تاریخ انتشار: ۰۹:۵۵ - ۱۴ مهر ۱۴۰۰

رهاسازی بیش از برنامه آب سد کرخه مشکل ساز شد

رهاسازی بدون تدبیر آب در انتهای سال۹۹و همچنین از دو ماه گذشته موجب کاهش تراز آبی سد کرخه و خروج نیروگاه آن از مدار شده است؛ برای جلوگیری از تسری چالش به سال آینده به اقداماتی عاجل نیاز است.

کرخه

اقتصاد ۲۴-  دو روز قبل مدیرعامل سد و نیروگاه کرخه با بیان اینکه برای تأمین آب مورد نیاز پایین‌دست از طریق دریچه‌های تخلیه کننده تحتانی سد رهاسازی آب انجام می‌شود، اعلام کرد: با کاهش تراز آب مخزن سد کرخه هر سه واحد این نیروگاه از بامداد دیروز تا اطلاع ثانوی از چرخه تولید خارج شدند.

سد کرخه دارای چندین تخلیه‌کننده است که تخلیه‌کننده تحتانی به منظور خروج احجام گل و لای باقی‌مانده در کف سد که موجب گرفتگی خروجی‌های سد می‌شود، تعبیه شده است. در واقع کارویژه این تخلیه‌کننده مواقع بحرانی است که در حال حاضر به خاطر کاهش تراز آبی سد و نیاز آبی به دلیل شروع کشت پاییزه، به طور غیرمرسوم مورد استفاده قرار گرفته است.

البته این اتفاق مسبوق به سابقه است؛ اما امسال زودتر از سال‌های گذشته به زیر سطح نیروگاهی رفته است. اگر این برداشت به میزانی باشد که مابه‌التفاوت آن در سال بعد جبران نشود و به تراز نیروگاهی نرسد دچار بحران از بین رفتن کارکرد ذخیره آب و تأمین برق سد می‌شود.

در واقع تا دو ماه گذشته، میزان دبی خروجی سد کرخه بر ۷۵ متر مکعب در ثانیه تنظیم شده بود و اگر طبق همین برنامه ریزی، آب سد رهاسازی می‌شد، تا پایان آبان ماه آب به زیر سطح تراز نیروگاهی نمی‌رسید، ولی با توجه به تنش آبی تابستانه و فشار‌های رسانه‌ای به ناگهان دبی خروجی سد تا دو برابر افزایش یافت و انتقاداتی را هم از جانب کارشناسان برانگیخت.

پیش‌تر در گزارشی درباره تبعات این رها سازی آب هشدار داده بود. به هر حال رهاسازی آب صورت گرفت تا جوابگوی کوتاه‌مدت بحران آبی خوزستان و زمینه‌ساز ایجاد یک بحران آبی بزرگ‌تر باشد. به طور قطع مسئولین آبفای وزارت نیرو و متولیان حوضه آبریز کرخه بایستی پاسخگوی انتقادات کارشناسان و تبعات ناشی از رهاسازی بدون تدبیر آب باشند.

به هر صورت آب رهاسازی شده قابل بازگشت نیست و بایستی مسئولین هرچه سریع‌تر راهکار‌های جبران آن را در پیش گیرند. مهمترین اقدامی که باید در دستور کار قرار گیرد، تنظیم بهینه و حداقلی خروجی سد در حال حاضر است، به نحوی که با بارش‌های سال دیگر جبران شود.


بیشتربخوانید: بررسی راه‌حل‌های کوتاه‌مدت مشکلات خوزستان


لازم به ذکر است با توجه به اینکه در شروع سال زراعی جدید هستیم نباید از اهمیت اصلاح الگوی کشت که مهمترین وظیفه وزارت جهاد کشاورزی در مدیریت مصرف آب است چشم‌پوشی کرد. در سال گذشته، علی‌رغم مصوبه هیأت دولت که کشت برنج را جز در استان‌های شمالی ممنوع کرده بود، نزدیک به ۸۰ هزار هکتار شلتوک برنج در بالادست استان خوزستان کشت شد که یکی از دلایل اصلی تشدید بحران آبی در این استان بود.

علیرضا الماسوندی، مدیر عامل اسبق شرکت منابع آب ایران در همین راستا گفت: با توجه به تخلیه آبی که در بهمن و اسفندماه سال گذشته به منظور تأمین برق انجام شد احتمال این می‌رفت که سطح آب سد کرخه به زیر سطح نیروگاهی برسد. در واقع با رهاسازی بدون تدبیر آب در سال گذشته و اوایل امسال آب سد‌ها در زمانی که نیازی نبود رها شد و سد‌ها با مخازن خالی تحویل دولت سیزدهم شد.

وی با اشاره به اینکه دوبرابر کردن خروجی سد کرخه در تابستان امسال این اتفاق را یک یا دوماه جلوتر انداخت، افزود: در حال حاضر باید برنامه مسئولان این باشد که قطعاً میزان آب شرب تأمین شود و با اصلاح الگوی کشت و جبران خسارت کشاورزان از ایجاد تنش آبی در ماه‌های آینده جلوگیری شود. به معنای دیگر اگر خسارت کشاورزان قبل از شروع کشت پرداخت شود منطقی‌تر از این است که کشت غیربهینه انجام شود و بعداً خسارت عدم تأمین آب پرداخت شود.

مدیر عامل اسبق شرکت منابع آب ایران با اشاره به اینکه کمیته‌ای متشکل از استاندار خوزستان، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه به منظور اصلاح الگوی کشت استان تشکیل شده است، افزود: با توجه به اینکه بسیاری از کشاورزان به رسانه‌های عمومی دسترسی ندارند، بایستی ابلاغیه‌های این کمیته از طریق تعاونی‌های روستایی و نهاد‌های مردمی در سراسر استان پخش و با جدیت اجرا شود تا در سال‌های آینده دچار این مشکل نشویم.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ ابر قارچی بر فراز ناکازاکی ۸۰ سال پیش

دستگاهی جدید برای رفع انسداد عروق

طلا‌های الهه حسین‌نژاد پرونده را پیچیده کرد!

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۴

تاریخ جلسه رای اعتماد مدنی‌زاده مشخص شد

ستاره ایرانی برترین دروازه‌بان اسپانیا شد

اینفوگرافی/ تاثیر آلودگی هوا بر مرگ و میر ناشی از بیماری‌ها

بازداشت ستاره جنجالی تیک‌تاک در آمریکا

عکس/ چهره متفاوت سید حسن نصرالله در ۲۰ سالگی و کنار مادرش

چرا نوجوانان سیگار می کشند؟

فیلم/ قائم مقام ایران‌خودرو: منتظر ابلاغ قیمت‌های جدید هستیم

فیلم/ رقص امیرحسین زارع و رحمان عموزاد در عروسی حسن یزدانی

عکس/ نیوشا ضیغمی در کنار مادر جوانش

عکس/ سلفی جالب شقایق دهقان با حیوان خانگی‌اش

عکس/ رهبر انقلاب ۴۴ سال پیش با لباس محلی در سیستان و بلوچستان

آمار نگران‌کننده روند صعودی قتل در ایران/ رابطه معنادار و جدی میان فاکتور‌های اقتصادی و افزایش جرم و جنایت + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

حذف طبقاتی برنج ایرانی

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

پیش‌بینی فلاحت پیشه از آینده مذاکرات ایران و آمریکا

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

افزایش طلاق در مردان و زنان بالای ۶۰ سال

رهاسازی آب برای بختگان

فیلم/ برنامه وزیر پیشنهادی اقتصاد برای مدیریت اقتصاد کشور

برنامه سنگین کارتال برای پرسپولیس

آغاز ثبت‌نام آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش + لینک

عکس/ گریم وحشتناک مریم معصومی به سبک عروس مردگان

اینفوگرافی/ قیمت بنزین در کشور‌های جهان چگونه است؟

عکس/ گرانی فروش بلیت کنسرت روزبه نعمت الهی را متوقف کرد

پشت‌پرده ماجرای فروش بلیت ۳ میلیونی کنسرت

جواد آزاد کیست؟/ از مدیران مالی وزارت اقتصاد و دارایی را بشناسید

کدام بازیکنان پرسپولیس تمدید کردند؟

عکس/ تغییر عجیب چهره نفس بازغی با استایل کلاسیک

مشخصات خودروی کبرا ۲؛ خودروی زرهی قدرتمند ترکیه

عکس/ استایل هالیوودی شیرین تاسیان با لباس و دستکش قرمز

توضیحات وزیر اطلاعات درباره چگونگی دستیابی به اسناد اسراییل

عکس/ شکل و شمایل سربازان و فرماندهان عهد قاجار ۱۳۵ سال پیش در پادگان

عکس/ دیدار زهرا پزشکیان با خانواده الهه حسین‌نژاد

عکس/ چهره غمگین هاشمی رفسنجانی ۲۳ سال پیش در کنار پیکر عباس دوران

ماجرای سرقت اسناد هسته‌ای اسرائیل توسط ایران چیست؟

فیلم/ گزارش وزیر اطلاعات از دستیابی ایران به اسناد اتمی اسرائیل

اعتراضات ضدمهاجرتی خشونت‌آمیز در آمریکا

گزینه جدید خط حمله پرسپولیس کیست؟

فیلم/ بیش از ۸ میلیون نفر در اسنپ و تپسی کار می‌کنند

فیلم/ گفت‌وگوی علی ربیعی با خانواده الهه حسین نژاد

اعتراض مردم علویجه اصفهان علیه کوه‌خواری

عکس/ حضور دونالد ترامپ در سالن مسابقات UFC

سقوط ۸۴ درصدی حمل‌ونقل عمومی در استان تهران؛ چگونه نبود زیرساخت امن و ارزان جان الهه حسین نژاد را گرفت؟

عکس/ ترافیک کاربران در ChatGPT از ویکی‌پدیا عبور کرد