اقتصاد ۲۴- دکتر حبیباله موسوی بهار اظهار کرد: تناسب قد و وزن بدن که به آن BMI گفته میشود بسیار مهم بوده و افرادی که به سنگین وزنی و چاقی مبتلا هستند ریسک ابتلا به سنگ کلیه در آنها بیشتر است و توصیه میشود افرادی که به سنگ کلیه مبتلا هستند در صورت چاقی نسبت به کاهش وزن اقدام کنند.
وی با بیان اینکه سنگ کلیه در مردان بیشتر دیده میشود، تصریح کرد: مردان بیشتر به سنگ کلیه مبتلا میشوند که علت آن به هورمونهای جنس مذکر باز میگردد.
دکتر موسوی بهار با بیان اینکه ایجاد سنگ کلیه در فصول گرم سال بیشتر از سایر ایام است، گفت: در فصل گرم سال به علت تعریق بیشتر بدن و قرا گیری افراد در معرض گرما، مقدار زیادی آب از طریق تعریق از دست میرود و به این ترتیب کلیه دچار کم آبی شده و کلیهها سنگ میسازند.
بیشتر بخوانید: مصرف این نوشیدنی ناشتا معجزه میکند
این متخصص با بیان اینکه سنگ سازی در کلیهها به یک سری عوامل ایجاد کننده بستگی دارد که این عوامل ایجاد کننده تحت عنوان ریسک فاکتور در نظر گرفته میشود، سنگ سازی کلیهها تحت شرایط قابل تغییر و غیر قابل تغییر ایجاد میشود، گفت: به عنوان مثال سنگ کلیه در مردان بیشتر از زنان بوده که علت آن ناشی از هورمونهای جنس مذکر بوده و این عامل غیر قابل تغییر محسوب میشود، همچنین سنگ کلیه به سوابق خانوادگی بستگی دارد که تحت تاثیر ژنتیک فرد مستعد ابتلا به سنگ سازی در کلیه بوده و این نوع ریسک فاکتور نیز جزو عوامل غیر قابل تغییر است.
دکتر موسوی بهار به تاثیر سن بر بروز سنگ کلیه اشاره کرد و افزود: سنگ کلیه بیشتر در سن میانسالی بروز میکند و این نوع ریسک فاکتو نیز جزو عوامل غیر قابل تغییر محسوب میشود.
این متخصص مجاری ادرار به ریسک فاکتورهای قابل تغییر در سنگ سازی کلیهها اشاره کرد و افزود: شغل بر بروز سنگ کلیه مؤثر بوده و به این ترتیب مشاغلی که در معرض گرمای بیشتری هستند افراد شاغل در این نوع حرفهها بیشتر مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستند که افراد با تغییر شغل میتوانند این ریسک فاکتور را حذف کنند.
وی ادامه داد: افرادی که در معرض گرمای بیشتر هستند به علت تعریق بدن و در نهایت از دست دادن آب بدن از طریق تنفس و پوست، کلیهها دچار کم آبی شده و ادرار غلیظ میشود و به این ترتیب کلیهها مستعد سنگسازی میشوند.
دکتر موسوی بهار با اشاره به تأثیر محل زندگی بر بروز سنگ کلیه، اظهارکرد: بروز سنگ کلیه در دشتها و مناطق کوهستانی بیشتر بوده و این افرادبا تغییر محل زندگی میتوانند این ریسک فاکتور را حذف کنند بنابراین این عوامل ایجاد کننده قابل تغییر محسوب میشود.
وی به تأثیر آب مصرفی و رژیم غذایی بر بروز سنگ کلیه اشاره کرد و افزود: افرادی که رژیم غذایی پروتئیندار داشته و از گوشت قرمز بیشتر استفاده میکنند مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستند همچنین آب مصرفی اگر از آبهای زیر زمینی باشد افراد بیشتر در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند که توصیه میشود این افراد از آب سبک استفاده کنند.
این متخصص مجاری ادرار به عدم ارتباط سنگ ساز بودن کلیه و سرطان کلیه اشاره کرد و گفت: ریسک ابتلا به سرطان کلیه در افرادی که کلیه سنگساز داشته و افرادی که کلیه سنگساز ندارند برابر بوده و به این ترتیب سنگ کلیه با سرطان کلیه هیچ ارتباطی ندارد.
وی بر استفاده از آب در طول روز برای سلامت کلیهها تأکید کرد و افزود: افراد بزرگسال باید به طور متوسط در طول روز هشت لیوان آب بنوشند همچنین در رژیم غذایی خود مصرف نمک را در سفره غذا حذف کنند چرا که نمک مصرفی هنگام پخت غذا کافی است.
این متخصص به رنگ ادرار اشاره کرد و گفت: افراد هنگام دفع ادرار باید به رنگ ادرار خود توجه داشته باشند، در صورتیکه رنگ ادرار آنها پر رنگ باشد نشان دهنده کم بودن میزان آب کافی در بدن است و این افراد باید نسبت به مصرف آب به شکلهای مختلف اقدام کنند، همچنین اگر رنگ ادرار رقیق باشد و به بی رنگ بودن تمایل داشته باشد به این معناست که آب مصرفی بدن مناسب است.