اقتصاد ۲۴- سواحل راهبردی مکران در جنوب شرق ایران، سواحلی اقیانوسی متصل به اقیانوس هند از جاسک هرمزگان در غرب تا گواتر سیستان و بلوچستان در نقطه صفر مرزی شرق، سواحلی که به گواه بسیاری اکسیژن توسعه ایران است. در سفری که چند روز پیش، رییس دولت سیزدهم به استان سیستان و بلوچستان داشت به اهمیت این منطقه نیز اشاره شد تا جایی که وی در نخستین گفتوگوی تلویزیونیاش با مردم، به این مسئله پرداخت و گفت: «به ایرانیان خارج از کشور میگویم، ایران امن و قابل پیشبینی شده مهیا شده و سواحل مکران، آمادگی برای سرمایهگذاری دارد.»
معینالدین سعیدی در همین خصوص به اقتصاد۲۴ گفت: پهنه سواحل مکران شامل جنوب سیستان و بلوچستان و شرق استان هرمزگان است. این منطقه در واقع تنها نقطه اتصال کشور ما با کشورهای محصور آسیای میانه به آبهای آزاد است و تنها بندر اقیانوسیه، در همین پهنه قرار دارد. از اینرو رهبر انقلاب نیز تاکیدات موکد بر توسعه سریع سواحل مکران دارند.
وی افزود: متاسفانه این منطقه از لحاظ تمام شاخصهای توسعه انسانی، در پایینترین سطح خود قرار دارد، یعنی با توجه به اینکه این پهنه تنها بندر اقیانوسیه آن منطقه است و علیرغم دارا بودن تمام ظرفیتهای ژئواستراتژیکی و ظرفیتهای بیبدیل در حوزه شیلات، گردشگری و ترانزیت، اما به لحاظ شاخصهای توسعه انسانی نظیر دسترسی به آب، راه، آموزش و بهداشت در پایینترین سطح شاخصهای کشوری قرار دارد.
بیشتر بخوانید: طالبان چابهار را دور میزند؟
نماینده چابهار در مجلس با اشاره به چرایی این موضوع، تصریح کرد: دولتهای مختلف به این پهنه کمتوجهی کردهاند، در حالی که اگر یک روز به هر دلیل، شرایط کشور به علت شرایط بینالمللی دچار التهاب شود و بهواسطه آن، تنگه هرمز بسته شود، تنها منطقهای در کشور که قابلیت صادرات دارد، منطقه مکران است.
سعیدی با تاکید بر اینکه این منطقه از لحاظ مختلف بسیار مهم است، گفت: در حال حاضر از لحاظ راههای دسترسی و امکان انتقال کالا از سواحل مکران به افغانستان یا کشورهای آسیای میانه، این منطقه بسیار نزدیکتر از بندرعباس است، بنابراین این ظرفیتها تاکنون مورد غفلت واقع شدهاند که باعث شده رهبر انقلاب نگاه ویژهای به آن داشته باشند.
عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان با اشاره به سفیر رییس جمهور به این منطقه اظهار کرد: ایشان در این سفر، بر ایجاد سازمان عمران سواحل مکران تاکید داشت، اما نکته قابل ذکر در خصوص این موضوع این است که نگاه یک سویه به توسعه خود به خود، ضدتوسعه میشود. این نکته به این معنا است که اگر فقط به مسئله پتروشیمی فکر کنیم یا به بندر فکر کنیم، اما به توسعه شاخصهای انسانی با ملاحظات اجتماعی و زیست محیطی توجه نکنیم، این مسئله مشکلاتی را بهوجود خواهد آورد.
وی در ادامه گفت: به همین منظور انتظار داریم همانطور که مراد و منظور رهبر انقلاب، توسعه پایدار است و در توسعه پایدار، صرفاً انتفاع اقتصادی مطرح نیست، لازم است که در کنار آن، مباحث اجتماعی و ملاحظات زیست محیطی در نظر گرفته شود. قطعاً با توجهی که رهبری بر توسعه این منطقه دارند، این کار انجام شدنی است.
سعیدی خاطرنشان کرد: به هر حال تاکید بنده بر این است که نقش مردمی که در این پهنه زندگی میکنند، در فرآیندهای توسعهای تعریف و در نظر گرفته شود که مردم این منطقه چه جایگاهی در این توسعه و تصمیمگیریهای آن دارند، لذا باید نقش مردم در این موضوع لحاظ شود، چراکه اگر این ملاحظات در نظر گرفته نشود، مولفههای توسعه ملی و محلی با همدیگر در تضاد خواهند بود که مطمئناً منجر به توسعه پایدار نخواهد شد.