اقتصاد۲۴- راهاندازی مجدد پرواز در مسیر کیش-مسقط و بالعکس در این روزها در منطقه آزاد کیش شرایطی را فراهم کرده تا گسترش روابط اقتصادی چندجانبه بین دو کشور ایران و عمان و ورود گردشگران عمان به کشور محقق شود. به ویژه سازمان منطقه آزاد کیش تلاش میکند تا از این راه برای گسترش گردشگری سلامت استفاده کنند. از آنجا که جزیره کیش دارای یک فرودگاه بینالمللی است، با افزایش پروازهای خارجی میتوان به افزایش ورود ارز به کشور خوشبین بود. به ویژه که ذخایر ارزی کشور اهمیت زیادی در تعیین قیمت ارز و کنترل قیمت آن دارد.
حضور فعالانه تجار عمانی در کشور میتواند باب ورود سرمایههای خارجی به کشور را بگشاید و از زمانی که این سرمایهها به کشور وارد شود، فضا برای همکاریهای گسترده اقتصادی بین دو کشور نیز هرچه بیشتر فراهم خواهد شد. با اینحال از آنجا که عمده امتیاز ویژه تجاری کیش مربوط به حوزه گردشگری است و در بین مناطق آزاد کشور در جزیره کیش شاهد توسعه زیرساختهای گردشگری هستیم. همین امر موجب شد تا حتی در طی شیوع کرونا نیز وضعیت گردشگری جزیره کیش نسبت به گردشگری دیگر مناطق بهتر باشد. چنانکه در پاییز امسال شاهد افزایش۶۷ درصدی ورود مسافران به کیش نسبت به مدت مشابه سال گذشته بودیم. همچنین در این مدت اشغال ۸۴ تا ۸۵ درصدی اشغال هتلها نشان از استقبال هرچه بیشتر از گردشگری منطقه آزاد کیش داشت. البته با راهاندازی مجدد پرواز کیش-مسقط ظرفیت گردشگری کیش افزوده شده و در آینده میتواند در جذب گردشگران خارجی نیز موفقتر باشد. در این راستا تلاش زیادی برای بالا بردن شاخصهای سلامت در دوران کرونایی نیز شده است. از جمله اینکه ظرفیت پذیرش مراکز ارائه دهنده خدمات گردشگری از قبیل"جُنگها، مراکز تک برند، کنسرتها، کشتیهای تفریحی و کلوپهای تفریحات دریایی" در جزیره کیش کاهش ۵۰ درصدی داشته است.
بیشتر بخوانید: بهره برداری آزمایشی بیش از ۲ هزار متر مکعب آب در کیش
همچنین نظارتهای مشترک با هدف رعایت پروتکلهای بهداشتی در مراکز خدمات گردشگری به صورت مستمر در دستور کار قرار گرفته است. بر اساس آمارهای سازمان جهانگردی "unwto" شیوع بیماری کرونا سبب کاهش ۷۰ درصدی تقاضای گردشگری در سطح جهان شده است، اما در دوران همهگیری کیش با کاهش ۲۷ درصدی گردشگران از شرایط مطلوبتری برخوردار بوده است.
برگزاری مسابقات جام جهانی قطر نیز فرصتی برای جذب گردشگران خارجی خواهد بود و تمرکز بر راهاندازی و توسعه فرودگاهی در چنین شرایطی تا زمان برگزاری مسابقات در اولویت سازمان منطقه آزاد کیش قرار دارد. در این راستا سعید محمد، دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور نیز گفته است: «برای حضور گردشگران خارجی شخصاً با سفرای کشورها جلسه برگزار کردهام.» اکنون پرواز کیش-دبی نیز برقرار است که خود میتواند زمینهچینی برای حضور گردشگران از دبی نیز باشد که احتمالاً جمعیت بالایی برای تماشای مسابقات به قطر سفر خواهند کرد و مناطق آزاد کشور به ویژه کیش که ظرفیت گردشگری بالایی دارد، جزو مقاصد گردشگری برای تماشاچیان جام جهانی ۲۰۲۲ قطر خواهد بود.
منطقه آزاد کیش از لحاظ سنت و فرهنگ بومی به شدت برای گردشگران داخلی و خارجی جذاب است. از این رو در این سالها رویدادها و جشنوارههای متعددی در راستای توسعه فرهنگ و معرفی آن برای مردم بومی و گردشگران فراهم شده است. یکی از این رویدادها چهارمین جشنواره موسیقی کیش است که در نظر دارد به معرفی فرهنگها، قومیتها و سنتها بر اساس رنگآمیزی در سواحل جنوبی از دریای عمان تا خلیج فارس واستانهای جنوبی ایران بپردازد. مهمترین هدف برگزاری رویداد موسیقیایی جزیره کیش، مورد توجه قرار دادن کیش با سابقه تاریخی و دیرینه خود از نظر فرهنگی و موسیقایی و در کنارآن رونق کسب و کار در جزیره، ایجاد جاذبههای گردشگری و آشنایی با فرهنگ بومگردی است.
علاوه بر اقدامات و رویدادهای فرهنگی منطقه آزاد کیش بر گسترش و توسعه توریسم سلامت میتواند متکی باشد. محمدرضا لواسانی، سرپرست سازمان منطقه آزاد کیش در نظر دارد در دوره جدید به برونسپاری هرچه بیشتر توریسم سلامت بپردازد و در این حوزه اقدامات زیرساختی انجام دهد. به ویژه که تاکنون فرصتهای گردشگری از قبیل "هتل هل، امکانات اقامتی، مراکزپذیرایی به ویژه چکاپ عادی و یا تشریفاتی در بیمارستان جزیره کیش نا شناخته مانده است و از طریق برنامههای مدون میتواند گسترش یابد. لواسانی تاکید کرد: «باید در حوزه توریسم درمانی به ویژه "چکاپ تشریفاتی و عادی" یک کار تبلیغاتی در سطح گسترده انجام شود.»
هر چه هست جزیره کیش در ماههای آینده فرصت بهتری دارد تا از طریق برنامهریزی و توسعه زیرساختی بتواند توریسم سلامت جزیره را هر چه بیشتر ارتقا داده و تبدیل به بلندی جهانی در این حوزه شود.