیت‌ها می‌شوند. در ایران بیماری نادر به اختلال‌هایی گفته می‌شود که دارای فراوانی کمتر از ۵ نفر در هر ۱۰ هزار نفر باشد. در آمریکا فراوانی این بیماری‌ها، کمتر از ۲۰۰ هزار نفر از کل جمعیت و در اروپا ۱ در ۲ هزار نفر تعیین شده است. در حال حاضر حدود ۳۰۰ میلیون‌نفر در جهان از بیماری‌های نادر رنج می‌برند. این تعداد در ایران به گفته مدیرعامل بنیاد بیماری‌های نادر حدود ۴ هزار و ۸۰۰ نفر است.


بیشتر بخوانید: اولویت‌های بعدی واکسیناسیون با چه کسانی است؟


۸۰ درصد از بیماری‌های نادر ژنتیکی‌اند و ۲۰ درصد دیگر به دنبال عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی، حساسیت‌ها و عوامل محیطی ایجاد می‌شوند. این بیماری‌ها اغلب بدون درمان قطعی هستند و بسیاری از آن‌ها به دلیل تشابه علائم با بیماری‌های دیگر برای سال‌های طولانی بدون تشخیص باقی می‌مانند.

علی‌رغم این تعداد فراوانی در ایران، برای سال‌ها نحوه شناسایی، اعتبار بخشی درمان و برخی از مسائل دیگر تا حد زیادی به دلیل عدم وجود سند ملی، مغفول بود.

در روز‌های گذشته سند ملی بیماری نادر توسط رئیس دولت دوازدهم ابلاغ شد تا رسیدگی به این بیماران قانونمند شوند. تا پیش از این تنها از سوی دولت و مجلس ۸ بیماری به عنوان بیماری خاص مطرح شده بود که بودجه خاص خود را داشتند درحالی‌که بیماری‌های نادر از چنین امکانی برخوردار نیستند و تنها با تلاش‌های مجلس در سال گذشته بودجه‌ای برای آن‌ها تعریف شد.

شمولیت بیماری‌های واگیر

حمیدرضا ادراکی، مدیرعامل بنیاد بیماری‌های نادر در مورد شمولیت بیماری‌های نادر، گفت: یک بیماری وجود دارد که در کشور تنها یک نفر به آن مبتلا است و بیماری دیگری نیز وجود دارد که تعداد مبتلایان آن ۳۸۰ نفر هستند. تعریف جهانی بیماری نادر این است که از هر یک هزار نفر پنج نفر باید به آن مبتلا باشند که البته در کشور ما با توجه به وضعیت خاص اپیدمیولوژیکی این عدد بالاتر می‌رود چرا که معیار‌ها و موازنه‌های ما با این کشور‌ها متفاوت است. در کشور ما ۳۵۹ بیماری نادر شناسایی شده است.

وی افزود: در تمام دنیا حدود ۶ هزار بیماری نادر شناسایی شده است. تعداد بیماران شناسایی شده بر مبنای ثبت نام در سامانه سبنا در حدود ۴ هزار و ۸۰۰ نفر است، اما بر اساس معیار‌های جهانی تخمین می‌زنیم بین ۱.۵ تا ۳ میلیون نفر بیمار وجود داشته باشند؛ لذا این موضوع دارای اهمیت است که هر چه زودتر این بیماران شناسایی و کار‌های درمانی و حمایتی آن‌ها آغاز شود.

وی در رابطه با ریشه بیماری‌های نادر در ایران گفت: در کشور ما ازدواج‌های فامیلی زیاد است و از آنجایی که بیش از ۸۰ درصد این بیماری‌ها ریشه ژنتیکی دارند لذا بیماری‌های موجود در کشور ما متنوع است. این گوناگونی کار ما را برای شناسایی این بیماری‌ها سنگین‌تر می‌کرد و برخی از بیماری‌ها که در کشور ما نادر است در کشور‌های دیگر نادر نیست و برعکس آن هم وجود دارد. مثلا در هندوستان ممکن است یک بیماری نادر باشد، اما در ایران چنین چیزی وجود نداشته باشد.

سند بیماری‌های نادر

ادراکی در رابطه با اهمیت سند بیماری‌ها نادر گفت: این سند کمک می‌کند تا بیماران نادری که ناشناس مانده بودند شناسایی شده و از آن‌ها حمایت شود؛ در واقع به آن‌ها یک هویت می‌بخشد.

ادراکی تصریح کرد: برای این سند، تحقیقات بسیاری در مورد بیماری‌ها انجام شد، بیماری‌ها و ریشه‌ها و علل آن‌ها شناسایی شدند.

مدیرعامل بنیاد بیماری‌های نادر یادآور شد: سند ملی بیماری‌های نادر، یک نقشه راه برای رفتار با بیماری‌های نادر، چگونگی شناسایی، ثبت نام بیماران، درمان و تامین دارو، بودجه و اعتبار برای دارو، تجهیزات پزشکی و توانبخشی بیماران خواهد بود.

وی ادامه داد: این سند کمک می‌کند تا اقدامات پیشگیری کننده از بیماری‌های نادر جدید و شایع‌شدن آن‌ها جدی‌تر دنبال شود چرا که غربالگری و پیشگیری از بروز یک بیماری نادر در کاستن هزینه‌های دولت، خانواده‌ها و فرد از اهمیت به سزایی برخوردار است.

ادراکی با بیان اینکه هزینه نگهداری و تأمین داروی بیماران نادر بسیار سنگین است، گفت: یک بیمار نادر باید توانمند شده و بتواند تحصیلات داشته و وارد بازار کار شود و دستگاه‌های مختلف نیز باید برای آن‌ها این امکان را در نظر بگیرند، خوشبختانه با تصویب سند ملی بیماری‌های نادر این امید وجود دارد که چنین اتفاقات خوبی رخ دهد.

 

منبع: جامعه ۲۴

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ

واکنش دختر سید حسن نصرالله به خبر زنده بودن پدرش

عکس/ دروازه ارگ سمنان نشانی از شکوه معماری قاجار

دولت در فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی ناتوان است؟

عکس/ بهاره رهنما با این متن دل همه را برد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

فیلم/ قاضی شهریاری تهدید به قتل شده؟!

فیلم/ تشنج در صحن شورای شهر تهران

امکان صدور چک دیجیتال بانک سپه فراهم شد

عکس/ مراسم عروسی زری و رضا بابک در دهه ۵۰

مهلت شرکت در مزایده سراسری املاک مازاد بانک رفاه کارگران تمدید شد

آخرین مهلت از وکالتی نمودن حساب‌ها در موسسه اعتباری ملل جهت خرید محصولات ایران‌خودرو

آغاز بازگشت آوارگان به نوار غزه

اینفوگرافی/ مهم‌ترین ریسک‌های جهان در سال ۲۰۲۵

اوراق گام؛ ابزاری نوین در خدمت تولیدکنندگان

۹ دستور اجرایی دونالد ترامپ در نخستین روز کاری

تقدیر مسرور از تشکیل کارگروه رفع موانع در کیش

فیلم/ روایت جدید از ضریب هوشی کلثوم اکبری قاتل سریالی

هشدار جدی سرمربی اینتر به مهدی طارمی

بیمه زندگی ارکیده گل سرسبد سرمایه گذاری

عکس/ شمس العماره کاخ گلستان بازمانده از دوران قاجار

حضور بیمه تعاون در دومین نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی در بوشهر

سخنگوی دولت در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد

از غروب تا طلوع دوباره پلاسکو

فیلم/ شهلا جاهد واقعا قاتل بود؟!

رئیس شورای شهر شاهرود بازداشت شد

عکس/ ارائه مستند حمایت از فیلترینگ در یوتیوپ

تصویر سه گروگان زن اسرائیلی که امروز آزاد می‌شوند

فیلم/ سخنان عجیب حمید نوری بعد از ترور قاضی مقیسه و رازینی

اعلام خبر مهم سردار قاآنی از یک حادثه درباره اسرائیل

حال و هوای تهران با اولین برف زمستانی

اعلام آمار عجیب مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا در ایران

عکس/ استوری عاشقانه فرشته حسینی برای همسرش حسابی سروصدا کرد

بن‌گویر و وزرای حزبش استعفا کردند

عکس/ سه گروگانی که حماس آزاد خواهد کرد

اینفوگرافی/ قضات مشهوری که ترور شدند

تغییر ساعت بازی استقلال و شمس آذر

فیلم/ نیرو‌های حماس در خان‌یونس پس از اعلام آتش بس

فیلم/ سردار قاآنی: امروز از بزرگترین شکست اسرائیل رونمایی می‌شود

پرسپولیس به دنبال توافق با اسماعیل کارتال

فیلم/ افشاگری گوینده سابق خبر: عمدا من را زشت گریم می‌کردند

خداحافظی با سامانه نیما در اولین روز بهمن