تاریخ انتشار: ۱۴:۰۰ - ۳۰ شهريور ۱۴۰۰

ماجرای قهر فرانسه با آمریکا و انگلیس چیست؟

پیمان امنیتی انگلیس، آمریکا و استرالیا به عنوان سه کشور انگلیسی زبان که به پیمان آکوس مشهور است، نظم جدیدی در ساختار امنیتی تسلیحاتی جهان را رقم زده است و علاوه بر خشم شرکای اروپایی، نگرانی چین را دوچندان کرده است. رسانه‌ها از این پیمان به عنوان زنگ خطری برای اروپا نام بردند.

ماجرای قهر فرانسه با آمریکا و انگلیس چیست؟

اقتصاد۲۴- روابط آمریکا، استرالیا و انگلیس با متحدان اروپایی خود همچنان تحت تاثیر قرارداد «آکوس» است. خشم پاریس همچنان از اقدام سه کشور انگلیسی زبان ادامه دارد و تحلیلگران می‌گویند تنش در روابط تا امتیازدهی به فرانسه از سوی متحدان قرارداد آکوس ادامه خواهد داشت.

جزئیات پیمان آکوس

دولت فرانسه روز جمعه در یک اقدام قهرآمیز سفرای خود در آمریکا و استرالیا را فراخوانده است. دلیل این اقدام قهری فرانسه، لغو توافق امنیتی پاریس با استرالیا برای انعقاد یک توافق جدید با آمریکا و بریتانیا بوده است. فرانسه حرکت استرالیا در لغو توافق امنیتی با پاریس را «خنجر از پشت زدن» خوانده و با قدیمی‌ترین متحدانش سرشاخ شده است.

در پی امضای معاهده امنیتی استرالیا با ایالات متحده و بریتانیا که به فسخ قرارداد ۶۶ میلیارد دلاری کانبرا با پاریس انجامید، فرانسه برنامه دیدار وزیر دفاع خود با بریتانیا را هم لغو کرده است. رویترز به نقل از دو منبع آگاه نوشت که فلورنس پارلی تصمیم گرفته تا دیدارش با بن والاس، همتای بریتانیایی خود را که قرار بود این هفته برگزار شود، لغو کند.

فرانسه بلافاصله پس از اعلام معاهده امنیتی میان امریکا، انگلیس و استرالیا سفرایش را از انگلیس و آمریکا فراخواند. بلومبرگ در گزارشی نوشته این نخستین بار در تاریخ فرانسه است که این کشور سفیرش در آمریکا را فرامی‌خواند.

توافق جدید ایالات متحده آمریکا، استرالیا و بریتانیا روز جمعه گذشته اعلام عمومی شد. طبق این معاهده، آمریکا و بریتانیا دست کم هشت زیردریایی هسته‌ای را در اختیار استرالیا قرار می‌دهند، انگیزه‌ای که باعث شد استرالیا قرارداد خود با نیروی دریایی فرانسه برای در اختیار قرار دادن ۱۲ ناوگان زیردریایی‌های الکتریکی-دیزلی را لغو کند.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در بیانیه مشترکش با بوریس جانسون و اسکات موریسون نخست وزیر استرالیا در توصیف این معاهده گفته" با این ابتکار عمل در واقع ما اطمینان حاصل میکنیم که هر یک از ما سه تا مدرن‌ترین ظرفیت‌های دفاعی را در برابر تهدیدات رو به رشد در اختیار داریم.»


بیشتر بخوانید: بحران زیردریایی‌ها با بحران زیر آبی ها؟!


به گزارش پولیتیکو، ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه شوکه شدن خود از خبر لغو توافق با فرانسه به دلیل عقد قراداد امنیتی با آمریکا و بریتانیا را پنهان نکرد و گفت ما قرار بود با استرالیا روابطی بر پایه اعتماد داشته باشیم. آن‌ها به اعتماد ما خیانت کردند.

با وجود سهم کم بریتانیا در توافق امنیتی جدید با استرالیا، لودریان خطاب به دولت بوریس جانسون لحن تندتری داشته و گفته اقدام بوریس جانسون «فقط با منطق فرصت طلبی دائمی» بریتانیا قابل توجیه است.

پیر مارکوس دیپلمات فرانسوی در آمریکا در توییتر خود به اظهارات لودریان درباره این تحولات اشاره کرده که گفته «من منطق این توافق را متوجه نمی‌شوم... این نشان دهنده تمایل استرالیا برای تبدیل شدن به زیردست آمریکا و تقدیم حاکمیت سرزمینی‌اش به این کشور است.»

مارکوس درباره اظهارات لودریان در خصوص رفتار بریتانیایی‌ها نیز نوشته: البته فراخواندن سفیرمان در لندن ضروری نبود، چون ما از خیلی وقت پیش هم می‌دانستیم منطق دولت بریتانیا، فرصت طلبی دائمی است.

دویچه وله در گزارشی به اظهارات پارلی وزیر نیرو‌های مسلح فرانسه اشاره کرده که خطاب به آمریکا گفته ما شاهد بودیم که چطور آمریکا با متحدانش رفتار کرد.

فراخواندن سفرای فرانسه از بریتانیا و آمریکا در پاسخ به لغو توافق با استرالیا یک اقدام عادی نبوده و از این جهت بسیار تعجب آور است. این تحولات به منزله رخنه‌ای تاریخی در روابط نزدیک فرانسه و آمریکا است. اما از دید استرالیا، تمایل به داشتن زیردریایی‌های هسته‌ای آمریکایی چندان تعجب برانگیر نیست.

نشریه کانورسیشن آمریکا در یادداشتی به نقل از‌ای جی میچل محقق دانشگاه ملی استرالیا درباره دلیل توضیح استرالیا به داشتن زیردریایی‌های مدرن نوشته: ارتش تا دندان مسلح چین و تلاش این کشور برای سیطره بر دریای چین جنوبی که مسیر اصلی تجارت برای استرالیاست، کارآمدی زیردریایی‌های غیر هسته‌ای فرانسه را زیر سوال می‌برد. زیردریایی‌های آمریکا با نیرو محرکه هسته‌ای کار می‌کنند و نسبت به زیردریایی‌های دیزلی فرانسه برد بسیار بسیار بیشتری دارند. از طرفی نیاز به سوختگیری ندارند و توانایی نفوذ و جاسوسی آن‌ها بالاتر است. این یعنی این زیردریایی‌ها می‌توانند مدت‌ها (ماه‌ها) بدون اینکه شناسایی شوند در یک منطقه باقی بمانند.

با این توافق جدید، استرالیا به جمع شش کشور دارای ظرفیت زیردریایی هسته‌ای خواهد پیوست. این شش کشور شامل آمریکا، بریتانیا، روسیه، هند، فرانسه و چین است. قبل از این توافق آمریکا تنها توانایی‌های زیردریایی هسته‌ای خود را در اختیار بریتانیا قرار داده بود.

از این گذشته این توافق یک مزیت دیگر هم برای استرالیا دارد. توافق قبلی استرالیا با فرانسه ۶۶ میلیارد دلار ارزش داشت که در سال ۲۰۱۶ نهایی شده بود. این توافق قرار بود برای استرالیا دستیابی به ۱۲ زیردریایی دیزلی را هموار کند، اما با مشکلاتی همراه شده بود.

اما حرکت استرالیا در لغو توافقش با فرانسه عجیب بود. این کشور تنها چند ساعت قبل از رسانه‌ای شدن خبر قراداد با آمریکا و بریتانیا توافق قبلی خود با فرانسه را لغو کرد.


بیشتر بخوانید: بحران دیپلماتیک زیردریایی/ فرانسه سفیران خود را از آمریکا و استرالیا فراخواند


با اینکه بعضی مشکلات توافق استرالیا و فرانسه از مدت‌ها پیش معلوم بود، اما نه آمریکا و نه استرالیا تا چند ساعت قبل از اعلام رسمی توافقشان هیچ اطلاعی به طرف فرانسوی نداده بودند. در واقع استرالیا و آمریکا توطئه چیده بودند که این توافق را از فرانسه مخفی نگه دارند. مقامات آمریکایی و بریتانیایی از مدت‌ها پیش از این توافق خبر داشتند، اما بایدن در دیدار با مکرون و هم آنتونی بلینکن در دیدار به لودریان هیچ اشاره‌ای به این ماجرا نکردند.

نشریه هیل در گزارشی نوشته استرالیا برنامه‌هایش را از فرانسه در دیدار ماه ژوئن میان مکرون و موریسون مخفی نگه داشته بود هرچند موریسون مساله نگرانی هایش درباره توافق امنیتی با پاریس را در جریان این دیدار مطرح کرد. در ماه‌های گذشته وزرای دفاع و خارجه فرانسه هم با مقامات استرالیایی دیدار داشتند، اما هیچ حرفی درباره برنامه توافق با آنریکا و انگلیس زده نشد.

گفته می‌شود مقامات فرانسوی از جمله ژان پیر تبا سفیر فرانسع در استرالیا خبر توافق امنیتی استرالیا و آمریکا و انگلیس و لغو توافق قبلی فرانسه با استرالیا را از اخبار شنیده‌اند.

ریشه‌های خشم فرانسه از آمریکا و انگلیس

نشریه وکس به حواشی لغو توافق چند میلیارد دلاری فرانسه با استرالیا اشاره کرده است. این رسانه نوشته علاوه بر مسائل دیپلماتیک، نا امیدی فرانسه از انحلال قرارداد زیردریایی مسائل مالی هم دارد. در واقع این قرارداد ۶۶ میلیارد دلاری در فرانسه به عنوان «قرارداد قرن» مطرح شده بود. پارلی وزیر نیرو‌های مسلح فرانسه گفته از استرالیا درخواست خسارت می‌کند.

از طرفی لغو این توافق با اهداف سیاست خارجی بلند مدت فرانسه هم جور در نمی‌آید. مکرون سال‌هاست که به دنبال سیاست «خودمحتاری استراتژیک» برای اتحادیه اروپاست و از همه اعضای این اتحادیه خواسته که هزینه‌های نظامیشان را برای روابط قوی‌تر با ناتو افزایش دهند. در ماه فوریه مکرون در مصاحبه‌ای با شورای آتلانتیک اعلام کرد که اتحادیه اروپا یک بازیگر معتبر در سطح جهانی است.

لغو معاهده امنیتی فرانسه و استرالیا، تقویت بال امنیتی و سیاسی این کشور و بلوک اتحادیه اروپا در اقیانوس هند و آرام را به تعویق می‌اندازد.

با همه این احوال برخلاف برخی تحلیل‌ها به ویژه از سوی رسانه‌های حاکمیتی ایران، رسانه‌های غربی متفق القول معتقدند خشم فرانسه تاثیر زیادی بر مناسبات این کشور در آینده نخواهد گذاشت.

دنیل بائر عضو ارشد موسسه صلح کارنگی به فارین پالیسی گفته برای فرانسوی‌ها یا هر کس دیگری، یک ضرر اقتصادی قابل توجه به منزله تغییر جهت پارادایم استراتژیک نیست. برای فرانسه، استراتژی به سمت تقویت حضور در منطقه اقیانوس هند و آرام بوده و این جهت با خسارتی که دیده‌اند تغییر نمی‌کند.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری + عکس و فیلم

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟

عکس/ جمع آوری پرچم آمریکا از دانشگاه نوشیروانی بابل؟