تاریخ انتشار: ۱۱:۵۰ - ۲۸ دی ۱۴۰۰
یادداشتی از رییس ستاد اجرایی سازی سند ملی توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم؛

ایران، عزم جایی بالاتر

پرویز کرمی، رییس ستاد اجرایی سازی سند ملی توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم در یادداشتی در مورد شکل گیری خانه‌های خلاق و نوآوری نوشت: خانه‌های خلاق و نوآوری در کنار مراکز و کارخانه‌های نوآوری، پارک‌های علم و فناوری در جای جای کشور آغاز به کار می‌کنند و نشاط و چابکی چشمگیری به زیست بوم می‌بخشند.

ایران، عزم جایی بالاتر

اقتصاد ۲۴- این یادداشت را در ادامه می خوانید:

ارزش ها، آرامِ جان اند و امانِ روان. جمهوری اسلامی ایران، در این روز‌ها و ماه‌ها که در شتاب برای رسیدن به قله نیرومندی علم و فناوری است، با رفت و آمد‌ها و تغییر و تحولات دست و پنجه نرم می‌کند و طبیعی است که با شلوغی‌ها و به هم ریختگی‌هایی نیز مواجه است. زمختی توسعه، برای سرزمینی، چون کشور عزیز ما، آنقدرهاست که برخی را با ملال مواجه می‌کند و برخی دیگر را نیز با سردرگمی. ما سال‌های سال در پارادایم خام فروشی، زیست کرده بودیم و زیست بوم مان، حاوی فرهنگ‌های مصرف زدگی و وابستگی بود. اما حالا که به مدد حرکت پیشران اقتصاد مقاومتی بر روی ریل گذاری‌های دانش بنیانی، زیست بوم و اتمسفری تازه را تجربه می‌کنیم، کم کم برای همگان آشکار می‌شود که ایران، کسوت دیگری بر تن کرده است و عزم جایی بالاتر را دارد.

اینجاست که ارزش ها، نقش حیاتی شان را برای مان ایفا خواهند کرد. ارزش ها، همه دارایی یک ملت است که از تاریخ، در مقابل دادن جان‌ها و زمان‌های بی شمارش، به دست آورده است. یکی از مهم‌ترین ارزش‌های امروز و همیشه ما، «فرهنگی بومی» است. در سند ملی توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم که خوشبختانه چند صباحی ست، ابلاغ شده، یکی از مهم‌ترین بخش هایش را به حفظ ارزش‌ها اختصاص داده و نخستین آن‌ها نیز «توجه به فرهنگ بومی به عنوان جانمایه محصولات فرهنگی و کارآفرینی تعالی بخش» است.

زیست بوم نوآوری و فناوری کشور، همچون دستگاهی سترگ، هر روز و هر شب، در حال تکمیل و تفصیل است. شرکت‌های دانش بنیان و خلاق بسیاری در این عرصه فعالیت می‌کنند و دائما نیرو‌های تازه نفس به آن اضافه می‌شود.

خانه‌های خلاق و نوآوری در کنار مراکز و کارخانه‌های نوآوری، پارک‌های علم و فناوری در جای جای کشور آغاز به کار می‌کنند و نشاط و چابکی چشمگیری به زیست بوم می‌بخشند.

چرخ‌دنده‌های تنومند و قدرتمند این زیست بوم، با سوخت و ساز بالای شرکت‌های دانش بنیان و خلاق به مدد نیروی انسانی متخصص و خلاق، در حال به حرکت در آوردن محور‌های اقتصادی و صنعتی کشور است. در این میان، «سند ملی توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم» با به میدان آمدن اش، تاثیر و تغییری شگرف و چشم گیر ایفا خواهد کرد. چرا که این سند، حکم روان ساز را در حرکت اجزای زیست بوم اقتصاد خلاق ایفا خواهد کرد. «فرهنگ بومی» که یکی از تاکیدات و ارزش‌های مورد توجه این سند محسوب می‌شود، همان چیزی است که همواره ما برای جدا شدن از حال و هوای خام فروشی، به آن نیازمند بوده ایم.

همه این واقعیت را می‌دانیم که هیچ تحول و پیشرفتی بدون مردم و صاحبان اصلی این بر و بوم، به دست نخواهد آمد. یک کشور، زمانی به توسعه و پیشرفت دست می‌یابد که همه اهالی آن، نقش شان را به شکلی اثرگذار، ایفا کنند. «فرهنگ بومی» نخ ارتباط و اتصال میان عموم جامعه است و اگر هدفی بزرگ در آن جامعه متصور باشد، فرهنگ بومی می‌تواند هدایت گر و راهبرنده باشد؛ بنابراین وحدت‌بخشی فرهنگ، با الصاق پسوند «بومی»، دوچندان می‌شود و تاثیراتش نافذتر و کارآمدتر.

حالا که سند ملی توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم ابلاغ شده، همه چیز فراهم است تا فرهنگ و هنر نقش‌اش را در اقتصاد خلاق، بهتر و والاتر در عرصه زیست بوم نوآوری و فناوری ایفا کند و ساز و کار‌ها را روان‌تر و شاداب تر، فراهم آورد. عرصه‌های هنر و آموزش، دو بخشی هستند که می‌توانند در این ماجرا کمک حال مان باشند. آموزش، سنگ بنای توسعه و پیشرفت است. در حین آموزش است که هم ابزار‌ها شناخته می‌شوند و هم ساخته. واقعیت پیشرفت در کشور‌های توسعه یافته هم در همین است. یعنی ابزارهایشان متنوع و متعدد است. این طوری است که سرعت کار‌ها بالاتر می‌رود و کیفیت‌ها هم افزون تر. در این میان، هنر و شاخه‌های متعدد آن، علاوه بر اینکه افزایش روحیه را در پی دارد، در تاثیرگذاری و اثربخشی آموزش‌ها و همچنین طراحی و ساخت ابزارها، نقش منحصر به فردی را ایفا می‌کند.

آنچه که در این سند ملی به عنوان نعمت سرشار، مستتر است همین ایجاد موقعیت برای ابزارسازی است. در فناوری‌های نرم و صنایع خلاق، اصل بر همین ماجراست. یعنی با ارائه ایده‌ها و راهکار‌ها و سپس، خلق خدمت یا محصولی نو، یک ابزار و وسیله جدید برای تندتر کردن روند کار و راحت‌تر کردن حل مشکلات بسازیم. با همین نگاه است که دگرگونی و تغییر احوال، به سوی پیشرفت شکل می‌گیرد.


بیشتر بخوانید: سقف استوار، بالای سر عده‌ای نوجوان پرشور


نکته دیگری که در موضوع اهمیت دادن به فرهنگ بومی، وجود دارد افزایش غنای اجتماعی و فرهنگی بر اثر معاشرت و روابط است. برخلاف آنچه که در صحبت برخی منتقدان و دلسوزان وجود دارد، فناوری‌های اطلاعات، آنقدر‌ها هم آدم‌ها را به فردیت و پستوی تنهایی شان نکشانده. بلکه با ظهور و بروز شبکه‌های اجتماعی، می‌بینیم که معاشرت‌ها و دید و بازدیدها، بعضا گستره‌های تازه‌ای را تجربه می‌کند؛ البته بیشتر به صورت مجازی یا به قول استارتاپی‌ها «متاورس». همین اش هم به نظر من می‌تواند خوب و کارساز باشد. گر چه در هر چیز خوبی، افراط، مخرب است، اما من می‌خواهم این ماجرا را از دریچه خلاقیت و نوآوری اش بسنجم که می‌بینم واقعا چقدر خدمت توانسته است بکند به خلق خدا. بحث معاشرت، یکی دیگر از ارکان فرهنگ بومی است. ما هرقدر که بتوانیم معاشرت هایمان را تمیزتر و مفیدتر در فضای مجازی برگزار کنیم، فرهنگ مان را ارتقا می‌دهیم که این موضوع تا حدود زیادی اتفاق افتاده است. فقط کافی ست که به نقاط مختلف کشور بروید و بین سطوح مختلف جامعه، گشتی بزنید. می‌بینید که حرف‌ها غنی‌تر و نظرات کارشناسانه‌تر است. این ماجرا، بر روی رفتار و کردار آدم‌ها هم اثر می‌کند و در بزنگاه ها، به داد مملکت می‌رسد.

در اثنای همین ارتباطات، موضوع مهم معناسازی به وجود می‌آید. معنا، در عرصه خلاقیت و فناوری، نقشی حیاتی، اما نادیدنی دارد. معنا مانند هوای تنفس است. دیده نمی‌شود، اما بدون آن، زندگی نمی‌شود کرد. در عرصه خلاقیت هم معنا، کار‌ها را جلو می‌برد. پس، معاشرت‌ها و ارتباطات در بستر فرهنگ بومی، می‌تواند معانی تازه و اثرگذار و پیش برنده، ایجاد کند. در نتیجه، اهمیت دادن به نهضت معناسازی در زیست بوم فناوری و خلاقیت، امری محتوم و واجب است. این مهم، با ارزش گذاشتن به فرهنگ بومی، دست یافتنی است.

نکته آخر هم، موضوع شادمانی است. فرهنگ بومی ما، فرح و شادمانی را در خود پیدا و پنهان دارد. این امر سبب تسریع در کار‌ها و بهتر شکل گرفتن ارتباطات و معاشرت‌ها است. شادمانی سبب سبکی و چابکی می‌شود. انگیزه را چندبرابر می‌کند و نیروی حرکت را ارتقا می‌دهد. زیست بوم فناوری و خلاقیت، با شادمانی حاصل از فرهنگ بومی، منحرف نمی‌شود، فرتوت نمی‌شود، کسل نمی‌شود، ساکن نمی‌شود. همه می‌دانیم؛ ملتی که شادمانی اش را آگاهانه و هوشمندانه به دست آورد، مقابل هیچ دشواری و سختی و مشتقی، کم نمی‌آورد. می‌ایستد و آنگاه، جلو می‌رود.

فرهنگ بومی با بهره مندی از مفاد سند ملی توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم و با همکاری و همیاری دستگاه‌های مرتبط، ارتقا خواهد یافت و ما نیز شاهد روز‌های جوان‌تر و شاداب‌تر کشورمان در آینده نزدیک خواهیم بود.  

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ اطلاعیه تعلیق برخی خدمات سفارت افغانستان در تهران

عکس/ سفره غذای لاکچری بهاره رهنما در خانه شخصی برای مهمانان ویژه

عکس/ شهید بهشتی، شهید باهنر و رهبر انقلاب ۴۵ سال پیش سر سفره

عکس/ شهید چمران بر سر مزار دکتر شریعتی ۴۸ سال پیش در سوریه

عکس/ شام عروسی عزت الله ضرغامی در کنار دوستانش ۴۳ سال پیش

عکس/ استوری مجتبی جباری برای ناصر حجازی

عکس/ محل برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و امریکا

عکس/ نوجوانی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ۲۳ سال پیش

عکس/ سید نصرالله بنی‌صدر، پدر ابوالحسن بنی صدر ۶۴ سال پیش

عکس/ تیپ و چهره جذاب آیشواریا رای باچان در ۳۴ سالگی

عکس/ رهبر انقلاب در سفر پاکستان ۴۰ سال پیش

عکس/ خوش گذرانی محمدرضا پهلوی و خانواده اش ۵۶ سال پیش در سوئیس

عکس/ چهرۀ فتحعلی شاه قاجار در یک نقاشی دیده‌نشده از نقاش روس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حادثه تلخ در سد سنندج؛ تفریح خانوادگی به عزا تبدیل شد

برگزاری اجلاس سراسری جبهه اصلاحات در سالگرد دوم خرداد

لغو تحریم‌های سوریه به مدت ۱۸۰ روز از سوی آمریکا

ماجرای مسمومیت ۵۰ نفر در یک تالار چه بود؟

دست‌های بی‌ادعا زندگی‌بخش تالاب‌های خشک

بررسی دور پنجم مذاکرات و مصاحبه اخیر عراقچی

اینفوگرافی/ ۲۴ می‌روز جهانی آگاهی از اسکیزوفرنی

روایت کیهان از اعلام موجودیت بسیج واشنگتن

زندگی در یک قدمی قحطی؛ افزایش ۸۲ درصدی شمار کودکان مبتلا به سوءتغذیه در غزه

گران‌ترین سدان داخلی در بازار چقدر فروخته می‌شود؟

مدافعان گمنام خونین‌شهر؛ روایت زنان مدافع خرمشهر در زمان حمله عراق و روزگارشان پس از ۴۵ سال

طعنه جمهوری اسلامی به مدعیان حمایت از رئیسی

قیمت دلار توافقی بالا رفت

ارزیابی میانجی عمانی و عراقچی از دور پنجم مذاکرات

آغاز فروش اینترنتی سایپا ویژه خرداد ۱۴۰۴+ جزئیات

رنسانس برق هسته‌‏ای

راهکارمسقط برای عبور از چالش‌ها؛ سناریو‌های محتمل در دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن

روایت یک فرصت‌سوزی در قلب منطقه ۲۲

نحوه و مراحل اعتراض به نحوه دهک‌بندی یارانه

شتاب تغییر قیمت خودرو تند شد + جدول

چرا الگوی مشارکت اقتصادی نیمی‌از جمعیت در ایران وارونه است؟

بازار طلا و سکه در تعلیق و انتظار

رشد شبانه ارزش تتر

یک کیلو زعفران پوشال چند؟

خبر مهم از مصوبه افزایش ضریب حقوق سال ۱۴۰۴ کارمندان

پروژه چند لایه مخالفان دولت در پوشش حمله به برخی بانک‌ها

بدبینی زیدآبادی به روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

فیلم/ احساس ترامپ به مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا

طعنه آذری‌جهرمی به ثابتی جنجالی شد + عکس

قالیباف: فراجا پلیس جامعه باشد نه پلیس حاکم بر جامعه

با اکوسیستم سایبری روسیه آشنا شوید؛ از کرم شنی تا خرس تنبل/ بازیگران اصلی سایبری دولت پوتین چه کسانی هستند؟

دستور اجرایی ترامپ درباره غنی‌سازی اورانیوم

واکنش وزارت خارجه عراق به ادعای انتقال پیام از ترامپ به ایران

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴

عکس/ مراسم ازدواج مرلین مونرو ۸۴ سال پیش با تور و دسته گل خاص

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

۱۰ دلیل تازه برای گنجاندن عسل در رژیم غذایی

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

عکس/ استقبال رسمی پادشاه دوم عربستان ۶۸ سال پیش از آخرین پادشاه عراق

عکس یادگاری از هاشمی رفسنجانی در ۲۴ سالگی به همراه همسرش

این کیک رژیمی خوشمزه را بدون نگرانی بخورید