اقتصاد ۲۴ - سید امید شهیدی نیا دوشنبه شب در گفتگو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه سرمایهگذاری در طرحهای پیشران صنعت پتروشیمی از ارزش افزوده بالایی برخوردار است، اظهارداشت: سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی توسعه زنجیره محصولات پایین دستی در شهرستان ماهشهر را به عنوان یک استراتژی کاربردی در اولویت قرار داده است.
شهیدی نیا سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی را در برگیرنده یک سوم ظرفیت صنایع پتروشیمی کشور عنوان کرد و افزود: توسعه این صنعت طی ۲ دهه گذشته، رشد بسیار خوبی در راستای جهش تولید داشته است و بر اساس چشم انداز تعریف شده تا پایان امسال حجم تولید صنایع پتروشیمی در کشور باید به ۱۰۰ میلیون تن برسد.
بیشتر بخوانید: فاز دوم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی براساس تکمیل زنجیره ارزش شکل میگیرد
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این میزان تولید صنایع پتروشیمی برابر با چشم اندازهای تعریف شده باید تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۱۳۵ میلیون تن افزایش یابد که در صورت تحقق این برنامهریزیها، بخش مهمی از نیاز صنعت پتروشیمی به تولید موارد پایه تامین میشود.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ادامه داد: توسعه زنجیره محصولات پایین دستی پتروشیمی بر اساس نیاز صنایع داخلی انجام میشود تا از این طریق ضمن کاهش وابستگی کشور به واردات برخی کالاها، روند صادرات تولیدات این صنایع (طرحهای سرمایهگذاری با محوریت پتروشیمی) را بیش از پیش فراهم سازد.
شهیدی نیا با تاکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در راستای تکمیل زنجیره اصلی مواد پایه پتروشیمی طرحهای پیشران این صنعت را تعریف کرده است، گفت: سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به واسطه ظرفیتهای موجود، محوریترین منطقه برای اجرای این طرحها محسوب میشود.
وی افزود: راهبرد اصلی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در ادامه ایجاد زیرساختهای موجود، بکارگیری ظرفیتهای لازم مانند زمین، خوراک، مواد اولیه مانند گاز، آب، برق و دیگر امکانات برای احداث و بهره برداری از این طرحهای سرمایه گذاری است.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با اشاره به برگزاری نمایشگاه و همایش معرفی فرصتهای سرمایه گذاری و توسعه حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و انرژیهای تجدید پذیر از سوم تا پنجم آبان ماه در جزیره کیش عنوان کرد: در این نمایشگاه با هدف جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی از ۲۰ طرح پیشران سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی رونمایی خواهد شد.
شهیدی نیا اجرایی شدن این طرحها را باعث توسعه زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی در کشور دانست و گفت: به طور قطع با توجه به خاصیت این گونه طرحها، درآمد و فرصتهای اشتغالزایی پایداری برای کشور ایجاد میشود.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در بخش دیگری از این گفتگو از ظرفیتهای بازار بورس به عنوان یکی از بازارهای اصلی سرمایه در کشور نام برد و گفت: این بازار در توسعه و رشد اقتصادی کشور نقش موثری دارد که باید با استفاده از ظرفیتهای آن در مسیر ایجاد فرصتهای سرمایه گذاری استفاده کاربردی شود.
شهیدی نیا با اشاره به اینکه میزان سرمایه گذاری برای طرحهای پیشران تعیین شده در سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بر خلاف صنایع پایه و میانی، نیازمند حجم زیادی از منابع مالی نخواهد داشت، ادامهداد: از شرکتهای فعال در بازار بورس دعوت میشود که در کنار دیگر هلدینگهای اصلی صنایع پتروشیمی، با جذب سرمایههای مردمی، منابع لازم را برای احداث طرحهای پیشران این حوزه تامین و مدیریت کنند.
منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در محدودهای به وسعت حدود ۲ هزار و ۸۵۰ هکتار در جنوب غربی ایران و در ساحل خلیج فارس، واقع در شهرستان بندر ماهشهر، شهر بندرامام خمینی (ره) قرار گرفته شده است.
این منطقه با توجه به موقعیت طبیعی و جغرافیایی و همچنین برخورداری از تسهیلات قانونی مناطق ویژه، به منظور توسعه صنعت و تجارت به ویژه صنایع پتروشیمی و صنایع پایین دستی، تامین منافع اقتصادی، اجتماعی و ملی، جذب تکنولوژیهای جدید و افزایش اشتغال ایجاد شده است.
از نظر موقعیت جغرافیایی، منطقه از طریق بندر امام خمینی (ره) و از آبراه خور موسی به آبهای آزاد بین المللی و ازطریق راه آهن سراسری به ترکیه، اروپا و آسیای مرکزی دسترسی دارد.
این منطقه به عنوان بخشی از استان خوزستان، همانند یک پایگاه استراتژیک و تاثیرگذار در مناطق نفت و گازخیز ایران عمل کرده و دستیابی به منابع نفت و گاز مواد اولیه و خوراک واحدهای صنعتی را بیش از پیش تسهیل مینماید.
در این راستا سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی برای مدیریت و تحقق توسعه فعالیتهای صنعتی و اقتصادی در منطقه از جمله صنایع پتروشیمی، به صورت زیر مجموعهای از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، براساس مصوبه تیر ماه سال ۱۳۷۶ شورایعالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی فعالیتهای خود را در سال ۱۳۷۷ آغاز کرده و از سرمایه گذاران داخلی و خارجی به منظور سرمایهگذاری در این منطقه مهم اقتصادی دعوت شده است.