تاریخ انتشار: ۰۹:۵۷ - ۲۴ بهمن ۱۴۰۰

دلار سقوط می‌کند؟

 طی چند روز گذشته، تعداد نشانه‌های مثبت از مذاکرات وین افزایش پیدا کرده است. بر همین اساس، پرسش‌هایی پیرامون قیمت ارز دوباره به متن زندگی ایرانی‌ها برگشته است.

قیمت دلار سقوط می‌کند؟

اقتصاد۲۴طی چند روز گذشته، تعداد نشانه‌های مثبت از مذاکرات وین افزایش پیدا کرده است. بر همین اساس، پرسش‌هایی پیرامون قیمت ارز دوباره به متن زندگی ایرانی‌ها برگشته است. البته رخداد‌هایی که ممکن است در روز‌های آینده پیرامون پرونده هسته‌ای ایران به وقوع بپیوندد، تنها به صورت نسبی قابل پیش‌بینی هستند. با این همه، یک چیز واضح است و آن هم اینکه تاریخ در حال تکرار شدن است چرا که این روز‌ها شباهت بسیاری به روز‌ها و هفته‌های منتهی به تیرماه سال ۱۳۹۴ (حول و حوش انعقاد «برجام») دارد. البته پیش از آن، یک بار دیگر هم در تیرماه سال ۱۳۶۷، رخداد‌های سیاست خارجی در ایران به فرجامِ قیمت دلار گره خورده بود. در آن زمان، با پایان یافتن مذاکرات پیرامون «قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد» و پایان جنگ ایران و عراق، قیمت دلار یک‌شبه ۵۰ درصد کاهش پیدا کرد. اما باید دید این بار هم یک شبه با سقوط دلار مواجه خواهیم شد؟

با آغاز جنگ ایران و عراق در سال ۵۹ به فاصله کمی بعد از پیروزی انقلاب، شرایط اقتصادی و سیاسی کشور دچار تحولات بزرگی شد. افت تولید نفت، کاهش میزان سرمایه‌گذاری، افزایش نرخ تورم و سقوط ارزش پول ملی بخشی از تبعات اقتصادی این فاجعه بود. در این مدت افراد بسیاری با تصور تداوم جنگ و بالاتر رفتن قیمت‌ها شروع به سرمایه‌گذاری در بازار دلار، سکه و زمین کردند. اما بعد از گذشت هشت سال، روز ۲۷ تیر ماه سال ۱۳۶۷ با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی ایران، فصل جدید در تاریخ کشور آغاز شد.

با پذیرش قطعنامه و امید به بهبود شرایط کشور، ارزش پول ملی به سرعت ارتقا یافت و قیمت طلا و دلار در مسیر نزولی قرار گرفت. پیش از این رخداد غیرمنتظره قیمت دلار تحت تاثیر انتظارات افزایشی به ۱۴۵ تومان صعود کرده بود، اما پس از امضای قطعنامه به کمتر از ۵۰ تومان رسید. این اتفاق در سال‌های بعد هم چندین بار رخ داده و دلار تحت تاثیر اتفاقات سیاسی و اقتصادی دچار نوسانات بسیاری شده است. اعمال تحریم‌های جدید در سال ۹۷ یکی از شوک‌های ارزی بود که در پی آن قیمت دلار بعضا تا ۹ برابر افزایش یافت. هر چند بخشی از جهش نرخ ارز به خاطر افزایش نقدینگی بوده، اما کاهش درآمد‌های ارزی و انتظارات منفی رشد نرخ را تشدید کرده است.

حالا این روز‌ها با توجه به اخبار سیاسی پیرامون برجام و آینده تحریم‌ها، زنگ هشدار تکرار سناریو قطعنامه ۵۹۸ به صدا درآمده است. اما آیا تاریخ تکرار خواهد شد؟

چقدر به توافق نزدیکیم؟

در حال حاضر نمایندگان کشور‌های مختلف حاضر در مذاکرات هسته‌ای در اتریش، اعلام کرده‌اند که خوش‌بینی‌ها نسبت به حصول نوعی توافق افزایش پیدا کرده است. «علی باقری کنی»، نماینده ارشد ایران در این مذاکرات، در تازه‌ترین ارزیابی خود از روند گفتگو‌هایی که با محور رفع تحریم‌ها جریان دارد گفته بود «موارد اختلاف، موسوم به «پرانتز‌های باز» رو به کاهش است.»
حضور نمایندگانی از کره‌جنوبی و عربستان سعودی در محل مذاکرات از یک سو و ملاقات مقامات آمریکایی با مقامات اسرائیلی از سوی دیگر هم نشانه‌های مثبت دیگری هستند که به صدر خبر‌ها آمده‌اند و نشان می‌دهند رقبای منطقه‌ای ایران هم آماده حصول توافق هستند.

چه مقدار از منابع بلوکه شده ایران آزاد می‌شود؟

باز خواهد گشت؟ شاید این سوالی باشد که خیلی‌ها بخواهند جواب آن را بدانند. واقعیت این است که کره‌جنوبی، یکی از بزرگ‌ترین بدهکارانِ نفتی به ایران است. گفته می‌شود بین ۷ تا ۸ میلیارد دلار بدهی ناشی از بلوکه‌شدن پول نفت ایران در بانک‌های این کشور، با نهایی‌شدن مذاکرات آزاد خواهد شد. خبر‌هایی هم مبنی بر دریافت خسارتِ دیرکرد بابت بلوکه‌شدن این پول‌ها توسط ایران به گوش می‌رسد. اما فهرست بزرگ‌ترین بدهکارانِ نفتی به ایران، ظاهرا به این شکل است: «چین» (حدود ۲۰ میلیارد دلار)؛ «کره‌جنوبی»
(بین ۷ تا ۸ میلیارد دلار)؛ «عراق» (بین ۵ تا ۶ میلیارد دلار) و «ژاپن»
(بین ۲ تا ۳ میلیارد دلار).


بیشتر بخوانید: وقت خرید طلا است؟


فهرست دیگری از بدهکارانِ دلاری به ایران هم هست که بدهی‌شان نفتی نیست: «لوکزامبورگ» (حدود ۲ میلیارد دلار)؛ «آمریکا» (حدود یک میلیارد دلار) و «بریتانیا» (حدود ۰،۵میلیارد دلار).
چینی‌ها البته قرار نیست به ایران دلار بدهند و احتمالا، دلار‌های نفتی ایران را ذیل «توافق‌نامه ۲۵ ساله ایران و چین»، به عنوان ضمانت، نزد بانک‌های چینی نگه می‌دارند. از فهرست بدهکاران غیرنفتی هم احتمالا (و در خوش‌بینانه‌ترین حالت) تنها بدهی «بریتانیا» وصول خواهد شد.
اگر دلار‌های نفتی بلوکه‌شده ایران در این سو و آن سویِ جهان آزاد شود (و با این قیدِ مهم که این دلار‌ها قبلا «پیش‌خور» نشده یا در واقع، در قالب «ریال» از سوی بانک مرکزی به دولت داده نشده باشد)، عرضه دلار در اقتصاد ایران ناگهان افزایش پیدا خواهد کرد.
اگر حجم تمام دلار‌های نفتی آزاد شده ایران را حدود ۱۷ میلیارد دلار در نظر بگیریم و این دلار‌ها «پیش‌خور» نشده باشند، دولت سیزدهم با نرخ ارز نیمایی (اکنون حدود ۲۴ هزار تومان)، رقمی در حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد مازاد خواهد داشت.

با سقوط دلار مواجه نخواهیم بود

اما آنچه که گفته شد تنها سهم ایران از بابت دلار‌های نفتی بلوکه‌شده در دیگر کشور‌ها است. این در حالی است که در این مدت، ایران همچنان درآمد ارزی داشته و این درآمد‌ها به ریال تبدیل شده‌اند و اگر تحریم‌ها رفع شوند، درآمد‌های ارزی ایران می‌تواند به شدت افزایش پیدا کند. درآمد‌های ارزی ایران، به طور کلی چند منشا مشخص دارد؛ فروش نفت؛ فروش محصولات پتروشیمی؛ فروش محصولات فولادی و فروش محصولات معدنی. درآمد‌های ارزی از محل صادرات دیگر کالا‌ها (مثل صادرات محصولات کشاورزی، صادرات برق یا صادرات خدمات)، در مجموع کمتر از ۱۵ درصد از درآمد‌های ارزی ایران را تشکیل می‌دهند.

با این همه باید دید آیا موارد ذکر شده می‌تواند سبب شود که تاریخ تکرار شده و ما بار دیگر با سقوط نرخ ارز در کشور مواجه باشیم؟
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در این رابطه به آفتاب یزد گفت: «حتما با کاهش نرخ ارز مواجه خواهیم بود، اما این کاهش به صورت شوک نخواهد بود. من کاهش نرخ ارز را با مفهوم سقوط پیش‌بینی نمی‌کنم، احتمالا این نرخ تا ۲۴-۲۵ هزار تومان کاهش پیدا خواهد کرد. البته این تاثیر فوری توافق بر بازار است؛ بنابراین من حدس میزنم بعد از مدتی این روند دوباره رو به افزایش برود تا در وهله اول ارز‌های بلوکه شده باز گردد و در وهله دوم بتوانیم نفت بفروشیم. آن وقت می‌توانیم شاهد کاهش نرخ ارز به مرور زمان باشیم.»
وی تصریح کرد: «البته این در شرایطی است که تا آن زمان FATF را امضا کرده باشیم و بتوانیم وجوه حاصل از فروش نفت را به کشور وارد کنیم. در اصل آثار واقعی ناشی از رفع تحریم از آن موقع به بعد ظاهر خواهد شد.»
>بخشی از سقوط طی شده است
احمد جانجان، کارشناس اقتصادی نیز در این رابطه به آفتاب یزد گفت: «بازار‌ها همیشه در حال پیش خور کردن اخبار هستند، به همین دلیل هم می‌توان گفت در حال حاضر و با توجه به اخباری که از مذاکرات وین به گوش می‌رسد، همین حالا بخشی از سقوط نرخ ارز انجام شده است.»
وی تصریح کرد: «در واقع ماجرا از این قرار است که اخبار توافق و گفتگو‌ها کم کم منتشر شد، اما بازار آن را باور نکرد بعد منتج شد به اینکه اولین جلسه گفتگو چه زمانی است و در پی این خبر بازار کمی واکنش نشان داد؛ اخبار ضد و نقیض در وین سبب شد که نرخ ارز صعود کند. اما در نهایت بازار آرام آرام مذاکرات و رسیدن به توافق را باور کرد و ما شاهد کاهش نرخ ارز بودیم. یعنی همین حالا بخش عمده‌ای از کاهش قیمت نرخ ارز در پی توافق احتمالی در وین صورت گرفته است و چنانچه توافق حاصل شود نهایتا به نرخ ۲۳-۲۴ هزار تومان خواهد رسید.»

 

منبع: آفتاب

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ کنایه عجیب هوتن شکیبا به توقف سریال تاسیان

عکس/ زیبایی حیرات انگیز جاده چالوس در روز برفی

عکس/ نمایی نفس گیر از زیبایی روز برفی در جنگل‌های هیرکانی

عکس/ نمایی فوق العاده از فرودگاه مهرآباد ۶۹ سال پیش از فراز آسمان

۱۶ اصطلاح کافه رستورانی که باید بلد باشی

عکس/ دمای هوا ارومیه به منفی ۱۱ رسید

عکس/ چشم انداز شگفت انگیز از مقبرۀ کوروش کبیر ۹۷ سال پیش

عکس/ تیپ اجق وجق بهنوش بختیاری در یک مراسم با مانتوی رنگین کمانی

عکس/ استایل گنگ النازشاکردوست و لیلا اوتادی با دستمال سر و کلاه جنگی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مناسبت‌ترین ظروف برای گرم کردن غذا در مایکروویو

طغیان مولدسازی و فروش اوراق در بودجه ۱۴۰۴ بدون ضمانت تحقق/ خرج دولت در سال آینده تا ۹۳ درصد بیشتر از سال ۱۴۰۳ است

از ۲۰ تا ۶۰ سالگی چگونه از مو‌های خود مراقبت کنیم؟

تعداد بلیت‌های دربی فقط ۳۰ هزار نفر

واکنش تینا پاکروان به توقیف تاسیان

عکس/ پانته‌آ پناهی‌ها در پشت صحنه یک نمایش

رایزنی وزرای خارجه اتحادیه اروپا درباره ایران

رقابت پرتنش مدیرعامل ایرانی اوبر و ایلان ماسک

توصیه مهم جواد امام به دولت چهاردهم

فیلم/ حذف تاثیر ۶۰ درصدی معدل در امتحانات نهایی پایه دهم و یازدهم

بانک‌های استان تهران فردا تعطیل شد؟

عکس/ محمدرضا گلزار پشت صحنه یک برنامه تلویزیونی

ترامپ: مذاکرات با پوتین بسیار خوب پیش‌ می‌رود

فیلم/ گلایه اکبر عبدی از حضور کمرنگ اهالی هنر در مراسم ختم مرحوم منوچهر والی‌زاده

علی لاریجانی: ۸۵ درصد اقتصاد کشور در اختیار حکومت و دولت است

فیلم/ توهین ایلهان عمر عضو مجلس نمایندگان به هواداران ترامپ

ایران به قطعنامه ضد روسی رای ممتنع داد

رایزنی غریب آبادی با مدیران تروئیکای اروپا در ژنو

«پیر پسر» قربانی قمار یک فیلم‌ساز

شوک به النصر پیش از بازی با استقلال

استقلال آماده تقابل با پرسپولیس است

سهمیه بنزین نوروز ۱۴۰۴ چقدر است؟

کلاس‌های درس دانشگاه‌های شریف و علم و صنعت مجازی شد

۳۶ ساعت حیاتی برای انتقال ماتزاری به استقلال

صحن علنی مجلس فردا تعطیل نیست

تهرانی‌ها مراقب باشند فردا جریمه نشوند

توقیف جام‌های پرسپولیس تکذیب شد

نماینده امضاکننده طرح استیضاح همتی: مایلم امضایم را پس بگیرم

نخستین تحریم ترامپ علیه ایران

چشم‌انداز قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴

اینفوگرافی/ پیش‌بینی رشد اقتصادی ایران ازسوی صندوق بین‌المللی پول

مکرون بدون استقبال ترامپ وارد کاخ سفید شد

ستاره‌های مصدوم استقلال به دربی رسیدند

ارتفاع برف در این استان به یک متر رسید

راز تفاوت قیمت دلار و تتر در ایران مشخص شد

مدارس و ادارات این استان‌ها فردا تعطیل شد

افشاگری جدید از اتوبوس‌های برقی که دود می‌کنند

جزییات تازه از تاثیر معدل در کنکور اعلام شد

فیلم/ درخواست جالب جناب خان از رئیس مجلس

واکنش وریا غفوری به حضور در کادرفنی استقلال

فیلم/ خشم رضا شفیعی‌جم از حواشی جوکر

فریدریش مرتس، پیروز انتخابات آلمان: ناتو به زودی نابود می‌شود

فرصت طلایی برای طارمی

تهران باز هم تعطیل شد

رونمایی از خرید تازه استقلال پیش از دربی

زمان واریز عیدی بازنشستگان تغییر کرد

فیلم/ طنین صدای محسن چاووشی در خانه خواننده مشهور ترک

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳

فیلم/ آغوش صمیمانه شفیعی کدکنی و علی رواقی در تولد نود سالگی دانشگاه تهران

واکسن نمی‌زنم، پس هستم؛ بحران افزایش واکسن‌ستیزی و عقاید ضدواکسن پس از شیوع کرونا!