تاریخ انتشار: ۱۶:۲۸ - ۲۲ آبان ۱۴۰۰
«نشنال اینترست» بررسی می‌کند:

آیا رقابت داعش خراسان و القاعده برنامه‌های چین برای افغانستان را نابود می‌کند؟

تشدید رقابت بین القاعده و داعش خراسان نشان دهنده پتانسیل رو به رشد پکن برای جایگزین شدن به جای ایالات متحده به عنوان «دشمن دور» است، زیرا این کشور به طور فزاینده‌ای درگیر اختلافات بین دو جناح شبه نظامی جهادی می‌شود

 داعش خراسان و القاعده

اقتصاد ۲۴-نشنال اینترست نوشت: در حالی که افغانستان ناپایدار مملو از تشدید اختلافات بین القاعده و داعش، حتماً چشم انداز تهدید جهادی‌ها را پیچیده می‌کند، نباید چنین تصور کرد که پکن خلاء ایجاد شده توسط ایالات متحده را پر خواهد کرد. چنین فرضی، گسست بین نگرانی‌های امنیتی پکن یعنی عزم این کشور برای جلوگیری از نفوذ عناصر ضد چینی افغانستان به سین‌کیانگ و آرمان‌های ژئوپلیتیکی گسترده‌تر آن را در نظر نمی‌گیرد. با این وجود، با تشدید رقابت داعش و القاعده در افغانستان، می‌توان انتظار داشت که پکن ردپای امنیتی خود را در این کشور مجدداً تنظیم کند.
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: پس از حمله انتحاری اخیر به مسجد شیعیان هزاره در قندوز، داعش خراسان، محمد الاویغوری را به عنوان بمب گذار معرفی و اعلام کرد که این حمله علیه دولت طالبان به دلیل اخراج اویغور‌ها از افغانستان که به درخواست پکن انجام شد، صورت گرفته است.

این حمله دو دلیل را برای تشدید رقابت استراتژیک و ایدئولوژیک بین داعش خراسان و طالبان آشکار کرد. اول، این حمله تمایل داعش خراسان را برای استقرار خود در افغانستان نشان داد. در اواخر ماه اوت سال جاری، عوامل این گروه مسئول حمله انتحاری در فرودگاه بین‌المللی کابل بودند که در آن سیزده سرباز آمریکایی و ده‌ها افغان کشته شدند. با توجه به اینکه طالبان اخیراً برخی از اویغور‌های ساکن بدخشان را به بخش‌های شرقی و مرکزی افغانستان منتقل کرده تا نگرانی‌های امنیتی چین را برطرف کند، پکن باید انتظار داشته باشد که داعش خراسان با شبه‌نظامیان قومی اویغور همکاری کند تا بین طالبان و چین شکاف به وجود آورد.


بیشتر بخوانید: کشور‌های منطقه قبل از مذاکرات ۸ آذر از آمریکا چه می‌خواهد؟


دوم، هدف این حمله به چالش کشیدن برتری طالبان در منطقه بود. با توجه به روابط دیرینه طالبان با القاعده و مشروط شدن مشروعیت طالبان توسط پکن به موفقیت در سرکوب جنبش اسلامی ترکستان شرقی، پکن همچنین باید منتظر حملات بیشتر داعش خراسان در افغانستان باشد. هدف این حملات به ویژه تضعیف اعتبار تضمین‌های طالبان به چین در مورد تمایل و توانایی افغانستان برای فلج کردن پناهگاه‌های شبه‌نظامیان و از بین بردن تهدید ستیزه‌جویان اویغور در خاک افغانستان خواهد بود.

این تشدید رقابت بین القاعده و داعش خراسان نشان دهنده پتانسیل رو به رشد پکن برای جایگزین شدن به جای ایالات متحده به عنوان «دشمن دور» است، زیرا این کشور به طور فزاینده‌ای درگیر اختلافات بین دو جناح شبه نظامی جهادی می‌شود. از سوی دیگر، باید توجه داشت که با خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان، واشنگتن دیگر یک حائل استراتژیک برای چین در برابر عوامل القاعده و داعش ارائه نمی‌دهد. در حال حاضر تخمین زده می‌شود که ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ جنگجوی داعش خراسان و ۴۰۰ تا ۶۰۰ جنگجوی القاعده در افغانستان فعالیت می‌کنند.

القاعده و داعش هر دو در روایت‌های آنلاین خود از پکن نام برده اند. بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷، داعش تهدیداتی علیه چین صادر و یک ویدیوی تبلیغاتی آنلاین با حضور مبارزان اویغور منتشر کرد. القاعده در اوایل سال ۲۰۰۹ تهدید‌هایی را علیه چین به دلیل رفتارش با اویغور‌ها منتشر کرد. انعطاف القاعده به خاطر توانایی آن برای جذب و هماهنگی با گروه‌های محلی متحد در دو طرف مرز افغانستان و پاکستان و تقویت روابط نزدیک با طالبان، شبکه حقانی و سایر گروه‌های شبه نظامی است. داعش به دنبال جذب جامعه افغانستان از طریق یک دستور کار فراملی است که خود را به عنوان جنبش اصلی مخالف طالبان معرفی می‌کند. همچنین می‌توان انتظار داشت که پکن با چالش فزاینده تحریک طالبان پاکستان روبرو شود. ظاهراً عوامل تحریک طالبان پاکستان در حمله انتحاری ژوئیه ۲۰۲۱ در پاکستان که منجر به کشته شدن ۱۳ نفر از جمله ۹ کارگر چینی شد، دست داشتند.


بیشتر بخوانید: بایدن: شرایط برای کاهش خرید نفت از ایران فراهم است


با نگاهی به آینده، می‌توان انتظار داشت که پکن به حمایت از بازسازی اقتصادی و سرمایه گذاری برای افغانستان تحت حاکمیت طالبان برای کاهش خطرات امنیتی ادامه دهد. در نشست دوحه در ماه اکتبر، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، پس از ارسال ۳۱ میلیون دلار کمک‌های بشردوستانه، از جمله غذا و واکسن کرونا به افغانستان، قول داد که به طالبان در بازسازی این کشور کمک کند.

در مواجهه با خطر سرریز‌های احتمالی فرامرزی، می‌توان انتظار داشت که پکن کنترل خود را بر مناطق کلیدی مرزی بیشتر کند. این مناطق کلیدی شامل گذرگاه پرسود مرزی افغانستان با پاکستان است که یک دروازه استراتژیک به شمار می‌رود که کابل را به پیشاور متصل می‌کند. کریدور اقتصادی چین-پاکستان، پروژه شاخص ۶۲ میلیارد دلاری پکن در چارچوب ابتکار یک کمربند و یک جاده و کریدور واخان، نوار باریک زمینی که مرز چین، تاجیکستان و پاکستان است نیز از جمله مواردی هستند که پکن در آن‌ها به تشدید امنیتی خواهد پرداخت.

اخیراً فاش شد که چین در ولسوالی اشکاشم ولایت بدخشان افغانستان که با تاجیکستان هم مرز است، در حال ساخت یک پایگاه پلیس است. این منطقه نزدیک به پاکستان و همچنین منطقه مرزی مشترک بین سین کیانگ چین و کریدور واخان افغانستان قرار دارد. حداقل از سال ۲۰۱۶، نیرو‌های چینی در تاجیکستان در نزدیکی کریدور واخان که هم مرز با منطقه سین کیانگ چین است، مستقر شده اند. چین ارتش آزادیبخش خلق را برای انجام مانور‌های آموزشی در چند سال گذشته به این منطقه اعزام کرده است. در این راستا، مانور‌های امنیتی مشترک با تاجیکستان با تمرکز بر تروریسم در مرز تاجیکستان و افغانستان و گشت‌زنی‌هایی در امتداد مرز‌های چین و افغانستان انجام شده است.


بیشتر بخوانید: کویت در سه دهه غرامتش را گرفت، ایران هنوز تعارف می‌کند/ غرامت جنگ با عراق حق مردم است، نه اموال مسئولان که ببخشند!


چنین اقداماتی نشان‌دهنده تمایل فزاینده چین برای انجام تعهدات امنیتی در خارج از مرزهایش در چارچوب منافع امنیت ملی این کشور است. در ۲۳ اکتبر ۲۰۲۱، چین قانون جدیدی را تصویب کرد که حفاظت از مرز‌ها را در بحبوحه بن بست طولانی مدت با هند، نگرانی در مورد اثرات سرریز از افغانستان تحت کنترل طالبان و گسترش کووید-۱۹ از آسیای جنوب شرقی تقویت می‌کند.

بررسی زمینه گسترده‌تر وضعیت امنیتی چین، تداوم و تغییر را نشان می‌دهد. با این حال، تشدید رقابت بین القاعده و داعش خراسان می‌تواند اساساً چشم انداز شبه نظامیان در افغانستان را تغییر دهد. یک چین عملگرا ممکن است مجبور شود که نحوه‌ی بازی خود را در افغانستان دوباره مرور کند. این به معنای تنظیم مجدد سیاست فعلی پکن در افغانستان است که مبتنی بر پایبندی به اصل عدم مداخله در امور آینده افغانستان، حمایت از بازسازی صلح آمیز این کشور، کمک مالی به کابل و گفتگو‌های مستقیم با هیئت طالبان افغانستان است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

عکس/ سلام نظامی امیر حاتمی ۴۴ سال پیش در حال دریافت تقدیرنامه از رهبری

عکس/ چهره دیده نشده از قالیباف ۴۳ سال پیش در کنار همسر و فرزندش با لباس نظامی

عکس/ استوری مبهم حسینی در واکنش به مصاحبه سخنگوی استقلال

عکس/ تیپ اسپرت حسن باقری ۵۴ سال پیش در کنار مقبره الشعرای تبریز

عکس/ تیپ یکدست سرلشکر باقری، رحیم صفوی و حاج قاسم ۴۲ سال پیش در جبهه

اولین شیلات ایران با قدمت ۱۵۰ ساله

عکس/ سوپرایز عجیب یک هوادار برای بازیگر سریال پایتخت

عکس/ چهره پریشان سارا بهرامی در یک سریال جدید

عکس/ شکل و شمایل زنان ۱۲۵ سال پیش در یک مجلس اشرافی با دامن و جوراب شلواری

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ سرلشکر فربد دومین فرمانده ارتش ۴۶ سال پیش در کنار بازرگان و رهبری

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

خواص شگفت‌انگیز نخود و لوبیای سیاه

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

عکس/ چهره متفکرانه سپهبد قرنی اولین فرمانده ارتش بعد انقلاب ۷۳ سال پیش با لباس نظامی

تاثیر تغذیه مناسب در کاهش آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا

عکس/ چهره شوکه کننده کتایون ریاحی ۳۸ سال پیش با پوشش متفاوت

نوشیدن آب ساده در هوای گرم کافی نیست

عکس آتلیه‌ای مظفرالدین شاه ۱۲۵ سال پیش در کنار صندلی و شمشیر زیبای سلطنتی

با این عادت‌ها از موفقیت دور می‌شوید

عکس/ سردار فدوی در کنار دختر و پسر سردار سلیمانی در یک مراسم

راهکارهای موثر برای خروج شرکت‌ها از بحران مالی

جلوگیری از کم آبی بدن در تابستان

عکس/ چهره دیده نشده سرلشکر عباس بابایی ۵۴ سال پیش در حیاط خانه پدری

بازارساز قیمت دلار را کنترل می‌کند، اما ریسک‌های سیستماتیک مانع آن خواهد شد/ اگر توافق شود قیمت دلار به کمتر از ۸۰ هزار تومان هم می‌رسد

عکس/ چهره غمگین سردار رادان در حال گریه بر مزار سردار سلیمانی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۲ تیر ۱۴۰۴/ پس‌لرزه‌های تعرفه‌های آمریکا در بازار طلا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۲ تیر ۱۴۰۴/ فشار دلار افتاد؛ سیگنال مذاکره به اسکناس آمریکایی

شکست شاگردان پیاتزا دربرابر لهستان

فیلم/ روایت شاهدان عینی از حمله اسرائیل به میدان تجریش

فیلم/ سخنگوی پیشین رژیم اسرائیل: ما خسته‌ و شکست خورده‌ایم

فیلم/ نبویان: از بازرسان آژانس ریزتراشه جاسوسی کشف کرده‌ایم

ممنوعیت جدید عراق برای هواپیماهای ایران

عراقچی ما تعیین می‌کنیم چگونه به مذاکرات بازگردیم

بازپرداخت وجه بلیت ایرلاین‌ها از هفته آینده

فیلم/ عراقچی: هیچ عجله‌ای برای ورود به یک مذاکره نسنجیده نداریم

هشدار وزیر خارجه قطر درباره طرح تجزیه ایران

اعمال سهمیه ایثارگران برای خانواده شهدای حمله اسرائیل

بازگشت یار قدیمی ساپینتو به نیمکت استقلال

عکس/ حمله مورگان فری‌من به ترامپ

قرارداد کاپیتان استقلال تمدید شد

درخواست سنگین کایسری از استقلال برای علی کریمی

حکم ۵ سال حبس تجمیعی تاج‌زاده ابلاغ شد

اصلاح نرخ پروازهای اربعین با دستور معاون اول رئیس‌جمهور

درخواست همکاری از طرف عراقی برای کنترل آتش هورالعظیم

فیلم/ علم الهدی: خواهران بی‌حجاب بدانند بی‌حجابی ابزار دشمن در جنگ نرم است

اعلام اسامی ۱۲ شهید رسانه‌ای در حملات اسرائیل

افشای نقش سفیر آمریکا در اسرائیل در حمله به ایران

دیدگاه پوتین درباره حق غنی‌سازی ایران فاش شد

فیلم/ ترامپ: یک شخص بسیار خاص مرا نجات داد

عکس/ استوری تامل‌برانگیز مشاور قالیباف در امور راهبردی