اقتصاد ۲۴- حدود ۳ ماه از آغاز به کار دولت سیزدهم میگذرد و هنوز به غیر از وزیر آموزشوپرورش، بسیاری از معاونان وزرا تغییر نکرده و تعدادی از استانداران نیز منصوب نشدهاند. هرچند دولت احمدینژاد را میتوان بهعنوان دولتی نام برد که در طولانیشدن زمان تکمیل کابینه رکورددار است، اما وجود مصادیقی همچون ردصلاحیت سه وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت نفت و همچنین دوره یکماهه معاون اولی عارف در دولت اول احمدینژاد، نباید باعث غفلت از طولانیشدن زمان انتصابات در دولت رئیسی شود.
در وضعیتی که کشور در شرایط پیچیده اقتصادی قرار دارد، طبیعتا طولانیشدن زمان انتصاب مدیران ارشد کشور، همین روند را در انتصاب مدیران میانی نیز در پی داشته و برنامهریزیهای اجرایی را تا حدود زیادی به تعویق انداخته است و فرصت زیادی را از دولت برای شروع فعالیت خواهد گرفت.
درحالی که نخستین جلسه رسمی دولت سیزدهم با وزرای رأی اعتماد گرفته، در روز چهارم شهریورماه تشکیل شد، تکمیل کادر معاونان رئیسجمهور تا تاریخ ۱۱ مهرماه، یعنی حدود یکماه بعد از تشکیل نخستین جلسه هیات دولت زمان برد. سیدابراهیم رئیسی با انتصاب علی سلاجقه بهعنوان معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت از محیطزیست، لیست معاونان رئیسجمهور در دولت سیزدهم را تکمیل کرد. رئیسی، پیش از سلاجقه، مخبر، میرکاظمی، رضایی، حسینی، خزعلی، دهقان، اسلامی، لطیفی، ستاری و قاضیزادههاشمی را بهعنوان معاونان خود در امور کشور منصوب کرده بود.
با وجود معرفی معاونان رئیسجمهور، سیدابراهیم رئیسی باید برای «مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری» و «جمعیت هلالاحمر» نیز، رئیسی انتخاب میکرد که به ترتیب، «محمدصادق خیاطیان» در تاریخ ۴ آبان و «پیرحسین کولیوند» در تاریخ ۱۱ آبان بهعنوان روسای این دو مرکز منصوب شدند.
بیشتر بخوانید: حضور نظامیان در وزارت کشور دولت رئیسی چه پیامی دارد؟
البته باید به این نکته نیز توجه داشت و زمانی میتوانیم بگوییم رئیسی بعد از ۲ ماه همه معاونان خود را منصوب کرده است که او قصد انجام تغییر در معاونت علمی و فناوری را نداشته باشد و همچنان بخواهد سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری روحانی را در این سمت ابقا کند. اگر رئیسی بخواهد این معاونت را نیز دستخوش تغییر قرار دهد، آن وقت باید بگوییم که کادر معاونان رئیسجمهور تکمیل نشده و سیدابراهیم رئیسی بعد از گذشت بیش از دوماهونیم از تصدی جایگاه ریاست قوه مجریه، هنوز نتوانسته معاونان خود را بهطور کامل مشخص کند.
اهمیت این نکته زمانی بیشتر میشود که بدانیم سیدابراهیم رئیسی، در ۲۰ روز اول دولت تنها ۳ معاون را منصوب کرده و با گذشت نزدیک به یکماه از مراسم تنفیذ حکم، تنها نیمی از معاونتهای ریاستجمهوری مشخص شده بود.
در ادامه، ضمن بررسی زمان طیشده برای رأی اعتماد گرفتن هر استاندار از هیات دولت، با نگاهی اجمالی به تحولات صورتگرفته در ارکان مختلف مدیریتی وزارتخانههای دولت سیزدهم، به بررسی این تغییرات خواهیم پرداخت. نکته قابل توجه اینکه، منبع تمام دادههای جدولهای پیشرو، اطلاعات مندرج در وبسایتهای رسمی هر وزارتخانه بوده است. همچنین بازههای زمانی درجشده در هر جدول، حدودی و از زمان شکلگیری نخستین جلسه هیات دولت محاسبه شده است.