اقتصاد۲۴- سعید خطیب زاده صبح روز دوشنبه در نشست خبری خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با سفر وزیر خارجه پاکستان به تعدادی از کشورهای منطقه از جمله ایران طی روزهای آتی اعلام کرد: این سفر به درخواست وزیر خارجه پاکستان در روز پنج شنبه انجام خواهد شد. ایشان طبق آنچه که اعلام شده به برخی از کشورهای منطقه سفر خواهند کرد و در روز پنج شنبه نیز در سفر به تهران با همتای ایرانی خود و تعدادی دیگر از مقامات کشورمان رایزنی و گفتگو خواهند داشت.
وی با بیان اینکه موضوع اصلی این سفر حتما مسائل دوجانبه و به ویژه مسئله افغانستان خواهد بود، تصریح کرد: ایران به عنوان رکن رکین توسعه و امنیت در منطقه و به عنوان کشوری که تمام تلاش خود را کرده که گفتگوهای بین الافغانی را در افغانستان تسهیل کند طبیعی است که رایزنیهایی در سطوح مختلف با
کشورهای مختلف از جمله همسایه در این زمینه داشته باشد و در سفر وزیر خارجه پاکستان به تهران نیز یکی از مسائل مهم مورد رایزنی و گفتگو تحولات افغانستان خواهد بود.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در مورد سفر وزیر خارجه ژاپن به تهران و اینکه برخی این تحلیل را ارائه کرده اند که این سفر در راستای انجام میانجی گری ژاپن بین ایران و برخی از دیگر کشورها از جمله آمریکا صورت گرفته است، تأکید کرد: این سفر در پاسخ به سفر چندی پیش آقای ظریف به ژاپن انجام شده است. بحث میانجی گری مطرح نبوده و در این سفر انجام نشده است. این سفر در چارچوب روابط دوجانبه ایران و ژاپن صورت گرفته و در آن مسائل دوجانبه و چندجانبه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که برخی از رسانههای ترکیه اعلام کرده اند که بین تهران و آنکارا گفتگوهایی در مورد بحث مهاجران افغانستانی و حرکت آنها به سمت ترکیه صورت گرفته است و آیا چنین گفتگوهایی انجام شده است، گفت: خیر.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اجلاس بغداد و اینکه آیا ایران در این اجلاس شرکت خواهد کرد، تصریح کرد: اجلاس همسایگان در بغداد ابتکار جدیدی نیست و این موضوعی است که مدتها برادران ما در بغداد اجرای آن را پیگیری میکردند. ما حتما در سطح و کیفیتی که تصمیم میگیریم شرکت خواهیم کرد. ما منتظر دریافت جزئیات بیشتر در مورد این اجلاس از بغداد هستیم. باید دید جزئیات چگونه است و متناسب با جزئیاتی که دریافت میکنیم در این اجلاس شرکت و حضور خواهیم داشت.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا آقای رئیسی به عنوان رئیس جمهور ایران در نشست بغداد شرکت خواهد کرد، تصریح کرد: همان طور که گفتم اینکه تصمیم گیری در مورد اینکه در چه سطحی شرکت کنیم منوط به جزئیات بیشتری است که دریافت کنیم و بعد از اینکه جزئیات بیشتر را دریافت کردیم در این مورد تصمیم گیری خواهیم کرد. باید ببینیم که دستور کار این اجلاس دقیقا چیست و چه هیأتهایی حضور خواهند داشت.
وی با بیان اینکه اجلاس بغداد وقتی پربارتر خواهد بود که به شمول تمام کشورهای منطقه باشد، گفت: در مورد تصمیم گیری در سطحی که در اجلاس بغداد شرکت میکنیم باید منتظر دریافت جزئیات بیشتر باشیم.
خطیب زاده همچنین تأکید کرد: ما نقش منطقه عراق را نقش برجستهای میدانیم و تلاش داریم که این نقش ایفا شود.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که روز گذشته ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ آقای ظریف در یک پیام ویدئویی خداحافظی کردند و اینکه برنامه ایشان برای آینده چیست، تصریح کرد: آقای ظریف عضو هیأت علمی دانشگاه هستند و طبیعی است که بعد از اتمام مسئولیت شان در دولت به وظایف خود در دانشگاه برگردند و انشاءالله به عنوان یک استاد به صورت تمام وقت در دانشگاه حضور پیدا خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری که آیا ایران با احمد مسعود در دریای پنج شیر ارتباط و گفت وگویی داشته گفت: همان طور که پیش از این گفتم باز هم تکرار میکنم که ما با همه طرفها و گروهها در افغانستان در ارتباط هستیم.
وی ادامه داد: افغانستان خسته از اشغالگری، جنگ، خونریزی، افراط گری و برادرکشی است و ما تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم که افغانستانی آرامتر و با صلح و ثبات بیشتری ساخته شود و حتما و حتما گفتگو و راه حل سیاسی راه حل پایدارتری در ارتباط با موضوع افغانستان است و تاریخ افغانستان نیز نشان داده است که تنها مسیر صلح، انجام گفتگو بین گروههای مختلف افغانستانی است.
خطیب زاده با بیان اینکه آنچه که ما در ایران در ارتباط با موضوع افغانستان موضع گیری میکنیم براساس واقعیت هاست نه براساس برخی زد و بندهایی که برخی پشت درهای بسته انجام میدهند، افزود: افغانستان تنها در مسیری به صلح و ثبات میرسد که دولتی فراگیر با رعایت حقوق تمامی مردم افغانستان و با در نظر گرفتن ترکیب قومیتی آن و خواسته مردم افغانستان شکل بگیرد و همان طور که پیش از این نیز گفته ایم طالبان بخشی از آینده افغانستان است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد آخرین پیگیریها جهت شرکت شهروندان ایرانی در مراسم راهپیمایی اربعین حسینی و اینکه آیا ایران تصمیمی گرفته است، اظهار کرد: در سفری که من به عراق داشتم با وزیر موقوفات و فرهنگ عراق گفتگوهایی در مورد اربعین داشتیم. سفیر ما در عراق نیز با مقامات عراقی در این زمینه ملاقاتهایی در این ارتباط داشته و این قضیه پیگیری شده است. برخی از توافقات به صورت اولیه انجام شده است. البته باید توجه داشت شرایط اپیدمی کرونا جدی است و باید دید آیا امکان دارد که به صورت محدود هم که شده تعدادی از عاشقان اهل بیت در این راهپیمایی حضور داشته باشند یا خیر. تمام تلاش وزارت خارجه در این راستا بوده است که با رعایت سلامت مردم و توجه به شرایط کرونا اگر امکان دارد این اتفاق بیفتد و موضوعی است که باید در جریان تعامل بین بخشهای مختلف از جمله مسئولان سلامت در مورد آن تصمیم گیری شود و دید که آیا در چارچوب پروتکلها این موضوع قابل انجام است یا نه و تمام تلاش ما و دیگر مسئولان این بوده که در این زمینه کمک کنیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در مورد صحبتهای روز گذشته آقای امیرعبداللهیان در ارتباط با موضوع برجام و اینکه ایران اجازه نخواهد داد مذاکرات وین فرسایشی شود، اظهار کرد: اینکه در مورد زمان برگزاری دور جدید مذاکرات در وین تصمیم گیری شود این یک امر طبیعی است و انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: زمان به نفع برجام نیست به دلیل نقض کامل برجام توسط آمریکاییها و عدم پایبندی کامل طرفهای اروپایی و طرفهای برجام به تعهدات خود در رفع تحریم ها.
خطیب زاده با بیان اینکه در این چارچوب زمان به نفع برجام نیست، تصریح کرد: اقدامات جبرانی ایران در چارچوب برجام صورت گرفته و باید طرفهای مقابل بدانند که انتظار ما تا ابد نخواهد بود و در این مدت از مقامات جدید آمریکا چیزی جز حرف ندیده ایم و آنها متأسفانه مسیر شکست خورده دولت قبلی آمریکا را ادامه داده اند.
سخنگوی وزارت خارجه تأکید کرد: مذاکرات احیای برجام نباید فرسایشی شود. ما از همان اول نیز بر این موضوع تأکید کرده ایم و باید در چارچوب زمانبندی و معیار مشخصی به پیش رود و اگر طرفهای مقابل واقعنگرانه در پای میز مذاکرات حضور پیدا کنند قطعا مذاکرات فرسایشی نخواهد بود و ما اجازه نخواهیم داد که این اتفاق بیفتد.
وی در پاسخ به سوال ایسنا در ارتباط با بیانیه اخیر سه کشور اروپایی در ارتباط با گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد میزان غنی سازی ایران اظهار کرد: آنچه که ایران انجام داده تمامی در چارچوب مقررات و پایبندی به پادمان و NPT بوده است و اینها با اعلام قبلی به آژانس انجام شده است. تمام فعالیتها زیر نظر آژانس بوده است و هیچ فعالیت غیراعلام نشدهای وجود ندارد. تمام فعالیتهای ما با اهداف صلح آمیز صورت گرفته و همان طور که گفتم آژانس در جریان آن بوده است.
خطیب زاده با بیان اینکه این گونه بیانیههای سیاسی رافع مسئولیت سه کشور اروپایی در نقض برجام نیست، تأکید کرد: این بیانیهها سازنده نیست، این بیانیهها غیرحقوقی و سیاسی هستند. این سه کشور باید پاسخ دهند که بعد از خروج آمریکا از برجام و فشار حداکثری دولت واشنگتن علیه مردم ایران و تروریسم اقتصادی که علیه مردم ایران در حوزههای مختلف انجام داد کجا بودند. در برابر این اقدامات چه بیانیهای دادند و چه اقدامی کردند. طرفهای اروپایی در بی عملی مثال بارزی هستند و بهترین مسیری که کشورهای اروپایی میتوانند در مسیر احیای برجام طی کنند عمل به تعهدات خودشان در برابر برجام و ایران است.
وی ادامه داد: در این مدتی که دولت جدید آمریکا بر سر کار آمده و گفتگوهای وین در حال انجام بوده هیچ اقدام مثبتی از سوی کشورهای اروپایی در عمل به تعهداتشان ذیل برجام انجام نشده است و کشورهای اروپایی به جای تکرار این موهومات به تعهدات خود عمل کنند. ایران حداقل به تعهدات خود ذیل پادمان عمل کرده است و آنها به هیچ تعهدی به جز اظهارنظرهای سیاسی، غیرسازنده و غیرمسئولانه عمل نکرده اند. ما تلاش داریم که گفتگوهای وین گفتگوهای معناداری باشد. طرفهای مقابل به واقعیتها توجه کنند و براساس این دیدگاه که باید به تعهداتشان عمل کنند به وین بیایند.