تاریخ انتشار: ۰۹:۲۷ - ۱۵ بهمن ۱۴۰۰
واکاوی ۳ دلیل عدم موفقیت دولت در کنترل تورم با وجود توصیه‌های صریح رهبر انقلاب

چرا اقتصاد دهه ۹۰ ناکام بود؟

با وجود توصیه‌های مشخص رهبر انقلاب به پیاده سازی اصول اقتصادی مقاومتی متاسفانه دولت قبل تلاش کرد تا رشد توسعه اقتصادی را از مسیر تفاهـم بـا غـرب (قرارداد برجام) و سیاست‌های اقتصادی لیبرالیستی و بازار آزاد پی بگیرد.

 اقتصاد

اقتصاد ۲۴- رهبر انقلاب در دیدار جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی آمارهای کلان اقتصادی دهه 90 را ناخرسند کننده خواندند و نسبت به «رشد تولید ناخالص داخلی، تشکیل سرمایه در کشور، تورم، رشد نقدینگی، مسکن، تامین ماشین آلات و مسائل مشابه» ابراز نارضایتی کردند.

بررسی شاخص‌های مختلف اقتصادی در دهه نود نشان می‌دهد که در سایه بی‌توجهی دولت روحانی به توصیه‌های رهبر انقلاب و کارشناسان متعهد و متخصص‌، پتانسیل رشد اقتصادی در تمام ده سال مستهلک گشته است و دهه 90 را می‌توان دهه از دست رفته اقتصاد ایران نامید.

به طور متوسط، رشد اقتصادی در این دهه نزدیک به صفر درصد بوده است و کشور تورم بالای 25 درصد را تجربه کرد و نرخ تورم در مردادماه به نزدیک 50 درصد رسید که دومین رکورد تمام 70 سال گذشته است. بر اساس محاسبات مرکز آمار ایران و مرکز پژوهش های مجلس، درآمد سرانه خانوار ایرانی طی دهه 90 بیش از یک سوم کاهش پیدا کرده و همچنین میزان کالری دریافتی روزانه توسط افراد کاهش پیدا کرده است که بخشی از مردم را به زیر مرز نیاز روزانه پروتئین - کالری رسانده است.

متوسط مصرف 7 دهک اول درآمدی از گروه خوراکی (برنج، مرغ، گوشت و ماهی) کاهش پیدا کرده و نرخ فقـر هـم بـه بیش از 30 درصد در پایان سال 98 افزایش پیدا کرده است. رسانه های معاند و برخی از فعالان سیاسی در شبکه‌های اجتماعی صحبت های انتقادی از آمارهای اقتصادی دهه نود را تـلاش بـرای سـلب مسئولیت در بروز مشکلات اقتصادی بازنمایی کردند و مدعی شدند که گسترس فقر کاهش درآمدهای ملی فرار سرمایه و تورم پایدار که خود را در دهه نود آشکار کرده است، درنتیجه مداخله در سیاست‌های اقتصادی دولت است و تلاش کردند تا دولت های دهه نود را میرا از اشتباه جلوه بدهند.

بی توجهی دولتها در دهه نود به اصول اقتصاد مقاومتی

رئوس کلی توصیه ( فرامین) رهبر انقلاب به دولت یازدهم در تاریخ 1394/6/5 در موضوع اقتصاد مقاومتی شامل تدوین برنامه ششم توسعه بر مبنای اقتصاد مقاومتی، تدوین برنامه اجرایی برای سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، مشخص کردن سهم هر دستگاه و زمان بندی آن، رصد و پیگیری فعالیتهای دستگاهها در زمینه اقتصاد مقاومتی، تشکیل یک ستاد فرماندهی قوی ، هوشمند و نافذالکلمه برای تحقق اقتصاد مقاومتی و ارائه گزارش آن به مردم و عدم اجرای برنامه های غیر منطبق با سیاستهای اقتصاد مقاومتی درکنار برنامه ریزی برای افزایش سهم بخش بیرون دولت ( خصوصی) در اقتصاد مقاومتی بود.

این درحالی است که مرور عملکرد دولت روحانی نشان میدهد که عملا این توصیه ها بر روی کاغذ باقی ماند و دولت تلاش کرد تا رشد توسعه اقتصادی را از مسیر تفاهـم بـا غـرب ( قرارداد برجام ) و سیاستهای اقتصادی لیبرالیستی و بازار آزاد پی بگیرد.

به عنوان مثال، تغییر قوانین بانکی و مالی کشور بر اساس توصیه های صندوق بین المللی پول، کاهش تعرفه های واردات، تمرکز بر رشد هلدینگ های بزرگ اقتصادی با ایجاد فضای انحصاری تولید و واردات و بی توجهی به بخش تعاون، عدم اصلاح سیاست های مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی بخش تجاری، افزاش جذابیت بخش مالی اقتصاد و تشدید فشار بر بخش تولیدی و واقعی، کنترل تصنعی تورم با تکیه بر سرکوب نرخ ارز و ارزپاشی در سالهای 94 تا 97 و بی توجهی به سیاست های اقتصاد مقاومتی در تدوین برنامه ششم و بودجه های سنواتی در کنار تضعیف بخش خصوصی واقعی و افزایش فضای تنفس واردکنندگان و دلالان از جمله مصادیقی است که حاکی از عدم توجه به پیاده سازی برنامه ها و سیاستهای مبتنی بر اقتصاد مقاومتی در یک دهه گذشته است.

چرا برنامه دولت روحانی برای مهار تورم موفق نبود؟

نـرخ بالای تورم در اقتصاد ایران از سه ناترازی در حوزه های اقتصادی ناشی می شود که اگر این ناترازی ها مرتفع نشوند کنترل تورم هم امکان پذیر نخواهد بود . هرچند نرخ تورم در برخی از سالها به دلیل افزایش درآمدهای ارزی ، سرکوب نرخ ارز و به شکل تصنعی و موقت ، با « پرتاب تورم بـه خـارج از کشور » کاهش پیدا کرده بود ؛ اما کنترل پایدار تورم تنها از میسر کنترل سه ناترازی بودجه ای ، نظام بانکی و تجارت خارجی می گذرد. رهبر معظم انقلاب در دو دهه گذشته به کرات و به شکل مستقیم به این موضوع پرداخته اند. دولت روحانـی بعـد از روی کارآمـدن وعـده مـهـار تـورم و ایجـاد رونق و رشد اقتصادی را داده بود ، امـا بـه اهـداف خـود در زمینـه مـهـار تـورم و رشد اقتصادی نرسید.

ریشـه ایـن عـدم موفقیت را می تـوان بـا اشتباهات دولت در سـه رکـن مـهـم سیاستگذاری شامل « سیاست پولی » ، « سیاست مالی » و « سیاست ارزی و تجاری » مرتبط دانست.

1-بحران کسری بودجه

در بحث کسری بوجه به عنوان یکی از چالشهای سیاست مالی در اقتصاد، رهبر معظم انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس در سال 94 فرمودند: مـا دچار کمبود منابع هستیم. وتحـریـم هـم تأثیر داشته است در ایـن کـمـبـود منابع - ایـن را مـا شـکی نداریـم - لـکـن وقتی انسان کمبود منابع دارد ، باید چکار کند ؟ ... راه علاج دارد ؛ یکی از راه هـای عـلاج صرفه جویی است . به رغـم ابراز نگرانی رهبرانقلاب از تاثیر منفی کسری بودجه، دولت روحانی بـه جـای افزایش درآمدهای پایدار و کاهش هزینه های زائد، بودجه های سنواتی را با کسری عملیاتـی بـالا تدویـن کـرد و آن را در سالهای میانی دهـه نـود از طریق افزایش ذخایر ارزی خارجی بانک مرکزی ( فروش ارز به بانک ) و در سالهای ابتدایی و انتهایـی دهـه نـود از مسیر خلـق پایه پولی جبران کرد که هر دو از پیشرانهای مهم تورم ساز هستند و در این زمینـه کـامـلا بـر خـلاف توصیه های رهبر انقلاب عمـل کـرد.

2-چالش سیاستهای پولی در اقتصاد دهه 90

رهبر انقلاب در تاریخ 1391/5/3 فرمودند : بایـد راهی پیدا کنیـد کـه نقدینگی افزایش یافتـه کـنتـرل شـود. خـب ، ایـن روشـن است؛ اگر در مقابل نقدینگی تولیـد وجـود داشته باشد ، کالا وجود داشته باشد ، کمبود وجود نداشته باشد ، مشکلی را ایجاد نمیکند ؛ اگر چنانچـه نـه، نقدینگی بیش از تولید کالا در داخـل یـا بـه شکل درست واردات بـود، طبعاً مشکل ایجاد میکند.


بیشتربخوانید:فاصله تورمی دهک‌ها بیشتر شد


رهبر انقلاب در تاریخ 97/7/22 فرمودند: نقدینگی عظیمی در کشـور بـه وجـود آمـده کـه ایـن هـم ناشی از اشتباهات است؛ خـود ایـن یکی از سیاست های اشتباه است که نتیجه اش ایـن شـده است که نقدینگی در کشور افزایش پیدا کنـد که مشکلات فراوانی را به وجود آورده من گفتم اگر مسئولین کشور بتوانند بنشینند راه هایی پیدا کنند و این نقدینگی را هدایت کننـد به سمت اقتصـاد تولیدی ، چـه در صنعت ، چـه در کشاورزی.

پایه پولی منبعث از بی انضباطی های مالی دولت و نظام بانکی کشور است. در ابتدای سال 90 مقدار پایه پولی در حدود 68 هزار میلیارد تومان قرار داشت ، این متغیر پولی در دهه 90 بـارشـدی بالغ بر 560 درصـد بـه عـدد 455 هزار میلیارد تومان در پایان سال 99 رسیده است. طی سالهای 68 تا 81 یعنی دولت سازندگی و اصلاحات ، افزایش خالص بدهی دولت دلیل اصلی رشد پایه پولی در کشور بوده است. از سال 82 تا 92 یعنی از اواخر دولت اصلاحات تا پایان دولت دهم افزایش خالص دارایی های خارجی دلیـل رشـد پایه پولی بوده است. اما در دولت یازدهم و دوازدهم عمدتا افزایش بدهی بانکها به بانک مرکزی باعث رشد پایه پولی شده است.

3-شکست سیاست ارزی و تجاری در دهه 90

کنترل ناترازی تجارت خارجی ( تـراز پرداختها ) ومدیریت جـدی تجارت خارجی و جلوگیری از تبدیـل ایـران بـه بـازار کالاهای خارجی.

در تاریخ 90/6/6 رهبر انقلاب اسلامی با اظهار نگرانی از واردات برخی کالاها و محصولات خاطر نشان کردند : باید در سیاستهای واردات بازنگـری جـدی شـود و از واردات بویژه محصولات زراعی و باغی و واردات کالاهایی که در آن مزیت تولید داریم ، پرهیز شود.

خروج سرمایه از کشور : خروج سرمایه در ایران خاصه در یک دهه اخیر به بهانه اهداف و مقاصد مختلف انجام شده که همگی به دلیل ضعـف شـاخصهای سرمایه گذاری و عدم سهولت تجارت و بی اعتمادی به محیط اقتصاد کلان بوده است . بررسی آمارهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی نشان می دهـد خالص حساب سرمایه کشور در دهه 90 با نزول 93 میلیارد دلاری روبه رو بوده است و بدتریـن سـطح از خـروج سرمایه ، مربـوط بـه سـال 1396 اسـت کـه حـدود 20 میلیارد دلار برآورد شده است. صادرات غیر نفتی و عدم کنتـرل بـرای واردات ارزهای صادراتی مهمترین مسیر خروج سرمایه از کشور است و دولت ها با استفاده از رانت درآمـدی نفت ، ایـن کسـری را جبران می کردند. دولت روحانی با استفاده از سرکوب قیمت ارزی در دوران رونق صادرات نفت ، قـدرت خرید سرمایه های ریالی را نسبت بـه سرمایه ارزی افزایش داد و باعث جذابیت خـروج سرمایه های خرد از کشـور شـد.

هرچـنـد بـه صـورت کلاسیک کسری حساب سرمایه به دلیل ناتوانی از بازپرداخت استقراض های خارجی اتفاق می افتـد امـا در دودهه گذشته با افزایش درآمدهای نفتی و سیاست ارزی چند نرخی ، خـروج سرمایه از طـریـق کـسـری تجارت خارجی رخ داده است . در دو دهه گذشته در حدود 180 میلیارد دلار سرمایه از کشـور خـارج شـده است . بیشترین عامـل بـرای افزایش جذابیت بـرای خـروج سرمایه، امکان انتقال بالاتری از قدرت خریـد بـه خـارج از کشور است . هـر زمـان قیمت ارز بـه صـورت دستوری سرکوب شـده است ، تمایـل بـرای خـروج سرمایه افزایش پیدا کرده است کـه ایـن مـوضـوع در سالهای 95 تا 97 قابل مشاهده است. از سوی دیگر ، ارزپاشی دولت روحانی در سیاست پرداخت ارز 4200 تومانی ادامه پیدا کرد و خـروج 20 میلیارد دلار در سه سال اخیر و در شرایط کمبود منابع ارزی ناشی از همین رویکرد دولت است.

منبع: تسنیم
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

عکس/ تغییر چهره ابن مرجانه سریال مختار پس از ۱۹ سال با مدل موی جدید

عکس/ چهره متفاوت رهبری ۶۲ سال پیش در سفر به استان گیلان به همراه یک دوست لبنانی

عکس دیده نشده از زهرا پزشکیان در کنار زینب سلیمانی در یک مراسم

عکس/ استایل رسمی محمدرضا پهلوی و ثریا ۷۴ سال پیش در یک مراسم

عکس یادگاری عراقچی و وزرای خارجه شرکت‌کننده در اجلاس شانگهای

عکس/ ژست و استایل جذاب بیتا سحرخیز در کافه‌ای دنج و لاکچری

عکس/ مراسم عروسی فروغ فرخزاد و پرویز شاپور ۷۳ سال پیش با تیپ اروپایی

عکس/ سردار باقری در کنار امیر ایرانی و امیر موسوی در بازدید از نیروی دریایی ارتش

عکس/ چهره متفاوت بنی صدر ۸۴ سال پیش در کنار برادران و خواهرش

فلسطینی‌های گرسنه و ناامید در غزه

عکس/ تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی در تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴

راه‌اندازی کانون بانک‌ها و شعب ممتاز در ارس

فیلم/ حسن روحانی: یک امضا تا توافق مانده نبود اما نگذاشتند

شهریه مدارس غیردولتی امسال چقدر است؟

امام جمعه شهرستان خداآفرین:روح تازه‌ای به منطقه آزاد ارس دمیده شده است

احتمال شنیده شدن صدای انفجار در اراک

فیلمی از نانسی عجرم و دخترش که ۱۰۰میلیون بازدید گرفت

ورزشگاه تختی میزبان استقلال و پرسپولیس

جلسه تهیه و تدوین پروفایل شهری پروژه شهر سالم جلفا برگزار شد

بازدید دکتر هادی مقدم زاده از شرکت جلفا چوب صنعت ارس

فیلم/ مسعود بهنود: مردان باغیرت سپاهی و ارتشی بسیار بیشتر از توقع عمل کردند

عکس/ چهره دیده نشده و کمیاب ناصرالدین شاه ۱۹۴ سال پیش به مناسبت تولدش

برگزاری شورای راهبردی پتروشیمی‌های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با محوریت مسئولیت اجتماعی/ افزایش ۵۰ درصدی بودجه مسئولیت های اجتماعی پتروشیمی‌ها با اولویت‌های رئیس‌جمهور برای تحول در نظام آموزشی

فیلم/ یوسف تیموری با بغض از دوستانش حلالیت طلبید

تشکیل کمیته دادخواهی جنایات جنگی اسرائیل به همت اسکودا و با مشارکت کانون‌های وکلای دادگستری

عکس/ پیاده روی و سینه زنی مردم تهران ۱۳۵ سال پیش به سوی کربلا

عکس/ انتخاب حقوقدانان شورای نگهبان در صحن علنی مجلس

اینترنت طبقاتی علیه اینترنت آزاد/ قدم‌های بلند دولت روحانی برای اجرای اینترنت طبقاتی در برابر صراحت دولت رئیسی

عکس/ ظاهر متفاوت سردار اسماعیل قاآنی ۴۳ سال پیش در خاکریز جبهه

دستور فوری عارف درباره شبکه ملی اطلاعات

عکس/ استایل بانمک خاطره حاتمی با مدل موی دهه شصتی و لباس توپ توپی

توقف ناگهانی محاکمه نتانیاهو

عکس/ تیپ تینیجری نگین صفری‌جم با اکسسوری‌های رنگارنگ

واکنش شرکت گاز به انفجار‌های اخیر بر اثر نشت گاز

عکس/ حضور پزشکیان در مراسم گرامیداشت شهدای اقتدار ارتش

عکس/ ادعای اف‌بی‌آی درباره ارتباط سه ایرانی با ناپدید شدن رابرت لوینسون

چرا زنان باید مراقب سبک زندگی‌شان باشند؟

فیلم/ چرت زدن ترامپ در اجلاس انرژی پنسیلوانیا

عکس/ چهره دیده نشده پدر دکتر شریعتی و پدر شهید مطهری ۶۴ سال پیش در یک قاب

فاجعه استقلال در نقل‌وانتقالات تابستانی

پیش‌بینی قیمت مسکن تا پایان سال با پس لرزه‌های جنگ و خروج مهاجران

انتخاب سه عضو حقوقدان شورای نگهبان + عکس

عکس/ ژست خاص صیاد شیرازی با کلت کمری و لباس جنگی ۴۴ سال پیش در جبهه

فیلم/ روایت میلاد حاتمی درباره حمله اسرائیل به اوین

ریزش کم‌سابقه قیمت خانه در مناطق اعیانی‌نشین تهران از یک تا سه

سلامت قلبتان را با این ۳ ویتامین تأمین کنید

اینفوگرافی/ بررسی وضعیت امنیتی ۳ پیام‌رسان پرمخاطب در ایران

نقشه رائفی‌پور و رفقا برای تیم ملی فوتبال

جدیدترین قیمت خانه‌ در منطقه ۲۲ از دریاچه خلیج فارس تا شهرک باقری + جدول

عکس/ چهره غمگین سرلشکر باقری در حال مشاهده تصویر برادر شهیدش

آیا افغانستانی‌ها جلسه شورای امنیت ملی را لو دادند؟

عکس/ استوری جالب مجری عشق ابدی به مناسبت تولد بازیگر معروف

چاپ چک‌ پول ۵۰۰ هزار تومانی؛ نشانه بحران یا راهکار نقدینگی؟/ پشت پرده پول‌های درشت در ایران تورم زده

عکس/ بازیگر جذاب تاسیان از پدر خوش‌چهره‌اش رونمایی کرد

عوارض وحشتناک استفاده از سنگ مرداب

معاوضه جنجالی استقلال و سپاهان منتفی شد؟

فیلم/ تیزر قسمت جدید سووشون منتشر شد

عکس/ محسن رضایی و شهید همت ۴۴ سال پیش در حال سخنرانی برای رزمنده‌ها

عکس/ ژست بامزه سالار سریال پایتخت در آغوش یک هیولا

فیلم/ صحبت‌های عجیب سحر امامی درباره حمله به صدا و سیما