تاریخ انتشار: ۰۹:۳۲ - ۰۳ آذر ۱۴۰۰

فعالان بخش خصوصی بحران آب و محیط‌ زیست در اقتصاد ایران را آسیب‌شناسی کردند

خطا در سیاستگذاری، ایران را به قهرمان هدررفت منابع تبدیل کرده است. آب و انرژی به‌عنوان حوزه‌های بارز هدررفت منابع، کانون بحث نشست اخیر فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی مشهد بودند.

فعالان بخش خصوصی بحران آب و محیط‌ زیست در اقتصاد ایران را آسیب‌شناسی کردند

اقتصاد ۲۴- خطا در سیاستگذاری، ایران را به قهرمان هدررفت منابع تبدیل کرده است. آب و انرژی به‌عنوان حوزه‌های بارز هدررفت منابع، کانون بحث نشست اخیر فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی مشهد بودند. غلامحسین شافعی در این نشست با اشاره به بی توجهی تاریخی سیاستگذاران صنعتی کشور به مساله محیط‌زیست، تلویحا از بی‌توجهی به مساله پایداری در برنامه‌های توسعه در ایران انتقاد کرد.

بحث رئیس اتاق بازرگانی ایران و مشهد حول محور توجه به اهمیت حفاظت از محیط‌زیست و حل معضل آب بود که پیش‌تر و در اوایل دهه ۹۰نیز بسیاری از فعالان اقتصادی نسبت به تبعات بی‌توجهی به این موضوعات هشدار داده بودند. برای نمونه در یکی از نشست‌های اتاق بازرگانی ایران در بهمن‌ماه ۱۳۹۴، دو بخش از سه ضلع بحران‌های ایران، آب و محیط‌زیست معرفی شدند. از آن زمان تاکنون، سیاستگذاران کشور این هشدار‌ها را نادیده گرفتند تا اینکه در حال حاضر کمبود آب و مسائل محیط‌زیست به بمب ساعتی تبدیل شده و در کمین کشور هستند.

رئیس اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: ما بیش از آنکه به کمبود در بحث منابع دچار باشیم، به چالش در تخصیص آن مبتلا هستیم. در کشوری که به واقع از موهبت‌های فراوان بهره‌مند است، همچون قهرمانان اتلاف منابع عمل کرده ایم و نتیجه اش امروز، بروز بحران در بعضی بخش ها، به‌ویژه در حوزه آب و انرژی است.

به گزارش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان‌رضوی، شافعی متذکر شد: سیاستگذاری‌های توسعه صنعتی طی سال‌های گذشته در بعضی بخش‌ها مسیر اشتباهی را طی کرده است. در کشور‌های پیشرفته جهان، توسعه یک صنعت با تاکید بر حفظ محیط‌زیست پیرامون آن انجام می‌شود، اما در ایران، مدت هاست که بی‌توجه به ظرفیت ها، اقتضائات و حتی مطالعات آمایشی این موضوع دنبال شده و نتیجه آن استقرار صنایع آب بر در مناطقی بوده است که به کمبود و بحران منابع آبی دچارند و حتی در مواردی، به فاصله چند کیلومتری از این صنایع، روستا‌ها با تانکر آبرسانی می‌شوند.

وی با اشاره به هشدار‌هایی که به دفعات از سوی پارلمان بخش خصوصی ایران در باب بحران آب و مدیریت غلط منابع عنوان شده است، متذکر شد: اشکال اساسی در سیاستگذاری‌های کلانی است که بعضا رویکرد‌های غلطی را دنبال می‌کنند. متاسفانه نگاه سیاستگذاران ما آینده کوتاه مدت را نشانه می‌رود و افق‌های دورتر که آینده نسل‌های بعد را شکل می‌دهد، مورد غفلت واقع می‌شود. نمونه این بحث را در ایجاد صنایع فولادی شاهد بوده ایم. این روند متاسفانه همچنان ادامه دارد.

رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: همچنان در استان‌های خشک کشور شاهد کشت‌های آب بر هستیم و توامان کشت محصولی همچون زعفران که دارای مزیت برای استان‌های خراسان است و کم آب بر محسوب می‌شود، در استان‌هایی که منابع آبی و بارش خوبی دارند، ترویج و توسعه می‌یابد. فقدان نگاه کلان ما به بخش کشاورزی، اقتضائات منابع و اولویت هایمان، باعث شده است که تا مرز رسیدن به بحران پیش برویم. نظرات بخش خصوصی در این حوزه نیز اغلب نادیده انگاشته می‌شود و ترجیح بر اولویت دادن به منافع کوتاه مدت است.

صحبت‌های شافعی در حالی بیان شد که پس از اعتراضات خوزستان در مرداد۱۴۰۰، اعتراضات دیگری در نقاط مختلف کشور نسبت به وضعیت آب، محیط‌زیست، خشکسالی و فرونشست شکل گرفت که عمده‌ترین آن‌ها در اصفهان و سپس چهارمحال و بختیاری بود. این اعتراضات که به شکلی مسالمت آمیز بر لحاظ کردن محیط‌زیست در تصمیمات اقتصادی حکایت دارد، لازم است مسیری ایجاد کند که طی آن در کنار توجه به ابعاد مختلف پایداری اقتصادی و محیطی، کاهش اتلاف منابع اعم از آب، خاک، انرژی و دارایی‌های مادی را نیز سبب شود.


بیشتر بخوانید:  بارش‌های اخیر ورودی به سد‌ها را فقط یک درصد افزایش داد


مطالبه گری موثر برای آب

در ادامه این جلسه، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی خراسان‌رضوی با اشاره به بحران آبی کشور که در گذر ایام تشدید شده و پیش از این بار‌ها بخش خصوصی در باب آن هشدار داده است، عنوان کرد: پارلمان بخش خصوصی ایران در این موضوع باید فراتر از توصیه و ابراز نگرانی، اقدام کند و به سوی مطالبه گری موثر گام بردارد. امروز حتی استان‌هایی که منابع آبی غنی داشتند به بحران و چالش دچار شده‌اند و این امر گویای مدیریت ضعیف بر منابع ارزشمندی است که آینده این سرزمین به آن‌ها وابسته است. محمود سیادت بر تقویت جایگاه مسوولیت‌های اجتماعی در بدنه اتاق بازرگانی مشهد و هدایت ماموریت‌های این بخش به سمت فعالیت‌های اثرگذار تاکید کرد و گفت: تلاش‌های ما در این بخش می‌تواند به عرصه‌های بزرگ‌تری نیز تسری یابد. در بحرانی که همسایگانمان در افغانستان به آن گرفتار آمده‌اند، نیاز به این بحث احساس می‌شود.

مصرف منابع تا سرحد بحران

رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و بازار پول اتاق بازرگانی خراسان‌رضوی نیز در بحث بحران آب و انرژی به حجم مطالعات و بررسی‌های دانشگاهی انجام‌شده در این حوزه اشاره و عنوان کرد: در گذر این سال‌ها، بخش دانشگاهی و پژوهشی، تحقیقات مفصلی در باب بحران آب، چه از منظر شرایط موجود و چه از جنبه وضعیت آینده انجام داده است. ماحصل این تلاش‌ها شاید هزاران صفحه بررسی و حتی ارائه پیشنهاد و راهکار در این حوزه باشد، اما دریغ که در عمل گوش شنوایی برای شنیدن مشکل و درک چالش‌های موجود نیست.

محمدعلی چمنیان تاکید کرد: به استناد تلاش‌های فراوانی که انجام شده، دیگر شناخت و حتی راهکاریابی برای چالش‌های موجود در بحث بحران آبی، مساله ما نیست و این بار باید وارد فاز اجرا بشویم. وی تاکید کرد: ضعف مدیریت و حاکمیت اقتصادی، امروز منابع ما را تا سرحد سیدن به بحران، تحلیل برده است. طرح‌های آمایشی با هزینه گزافی تهیه شدند، در مقطعی با اصرار نماینده اتاق بازرگانی در جلسات آن حضور می‌یافت، اما، چون نقدهایمان پذیرفته نبود، دیگر نماینده این بخش به جلسات دعوت نشد. حالا بررسی شود آن طرح‌ها تا چه میزان کارآمد واقع شدند و تا چه مقدار به مرحله اجرا درآمدند و تا چه حد موثر بودند؟

ابعاد مختلف بحران آب

رئیس شورای نظارت راهبردی کمیسیون‌های اتاق خراسان‌رضوی نیز با تایید چالش‌های موجود در بخش منابع آبی، متذکر شد: کشاورزی خرد ما توان خرید و تامین سیستم‌های نوین آبیاری را ندارد، پس به همان شیوه‌های سنتی گذشته، مسیر خود را ادامه می‌دهد. محمود امتی افزود: در دهه ۵۰ بنا بر آماری که اعلام شده، حدود ۵۰هزار حلقه چاه در کشور وجود داشت. این آمار در گذر ایام رو به فزونی گذاشت، چنان‌که گفته می‌شود در حال حاضر بیش از ۷۰۰هزار حلقه چاه در بخش کشاورزی وجود دارد که البته نیمی از این تعداد غیرمجاز هستند. به این موارد، شمار زیادی از چاه‌هایی را هم که تا امروز شناسایی نشده‌اند، بیفزایید تا ابعاد بحران شفاف‌تر شود.

وی تاکید کرد: اتخاذ هر نوع تصمیمی در مورد بحران آب در کشور، نیازمند توجه به همه ابعاد موضوع است و نمی‌توان نسبت به جنبه‌های مختلف این بحث اغماض کرد.

حذف کامل کشاورزی آب بر

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد نیز، بحران در بخش آب و خاک را عامل تشدید مهاجرت و در پی آن، شکل گیری جمعیت بزرگی از مهاجران و حاشیه نشینان در شهر‌هایی همچون مشهد دانست و عنوان کرد: این جمعیت حاشیه‌نشین، عمدتا از مناطقی آمده‌اند که بحران آب بر آن‌ها عارض شده است و کسی فکر نمی‌کند چنین بحرانی تا چه میزان می‌تواند مسائل عمیق و ادامه‌داری را موجب شود و حلقه آسیب‌های این بخش تا چه مقدار پیچیده و دشوار خواهد بود؟

رضا حمیدی خواستار حذف کامل شیوه‌های پرمصرف آبی در بخش کشاورزی، با حمایت ویژه از بخش کشاورزی خرد و ترویج روش‌های نوین برای این بخش شد و توامان از ضرورت توسعه انرژی‌های نو در خراسان‌رضوی سخن به میان آورد و گفت: در بحث تولید برق نیز به منظور پیشگیری از بحران و با هدف حفظ و حراست از محیط‌زیست کشورمان، باید به سمت تولید انرژی‌های نو گام برداریم و زمینه‌ای را فراهم کنیم تا شهری مثل مشهد، از مسیر فرهنگ‌سازی و ترویج‌گری به پایتخت انرژی خورشیدی کشور تبدیل شود.

هشدار تکرار چالش قطعی برق

رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق مشهد نیز در این خصوص عنوان کرد: مشکل برق را اگر از همین حالا دنبال نکنیم، در سنوات آتی به بحران‌های بزرگی دچار خواهیم شد.

احمدرضا صفار طبسی بر ضرورت خرید و ورود تجهیزات لازم برای ایجاد نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس و همچنین تولید برق برای بخش صنعت، با هدف پیشگیری از قطع این انرژی (برای خطوط تولیدی) در ایام پیک مصرف تاکید کرد و خواستار حمایت ویژه دولت از این موضوع و کمک به بنگاه‌های اقتصادی برای تامین این زیرساخت‌ها شد.

وی یادآور شد: بخش خصوصی باید در موضوع بحران انرژی با دولت صحبت کند. به هر صورت بسیاری از چالش‌های آینده از همین حالا قابل پیش‌بینی و پیشگیری هستند و باید سیاست‌های جدیدی برای آن‌ها به اقتضای ظرفیت‌های موجود اتخاذ شود؛ چه در بحث تولید انرژی که نیاز به سرمایه‌گذاری و ایجاد زیرساخت‌های جدید است و چه در موضوع آب که باید سمت و سوی کشت‌های بهینه و در مواردی کشت فراسرزمینی برویم.

بحران آب و خطر کوچ صنایع کوچک

رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان‌رضوی نیز در این خصوص بیان کرد: چالش آب باعث می‌شود تا بعضی صنایع کوچک ناگزیر از کوچ شوند و این اتفاق در خراسان‌رضوی هم بروز خواهد کرد. صنایع بزرگ و آب بر، فقط بحران محیط‌زیستی را رقم نمی‌زنند، بلکه صنایع کوچک‌تر و خردتر را هم به واسطه نبود منابع آبی، ناگزیر از جابه‌جایی می‌کنند. سیاستگذاری‌های اشتباه در استقرار صنایع بزرگ آب بر در مناطق خشک، نه فقط روستا‌ها بلکه صنایع ما را هم کوچ می‌دهد.

غلامعلی رخصت ادامه داد: متاسفانه در توسعه صنعتی به آینده شهر‌ها و اقتصاد استان‌ها توجه نمی‌شود و این بحران، روزگاری دامنگیر نسل‌های بعدی می‌شود. در حال حاضر نمی‌توان از ایجاد بسیاری از صنایع جدید به واسطه نفوذی که دارند، جلوگیری کرد.

محسن خندان‌دل، رئیس کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و عمران اتاق مشهد نیز در این جلسه ضعف زیرساخت‌های توسعه‌ای و اقتصادی کشور را ناشی از نگاه‌های سیاسی به این بخش دانست و عنوان کرد: در کشور‌های پیشرفته جهان اگر در راس ساختاری تغییری رقم می‌خورد، مدیر یا رئیس جدید، فضای کار خود را دگرگون نمی‌کند. بلکه در موضوعات اساسی، او ادامه‌دهنده راهی است که مدیران پیشین در آن گام برداشته‌اند. نگاه به این بحث از منظر مدیران توسعه‌یافته، آلوده به موضوعات سیاسی نیست، بلکه مسیر رسیدن به رشد و تعالی را در ادامه گام‌های برداشته شده، دنبال می‌کنند. این موضوع در کشور ما کاملا برعکس عمل می‌شود و سیستم‌ها با هر تغییری، از نو متحول می‌شوند و برنامه‌ها با نگاهی تازه نگاشته و اجرا می‌شوند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند