تاریخ انتشار: ۱۴:۴۶ - ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
دبیر انجمن ژئوپلیتیک ایران:

باید از موقعیت منطقه آزاد انزلی در توسعه روابط با اوراسیا بهره برد

دبیر انجمن ژئوپلیتیک ایران گفت: موقعیت ژئوپلیتیکی و ژئو اکونومیکی مناطق آزاد مسیری مناسب برای رسیدن کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا به آب‌های آزاد و خنثی کردن تحریم‌های یکجانبه است.

منطقه آزاد انزلی

اقتصاد۲۴- سید محمد تقی رئیس السادت در خصوص فرصت‌های ژئوپلتیکی پیش روی همکاری‌های منطقه‌ای ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی این منطقه با بیان اینکه باید از موقعیت منطقه آزاد انزلی در توسعه روابط با اوراسیا بهره برد، اظهار داشت: بهره گیری از مزیت‌های ژئوپلتیکی در حفظ تعادل و برتری معادلات منطقه‌ای یکی از مهمترین راهبرد‌های حفظ قدرت در همه ابعاد مترتب بر مفهوم قدرت در مسائل ژئوپلتیکی ارزیابی می‌شود و براین اساس تبدیل مزیت‌های مطلق و نسبی منطقه آزاد انزلی به مزیت رقابتی باید در دستور کار قرار گیرد.

رئیس السادت، تقویت روابط منطقه‌ای براساس مزیت‌های جغرافیایی را یکی از اولویت‌های استراتژی همکاری منطقه‌ای جمهوری اسلامی عنوان کرد و افزود: در این میان منطقه آزاد انزلی و استان گیلان به دلیل قرابت‌های جغرافیایی، همکاری تاریخی، زیرساخت‌های مناسب و بهره گیری از قوانین و مقررات مناطق آزاد می‌توانند در بازتعریف و توسعه الگوی مناسبی از همکاری‌های منطقه‌ای با منطقه اوراسیا و اتحادیه منطقه‌ای اوراسیا به ایفای نقش موثر بپردازد.

وی با بیان اینکه موقعیت یکی از مهمترین شاخص‌ها در جغرافیا و ژئوپلیتیک است و موقعیت‌های جغرافیایی مختلفی وجود دارد که باعث می‌شود وضعیت ژئوپلیتیک، استراتژیک و ژئواکونومیک یک منطقه اهمیت ویژه‌ای پیدا کند، اظهار داشت: یکی از مهمترین موقعیت‌های جغرافیایی، ایستگا‌های بندری است و امروزه با توجه به حجم بالای تجارت دریایی، بنادر اهمیت اقتصادی، سیاسی و استراتژیکی خاصی پیدا کرده اند و پیش بینی‌ها نشان می‌دهد تا سال ۲۰۲۴ حجم تجارت دریایی جهان حدود ۱۵ میلیارد تن افزایش یابد.


بیشتر بخوانید: انعقاد تفاهم نامه همکاری و ایجاد آزمایشگاه تخصصی استاندارد در منطقه آزاد انزلی


دبیر انجمن ژئوپلیتیک ایران با اشاره به جایگاه کشور ایران که با توجه موقعیت جغرافیایی خود در چهار راه تجارت شرق به غرب و شمال به جنوب واقع شده و در واقع کریدر جهانی تجارت در آسیا قلمداد می‌شود، افزود: این مزیت طبیعی به لحاظ ژئوپلیتیکی، ژئواکونومیکی و ژئواستراتژیکی ایران را به عنوان کشوری ویژه در مناسبات اقتصادی و سیاسی در سطح منطقه و جهان قرار داده و در این میان حجم تجارت بالای چین و هند با اروپا از یک سو و تلاش برای دسترسی کشور‌های آسیای مرکزی و اوراسیا به آب‌های آزاد موقعیت استراتژیک ایران را بیش از پیش با اهمیت کرده است.

رئیس سادات در مسیر تجزیه و تحلیل بحث خود با بیان اینکه اقتصاد امروز دنیا یک اقتصاد شبکه‌ای است و کشور‌های قدرتمند در عرصه اقتصادی با سرمایه گذاری در دیگر کشور‌ها سعی در تسهیل حمل و نقل کالا و توسعه روابط تجاری خود دارند، اضافه کرد: طی سال‌های اخیر چین با سرمایه گذاری در بندر گوادر پاکستان و در کشور‌های آسیای مرکزی در نظر دارد با قوت و قدرت اندیشه "یک راه ـ یک کمربند" را توسعه داده و سطح تعاملات تجاری خود را با کشور‌های اتحادیه اوراسیا و اروپا گسترش دهد. در این میان هند نیز به عنوان رقیب ژئوپلیتیک، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک چین با سرمایه‌گذاری در بندر چابهار ایران به دنبال توسعه صادرات خود به آسیای مرکزی، کشور‌های اتحادیه اوراسیا و اروپا است.

وی با اشاره به وضعیت اقتصادی که کشورمان با آن روبرو شده و برای برون رفت از تحریم‌های یکجانبه و بهبود شرایط اقتصادی خود با توجه به تقلیل صادرات نفت، به دنبال راهی برای برون رفت از این وضعیت می‌باشد، تصریح کرد: شاید بهترین گزینه برای برون رفت از این مخمصه نگاه به موقعیت جغرافیایی و ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک ایران باشد. به هرحال با توجه به مسیر‌های موجود حمل و نقل کالا از چین و هند به کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا و بالعکس امن‌ترین و اقتصادی‌ترین مسیر از ایران ارزیابی می‌شود.

دبیر انجمن ژئوپلیتیک ایران، کریدور تجاری شمال ـ جنوب که از طریق دریا، بندر بمبئی هند را به چابهار و سپس از طریق خطوط ریلی به بندر انزلی و سپس از طریق دریای خزر (کاسپین، مازندران)، بندر انزلی را به بندر آستاراخان روسیه متصل می‌کند را مسیری اقتصادی و استراتژیک برای مبادله کالا میان هند و اتحادیه اقتصادی اوراسیا عنوان کرد و افزود: از سوی دیگر مسیر ریلی چین به قزاقستان و سپس اتصال بندر آکتائو قزاقستان از طریق دریای خزر به بندر کاسپین واقع در منطقه آزاد انزلی مسیری بسیار با صرفه از لحاظ اقتصادی برای چین و کشور‌های اوراسیا می‌باشد که کالا‌های خود را به کشور‌های منطقه غرب و جنوب غربی آسیا برسانند.

رئیس سادات اضافه کرد: آنچه بسیار مهم است توسعه بنادر چابهار و انزلی و ایجاد زیرساخت‌های مناسب در منطقه آزاد چابهار و منطقه آزاد انزلی و به تبع آن مناطق پسکرانه آن دو منطقه می‌باشد. در ایران مناطق آزاد زیادی وجود دارد که دو منطقه آزاد چابهار و انزلی از جایگاه ژئواکونومیک و استراتژیک بهتری نسبت به دیگر مناطق برخوردار می‌باشند همانطور که دیدیم در دوره ترامپ بندر چابهار از تحریم معاف شده بود و دلیل آن تجارت هند با افغانستان و آسیای مرکزی از طریق بندر چابهار بود.

وی اهمیت قرار گرفتن توسعه تجارت دریایی در ایران به عنوان یک استراتژی ملی در اسناد بالادستی را نکته بسیار مهمی برشمرد و تأکید کرد: این امر باید جزو برنامه‌های اصلی توسعه ملی مطرح گردد، چراکه هر میزان توسعه بنادر و سواحل بهتر باشد ایجاد اشتغال و توسعه پایدار در مناطق ساحلی نیز گسترش خواهد یافت.

دبیر انجمن ژئوپلیتیک ایران به تشریح موقعیت منطقه آزاد چابهار و انزلی پرداخت و گفت: منطقه آزاد چابهار با توجه به موقعیت جغرافیای خود که جزو مناطق و بنادر اقیانوسی به شمار می‌رود و از امکان بارگیری و تخلیه بار برای کشتی‌های بزرگ نیز برخوردار می‌باشد و در عین حال کشتی‌ها مجبور به حضور در ترافیک تنگه هرمز نیز نخواهند بود، موضوعی که باعث تسهیل امور تجارت دریایی می‌شود، یک منطقه آزاد استراتژیک در عرصه ملی و بین المللی است که اتصال بندرچابهار به راه آهن سراسری از مهمترین کار‌هایی است که باید برای توسعه تجارت انجام پذیرد.

رئیس سادات در خصوص منطقه آزاد انزلی، چنین توضیح داد که منطقه آزاد انزلی نیز با توجه به موقعیت مکانی مناسب خود در شمال ایران و با توجه به عمق آب مناسبی که در این منطقه از دریای کاسپین وجود دارد می‌تواند نقش بارزی در حمل ونقل دریایی در دریای کاسپین ایفا نموده و به عنوان پل ارتباطی مناسب برای کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا و با کشور‌های جنوب آسیا به ایفای نقش با همراهی مناطق آزاد چابهار و قشم بپردازد.

وی با بیان اینکه به هرحال توجه به موقعیت جغرافیایی می‌تواند باعث تقویت موقعیت‌های ژئوپلیتیکی، ژئواکونومیک و استراتژیک کشور‌ها شود و وزن ژئوپلیتیک کشور را افزایش دهد اضافه کرد: توجه داشته باشیم که در نتیجه این فرایند یک کشور در جایگاه یک قدرت منطقه‌ای ویا فرا منطقه قرار می‌گیرد و ایران با توجه به موقعیت دو منطقه آزاد چابهار و انزلی و ظرفیت‌های مناطق آزاد دیگر در رابطه با کشور‌های همسایه فرصت مناسبی در اختیار دارد تا به نوعی تحریم‌ها را خنثی کند.

دبیر انجمن ژئوپلیتیک ایران، تحقق راهبرد مطرح شده را منوط به داشتن استراتژی مناسب و پویا و فراگیر بیان داشت و به عنوان یک جمع بندی تصریح نمود که برای تسهیل روابط تجاری کشور‌های چین و هند و پاکستان و حوزه آسیای غربی با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اورسیا و اروپا، سرزمین ایران بهترین مسیر عبور کالا و تجارت بهینه است، چه از شمال به سوی جنوب از طریق مناطق آزاد شما با محوریت انزلی و چه از جنوب به سوی شمال با ظرفیت‌های مناطق آزاد جنوبی با محوریت منطقه آزاد چابهار.

منبع: منطقه آزاد انزلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟