تاریخ انتشار: ۱۳:۵۸ - ۱۴ آذر ۱۴۰۰
اردشیر سنایی:

آمریکا به دنبال امضای توافقات فرابرجامی با ایران است/ مواضع غیرسازنده تیم مذاکره کننده به دلیل ۸ سال مخالفت با برجام است

ک کارشناس سیاست خارجی معتقد است که عدم انعطاف پذیری تیم فعلی مذاکره کننده به این دلیل است که در دوره گذشته مدام در حال تخریب و نقد برجام بودند و اگر تا ۵ آینده به توافق نرسیم بعید است که به سادگی بتوان توافق کرد.

آمریکا به دنبال امضای توافقات فرابرجامی با ایران است/ مواضع غیرسازنده تیم مذاکره کننده به دلیل ۸ سال مخالفت با برجام است‌ی

اقتصاد ۲۴-هفتمین دور مذاکرات ایران و ۱+۴ بدون رسیدن به توافق در حالی تمام شد که ایران همچنان در شرایط سخت اقتصادی به سر می‌برد و طرفین اعلام کرده اند که برای مذاکرات مجدد هفته آینده بار دیگر به هتل کوبورگ وین برمی‌گردند.
با مشخص شدن عدم توافق کشورها، قیمت ارز و طلا در ایران بار دیگر گران شد. فرانسه اعلام کرده که به مذاکرات خوشبین نیست و آمریکا نیز مواضع ایران را جدی توصیف نکرده است. همین موضوع باعث شده تا بسیاری از کارشناسان رسیدن به توافق آنهم با تیم و دیدگاه فعلی را کمی دور از تصور بدانند.
اردشیر سنایی کارشناس مسائل بین الملل  می‌گوید: خیلی برایم جای تعجب نداشت که همچین اتفاقی در شروع مذاکرات میان ایران و ۱+۴ رخ دهد. به هرحال رویکرد دولت جدید متفاوت از دولت روحانی است و درست است که بحث اصلی جز مباحث کلان کشور است، اما به هر صورت در مرحله اجرای آن تصمیمات، دولت سیزدهم متولی این کار است و جای تعجب ندارد که بنا به دلایلی شاهد چنین اتفاقاتی باشیم.

سنایی با بیان اینکه دولت جدید نشان داده است که برجام برایش اولویت اول نیست، تصریح کرد: در ابتدا دولت خودش را به نحوی نشان داد که خیلی تمایل ندارد برجام احیا شود، شاید هم می‌خواست از اهمیت موضوع بکاهد تا سر میز مذاکره بتواند حرف‌های بیشتری برای گفتن داشته باشد و یا امتیاز‌های بیشتری بگیرد.


بیشتر بخوانید: روایت متفاوت ایران و غرب از مذاکرات هسته‌ای / در وین چه گذشت؟


او ادامه داد: از طرفی نمی‌توان انتظار داشت کسانی که در ۸ سال گذشته دائما منتقد برجام بودند و آن را خسارتی محض برای کشور می‌دانستند، بتوانند با یک رویکرد سازنده و مثبت وارد مذاکره شوند. برای همین بخشی از این سخت بودن مذاکرات و عدم انعطاف، به این برمی‌گردد که این گروه در ۸ سال گذشته تمام تلاششان را برای تخریب و نقد برجام به کار برده بودند. قاعدتا اینکه اکنون بخواهند به سرعت به بحث برجام ورود پیدا کنند، احتمالا شدنی نیست.

این استاد دانشگاه ادامه داد: شاید هم این گروه می‌خواهند که در نظر حامیان خود نشان دهند که مواضع سرسخت‌تری نسبت به گذشته دارند. از آن سو هم باید در نظر گرفت که طرف‌های مذاکراتی ما نیز به همین صورت قصد دارند که با حداکثر خواسته‌ها وارد میز مذاکره شوند تا حداقل امتیاز‌ها را به ایران بدهند و نه تنها برجام را احیا کنند و ایران را به لحاظ هسته‌ای به شرایط سال ۲۰۱۵ برگردانند، بلکه هم بایدن و هم اروپا، نگاهشان به برجام این است که برجام پلی برای موافقت‌نامه‌های بعدی شود.
احتمال توافق هسته‌ای تا ۵ ماه آینده

سنایی خاطر نشان کرد: جنگ روانی و فشار‌های رسانه‌ای، همواره در همه مذاکرات وجود داشت. حتی در دوره قبل هم چنین فراز و فرود‌هایی داشتیم؛ بنابراین در مجموع نکته مشخص و خاصی وجود ندارد و نمی‌توانیم چند روز مذاکراتی که میان طرفین صورت گرفت را یک شکست برای این مذاکرات در نظر بگیریم.

این کارشناس با بیان اینکه طرف‌های مذاکره با حداکثر خواسته‌ها وارد میز مذاکره شده‌اند، گفت: معمولا مرسوم نیست که متن مذاکرات اکنون بخواهد منتشر شود. آن هم در شرایطی که طرفین از دیدگاه‌های مختلفی به موضوع نگاه می‌کنند. من سراغ ندارم متن توافقی قبل از تصمیم‌گیری منتشر شود. به نظر نمی‌رسد که این کار کمکی به پیشبرد برنامه‌ها داشته باشد، زیرا اکنون زمان چانه زنی است و الزاما به این معنا نیست که پیشنهاد‌ها مورد خواست و قبول طرفین باشد و انتشار متن خواسته‌ها و سپس فشار‌های رسانه‌ای، ممکن است قدرت و احتمال انعطاف پذیری را از آن‌ها بگیرد.


بیشتر بخوانید: مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وجود غنی‌سازی ۹۰درصدی در ایران را رد کرد


او ابراز خوشبینی کرد و گفت: شرایطی که وجود دارد، شرایط بدبینانه‌ای نیست. ایران در شرایط دشوار اقتصادی به سر می‌برد و تصور اینکه بدون برجام و برداشتن تحریم‌ها، می‌توانیم مسائل اقتصادی را حل و فصل کنیم، درست نیست، زیرا اگر به نتیجه نرسیده بودند نیازی به ورود به مذاکرات نبود. از سوی دیگر ۵ ماه است که این مذاکرات متوقف شده است و در این ۵ ماه پیشرفت‌های هسته‌ای ایران در حال گسترش است، طرف مقابل هم نمی‌داند که اگر این روند بخواهد چند ماه دیگر ادامه داشته باشد، چه اتفاقی در بحث هسته‌ای ایران رخ خواهد داد. از همین رو هر دو طرف به احیای برجام و بازگشت به تعهدات نیاز دارند. فشار‌های رسانه‌ای و چانه زنی‌ها بیشتر برای این است که دو طرف با کمترین امتیاز داده شده به کشور‌های خود برگردند.

این استاد دانشگاه یادآور شد: شرایط زمانی هم شرایط مناسبی نیست. بایدن تا چند وقت دیگر درگیر انتخابات کنگره خواهد بود و بعد از آن هم درگیر فرایند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهد بود، انگلیس مسیر خود را از راه اتحادیه اروپا جدا کرده است، مرکل از صدراعظمی کنار رفته است و به طور کلی شرایط طرف مقابل نیز به نحوی نیست که بخواهیم زمان را از دست بدهیم. از همین رو باید نگاه خوشبینانه‌ای داشته باشیم و امیدوار باشیم اتفاق مثبتی رخ دهد. من فکر می‌کنم تا سه الی ۵ ماه آینده توافق حاصل شود و اگر این اتفاق رخ ندهد، زمانی برای توافق نخواهد بود.

رویداد ۲۴

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

عکس/ استایل گنگ النازشاکردوست و لیلا اوتادی با دستمال سر و کلاه جنگی

عکس/ جولان خودرو‌های خارجی ۷۲ سال پیش در خیابان‌های تهران

عکس/ چشم انداز شگفت انگیز از مقبرۀ کوروش کبیر ۹۷ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

گزارش عملکرد چشمگیر بیمه نوین در دوره یک ماهه منتهی به پایان بهمن ماه

نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران: خدمت به جامعه ایثارگری باید همراه با اخلاص باشد

فیلم/ ناپدید شدن کوهنورد ۴۷ ساله در توچال

عوامل روشن نشدن موتور سیکلت و روش‌های تعمیر آن

عکس/ بازار آستارا در گیلان حدود ۵۴ سال پیش

گزارش بورس امروز سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳

عیدی بازنشستگان ۱۴۰۴ برابر با قیمت یک جفت کفش

تنها غایب قطعی پرسپولیس برای دربی ۱۰۵

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره زیبا بروفه با استایل زمستانی

بیمه ابزار کلیدی در مدیریت ریسک مطلوب

صدور حکم نهایی ۴۴ متهم پرونده چای دبش

همسران دردسرساز علیه استقلال و پرسپولیس

فیلم/ حمله تند یک نماینده به جلیلی در صحن مجلس

اعلام شعار دربی ۱۰۵ از سوی سازمان لیگ

زمستان رویایی در آستارا

زیدآبادی: روسوفیل‌های وطنی احساس شرم نمی‌کنند؟

دستگیری عده‌ای در پی فراخوان تجمع ۲۵ بهمن برای رفع حصر

عکس/ نمایی خارق العاده از دروازه شمیران ۹۳ سال پیش در یک روز برفی

واعظی: در جهان امروز سیاست در خدمت اقتصاد است

تهران _ مسکو؛ بزنگاه دوباره برای وزن کشی روابط

خطر جدی فرونشست زمین در تهران

جاده چالوس تا اطلاع بعدی مسدود است

قیمت جدید آپارتمان در مناطق ۴ و ۵ تهران از تهرانپارس تا جنت آباد+ جدول

واکنش تند و صریح پزشکیان به استیضاح همتی

احتمال فروش دوباره دلار به هر ایرانی؛ هر شهروند ۲۱۰۰

پیش‌بینی هولناک از روند افزایش قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴

عکس/ موتورسواری داریوش با دخترش ۳۳ سال پیش

مصرف ساعتی ۳.۵ میلیون مترمکعب گاز در تهران

جدیدترین قیمت خانه در شهریار اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت نفت بعد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران جهشی شد

پشت پرده پتروشیمی تبریز؛ زنگ خطر یا یک نوسان طبیعی؟

معرفی خودرو پژو ۵۰۸ L با جعبه دنده ۸ سرعته اتوماتیک AT + عکس

سایه سهمگین دلار و طلا بر سر مسکن

فیلم/ زن میانسال زورگیر خیابان پیروزی با بخشید

فیلم/ ریزش پل در کره جنوبی قربانی گرفت

عکس/ رستوران گردی شبنم قلی خانی با کت ساتن چندرنگ

١۵ مربی ایرانی استقلال در تاریخ دربی

تیر خلاص مجلس به مستاجران با انفجار قیمت خانه در نوروز ۱۴۰۴

فیلم/ توضیحات قوه قضائیه در مورد پرونده قتل امیر محمد خالقی

فیلم/ سایت‌های غیرمجاز فروش طلا مسدود می‌شوند

توقیف پاسپورت متهم پرونده کوروش کمپانی در امارات

سود سهام عدالت پایان اسفند ۱۴۰۳ واریز می‌شود؟

عکس/ چهرۀ متفاوت الناز شاکردوست در ۱۹ سالگی با چادر گلدار

ادعای وحشتناک قاتل دو زن مسافرکش

بورس همیشه در جاده مه‌آلود است

عکس/ حال و هوای میدان توپخانه تهران ۷۳ سال پیش

نرخ سبد معیشتی از ۲۳ تا ۳۵ میلیون تومان؛ کدام مبنای دستمزد ۱۴۰۴ قرار می‌گیرد؟/ رقم حقوق را از قصد آخر سال اعلام می‌کنند که جای چانه‌زنی باقی نماند

افشای راز قتل پسر سمنانی توسط مهاجران افغان

ادعای قاچاق دختران افغان به ایران برای استفاده جنسی!

معاملات پر رونق بازار طلا در بورس کالا