تاریخ انتشار: ۱۴:۳۸ - ۰۶ آذر ۱۴۰۰
«فارین پالیسی» گزارش می‌دهد

اردوغان هرگز تا این اندازه دردسر نداشته است

رئیس جمهور ترکیه با یک اقتصاد رو به نزول و رقبای جدی داخلی و خارجی، بدترین دوران ریاست خود را می‌گذراند. حزب حاکم عدالت و توسعه چند ماه وحشتناک را پشت سر گذاشته‌ و این کشور در سطح بین‌المللی منزوی است، اقتصادش همچنان رو به وخامت است و تردید‌هایی در مورد سلامتی اردوغان وجود دارد.

اردوغان هرگز تا این اندازه دردسر نداشته است

اقتصاد ۲۴-وضعیت رجب طیب اردوغان و حزب عدالت و توسعه در نظرسنجی‌ها خوب به نظر نمی‌رسد. برای بسیاری از ناظران و مخالفان ترکیه، سرکوب حزب عدالت وتوسعه در راه است. حزب جمهوری خواه خلق وضعیت خوبی دارد و دیگر احزاب آنقدر به خودشان اطمینان دارند که از برگزاری انتخابات زودهنگام دفاع می‌کنند و برنامه‌هایی برای کنار گذاشتن اردوغان و بازگرداندن ترکیه به سیستم ترکیبی پارلمانی-ریاست جمهوری دارند. شاید این قضاوت زود هنگامی باشد، اما به طور کلی با وجود قانون آهنین حزب عدالت و توسعه مبنی بر اینکه هرگز اردوغان را دست کم نگیرید، وضعیت رئیس جمهور و حزبش خوب نیست.

در میان همه مشکلات ترکیه، این وخامت اوضاع اقتصادی است که جدی‌ترین مخمصه‌ی رهبر ترکیه به شمار می‌رود. در نتیجه سوءمدیریت فاحش اردوغان، لیر در دهه گذشته حدود ۷۵ درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. سال گذشته، ارزش لیر ۴۵ درصد افت داشت و در روز سه شنبه به تنهایی ۱۵ درصد از ارزشش کم شد.


بیشتر بخوانید: روز‌های سیاه اردوغان


البته این درست است که ترکیه با وجود همه گیری جهانی، اقتصاد خود را در سال ۲۰۲۰، ۱/۸ درصد رشد داد. با این حال، بیکاری ۱۴ درصد در این کشور افزایش یافته و بیشتر شدن شکاف بین فقرا و ثروتمندان را شاهد هستیم. در واکنش به سقوط لیر، تعدادی از بانک‌های بزرگ ترکیه فعالیت‌های آنلاین خود را بستند و مردم برای تظاهرات در بخش‌هایی از آنکارا و استانبول به خیابان‌ها آمدند و تظاهرات احتمالی و بزرگ‌تری را هم پیش‌بینی کردند.

یکی از راه‌هایی که اردوغان اخیراً تلاش کرده است از آن‌ها استفاده کند تا به افزایش ثروت سیاسی خود بپردازد، بهبود روابط آنکارا با همسایگانش است. در این ارتباط، اردوغان به تغییر سیاست خارجی‌اش پرداخته و در رویکرد تهاجمی خود به ویژه در منطقه‌ی مدیترانه‌ی شرقی تجدیدنظر کرده است.
آنکارا پس از خروج از انزوا موفقیت‌هایی داشته است. روابط دوجانبه‌ی این کشور با دولت‌های عربستان و امارات با چندین تماس تلفنی و دیدار‌های دیپلماتیک بهبود یافته است، اگرچه به نظر می‌رسد که هنوز روابط ترکیه و دو کشور خلیج فارس کاملاً دوستانه نیست.


بیشتر بخوانید: آیا اسکناس‌های بن زاید، اردوغان را از مخمصه نجات می‌دهد؟


ترک‌ها به دنبال روابط بهتر با اسرائیل نیز بوده اند، اما تل آویو خیلی به این روابط دوستانه تن نداده است. مقامات تل آویو دلایل بسیار کمی برای اعتماد به اردوغان دارند. اول از همه باید به موضوع دو گردشگر اسرائیلی که اخیراً به دلیل عکس گرفتن از کاخ دولما باغچه، جایی که مقامات گردشگری ترکیه اغلب در مطالب تبلیغاتی خود از آن استفاده می‌کنند، دستگیر و به جاسوسی متهم شدند.


بیشتر بخوانید: لیر ترکیه در یک روز ۹ درصد سقوط کرد، مردم به خیابان آمدند


آن‌ها متعاقباً آزاد شدند، اما به نظر می‌رسید که این دستگیری برای تحریک احساسات ضد اسرائیلی و یهودستیزی در ترکیه و اهداف سیاسی طراحی شده بود. همچنین، در اواخر اکتبر، رهبر ترکیه به همتای فرانسوی خود گفت که در صورت حضور اسرائیل (و یونان و جمهوری قبرس) ترکیه در نشست ۱۱ نوامبر پاریس درباره لیبی شرکت نخواهد کرد. اسرائیلی‌ها در این نشست شرکت نکردند، اما مقامات یونانی و قبرسی حضور داشتند. آنچه اردوغان و حزب عدالت و توسعه نتوانستند درک کنند این بود که اسرائیل در گذشته برای داشتن روابط خوب با ترکیه، علیرغم تلاش آنکارا برای بیرون راندن اسرائیلی‌ها از نشست‌های مهم بین المللی، روابط ترکیه با حماس و لفاظی‌های اغلب نفرت انگیز اردوغان در مورد اسرائیل و اسرائیلی‌ها تلاش می‌کرد، اما این روند ادامه ندارد.

سپس باید به روابط ترکیه و مصر بپردازیم. در طول بهار و تابستان، مطبوعات ترکیه و حامیان دولت که در واقع یکی هستند، به طور دور‌های در مورد عادی سازی روابط بین ترکیه و مصر صحبت می‌کردند. فرض در آنکارا بر این بود که مصری‌ها از فرصت استفاده کنند و بهبود روابط آنکارا با قاهره بر دولت‌های یونان، قبرس و اسرائیل فشار وارد کند. با این حال، مصری‌ها آن‌طور که مقامات ترکیه محاسبه کرده‌اند، مشتاق به این عادی سازی روابط نبودند، زیرا مقامات ترکیه اهمیتی را که عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر برای روابط کشورش با یونان و قبرس قائل است، که به آرمان مصر در شورا‌های اتحادیه اروپا کمک می‌کند، نادرست درک کرده‌اند.


بیشتر بخوانید: پیگرد قضائی ده‌ها نفر در ترکیه به خاطر پیش‌بینی سقوط لیر


در مورد اروپا باید بگویم که اگر تلاش‌های آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان نبود، اروپایی‌ها ممکن بود ترکیه را به دلیل تخلفات مختلف، ازجمله عملیات نظامی در سوریه، اکتشاف گاز در نزدیکی قبرس و تهدید به سوق دادن مهاجران به سمت یونان تحریم کنند. بیش از هر چیز دیگری، موضوع مهاجران زمینه ساز روابط پرتنش اتحادیه اروپا و ترکیه است. در سال ۲۰۱۶، اتحادیه اروپا شروع به پرداخت پول به آنکارا کرد تا سوری‌های مستأصل را در ترکیه نگه دارد و اجازه ندهد که به اروپا بروند. علی‌رغم این معامله، ترک‌ها به‌طور دوره‌ای تهدید می‌کنند که به سوری‌ها و دیگران اجازه می‌دهند از این کشور عبور کنند و به کشور‌های اروپایی بروند. این موضوع یک بحران جدیدپناهندگان و احتمالاً بی‌ثباتی ایجاد می‌کند.

دادگاه‌های ترکیه همچنین از آرای دادگاه حقوق بشر اروپا سرپیچی می‌کنند که حکم داده است ادامه بازداشت عثمان کاوالا، نیکوکار ترک که به دروغ متهم به حمایت از تروریسم است، ناعادلانه است و باید آزاد شود. این امرمی تواند منجر به تعلیق حق رای ترکیه در شورای اروپا یا اخراج از این شورا شود.

وقتی صحبت از ایالات متحده به میان می‌آید، باید اشاره کرد که دولت ترکیه در دیدار دوجانبه اردوغان و جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده در اجلاس G-۲۰ در ماه اکتبر معامله بزرگی انجام داد، اما تغییر چندانی در روابط صورت نگرفته است. خرید و استقرار سامانه دفاع هوایی اس-۴۰۰ ساخت روسیه از سوی ترکیه حل‌نشده باقی مانده است، واشنگتن و آنکارا بر سر حمایت آمریکا از یگان‌های مدافع خلق در سوریه اختلاف دارند و دولت ترکیه از این که سه دولت آمریکا از استرداد فتح الله گولن، روحانی ترکیه خودداری کرده اند، عصبانی است.
در این شرایط، ترک‌ها درخواست ۴۰ فروند جت F-۱۶ جدید و کیت‌های ارتقا یافته را کرده اند. رهبری ترکیه خود رامتقاعد کرده است که معاملات هواپیما‌ها انجام خواهد شد، اما دولت بایدن خیلی در این زمینه مشتاق به نظر نمی‌رسد. رئیس جمهور ایالات متحده به صراحت گفت که برای چنین معاملاتی فرآیندی وجود دارد. این یک روش مؤدبانه برای گفتن این موضوع بود که کنگره، جایی که قبلا مخالفت با این توافق را اعلام کرده است، باید در این مورد نظر مساعد داشته باشد.


بیشتر بخوانید: ترک‌ها زیر بار گرانی و سقوط لیر


مشخص نیست که هر گونه بهبود در جایگاه بین المللی ترکیه چه کمکی به اقتصاد این کشور می‌کند، به ویژه با توجه به این موضوع که اردوغان هیچ نشانه‌ای مبنی بر تجدید نظر در مشکلات اقتصادی‌ای که خودش ایجاد کرده است، ارائه نمی‌دهد. برای سال‌ها، اردوغان یک توطئه خارجی ادعایی را که شامل لابی نرخ بهره، سیا، صهیونیست‌ها، غرب، جورج سوروس میلیاردر بشردوست بوده است را مطرح کرده و گفته که این‌ها به دنبال سقوط ترکیه هستند. اما تنها توضیح برای رنج اقتصادی در میان ترک‌ها سوءمدیریت اردوغان است. به ویژه، رهبر ترکیه استقلال بانک مرکزی را از طریق فشار‌های سیاسی تقریباً بی وقفه تضعیف کرده است. او بانک‌های مرکزی ترکیه را برخلاف عقل اقتصادی مورد آزار و اذیت قرار داده است تا نرخ بهره را پایین نگه دارند. نتیجه، کاهش شدید ارزش لیر بوده است که همه چیز را برای ترک‌ها گران‌تر می‌کند و ترازنامه‌های شرکت‌های ترکیه‌ای را که باید وام‌های دلاری پرداخت کنند، خراب می‌کند. البته یک لیرارزان به صادرات ترکیه کمک می‌کند، اما هزینه‌های اجتماعی آن بسیار زیاد است.

فراز

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ جدول لیگ برتر پس از برد پرسپولیس مقابل مس رفسنجان

عکس/ رضاخان در حال بررسی یک جمجمه ۹۱ سال پیش در دانشگاه تهران

عکس/ چهره زیبایی بلقیس، دختر پادشاه افغانستان ۵۵ سال پیش در فرودگاه مهرآباد

عکس/ ظاهر متفاوت سردار سلیمانی، جهانگیری و روحانی ۳۴ سال پیش در یک مراسم

عکس/ ژست صمیمی استاد آمریکایی در حال تدریس ۷۴ سال پیش در دانشگاه شیراز

عکس/ مهدی بازرگان ۱۰۴ سال پیش در دوران تحصیل در فرنگ با تیپ رسمی

عکس/ خوشگذرانی نفیسه روشن در چین با استایل اروپایی در کنار حیوان خانگی گرانقیمتش

عکس/ شاطر سید آقا بزرگ میری در نانوایی سنگکی اش ۶۷ سال پیش در دربند با تنور سنتی

عکس/ شکل و شمایل زندانیان ۱۲۰ سال پیش در دوران قاجار با غل و زنجیر

عکس/ چهره خاص امام موسی صدر ۴۸ سال پیش مراسم چهلم دکتر شریعتی در بیروت

عکس/ ساخت صحن جدید حضرت معصومه در دوران قاجار

اینفوگرافی/ این شهر‌ها آلوده‌ترین هوای جهان را داشتند؟

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ثبت نام وام ودیعه مسکن مختل شد

عکس/ شکل و شمایل چهار راه استانبول ۶۴ سال پیش با ماشین‌های خارجی

زنگ خطر جیره‌بندی آب به صدا در آمد

عکس / دوره گرد وافور فروش تهران ۱۱۴ سال پیش

جدیدترین قیمت آپارتمان در منطقه یک تهران اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

۳ شوک کاری به مستاجران در فصل جابجایی با ثبت تورم ۴۰ درصدی

ستاره پرسپولیس در یک قدمی درهای خروج

عکس/ سقوط و سرخی بورس با تعلیق مذاکرات

عکس/ نمایی شگفت انگیز از گراند هتل قزوین در دوران قاجار با پنجر‌های خاص

تعویق مذاکرات، محرک افزایش قیمت دلار شد

عکس/ شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۱۳ اردیبهشت

روایت رویترز از جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا: گفت‌و‌گو‌ها دارد به نوعی «برجام ۲» تبدیل می‌شود!

عکس/ جمعی از کلاه سبز‌های نیروی دریایی ۵۴ سال پیش در منجیل

شایعات داغ درباره نقل‌و‌انتقالات پرسپولیس

احتمال وقوع زمین لرزه ۷ ریشتری در ایران !

فیلم/ رقص علیرضا بیرانوند با آهنگ بندری

پیش‌بینی مسیر بورس در نیمه دوم اردیبهشت

آخرین وضعیت برگشت خوردن محصولات کشاورزی ایرانی از روسیه

حذف حبوبات، برنج و روغن پالم از فهرست ارز ترجیحی

آیا کپتاگون، مخدر داعشی ها به ایران رسیده است؟

قتل فجیع پسر ۲۰ ساله به خاطر خرید خانه جدید

چرا دلار آمریکا در حال تضعیف است؟

عکس/ واژگونی جرثقیل ۶۰ تنی در غرب تهران

پیشنهاد آذری‌جهرمی به پزشکیان درباره ترمیم کابینه

جزئیات پر دردسر؛ اصلی‌ترین و مهم‌ترین موارد اختلافی ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق چیست؟

عکس/ ترامپ لباس پاپ را به تن کرد

از ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۵ تهران و واشنگتن در تقاطع دیپلماسی/ آیا ترامپ توافق بهتری از دوران اوباما با ایران می‌بندد؟

کسر خسارت از درآمد مالیاتی حادثه دیدگان بندر شهید رجایی

فیلم/ قدرت انفجار در بندر رجایی معادل ۵۰ تن تی ان تی

تهران زاکانی شبیه‌ترین به تهران دوران قاجار/ معمای بقای زاکانی در شهرداری تهران؛ بماند یا برود؟

سایه تغییرات کابینه ترامپ بر سر مذاکرات ایران و آمریکا

ترامپ گرفتار میان چند صدایی در واشنگتن

تاخیر صندوق بازنشستگی در پرداخت اقساط وام بانک‌ها

زخم انفجار بندر شهید رجایی بر تن کارگران بلوچ

قیمت جهانی نفت کاهش یافت

قیمت دلار در تقابل سیگنال‌های مثبت و منفی

شرایط جدید فروش اقساطی محصولات بهمن موتور + جدول اردیبهشت ۱۴۰۴

عقب‌ماندگی ایران در پروژه فشارافزایی گاز پارس جنوبی

تفاوت ۹۰۰ میلیونی ری‌را و ۲۰۶ در بازار آزاد

طرح‌های توسعه صنعت نفت به ۱۳۵ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد!

زمان آغاز حراج شمش طلا اعلام شد

تکان سنگین قیمت‌ها در بازار خودرو + جدول

ثبت ارزش ۹۴.۲ هزار میلیارد ریالی در بورس انرژی

طلای جهانی در کما؛ قیمت سکه در تله تردید

پول‌های جدید وارد بازار سهام خواهند شد؟

عکس/ مراسم عزاداری فوت انیشتین در تهران ۷۰ سال پیش

آیا بورس به پایداری در نقطه سبز ادامه می ‎دهد؟

سایه اخبار سیاسی بر سر بازار بورس

شرایط جدید اجرای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان از زبان سخنگوی دولت

آغاز زنگ سپاس از معلم در مدارس کشور

جزییات جدید از افزایش ۱۴.۰۰۰.۰۰۰ تومانی حقوق کارمندان